Αρχική » Το πλήθος έπρεπε να είναι τουλάχιστον τριπλάσιο…

Το πλήθος έπρεπε να είναι τουλάχιστον τριπλάσιο…

από admin

από το μπλογκ  Ορμή Θύελλα

Έπρεπε να είναι τουλάχιστον τριπλάσιο, όχι μόνο για να εντυπωσιάσει με τον αριθμό του, αλλά και γιατί ένα τόσο μεγαλύτερο πλήθος κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδρούσε και τι εξελίξεις θα έφερναν αυτές οι αντιδράσεις του. Έβλεπες χθες το πλήθος να παίρνει καθαρά απειλητική στάση, σε διάφορες περιπτώσεις, έπειτα να μετράει τις δυνάμεις του και να αυτοσυγκρατείται.
Για πρώτη φορά, πιθανολογώ από τη μεταπολίτευση, συγκροτείται η έννοια του αυτόνομου πλήθους, του πλήθους δηλ. που δεν είναι άθροισμα από μπλοκ κομμάτων και πολιτικών χώρων. Η συγκρότηση του αυτόνομου πλήθους είναι το αποτέλεσμα επαναστατικής νίκης των αυτόνομων πολιτών εναντίον της σκληρής εξουσίας των συγκροτημένων ιδεολογικοπολιτικών χώρων. Η επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει και μετρά τις πρώτες της νίκες. Δεν είναι το μνημόνιο απλώς ο στόχος των εξεγερμένων πολιτών. Από μια μεριά αυτό είναι απλώς η πρόφαση. Ο βαθύτερος στόχος της εξελισσόμενης επανάστασης είναι η χειραφέτηση των πολιτών από καταπιεστικές εξουσίες, στις οποίες περιλαμβάνεται σαφώς και η χειραφέτηση από τους συγκροτημένους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους. Δείτε τη βιαιότητα με την οποία προσπαθούν οι χώροι αυτοί να προσαρμόσουν τα γεγονότα της παραπάνω εξέγερσης στις ιδεολογικοπολιτικές τους κατασκευές, την ένταση με την οποία προσπαθούν να νουθετήσουν την εξέγερση, ζητώντας δήθεν να την πολιτικοποιήσουν, για να γίνει αντιληπτή η σημασία της ιστορικής αυτής εξέγερσης. Από αυτή την άποψη χαιρετίζουμε εκείνους τους αριστερούς και εκείνους τους αναρχικούς που έχουν πλησιάσει το κίνημα με πραγματική απορία, αγνότητα και διάθεση να υπηρετήσουν την πλήρως απελευθερωτική, περισσότερο από κάθε άλλη ιστορική περίπτωση, διάθεση του. Ναι, οι στιγμές που ζούνε αυτοί που το αντιλαμβάνονται είναι ιστορικά μοναδικές.

Επιμένουμε στην έννοια του πλήθους, σαν μιας οντότητας εξαιρετικά ζωντανής που είναι κάτι πολύ περισσότερο από άθροισμα ατόμων, και την χρησιμοποιούμε χωρίς καμιά υποτιμητική διάθεση. Χρησιμοποιούμε ακόμη την έννοια του αυτόνομου πλήθους, σαν του πλήθους που έχει χειραφετηθεί.
Κάτι άλλο που ήταν μάλλον αρνητικό χθες ήταν ότι ενώ πολύ σωστά δεν υπήρχε συνέλευση, πολύς κόσμος παρέμενε κάτω στην πλατεία. Όμως, έπρεπε το πλήθος, το αυτόνομο αυτό πλήθος, μπροστά στη Βουλή να πυκνώσει τις γραμμές του. Να περισφίξει τη Βουλή όσο περισσότερο, και με τον πιο ασφυκτικό, τρόπο γινόταν. Του έλειπε πολύ ο κόσμος που ήταν κάτω στην πλατεία. Τα παιδιά με τα τύμπανα πάντως και με τα αυτοσχέδια κρουστά έκαναν καταπληκτική δουλειά όταν ανέβηκαν πάνω. Ακόμη οι διάφορες φυλές του Συντάγματος έχουν έρθει πιο κοντά μετά την πρόσφατη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ που εκδηλώθηκε εναντίον όλων.
Το πλήθος έχει ανάγκη από όλους. Για να σφυγμομετρεί τις δυνάμεις του και να παίρνει τις αποφάσεις του. Όσες αποφάσεις περί μη βίας και να πάρει η συνέλευση, όσες εκκλήσεις και να κάνουν τα μικρόφωνα, όταν το αυτόνομο πλήθος νοιώσει την κατάλληλη ισχύ, όταν νοιώσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, μόνο όταν αυτά τα δύο είναι τα κατάλληλα, και έτσι το νοιώσει η νοημοσύνη του αυτόνομου πλήθους, τότε η γη θα αλλάξει τη τροχιά της. Ούτε όμως θα είναι κακό να αποφασίσει το αυτόνομο πλήθος να παραμείνει ειρηνικό για τους λόγους που ξέρει αυτό. Δεν μπορούν να γίνουν υποδείξεις στο αυτόνομο πλήθος. Το αυτόνομο πλήθος παίρνει τις αποφάσεις μόνο του. Δεν του χρειάζονται ούτε κομματικοί καθοδηγητές, ούτε δυναμικές μειοψηφίες. Και τα δύο αυτά είναι εχθροί του αυτόνομου πλήθους και σαν εχθροί θα αντιμετωπιστούν από αυτό.
Οι διάφορες φυλές πρέπει να αφεθούν, χωρίς προσπάθεια ηγεμονεύσεων, στη μαγεία του πλήθους∙ αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο. Δεν είναι εύκολο να αφήνει κανείς κάτι από τον εαυτό του, αλλά το δέλεαρ είναι η μοναδική αίσθηση της δύναμης που δίνει το αυτόνομο πλήθος, καθώς και η αίσθηση του τι μπορεί να καταφέρει αυτή η δύναμη. Τα παιδιά πάντως στα μικρόφωνα κάνουν πολύ καλή δουλειά στην προσπάθεια τους να ενοποιήσουν το πλήθος.
Τα αυτόνομα πλήθη έχουν κάνει δυναμική την εμφάνιση τους από τις Αραβικές χώρες, την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ. Παρουσιάστηκαν σε μια στιγμή της ιστορίας που φαινόταν να έχει εξαυλωθεί η αντίσταση στον επελαύνοντα καπιταλισμό. Τα αυτόνομα πλήθη ήρθαν για να μείνουν και υπονοούν τη νέα τροπή της ιστορίας. Τι είναι άραγε θεωρητικοί των προηγούμενων εξεγέρσεων και επαναστάσεων, όπως ο Μαρξ, για αυτά τα νέα σε διαμόρφωση ιστορικά υποκείμενα; Ίσως τελικά δεν είναι πια παρά ο καλοκάγαθος παππούς που λέει παραμύθια στα εγγόνια του, όχι τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά ηλιόλουστα πρωινά, όταν εκείνα ανυπομονούν να ξεχυθούν στα νέα παιχνίδια τους στους δρόμους.
Το αυτόνομο πλήθος στη Αθήνα πρέπει να κάνει έντονη τη παρουσία του τις μέρες που θα ψηφίζεται το νέο μνημόνιο. Πρέπει να είναι μεγαλειώδες από την άποψη των αριθμών. Τα πάντα είναι ανοικτά για ένα μεγαλειώδες αυτόνομο πλήθος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ