Αρχική » Παζάρι της τελευταίας στιγμής για το PSI

Παζάρι της τελευταίας στιγμής για το PSI

από admin

Από την ιστοσελίδα euro2day.gr

Παζάρι της τελευταίας στιγμής με «χαρτί» το σκηνικό ολικής αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας επιχειρούν να διεξαγάγουν με τους ιδιώτες ομολογιούχους η Ευρώπη και το ΔΝΤ, πιέζοντάς τους να δεχθούν νέες παραχωρήσεις, ώστε να βρεθούν τα αναγκαία 15 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έθεσαν μόνο το θέμα της κοινωνικής και της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά ήγειραν και ζητήματα που, όπως αποκάλυψε ο Ε. Βενιζέλος, αφορούν το πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, άφησε αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων, φωτογραφίζοντας το νέο παζάρι.


«Τίθενται θέματα τεχνικά, αλλά κατά βάθος πολιτικά», δήλωσε, αποκαλύπτοντας ότι το παζάρι τραβάει μέχρι και την Κυριακή, όταν θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Euro Working Group προκειμένου στο eurogroup της Δευτέρας, εκτός απροόπτου, να ληφθεί οριστική απόφαση και να αναγγελθεί δημόσια το PSI.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Ευρώπη και το ΔΝΤ ζητούν από το IIF να προβεί σε νέες παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, η βασικότερη εκ των οποίων είναι να μειωθεί το ποσοστό της πρόωρης εξόφλησης από το 15% στο 10% και να αυξηθεί το ποσοστό του εναπομείναντος, μετά το κούρεμα, χρέους που επιμηκύνεται στην 30ετία.

 Ενώ η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα, βάσει και της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, προέβλεπε κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50%, πρόωρη εξόφληση του 15% και επιμήκυνση του υπόλοιπου 35% με ομόλογα διάρκειας ως 30 έτη, η Ευρώπη και το ΔΝΤ προτείνουν τώρα η πρόωρη εξόφληση να περιοριστεί στο 10% και να επιμηκυνθεί το 40% χρέους ύψους 200 δισ. ευρώ.

Η πρόταση αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους κατά 15 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή θα γλιτώσει η Ελλάδα μειώνοντας το ποσοστό της πρόωρης εξόφλησης από το 15% στο 10%. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την έκθεση της τρόικας το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί περίπου στο 124% του ΑΕΠ το 2020 αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ το υπολογίζει στο 128% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία πιέζει, με βάση τις ίδιες πηγές, να ισχύσουν penalties στην περίπτωση της ενεργοποίησης ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clause) για όσους δεν συμμετάσχουν οικειοθελώς στο PSI. Οι προτεινόμενες ρήτρες αυξάνουν το κούρεμα σε επίπεδο ονομαστικής αξίας, λειτουργώντας ως κίνητρο οικειοθελούς αποδοχής.

 Παρότι τεχνικά πρόκειται για πολύ περίπλοκο νομικό κομμάτι, στελέχη της αγοράς ομολόγων θυμίζουν ότι κάτι ανάλογο ίσχυσε στις δημόσιες προτάσεις επαναγοράς που απηύθυναν ιρλανδικές τράπεζες προς κατόχους υβριδικών κεφαλαίων, με τη σύμφωνη γνώμη όσων συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτές.

Αντιδρά το IIF για τη μείωση της πρόωρης εξόφλησης

 Οι τραπεζίτες δεν δείχνουν προς το παρόν διατεθειμένοι να αποδεχθούν τη μείωση της πρόωρης εξόφλησης παρά μόνο εφόσον λάβουν διασφαλίσεις για την ομαλή εξυπηρέτηση των νέων ομολόγων, ανεξαρτήτως από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) κάνει αναφορά σε αυξημένους κινδύνους εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος λόγω της εντεινόμενης ύφεσης και του κλίματος κοινωνικής αντίδρασης και έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη και την τρόικα.

«Το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 7% τον Ιανουάριο, αντί να αυξηθούν κατά 8,9% όπως είχε προγραμματιστεί, δείχνει τις πιθανότητες για την ολίσθηση», αναφέρει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι η Ευρώπη, το ΔΝΤ και το IIF να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξοβελίζει την Ελλάδα. Η γαλλογερμανική πρόταση για την κατάθεση μέρους των κεφαλαίων ύψους 130 δισ. ευρώ της πρόσθετης δανειακής βοήθειας στην Ελλάδα, σε ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα εξοφλούνται απευθείας τόκοι και λήξεις δανείων, κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η BNP προχώρησε για το 2011 σε σωρευτική απομείωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατείχε κατά 75%, κίνηση που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες λαμβάνουν υψηλότερες προβλέψεις από τη ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας που υπολογιζόταν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα  Πολιτικό-οικονομικό «κολάρο» στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ