Αρχική » 20η Απριλίου: Απόπειρα κατάληψης της συγκέντρωσης από ακραία στοιχεία (Κύπρος)

20η Απριλίου: Απόπειρα κατάληψης της συγκέντρωσης από ακραία στοιχεία (Κύπρος)

από admin

του Πέτρου Ευδόκα

Ψες Τετάρτη, ενώ η καθημερινή διαδήλωση έξω από το Προεδρικό κυλούσε ομαλά, πληροφορηθήκαμε ότι ανεβαίνει προς την Πλατεία σχηματισμός του ΕΛΑΜ. Υπάρχει σαφής και καθαρά αρθρωμένη σύγκλιση από όλους τους διαδηλωτές που ανανεώνεται εκεί καθημερινά ότι ουδέν κόμμα θα έχει οργανωμένη παρουσία ως κόμμα στις διαδηλώσεις, και μέχρι τώρα όλοι οι πολιτικοί και τα κόμματα τους – μαζί τους και το ΕΛΑΜ – το είχαν σεβαστεί.

Έλαβα μέρος προσωπικά σε διαπραγματεύσεις με το ΕΛΑΜ με την παράκληση μας να μην μας πλησιάσει η πορεία τους και να μην χρωματίσουν την συγκέντρωση ως δική τους. Το ΕΛΑΜ αρνήθηκε. Καταλήξαμε σε συμφωνία ότι από πλευράς του, ο σχηματισμός απλώς θα εμφανιζόταν, θα διατηρούσε την συνοχή του, θα φώναζαν συνθήματα γιά λίγα λεπτά και θα αποχωρούσαν. Συμφωνήσαμε μαζί τους ότι από πλευράς μας, θα ανακοινώναμε στον κόσμο ότι είμαστε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις, και θα διατηρούσαμε τη συνοχή μας μέχρι να περάσει ο σχηματισμός και να συνεχίσουμε την εκδήλωση μας. Όπερ και έγινε. Αλλά…

…εκεί που ετοιμάζετο ο σχηματισμός να αποχωρίσει, άτομα τελείως άγνωστα σε μας έτρεξαν στο μικρόφωνο, έδωσαν μιά πολύ δυνατή θεατρική παράσταση ψεύτικου "πατριωτικού πάθους" διαμαρτυρόμενα γιά το ότι διαχωρίσαμε τις εκδηλώσεις, έβρισαν και κτύπησαν τον σοσιαλιστή Σόλωνα Αντάρτη που ως εθελοντής εκείνη τη στιγμή με συναίνεση όλων συντόνιζε το μικρόφωνο και έγινε απόπειρα κατάληψης της εκδήλωσης.

Αμέσως το σημείο εκφώνησης (το μέρος του πεζοδρομίου που ονομάστηκε "εξέδρα"), γέμισε από δεκάδες άτομα που φώναζαν ανάμεσα τους ταυτόχρονα, κάποιοι υπέρ και κάποιοι εναντίον των εθελοντών γιά τις διευθετήσεις και γιά τα απροσδόκητα συμβάντα με το ΕΛΑΜ. Με μεγάλη ψυχραιμία μόλις και καταφέραμε να δώσουμε αξιοπρεπές τέλος στη συγκέντρωση γιά να μην επικρατήσουν οι αγριοφωνάρες και τα πάθη τροφοδοτούμενα από ακραίες και τυφλωμένες αντιλήψεις.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης ακολούθησαν περίπου δύο ώρες έντονων πολιτικών συζητήσεων στο πεζοδρόμιο που αφ' ενός βοήθησαν να εκτονωθούν διάφοροι και αφ' εταίρου να λυθούν κάποιες παρεξηγήσεις, να δωθούν καλύτερες ενημερώσεις και να γίνει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.

Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε πως μαζί με τα άτομα που εμφανίστηκαν ως "απειθάρχητοι υποστηρικτές του ΕΛΑΜ", υπήρχαν και σεσημεσμένα άτομα του σταλινικού παρακράτους (μέλη κάποιων "λαϊκών οργανώσεων" που ελέγχονται από το κόμμα): μαζί, οι δύο αυτές παρατάξεις έχουν τεράστια ανάγκη να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τους αυτόνομους διαδηλωτές στο Προεδρικό ως τάχα εξάρτημα του ΕΛΑΜ. Το Προεδρικό και το κόμμα του έχουν επενδύσει τα πάντα στο να προσπαθούν ψευδώς να ζωγραφίσουν τους διαμαρτυρόμενους ως "φασίστες" και "ακροδεξιούς".

Στο σύνολο του, το περιστατικό ανέδειξε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός μας στην προσπάθεια να κινηθεί αυτόνομα, αυτο-οργανωμένα και έξω από την απολυτοσύνη της κομματοκρατίας:

ο- Το "δεν υπάρχουν αρχηγοί", είναι ακόμα άγνωστο, πρωτόγνωρο και δυσεφάρμοστο βίωμα γιά τους πολλούς.
ο- Η συνεργασία με βάση την συνεννόηση, τον διάλογο και την άμεση δημοκρατία είναι σε εμβρυακά στάδια στις κινητοποιήσεις. Ακόμα και ανάμεσα στους τακτικούς εθελοντές που είναι εκεί κάθε νύκτα, υπάρχουν αρκετά άτομα που αντί να επιζητούν την συνεργασία με βάση την συναίνεση όλων, παίρνουν δικές τους ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν σοβαρές επιπτώσεις επί όλων μας.
ο- Η ανάγκη γιά εμβάθυνση της αυτο-οργάνωσης δυσχαιρένεται από πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν όταν κάποιοι αυτο-προβλήθηκαν στα Μέσα ως "συντονιστική επιτροπή" ή ως "διοργανωτές" χωρίς να έχουν πάρει τη συναίνεση όλων των εθελοντών που επωμίζονται εργασίες και ευθύνες εκεί κάθε νύκτα. Η διαδικασία γιά να κτιστεί η εμπιστοσύνη και ενότητα ανάμεσα μας είναι ακόμα σε πρόωρα στάδια. Έτσι λοιπόν η ανάγκη να δωθεί καλύτερο σχήμα με επιτροπές, συντονιστές, αντιπροσώπους κλπ. ακόμη δεν φαίνεται πως θα είναι εύκολο να επιλυθεί.

Αλλά όλοι συνεχίζουμε να προσπαθούμε!

Το πιό σημαντικό είναι η πολύτιμη Ενότητα και η προφύλαξη των κινητοποιήσεων (και του λαού μας) από την τεχνητή και αδερφοκτόνο διχόνοια και το μάντρωμα στα καλούπια της ψευδο-αριστεράς και ψευδο-δεξιάς.

Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ΜΑΖΙ στις συγκεντρώσεις πατριώτες Αριστεροί, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Αναρχικοί, Φεμινιστές, Οικολόγοι, ανέντακτοι, άτομα της Δεξιάς, του Κέντρου και – πιό σημαντικό απ' όλα – άτομα που αυτοπροσδιορίζονται τελείως έξω από τις απηρχαιωμένες και διχαστικές ταπέλλες "αριστερά" και "δεξιά" που κατέστρεψαν τον τόπο μας.

από το Κυπριακό Ενδομήδεια
 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ