1,1K
Είδαμε ωστόσο πως αντί να καμφθεί, αντίθετα ανυψώθηκε το φρόνημα του κυπριακού ελληνισμού. Ακόμη πως ξανατέθηκε μετά από τόσα χρόνια το ζήτημα της απελευθέρωσης της Κύπρου.
Και δεν ήταν και νεολαία….ήταν πολιτικοί…
Συνέντευξη με τον Γ. Χατζηκώστα
Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω πως εγώ ήμουν ανέκαθεν αυτός που είμαι σήμερα, απλώς τυχαίνει τώρα να ακούγεται η φωνή μου γιατί έτυχε να είμαι πρόεδρος του ΔΣ των μοτοσικλετιστών που είναι παραδεκτό ότι είναι κατεξοχήν ένα αντικατοχικό υποκείμενο. Πιστεύω ότι οι νέοι της Κύπρου ως σύνολο και όχι μόνο οι μοτοσικλετιστές δεν ανέχονται την Κατοχή. Δεν είναι οι νέοι των δισκοθηκών, οι “σαχλοί”, όπως για πολλά χρόνια τους κατηγορούσαν οι πολιτικοί. Εγώ το ήξερα αυτό από πολύ παλιά, επειδή, όπως βλέπεις από τη δουλειά μου, είμαι σε καθημερινή επαφή με νέους. [σσ έχει αντιπροσωπεία εισαγωγής μοτοσικλετών]. Όταν εκλέχτηκα μέλος του ΔΣ, προσπάθησα να το γνωστοποιήσω αυτό το πράγμα μέσα από τα ΜΜΕ, γιατί ο κόσμος είχε βάλει τους νέους στη μαύρη λίστα. Ο κόσμος άκουγε τους αρτηριοσκληρωμένους πολιτικούς, που για πενήντα χρόνια είναι οι ίδιοι, και οι αυτοί να κατηγορούν τους νέους. Αυτό το πράγμα συνεχίζεται και σήμερα. Στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο πέντε πολιτικά κόμματα κατηγορούν τους μοτοσικλετιστές, χωρίς να υπάρχει ένας μοτοσικλετιστής να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Με τα πολλά πέρασε στον κόσμο η εντύπωση πως οι νέοι είναι των δισκοθηκών, των ναρκωτικών και δε νοιάζονται για την πατρίδα τους και τα κοινά προβλήματα και πως το μόνο που τους νοιάζει είναι να διασκεδάσουν. Εγώ ήξερα πως οι νέοι δεν είναι όπως τους παρουσιάζουν και προσπάθησα να το αποδείξω. Πιστεύω πως σήμερα μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει πια άλλη γνώμη για τους νέους. Οι νέοι και δη οι μοτοσικλετιστές, που είναι το μεγαλύτερο αντικατοχικό κίνημα, είναι ελεύθεροι άνθρωποι, έτσι αισθάνομαι κι εγώ που είμαι στην ηλικία του πατέρα τους, δεν ανέχονται την καταπίεση και την κατοχή και αυτό το εκφράζουν μέσα από τις πορείες δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός τους, Αυτό φάνηκε, όπως όλοι γνωρίζουμε, στην περσινή πορεία που ήταν και διεθνής. Φτάσαμε ωστόσο στο σημείο να μη χρειάζεται, διαφώτιση των ξένων που ήταν ως τώρα η προσπάθεια μας, να μη χρειάζεται αναπτέρωση του ηθικού του κυπριακού λαού, όπως ήταν πριν δύο χρόνια, αυτό πιστεύω σε μεγάλο μέρος επετεύχθη, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι επαναπροσέγγιση με τους πολιτικούς μας ηγέτες! Αν ρωτάς τη γνώμη μου έχουμε ανάγκη από μία ριζική αλλαγή των πολιτικών μας.
Στην Ελλάδα είναι γνωστή μόνο η πορεία των μοτοσικλετιστών που έγινε πέρσι με τα γνωστά γεγονότα της Δερύνειας. Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη πορεία μοτοσικλετιστών. Έγινε μία πορεία το 1993, η οποία από όσο γνωρίζω, εγώ τότε ήμουν στο στρατό στην Κύπρο, είχε μεγάλη απήχηση στη νεολαία της Κύπρου. Μία δεύτερη έγινε πέρσι όπου είχαμε την πρώτη σώμα με σώμα σύγκρουση διαδηλωτών και τούρκων στρατιωτών μετά το 1974 και η τρίτη ήταν η περσινή πορεία που είχε διεθνή χαρακτήρα.
Η πορεία το 1993 έγινε από μία ομάδα μοτοσικλετιστών, η οποία κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο και μία αφίσα που κολλήθηκε σε συνεργεία και καταστήματα με μοτοσικλέτες. Εγώ δεν ήμουν στην Κύπρο τότε. Αυτή ήταν η απαρχή. Η πορεία αυτή είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, ειδικά στους νέους οι οποίοι βρήκαν έτσι μία ευκαιρία να εκφραστούν. Έτσι λοιπόν, όταν ανέλαβα εγώ την προεδρεία του ΔΣ της ΚΟΜ, έθεσα ως στόχο την πραγματοποίηση μιας τέτοιας πορείας. Το 1995 πιστεύαμε ότι θα συμμετείχαν 800-900 μοτοσικλετιστές. Η συμμετοχή όμως ξεπέρασε τις 3.000. Όσον αφορά τη σύγκρουση, πράγματι έγιναν δύο σημαντικές συγκρούσεις, μία στη Ζώδια και μία στη Δερύνεια. Εγώ ήμουν στη Ζώδια και είδα σκηνές που δεν θα ξεχάσω καθώς οι άοπλοι νεαροί ήρθαν κυριολεκτικά στα χέρια με τους πάνοπλους τούρκους στρατιώτες. Εκείνη τη στιγμή ευχόμουν να υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν οι σκηνές αυτές στα ξένα ΜΜΕ. Ήταν αυτός ακριβώς ο λόγος που μόλις τέλειωσε η προηγούμενη πορεία αποφασίσαμε ως ΚΟΜ η επόμενη πορεία να προβληθεί διεθνώς. Για κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνουν μια σειρά από πράγματα και απαιτείτο ένα υψηλό επίπεδο οργάνωσης. Έπρεπε να γίνουμε μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας μοτοσικλέτας, να προσκληθούν οι ξένες ομάδες μοτοσικλετιστών, να οργανωθεί η κάθοδος τους στην Κύπρο, η διαμονή όλων αυτών των ανθρώπων και βέβαια να εξευρεθούν και τα απαραίτητα χρήματα. Νομίζω πως πετύχαμε το σκοπό μας 100%. Βέβαια, τα αποτελέσματα της πορείας είναι γνωστά. Ενώ όλος ο κόσμος υποστήριξε και χρηματοδότησε την πορεία, μόλις ο Ντενκτάς άρχισε να απειλεί τους μοτοσικλετιστές πως θα τους συλλάβει και θα κατάσχει τις μηχανές τους, η κυβέρνηση μας άρχισε να διογκώνει αυτές τις απειλές και να τις απευθύνει προς εμάς σε μία προσπάθεια να μας αναγκάσει να ματαιώσουμε την πορεία. Δεχθήκαμε αφόρητες πιέσεις και αντισταθήκαμε ως την τελευταία στιγμή. Οι μοτοσικλετιστές και οι νέοι γενικά δεν υπάκουσαν, πραγματοποίησαν την πορεία με τα γνωστά επακόλουθα. Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε στις 11 Αυγούστου, ενώ ο Σολωμού μετά την κηδεία του Ισαάκ στις 14. Όπως θυμάστε είχαμε παρευρεθεί στην κηδεία ως ΚΟΜ με μοτοσικλετιστές από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία. Όταν πήγαμε να καταθέσουμε στεφάνι στον τόπο της δολοφονίας του Ισαάκ, οι Τούρκοι έβαλαν κατά ριπάς εναντίον του Σολωμού που είχε προηγηθεί αλλά και εναντίον όλων μας. Ο Σολωμού είχε πει από την προηγούμενη ημέρα πως θα κατέβαζε το σύμβολο της Κατοχής, την τουρκική σημαία και αυτό επιχείρησε να κάνει. Πιστεύω πως ανεβαίνοντας στον ιστό της σημαίας, ανέβασε μαζί του και ολόκληρο τον ελληνισμό. Η δε πρώτη θυσία του Ισαάκ ήταν μία ανδρεία προσπάθεια να σώσει άλλους που ήταν όμηροι των Τούρκων, αλλά την ίδια μέρα και την επόμενη οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ σαν Πόντιοι Πιλάτοι, κρατούσαν μια στάση σαν να μας έλεγαν: “καλά να σας κάμουν, ας μην πηγαίνατε”.
Είδαμε ωστόσο πως αντί να καμφθεί, αντίθετα ανυψώθηκε το φρόνημα του κυπριακού ελληνισμού. Ακόμη πως ξανατέθηκε μετά από τόσα χρόνια το ζήτημα της απελευθέρωσης της Κύπρου.
Κατ’ αρχήν εμείς ως μοτοσικλετιστές το θεωρούμε τιμή μας και καμάρι μας το ότι καταφέραμε να ανυψώσουμε το ηθικό του κυπριακού λαού. Έγιναν πολλές δηλώσεις από επισήμους και κόμματα ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού θα προσανατολιστεί προς την απελευθέρωση. Όταν είχε έρθει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, για να παρευρεθεί στην κηδεία του Σολωμού, τον συναντήσαμε μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου και του ζητήσαμε να φροντίσουν ώστε να οργανωθεί απελευθερωτικός αγώνας και τον διαβεβαιώσαμε πως οι νέοι της Κύπρου είναι έτοιμοι για θυσίες για αυτόν τον αγώνα. Μετά είδαμε τις εξαγγελίες για μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων, λόγια του τύπου “μολών λαβέ” και θεωρήσαμε πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο της απελευθέρωσης.
Οι εξελίξεις όμως ήταν διαφορετικές. Έρχεται ο Ρουβάς και αναγγέλει ότι θα κάνει συναυλία με Τούρκο συνάδελφο του την ημέρα της επετείου των Ποντίων στο γήπεδο Ταξίμ (=διχοτόμηση). Κυβέρνηση και κόμματα υποστηρίζουν τη συναυλία. Άς μιλήσουμε λοιπόν για την πρωτοβουλία που πήρατε να καλέσετε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της συναυλίας Ρουβά-Κουτ πριν από μερικές εβδομάδες.
Η δήλωση Ρουβά έγινε στις 8 Απριλίου. Εμείς περιμέναμε να περάσουν 3-4 μέρες για να αντιδράσουν άλλοι, καθώς εμείς δε θεωρούμε πως είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να απαντούμε σε τέτοιες προκλήσεις, υπάρχουν σωματεία, οργανώσεις κλπ. Αφού δεν αντέδρασε κανένας και φάνηκε πως αυτή η προσβολή θα ήταν καλοδεχούμενη, τότε, με τη συγκατάθεση του υπόλοιπου ΔΣ, έγραψα μία ανοικτή επιστολή στο Ρουβά, ζητώντας του να μην έρθει και τεκμηριώνοντας τους λόγους. Τα τρία σημεία που ενόχλησαν περισσότερο εμάς ήταν ότι: για το Ρουβά το πρόβλημα μας είναι τα ναρκωτικά και το aids και όχι η κατοχή, ότι για την πραγματοποίηση της συναυλίας ταξίδεψε προηγουμένως στην Αμερική και την Τουρκία για να συναντήσει ανθρώπους του State Departement, και τον Γιλμάζ στην Τουρκία, χωρίς να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε φορέα στην Κύπρο ή την Ελλάδα και ότι ο μάνατζερ του έλεγε πως ο Ρουβάς είναι πολύ μεγάλος καλλιτέχνης που θα δείξει το σωστό δρόμο στους νέους. Στην επιστολή μας του έγραφα πως χωρίς να υποτιμούμε το πρόβλημα των ναρκωτικών και του aids που είναι και αυτά μεγάλα προβλήματα, το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι η Κατοχή. Επίσης τον ρώτησα γιατί έκανε τις διευθετήσεις με το State Departement και τον Γιλμάζ αντί με οποιονδήποτε άλλον και τέλος ότι το σωστό δρόμο μας τον έχουν δείξει πρώτα ο Αυξεντίου και ο Μάτσης, και πιο πρόσφατα ο Ισαάκ και ο Σολωμού έδειξαν πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. “Ο δικός σου δρόμος είναι δρόμος προς αποφυγήν” του είχα γράψει. Καμία απάντηση δεν πήραμε, ενώ οι εργασίες για τη συναυλία συνεχίζονταν. Μετά προέκυψε το ζήτημα της ημερομηνίας της 19ης Μαΐου, επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων, και το ότι η συναυλία θα γινόταν σε γήπεδο με την ονομασία Ταξίμ (=διχοτόμηση). Έτσι εντείναμε και εμείς τις προσπάθειες μας για δημοσιοποίηση αυτού του ανοσιουργήματος. Η προσπάθεια μας αυτή επαινέθηκε τόσο από τον λαό της Κύπρου όσο και από ολόκληρο τον ελληνισμό, εάν κρίνω από τις εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ραδιοσταθμούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και από απλούς πολίτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Σε όσες εκπομπές με κάλεσαν να μιλήσω στο ραδιόφωνο δε βρέθηκε ένας άνθρωπος που να διαφωνήσει με την πρωτοβουλία μας εναντίον αυτής της στημένης συναυλίας. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε πει επανειλημμένα πως είναι αμέτοχη, τη συναυλία είναι ο ΟΗΕ που την κάνει και δεν έχει ένσταση να την κάνει, αλλά λίγες μέρες πριν τη συναυλία, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σαν κοινός λαχειοπώλης διαλαλούσε τον τόπο διάθεσης των εισιτηρίων! Το ίδιο έκαναν και οι πολιτικοί αρχηγοί Χριστόφιας (ΑΚΕΛ) και Βασιλείου (ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ). Είναι αλήθεια πως ο Ρουβάς είναι πολύ αγαπητός τραγουδιστής της νεολαίας της Κύπρου και χωρίς υπερβολή θα γέμιζε ένα στάδιο των 25.000 θεατών, εάν έκανε συναυλία στην Κύπρο με εισιτήριο των 5 λιρών (=2.500 δρχ). Όμως στη “συναυλία της ντροπής” οι Ελληνοκύπριοι που παρευρέθηκαν ήταν 288 και είχαν και τους δικούς τους λόγους που πήγαν.
Και δεν ήταν και νεολαία….ήταν πολιτικοί…
Γι’ αυτό είπα πως είχαν τους δικούς τους λόγους. Ήταν επίσημοι και εκπρόσωποι κομμάτων. Μην ξεχνάτε ότι τα εισιτήρια δίνονταν δωρεάν στις πλατείες και τις λεωφόρους. Κανένας δεν εμπόδιζε κανέναν να πάρει αυτά τα εισιτήρια. Όταν όμως αποδείχθηκε πως η συναυλία ήταν ένα φιάσκο, οι επιτήδειοι προσπάθησαν να χρεώσουν στην ΚΟΜ πως χρησιμοποίησε τρομοκρατία, για να μην πάει ο κόσμος στη συναυλία. Απορώ πως δεν γελούν και οι ίδιοι με αυτά τα αστεία. Εάν έτσι είχαν τα πράγματα θα είχαν διατεθεί όλα τα εισιτήρια, όμως τα εισιτήρια δεν δόθηκαν. Δόθηκαν μόνο 800 εισιτήρια, πολλά από τα οποία τα έπαιρναν μοτοσικλετιστές και για να μην πάνε και άλλοι νέοι τα πήραν για πλάκα.
Ας μιλήσουμε τώρα για την εκδήλωση της Πλατείας Ελευθέριας, που έγινε την ίδια μέρα με τη συναυλία του Ρουβά. Είναι αλήθεια πως ο κόσμος, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, γνωρίζει ότι έγιναν επεισόδια, συγκρούσεις με την αστυνομία, συλλήψεις κτλ και ελάχιστα πράγματα γνωρίζει για την αντικατοχική εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώσατε μαζί με άλλους φορείς.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως στην εκδήλωση καλέσαμε πρώτα εμείς και στη συνέχεια το ΠΑΚ (Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα) καλούσε σε συγκέντρωση στο ίδιο σημείο κι έτσι αποφασίστηκε η εκδήλωση να γίνει από κοινού. Τα διάφορα προσφυγικά σωματεία, η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και άλλοι μας διαμήνυσαν πως θα συμμετείχαν και αυτοί στην εκδήλωση. Όπως απεδείχθη, ο κόσμος εκτίμησε την προσπάθεια μας και ήρθαν εκεί 7.000-8.000 άνθρωποι, ενώ στη συναυλία του Ρουβά πήγαν 1.500 μαζί με τους Τούρκους. Έτσι τουλάχιστον έλεγε η ανταπόκριση του BBC και της ΕΤ. Μέχρι να ξημερώσει οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έλεγαν πως στην εκδήλωση μας ήταν 3.500 και στη συναυλία Ρουβά άλλοι τόσοι! Εξισώθηκαν… Η δική μας εκδήλωση έγινε με σκοπό να καταγγελθεί η προσπάθεια παραπλάνησης του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, ότι το πρόβλημα δεν είναι η Κατοχή αλλά τα ναρκωτικά. Θέλαμε να δείξουμε επίσης προς τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση πως ο δρόμος που διαλέξατε και συνομιλείτε δεν είναι ο σωστός. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι η εισβολή και η Κατοχή και εσείς μιλάτε για αέρα κοπανιστό. Ποιο είναι το πρόβλημα που συζητάτε; ποσοι έποικοι θα μείνουν, ποσοι θα φύγουν. Αυτό όμως δεν είναι το πρόβλημα. Πιστεύω πως πετύχαμε απόλυτα στο να τους δείξουμε πως κάποιοι επιμένουν στην ουσία του κυπριακού προβλήματος. Αλλά αυτοί αντί για το πρόβλημα κοιτούσαν το δάκτυλο. Έτσι ήρθαν την επομένη και μιλούσαν για επεισόδια και έκτροπα που έγιναν δήθεν με ευθύνη της ΚΟΜ. Πήραν απόφαση να απαγορεύσουν τις πορείες μας και ζητούν διάλυση της ΚΟΜ. Εγώ ο ίδιος δέχθηκα προσωπική επίθεση. Πιστεύω πως αυτό που ανησύχησε τους πολιτικούς μας είναι το γεγονός πως, ενώ οι ίδιοι δεν συγκινούν και δεν εκφράζουν πλέον τον κόσμο, ο Χατζηκώστας με ένα “ελάτε” μάζεψε μερικές χιλιάδες κόσμο. Ε, ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Χατζηκώστας; Ένοιωσαν ότι απειλούνται, άρχισαν να σκέφτονται ότι έχω πολιτικές φιλοδοξίες κλπ. Με κατηγόρησαν πχ ως άνθρωπο του “Στόχου”, επειδή η εφημερίδα αυτή έγραψε πως είμαι “ελληνόψυχος”. Εγώ τους απάντησα πως ο χαρακτηρισμός με τιμά γιατί στην ψυχή μου μέσα βρίσκεται η Ελλάδα, όσο για τον “Στόχο” αυτός πέρσι με κατηγορούσε, τότε γιατί δε βγήκαν να με υπερασπιστούν όλοι αυτοί; Με κάλεσαν σε μια εκδήλωση και εκεί βρισκόταν ο εκδότης του “Στόχου” που ζήτησε και συνομίλησε για λίγο μαζί μου. Και λοιπόν; Όταν πηγαίνω σε μία εκδήλωση θα ρωτώ ποιοι άλλοι θα είναι εκεί για να ξέρω εάν θα πάω; Εγώ καθώς δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα πηγαίνω σε όλες τις εκδηλώσεις που με καλούν. Έτσι πήγα και σε εκδήλωση της ΕΔΟΝ (νεολαίας του ΑΚΕΛ). Γιατί δεν με κατηγόρησαν και για άνθρωπο του ΑΚΕΛ; Όσον αφορά τα επεισόδια εμείς διαχωρίσαμε τη θέση μας από την πρώτη στιγμή. Η εκδήλωση μας είχε τελειώσει και κάποιοι νεαροί επιτέθηκαν στην αστυνομία που περιφρουρούσε τους χώρους γύρω από τη συναυλία του Ρουβά. Πιστεύω ακράδαντα πως η κυβέρνηση επιδίωξε τα επεισόδια, για να μπορεί στη συνέχεια να τα χρεώσει στους μοτοσικλετιστές και η μεγάλη μας αντικατοχική συγκέντρωση να περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Ποια είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε εσείς;
Η κυβέρνηση ρητά έχει απαγορεύσει τις πορείες μοτοσικλετιστών. Δήλωσαν πως εάν ξανακάνουμε πορεία “θα εφαρμοστεί ο νόμος”. Αυτό σημαίνει πως η κυπριακή αστυνομία θα επέμβει για να μας διαλύσει για παρακώλυση συγκοινωνιών”, για “διατάραξη κοινής ησυχίας”, για “πρόκληση οχλαγωγίας” κτλ. Έτσι μας ωθούν στο να έρθουμε σε σύγκρουση, πράγμα το οποίο εμείς δεν επιδιώκουμε. Από την άλλη μεριά μία προφανώς κατευθυνόμενη κίνηση είναι η “πρωτοβουλία” δικηγόρων να ζητήσουν τη διάλυση της ΚΟΜ γιατί… παραβαίνει το καταστατικό της που δεν προβλέπει την οργάνωση πορειών και άλλων αντικατοχικών εκδηλώσεων. Τώρα εμείς σχεδιάζουμε μια πορεία με πανελλήνια συμμετοχή για τον Αύγουστο. Πρόκειται για μία εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με την ΜΟΤΟΕ. Θα έρθουν μοτοσικλετιστές από ολόκληρο τον ελληνισμό, θα μείνουμε σε κατασκήνωση και θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις: συναυλία, εθελοντική αιμοδοσία και πορεία. Το κυπριακό ΥΠΕΞ μας ενημέρωσε επίσημα πως, εάν επιμείνουμε στην διοργάνωση της πορείας, θα απαγορευτεί η είσοδος στους ελλαδίτες μοτοσυκλετιστές και βέβαια η ίδια η πορεία θα απαγορευτεί. Μένει να αποφασίσουμε από κοινού με την ΜΟΤΟΕ τι θα κάνουμε.
Θα ήθελα ωστόσο να μου πεις τη γνώμη σου στο εξής: υπάρχει η αίσθηση πως ήδη υπάρχει ένα αντικατοχικό κίνημα το οποίο υπάρχει και θα υπάρχει και θα δρα ανεξάρτητα από το εάν θα ηγούνται οι μοτοσικλετιστές ή όχι, εάν θα υπάρχει η ΚΟΜ ή όχι. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι, το αυλάκι έχει γίνει σήμερα ποτάμι, και το ποτάμι πίσω δεν ξαναγυρνά.
Τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λες. Το αντικατοχικό κίνημα στην Κύπρο είναι πλέον μία πραγματικότητα ανεξάρτητα από πρόσωπα και ομάδες. Στο μέλλον αυτό θα φανεί καθαρά.