Αρχική » Επ’ αόριστον και αμετάκλητη απεργία πείνας των Κούρδων

Επ’ αόριστον και αμετάκλητη απεργία πείνας των Κούρδων

από admin

του Κωνσταντά Χατζηκωνστάνταρου

Από τις 15 Φεβρουαρίου ξεκίνησε στις τουρκικές φυλακές μια μεγάλη απεργία πείνας, στην οποία συμμετέχουν σήμερα 1500 φυλακισμένοι Κούρδοι αγωνιστές. Περιλαμβάνονται έξι εκλεγμένοι βουλευτές, 36 δικηγόροι, 32 δήμαρχοι, 80 δημοσιογράφοι, πολλοί αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλά μέλη και στελέχη του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Από το 2009 έχουν φυλακιστεί πάνω από 6000 πολιτικά στελέχη.

Συμπαραστεκόμενοι στη μεγάλη αυτή αγωνιστική εκδήλωση, 15 Κούρδοι αγωνιστές έχουν ξεκινήσει από τη 1 Μαρτίου απεργία πείνας στο Στρασβούργο.

Η αγωνιστική αυτή εκδήλωση μετατράπηκε τώρα σε επ’ αόριστον και αμετάκλητη απεργία πείνας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής άρνησης του Κουρδικού λαού από την τουρκική κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τους απεργούς πείνας στις τουρκικές φυλακές.

Το Κουρδικό απελευθερωτικό και δημοκρατικό κίνημα ζητά την άμεση παρέμβαση της ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Πρόληψη των Βασανιστηρίων. Μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής αυτής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα το φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν, καθώς και τους άλλους φυλακισμένους απεργούς πείνας, και να διακριβώσει τη κατάσταση της υγείας τους και τις συνθήκες φυλάκισης τους. Η Επιτροπή αυτή έχει ιδιαίτερη ευθύνη, διότι έχει τη δυνατότητα επίσκεψης στο φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο πρόεδρο Οτσαλάν και στο τουρκικό κράτος δεν είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα και σταμάτησαν το 2006. Όμως ο πρόεδρος Οτσαλάν είναι ο μόνος εκπρόσωπος του Κουρδικού λαού, και η στάση της Τουρκίας απέναντι του δείχνει και την διάθεσή της να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές. Εδώ και επτά μήνες δεν επιτρέπονται επισκέψεις των δικηγόρων του, με δικαιολογίες όπως ότι χάλασε το πλοιάριο ή τη κατάσταση της θάλασσας. Η επτάμηνη απομόνωση του Οτσαλάν δείχνει πως η Τουρκία απομακρύνεται από το δρόμο της ειρήνης και προχωρεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Οι Κούρδοι αγωνιστές έκαναν πρόσφατα μια μεγάλη πορεία από τη Γενεύη στο Στρασβούργο, μέσα σε θερμοκρασίες πλην 20 βαθμών. Στο τέλος της πορείας έγινε στο Στρασβούργο μια μεγάλη συγκέντρωση 60 χιλιάδων κόσμου, με σύνθημα «Λευτεριά στον Οτσαλάν, αναγνώριση του Κουρδιστάν». Παρ’ όλα αυτά, οι αγώνες του Κουρδικού λαού και των φίλων του δεν έχουν ακόμη ευαισθητοποιήσει τη κοινή γνώμη για τη κατάσταση στο Κουρδιστάν. Η εκκωφαντική σιωπή της διεθνούς κοινότητας αναγκάζει τους Κούρδους αγωνιστές να αναλάβουν μέσα και έξω από τις φυλακές αυτή την απεργία πείνας επ’ αόριστον και χωρίς επιστροφή, για να ευαισθητοποιήσουν και να προτρέψουν σε δράση για το Κουρδιστάν.

Άμεσο και έντονο αίτημα των Κούρδων αγωνιστών είναι η άμεση παρέμβαση της ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Η απεργία πείνας και η κρίσιμη κατάσταση των απεργών πείνας φέρνει (ξανά) το Κουρδικό αγώνα σε ένα σημείο όπου η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι πιο αναγκαία από άλλοτε.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γιούργκεν Κλούτ (Jurgen Klute), μαζί με ευρωβουλευτές από άλλο κόμματα, έχει καλέσει σε μια εκδήλωση υποστήριξης των απεργών πείνας στο Στρασβούργο, με τη μορφή επίσκεψης σ’ αυτούς, για τη Τετάρτη 18 Απριλίου στις 2 μ.μ., πριν την ορισμένη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου (πηγή: http://preview.tinyurl.com/ca7q3q6)

 

Τα αιτήματα των απεργών πείνας

1.  Το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι χώρες-μέλη να εξασφαλίσουν το συντομότερο την υγεία και την ασφάλεια του προέδρου Οτσαλάν, που κινδυνεύουν σοβαρά.

2.  Να καταργηθεί η αυστηρή απομόνωση του Οτσαλάν, που προκαλεί ακραία ανησυχία και μπορεί να γίνει αιτία για μεγάλο πόλεμο και αμέτρητους θανάτους. Να δημιουργηθεί επειγόντως ένα περιβάλλον στο οποίο ο Οτσαλάν να μπορεί να συναντάται με τους δικηγόρους του.

3.  Να αναληφθούν ενέργειες για την απελευθέρωση του Οτσαλάν και μια ειρηνική λύση του Κουρδικού ζητήματος, κυρίως από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους διεθνείς οργανισμούς.

4.  Να παρατηρείται το τουρκικό κράτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με τις συνεχιζόμενες βίαιες και καταπιεστικές πολιτικές εναντίον του Κουρδικού λαού, και να παγώσει η ένταξη της Τουρκίας αν αυτή δεν αναλάβει ενέργειες προς μια αλλαγή πολιτικής.

5.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να εγκαταλείψουν τη μέχρι σήμερα στάση τους, δηλαδή την υποστήριξη της τουρκικής πολιτικής άρνησης και βίας. Να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Ως πρώτο βήμα γι’ αυτό πρέπει να είναι η αφαίρεση του απελευθερωτικού Κουρδικού κινήματος από το κατάλογο των οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές, και στον οποίο κατάλογο έχει μπει άδικα.

6.  Λύση του Κουρδικού ζητήματος μέσω μιας δημοκρατικής και πολιτικής οδού, επείγουσα δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ο Οτσαλάν να διεξάγει πολιτική, και η συμμετοχή των διεθνών οργανισμών και θεσμών στην επίτευξη αυτού του στόχου.

7.  Ενεργός συνεργασία και υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης και διεθνών οργανισμών στον αγώνα του Κουρδικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη.

 

Περαιτέρω πληροφορίες :

 

http://kurdishfreedom.wordpress.com/

http://en.firatnews.eu/

http://www.freedom-for-ocalan.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Κωνσταντάς 24 Απριλίου 2012 - 08:15

Οι Κούρδοι αγωνιστές, που από τις 15 Φεβρ. βρίσκονταν σε απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές, σταμάτησαν την απεργία πείνας στις 20 Απριλίου

“Τελειώνουμε την ενέργειά μας από τις 20 Απριλίου λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο Κουρδιστάν, τη Τουρκία και την Ευρώπη, την έκκληση του ηγέτης μας [Οτσαλάν] για αποφυγή οιονδήποτε θανάτων στο αντιστασιακό μας κίνημα και την έκκληση που έγινε από το κίνημά μας”.

http://en.firatnews.eu/index.php?rupel=article&nuceID=4550

Ανακοίνωση τύπου των απεργών πείνας στο Στρασβούργο

21.4.2012
http://kurdishfreedom.wordpress.com/2012/04/21/press-release-hunger-strikers/

Προς το τύπο και τη κοινή γνώμη

Η επ’ αόριστον απεργία πείνας, που ξεκινήσαμε τη 1 Μαρτίου 2012 στο Στρασβούργο με το αίτημα “Ελευθερία στον Οτσαλάν, Αναγνώριση του Κουρδιστάν”, έφτασε σήμερα στις 52 μέρες.

Εμείς οι 15 Κούρδοι αγωνιστές (5 γυναίκες, 10 άντρες), ξεκινήσαμε αυτό τον αγώνα ως Πρωτοβουλία για την Απελευθέρωση του Οτσαλάν με 6 κύρια αιτήματα. Κεντρικό για μας είναι η υγεία, η ασφάλεια και η ελευθερία του ηγέτη μας Οτσαλάν. Μερικοί από τους στόχους μας είναι μακροπρόσθεσμοι, όμως το πιο επείγον αίτημα της απεργίας πείνας μας είναι να σπάσει τη πλήρη απομόνωση του Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Στοχεύουμε να δείξουμε στο κοινό τη φυλάκιση ενός μόνου πρόσωπου και τη πολιτική απομόνωσης στο νησί-φυλακή Καλόλιμνο, γνωστά επίσης και ως “σύστημα της Καλολίμνου”, και να πιέσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Επιτροπή για τη Πρόληψη των Βασανιστηρίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέμειναν σιωπηλοί σε σχέση με τη δίκη του Οτσαλάν, τις συνθήκες ζωής, την υγεία και την ασφάλεια του, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του και τις ειδικές πολιτικές των τουρκικών αρχών εναντίον του. Εδώ και σχεδόν 9 μήνες, ούτε οι δικηγόροι ούτε οι συγγενείς του μπορούν να τον επισκεφθούν στο νησί-φυλακή Καλόλιμνο. Δεν υπάρχει πληροφορία για τη κατάστασή του εδώ και 9 μήνες. Αυτά δείχνουν καθαρά πως οι πιο πάνω ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους. Ο Κουρδικός λαός και οι φίλοι του, που ενδιαφέρονται πάρα πολύ, δεν μπορούν να δεχτούν αυτή τη κατάσταση.

Εμείς οι 15 Κούρδοι αγωνιστές συνεχίσαμε για 52 μέρες την απεργία πείνας μας για να θέσουμε τέλος σ’ αυτές τις ανησυχίες, δημιουργώντας μια συνειδητοποίηση μέσα στο κόσμο και όντας η φωνή του Κουρδικού λαού και των αιτημάτων του.

Δηλώνουμε πως ο αγώνας μας έχει φτάσει σε ένα νέο σημείο. Με την απεργία πείνας μας, τα νόμιμα και δίκαια αιτήματα του Κουρδικού λαού και η ελευθερία του ηγέτη μας Οτσαλάν ως μια ρεαλιστική πρόταση και στόχος, κέρδισαν σημαντική αποδοχή. Επίσης, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης αντελήφθησαν τα αιτήματα μας και τους στόχους αυτού του αγώνα. Επί πλέον, διαπιστώνουμε πως ένα πλατύ μέτωπο υποστηρικτών του Κουρδικού λαού και του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος είναι αληλλέγγυοι με αυτόν τον αγώνα.

Ο Κουρδικός λαός, στην Ευρώπη και επίσης στο Κουρδιστάν, δεν μας άφησε μόνους ούτε μια μέρα. Υποστήριξαν αυτή την απεργία πείνας με τους δικούς τους αγώνες και εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχία της. Βρίσκονταν συνεχώς σε δράση για την ελευθερία του ηγέτη μας Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Η εκστρατεία για εξασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ελευθερίας του Αμπτουλάχ Οτσαλάν θα συνεχιστεί. Η ελευθερία του δεν είναι μόνο δυνατή, είναι επίσης και ρεαλιστική. Η ελευθερία του εξαρτάται από τον αγώνα μας. Νομίζουμε πως με τον αγώνα αυτό, η συνειδητοποίηση αυτού του πράγματος μεγάλωσε. Στη 52η μέρα του, ο αγώνας μας κέρδισε μεγάλη υποστήριξη από τη κοινή γνώμη. Φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου πιστεύουμε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αρχίσουν ενέργειες ενάντια στη συνεχιζόμενη απομόνωση του ηγέτη μας Οτσαλάν. Εχουν ήδη δημοσιευτεί ανακοινώσεις τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 13 Απριλίου, και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 18 Απριλίου. Μετά από επαφές που έγιναν από ορισμένους υποστηρικτές του αγώνα μας με αυτούς τους θεσμούς, αντιλαμβανόμαστε πως τα αιτήματα μας θα ληφθούν υπ’ όψιν από αυτούς τους θεσμούς και πως θα ακολουθήσουν πρακτικά βήματα. Για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε το έργο τους, δηλώνουμε πως η απεργία πείνας μας πέτυχε το στόχο της και επομένως έφτασε στο τέλος της.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους δεν μας άφησαν μόνους και μας υποστήριξαν με τις ιδέες τους, τη συνείδηση και τους αγώνες τους, ιδιαίτερα το Κουρδικό λαό, τους Ευρωπαίους και Τούρκους φίλους μας, τον εναλλακτικό και αντιπολιτευτικό τύπο. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα προέρχεται από τη συλλογική μας δράση.

Τέλος ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εκκλησία του Αγίου Μαυρικίου (αγίου Μωρίς). Από την αρχή του αγώνα μας, μας έδωσαν διευκολύνσεις, είχαν τις πόρτες τους ανοικτές συνεχώς, έδειξαν μεγάλη υποστήριξη και αλληλεγγύη. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε αυτούς και όλη τη Χριστιανική κοινότητα.

Πρωτοβουλία για την Απελευθέρωση του Αμπτουλάχ Οτσαλάν – Μέλη της επ’ αόριστον απεργίας πείνας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ