Αρχική » Κύπριοι διαδήλωσαν κατά της «χούντας των τραπεζιτών» έξω από την κυπριακή Βουλή

Κύπριοι διαδήλωσαν κατά της «χούντας των τραπεζιτών» έξω από την κυπριακή Βουλή

από admin

Από την ιστοσελίδα του Εμπροσθοφύλακα

Απάντησε ως εξής στις ερωτήσεις μας, εκπρόσωπος των φοιτητών και άλλων πολιτών που προσήλθαν «αυτόνομα», όπως μας είπαν, χθες έξω από τη Βουλή.

– Ποιο είναι για εσάς το σκεπτικό του συνθήματος περί Χούντας;

– Όπως η στρατιωτική Χούντα επιβλήθηκε με τα όπλα, αυτή η Χούντα επιβλήθηκε αντιδημοκρατικά επειδή ο πόλεμος που ζούμε τώρα είναι οικονομικός σε πλανητικό επίπεδο, κυρίως στη δυτική Ευρώπη. Το ότι στην Ελλάδα συναίνεσαν όλα τα κόμματα για να μπει Πρωθυπουργός ένας τραπεζίτης άρα συνυπεύθυνος για την κρίση, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση εν μέσω διαδηλώσεων και αυτοκτονιών και πείνας, δεν αποτελεί πλαίσιο δημοκρατίας. Επίσης μέσα στην κυβέρνηση Παπαδήμου συμμετέχουν τα ίδια άτομα που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή με την ανοχή ή και στήριξη του ΛΑΟΣ και της Νέας Δημοκρατίας.

Το ίδιο έγινε το καλοκαίρι στη Λευκωσία έξω από το Προεδρικό, με τα κόμματα να βγάζουν καταδικαστική απόφαση εναντίον του Προέδρου Χριστόφια για το έγκλημα στο Μαρί και με τον κ. Χριστόφια να μην παραιτείται. Τυπικά ναι, νομίμως τα κόμματα έβγαλαν τον Παπαδήμο Πρωθυπουργό. Όμως αυτό δεν νομιμοποιείται ηθικά, μιλούμε για ελλειμματική δημοκρατία.

Η αντιπροσωπευτική μορφή δημοκρατίας που έχουμε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δεν συμβαδίζει με τα δεδομένα της εποχής όταν έχουμε το διαδίκτυο και πρωτοβουλίες πολιτών για διάφορα θέματα. Αυτοί μένουν κολλημένοι σε απαρχαιωμένα συστήματα λευκής επιταγής – σε βγάζω βουλευτή πέντε χρόνια και κάνεις οτιδήποτε άλλο απ’ ό,τι υποσχέθηκες. Είναι δομικό το πρόβλημα.

Την εποχή που ερχόταν στην Κύπρο ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, παρόλο που υπήρχε εδώ λεκτική καταδίκη της Χούντας, δεν εκδηλωνόταν αντίδραση εναντίον του, ούτε και από το ΑΚΕΛ, γιατί υποτίθεται ο δικτάτορας αντιπροσώπευε το Εθνικό Κέντρο. Το ίδιο γίνεται και τώρα που έρχεται ο Παπαδήμος. Αλλά ως Έλληνες πρέπει να λέμε ανοικτά αυτά τα πράγματα, να μη σιωπούμε πια.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ και χουντικοί στο ίδιο τσουβάλι…

Μια ξεχωριστή πολιτική νότα έδωσαν, χθες, έξω από τη Βουλή, οι λιγοστοί Κύπριοι φοιτητές και άλλοι πολίτες που «υποδέχτηκαν» τον Έλληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με δύο μεγάλα πανό με αναγραμμένα πάνω τους τα συνθήματα «1967 Χούντα των στρατιωτικών, 2011 Χούντα των τραπεζιτών, ο αγώνας συνεχίζεται, λευτεριά στους Έλληνες» και «Εμείς Έλληνες, εσείς;».

Η εκδήλωση των πολιτών ήταν απόλυτα ειρηνική και σε καμιά περίπτωση δεν χρειάστηκε να «ανησυχήσουν» οι δεκάδες αστυνομικοί του επίλεκτου Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της ΜΜΑΔ, αλλά και της ΚΥΠ, που ανέλαβαν την ασφάλεια του χώρου.

Περί «Χούντας» των τραπεζιτών

Ζητήσαμε από τον Πέτρο Ευδόκα, μέλος της μικρής ομάδας εθελοντών «Φιλική Εταιρεία» και μέλος της ομάδας σύνταξης της ιστοσελίδας Eνδομήδεια-Indymedia, που είναι ο κυπριακός κλάδος του διεθνούς εργαλείου δημοσίευσης Indymedia, να μας «αναλύσει» το σύνθημα που έφερε σε μικρό πανό «Κάτω η Χούντα των τραπεζιτών». Διευκρίνισε ότι δεν μιλά εκ μέρους των υπόλοιπων παρόντων διαδηλωτών, αλλά μόνο εκ μέρους αυτών με τους οποίους έχουν ταύτιση απόψεων.

– Γιατί θεωρείτε Χούντα τους τραπεζίτες;

– Γιατί έφεραν παρόμοια μιζέρια στον κόσμο, ιδιαίτερα στους Ελλαδίτες. Η μεν Χούντα του ’67 κατακυρίευσε με τη δύναμη των όπλων, ενώ η σημερινή Χούντα κατακυρίευσε με τη δύναμη της τραπεζικής ισχύος. Το εισόδημα των Ελλαδιτών έπεσε κάτω από το μισό απ’ ό,τι ήταν και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας τρόπος για να επανέλθει η ευημερία του κόσμου και να ανακάμψει η οικονομία, εκτός αν ο λαός τούς ανατρέψει.

Το «αισχρό» μέρος του κεφαλαίου

– Αυτό ακούγεται λίγο εξτρεμιστικό από την άποψη ότι υπάρχει δημοκρατία, ο κόσμος ψηφίζει και η λαϊκή βούληση καταγράφεται μέσα από τις εκλογές.

– Έτσι μοιάζει. Ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά έγιναν τεράστιες κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις κ.λπ στην Ελλάδα και σε πιο μικρό βαθμό στην Κύπρο γύρω από τα οικονομικά μέτρα και το μνημόνιο. Και πού κατέληξαν όλα αυτά; Στο ότι την 28η Οκτωβρίου 2011 ο κόσμος βγήκε έξω αυθόρμητα σε μεγάλους αριθμούς και αποδοκίμασε τους αντιπροσώπους των κυβερνώντων. Δύο μέρες μετά, άλλαξε η κυβέρνηση και έχουμε αυτήν του κ. Παπαδήμου.

Ποιος τους εξέλεξε; Η προηγούμενη κυβέρνηση (Παπανδρέου) ανατράπηκε από την οργή του λαού και τώρα έχουμε την κυβέρνηση τραπεζιτών, που δεν τους εξέλεξε ο λαός με εκλογές, αλλά προέκυψε μέσα από παρασκηνιακές συμφωνίες. Ναι μεν στη βάση του το σύστημα στην Ελλάδα είναι δημοκρατικό, όπως υποτίθεται είναι και στην Κύπρο, αλλά υπάρχουν τόσα παράθυρα και πίσω πόρτες για τους εξουσιαστές, που ουσιαστικά πρέπει να ανατραπεί ολόκληρο το σύστημα και να αντικατασταθούν οι δομές του με δομές άμεσης δημοκρατίας.

Τώρα δρα το πιο αισχρό μέρος του κεφαλαίου.

Συλλογική ιδιοκτησία του λαού

– Ποιες είναι αυτές οι μορφές άμεσης δημοκρατίας;

– Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον τελευταίο χρόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου μετά το έγκλημα στο Μαρί είχαμε εκατόν ημέρες καθημερινών διαδηλώσεων χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στη διακυβέρνηση Χριστόφια. Με κάποιο τρόπο έσμιξε η σύγχρονη άμεση δημοκρατία με τη βοήθεια της τεχνολογίας μέσα από το διαδίκτυο, το βίντεο κ.λπ, μαζί με τις αρχαίες μορφές της στην αρχαία αγορά, την εκκλησία του δήμου. Οι άνθρωποι είχαν άμεση επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, έπαιρναν τον λόγο και αποφάσιζαν από κοινού. Αυτό είναι ένα σχήμα που έχει εξωτερική μορφή, αλλά του λείπει η εξουσία.

Δηλαδή αν ο λαός βρει τρόπο να ανατρέψει το κεφάλαιο, να κάνει κατάληψη πρώτα των παραγωγικών δυνάμεων, εργοστασίων, αγροτικών δυνάμεων, μονάδων τουρισμού και να αντικαταστήσει τις δομές του κράτους με συμβούλια απλών ανθρώπων στις γειτονιές, στα σχολεία, στις υπηρεσίες κλπ, θα αρχίσουν να μπαίνουν τα θεμέλια μιας πιο άμεσης δημοκρατίας. Χωρίς τη συλλογική ιδιοκτησία του λαού επί των μεγάλων μονάδων που συνθέτουν την κοινωνία μας, δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική άμεση δημοκρατία.

– Μιλάτε για ανατροπή του κεφαλαίου, πράγμα που θα ικανοποιήσει το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ…

– Εκείνοι ταυτίζονται με την εξουσία του κεφαλαίου και ο μόνος λόγος που υπάρχουν είναι γιατί ποζάρουν ως τάχα ο αντίποδας του κεφαλαίου. Ενώ ουσιαστικά είναι οι καλύτεροι υπηρέτες και του διεθνούς ιμπεριαλισμού και του τοπικού κεφαλαίου. Μιλάμε φυσικά για την ηγεσία του κόμματος και όχι τον απλό κόσμο, που παρασύρεται από μια σαθρή ηγεσία.

Μιλούμε για ελλειμματική δημοκρατία…

πηγή: Σημερινή (07/04/2012) «Να τους ανατρέψει ο λαός!», Μάριος Δημητρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ