Αρχική » «Ελλάδα, η πρώτη αποικία της Ευρωζώνης»

«Ελλάδα, η πρώτη αποικία της Ευρωζώνης»

από admin

Από την Ημερήσια

Για «στρατηγική της υποβοηθούμενης αυτοχειρίας, η οποία όμως είναι πολύ επικίνδυνη και ανεύθυνη», κάνει λόγο ο αρθρογράφος των «FT»

«Επιβίωση ή δημοκρατία» είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Φαινάσιαλ Τάιμς Βόλφγκανγκ Μίνχαου. «Όταν ο Β. Σόιμπλε πρότεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναβάλει τις εκλογές ως προϋπόθεση για περισσότερη βοήθεια, κατάλαβα ότι οι όροι του παιχνιδιού γίνονται πιο σκληροί», αναφέρει το άρθρο. Κρίνει δε ότι «η Ευρωζώνη θέλει να επιβάλει τη δική της κυβερνητική επιλογή στην Ελλάδα – την πρώτη αποικία της Ευρωζώνης».

Ο κ.  συμφωνεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να προφυλάξουν τα χρήματα των φορολογουμένων στα κράτη τους και ότι άρα απαιτείται κάποιας μορφής δέσμευση ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι κατατέθηκαν οι τρεις προτάσεις: αναβολή των εκλογών με παραμονή της τεχνοκρατικής κυβέρνησης, επιβολή δημοσιονομικού «κομισάριου» στην Αθήνα και δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

Κρίνει δε, ως πλέον ακραία των τριών την πρώτη, καθώς «είναι ένα θέμα να παρεμβαίνουν οι πιστωτές στη διαχείριση της πολιτικής της πιστώτριας χώρας και εντελώς διαφορετικό να αναβάλουν τις εκλογές ή να εφαρμόσουν πολιτικές που προστατεύουν την κυβέρνηση από την εκλογική διαδικασία».

Αντισυνταγματικές
«Αυτές οι απαιτήσεις θα ήταν αντισυνταγματικές ακόμη και στη Γερμανία», σημειώνει χαρακτηριστικά. Και θυμίζει ότι «προσφάτως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι η κυριαρχία του κοινοβουλίου είναι απόλυτη, ότι η Βουλή δεν πρέπει να μεταβιβάσει εθνική κυριαρχία σε ξένους θεσμούς και πως το κάθε κοινοβούλιο δεν μπορεί να περιορίζει τις ελευθερίες της επόμενης κοινοβουλευτικής σύνθεσης».

Ο κ. Μίνχαου υποστηρίζει ότι ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος του εκμυστηρεύτηκε «ότι προτίμησή του είναι να αναγκαστεί η Ελλάδα σε άμεση χρεοκοπία». Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι «η πρόταση του Β. Σόιμπλε για αναβολή των εκλογών αποτελεί στοχευμένη πρόκληση ώστε να υπάρξει μία ακραία αντίδραση από την Αθήνα». Εντάσσει, δε, σε αυτό το πλαίσιο την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι «κάποιοι θέλουν να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης».

Ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας τρέμει «στην ιδέα μιας πράξης βίας που θα διαπραχθεί ενάντια σε Γερμανούς στην Ελλάδα ή ενάντια σε Έλληνες στη Γερμανία» καθώς «αυτό είναι το είδος της σύγκρουσης που θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί». Θεωρεί, δε, ότι «η κατάσταση αυτή αναδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι πολιτικά η τρέχουσα στρατηγική στήριξης της Ευρωζώνης». Εστιάζοντας στην πολιτική πλευρά της συζήτησης, θυμίζει σε όσους ζητούν αύξηση των δανείων ότι «η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών κοντεύει να εξαντληθεί, κι αυτό συνέβη μάλιστα προτού εκταμιευθεί το πρώτο σεντ».

Εκτιμά ότι «η γερμανική στρατηγική στόχο έχει να γίνει τόσο αφόρητη η ζωή των Ελλήνων ώστε να θελήσουν από μόνοι τους να φύγουν από την Ευρωζώνη», καθώς «η Αγκ. Μέρκελ σίγουρα δεν θέλει να την πιάσουν με ένα όπλο στο χέρι που ακόμη θα καπνίζει». Και καταλήγει ότι πρόκειται για τη «στρατηγική της υποβοηθούμενης αυτοχειρίας, η οποία όμως είναι πολύ επικίνδυνη και ανεύθυνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ