Το ξεπούλημα της Αγροτικής και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα
του Γ.Α. από τη Ρήξη (φ. 87)
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου που μας πέρασε, η τρόικα εσωτερικού ξεκίνησε την εκποίηση του δημόσιου πλούτου της πατρίδας μας. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως ο μοναδικός μέτοχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μεταβίβασε στην Τράπεζα Πειραιώς Αξία Ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας της τάξης των 25 δισ. ευρώ έναντι 95 εκ. ευρώ. Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το δίκτυο της Αγροτικής Τράπεζας (περίπου 450 καταστήματα), ενώ οι 5.500 εργαζόμενοι της Αγροτικής εντάχθηκαν στο εργασιακό καθεστώς της Τράπεζας Πειραιώς.
Όλως τυχαίως, από τις αρχές Αυγούστου, οι πρώην εργαζόμενοι της Αγροτικής υπέγραψαν με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς συμβάσεις διάρκειας 6μηνών, ως τις αρχές Μαρτίου του 2013. Η τρόικα εσωτερικού θριαμβολογούσε για την παραπάνω εξέλιξη, διατεινόμενη ότι διασφαλίζονται τόσο οι καταθέτες της Αγροτικής όσο και οι εργαζόμενοι της πρώην Αγροτικής.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αγροτική Τράπεζα έσπασε σε δυο κομμάτια: στην «καλή», που μεταβιβάσθηκε έναντι ευτελούς τιμήματος στην Πειραιώς και στην «κακή», που περιλαμβάνει δανειακό χαρτοφυλάκιο με καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή του πάνω από 3μήνες (το χαρτοφυλάκιο αυτό κρύβει προσημειώσεις και υποθήκες αγροτικών εκτάσεων και εγκαταστάσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια), καθώς και τις θυγατρικές ΔΩΔΩΝΗ, ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ, η οποίες θα ρευστοποιηθούν ξεχωριστά. Επίσης, στα πλαίσια της 2ης δανειακής σύμβασης με την τρόικα εξωτερικού, η οποία κυρώθηκε (τον Μάρτιο του 2012) από τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, προβλέπεται χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το 2014 με ποσό ύψους 130 δισ., από τα οποία 50 δισ. αφορούν ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) ενώ, από τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ, 6 δισ. θα καλύψουν οφειλές του δημοσίου σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα 74 δισ. θα καλύψουν λήξεις ομολόγων ως τα τέλη του 2014. Όπως διαπιστώνει κανείς, το ξεπούλημα της Αγροτικής ήταν προδιαγεγραμμένο εδώ και έξι μήνες.
Εύλογα γεννιούνται τα ακόλουθα ερωτήματα: 1) Ποιος καθόρισε ότι το ενεργητικό μιας δημόσιας τράπεζας, το οποίο αποτιμάται αυτή την στιγμή στα 25 δισ. ευρώ πρέπει να μεταβιβασθεί έναντι 95 εκ. ευρώ; 2) Είναι σύννομο μια χρεοκοπημένη ιδιωτική τράπεζα, όπως η Πειραιώς, να αποκτά δημόσιο πλούτο έναντι πινακίου φακής, την ίδια στιγμή που οι τρύπες της καλύπτονται με δημόσιο χρήμα; (τον Απρίλιο του 2012, οι τέσσερις παραπάνω τράπεζες ενισχύθηκαν με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προσμετρούνται στο ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ αν εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2012, άλλα 25 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των παραπάνω τεσσάρων τραπεζών). 3) Θα παρέμβει η δικαιοσύνη για την διερεύνηση της παραπάνω συναλλαγής; 4) Τα εν υπνώσει κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ, θα τολμήσουν να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο στο παραπάνω ξεπούλημα, ή θα αρκεσθούν στα συνήθη Δελτία Τύπου Καταγγελίας, τα οποία θα μεταδοθούν από τα κανάλια στα δελτία ειδήσεων;
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η υλοποίηση του λεγόμενου PSI (το κούρεμα κατά 50% ονομαστικής αξίας δημοσίου χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ) προϋποθέτει την βίαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με στόχο την παρουσία τεσσάρων τραπεζικών ιδρυμάτων που έχουν κριθεί από την τρόικα εξωτερικού ως συστημικά (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) την αναγκαστική απορρόφηση-συγχώνευση των υπόλοιπων μη συστημικών τραπεζών (όπως Εμπορική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Αττικής, Millenium) από τις συστημικές και την απόλυση 28.000 εργαζομένων στον κλάδο ως το 2014, από τους 56.000 που απασχολούνται αυτή την στιγμή.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η Credit Agricole που ελέγχει την Εμπορική, η Societe Generale που ελέγχει την Γενική, όσο και η πορτογαλική-ολλανδική Millenium έχουν εκφράσει ζωηρά το ενδιαφέρον τους να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά ως τα τέλη του 2012.
Σημαντική εξέλιξη, που σηματοδοτεί πώς αντιλαμβάνονται τόσο οι αλλοδαποί όσο και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι το μέλλον της πατρίδας μας, είναι απόφαση του ομίλου Λάτση (Ιούλιος 2012) να αποσύρει την παρουσία του ομίλου EFG (με έδρα το Λουξεμβούργο) από τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, μεταβιβάζοντας το 45% των μετοχών της Eurobank στα εννέα εγγόνια του Ιωάννη Λάτση.
Επειδή λεφτά δεν υπάρχουν, παρά μόνο τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη 2η δανειακή σύμβαση και τα οποία θα κατευθυνθούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), η αναδιάρθρωση του κλάδου θα λάβει χώρα με ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.
Και ενώ οι τρύπες των τεσσάρων παραπάνω τραπεζών θα καλυφθούν από τους Έλληνες φορολογούμενους, οι εν λόγω τράπεζες δεν δείχνουν τη διάθεση να προχωρήσουν σε ένα γενναίο κούρεμα τόσο των στεγαστικών όσο και των επαγγελματικών δανείων. Σημειώνω ότι, από τα 250 δισ. ευρώ δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, τα 50 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση πάνω από 3μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα συγκυρία – ύφεση 7%, 1.200.000 άνεργοι (εκτιμώμενη ύφεση 5% το 2013, εκτίμηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για 66.000 λουκέτα ως το 2013 καθώς και το γεγονός ότι το υπό συζήτηση πακέτο μέτρων περικοπής 11,5 δισ. ευρώ θα οδηγήσει σε πρώτη φάση σε απώλεια αγοραστικής δύναμης ύψους 7 δισ. ευρώ), θα πρέπει οι λεγόμενες τέσσερις συστημικές τράπεζες είτε να προχωρήσουν σε σημαντική επιμήκυνση των στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων, ή να προχωρήσουν σε κούρεμα του άληκτου κεφαλαίου κατά 35% με 50%, ως αντιστάθμισμα της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης με δημόσιο χρήμα.
29/8/2012