Μια «περιβαλλοντική» οργάνωση που ευθύνεται για την εξαφάνιση ενός σπάνιου είδους, έναν Οργανισμό που λειτουργεί ως το «πράσινο πλυντήριο» για εταιρείες κολοσσούς που οι δραστηριότητές τους είναι συνώνυμες με δραματικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Εταιρείες όπως η BP America, η Chevron, η Dow Chemical και η Monsanto, η πολυεθνική των μεταλλαγμένων, που συμμετέχουν μάλιστα στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Οργανισμού!
Η πρώην Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, ακολουθώντας τα βήματα άλλων συναδέλφων της που μετά την Κομισιόν είδαν τις πόρτες εταιρειών και αμφιλεγόμενων οργανισμών να ανοίγουν διάπλατα, εξασφάλισε μια θέση σε διεθνή δήθεν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και συγκεκριμένα ανέλαβε το πόστο του επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος για τους Ωκεανούς του Ιδρύματος The Nature Conservancy.
Η τοποθέτησή της έτυχε θερμής υποδοχής από τα περισσότερα εγχώρια ΜΜΕ, ίσως γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το Nature Conservancy δεν είναι ένας αγνός περιβαλλοντικός οργανισμός, αλλά ένα αμφιλεγόμενο μεγαθήριο που πουλάει περιβάλλον και ξεπλένει τους καταστροφείς του, όπως, αποκαλύπτουν πλείστες καταγγελίες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ.
Η Μαρία Δαμανάκη εν ολίγοις προσελήφθη στην υπηρεσία της προστασίας των βρώμικων «ωκεανών» του χρήματος.
Όπως ο ίδιος ο Οργανισμός υποστηρίζει στόχος του είναι η προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο με έμφαση στα εδάφη και τα υδάτινα οικοσυστήματα.
Η θέση αυτή δεν ταιριάζει, βέβαια, καθόλου με την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνει ο Οργανισμός στις πετρελαϊκές εταιρείες.
Η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «This Changes Everything Capitalism Vs.The Climate», έκανε έρευνα και για κάποιους από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς που προβάλλονται ως περιβαλλοντικοί και εντόπισε σημεία και τέρατα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στο Nature Conservancy λέγοντας τα εξής: «ένα από τα πιο τρελά πράγματα που εντόπισα είναι ότι το Nature Conservancy όχι μόνο χρηματοδοτείται από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όχι μόνο επενδύει τους δικούς του πόρους σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά όχι έχει δική του πετρελαιοπηγή στο Τέξας! Δεν υπάρχει πιο τρελό πράγμα από αυτό. Η πετρελαιοπηγή είναι, μάλιστα, εντός προστατευόμενης περιοχής αφού εκεί διαβιεί ένα από τα περισσότερο απειλούμενα είδη πουλιών της Αμερικής. Κάτω, λοιπόν από τη δική τους επίβλεψη τα πουλιά εξαφανίστηκαν»!
Η Ναόμι Κλάιν, αναφέρεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο Οργανισμός στις τάξεις του οποίου εντάχθηκε η Μαρία Δαμανάκη, σκάνδαλο το οποίο αποκαλύφθηκε το 2003 όταν με ευθύνη της δήθεν περιβαλλοντικής οργάνωσης εξαφανίστηκε ένα σπάνιο είδος πουλιού.
Το Nature Conservancy, αποφάσισε μέσα στην προστατευόμενη περιοχή να θέσει σε λειτουργία πετρελαιοπηγή και να εξορύξει πετρέλαιο. Η απόφασή της κατά τα άλλα απολίτικης οργάνωσης είχε συγκεκριμένο σκεπτικό αφού ήθελε να αποδείξει ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να πηγαίνει επιτυχημένα χέρι χέρι με την ανάπτυξη ακόμα και μέσα από ιδιαίτερα επικίνδυνες δραστηριότητες όπως είναι η εξόρυξη πετρελαίου.
Ο Οργανισμός που προωθούσε το δόγμα της «συμβατής ανάπτυξης» μέσα από μια, όπως έλεγε, ρεαλιστική προσέγγιση της προστασίας της φύσης, υποστήριζε ότι η προστατευόμενη περιοχή δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την πετρελαιοπηγή και μάλιστα με τα ποσά που θα εξασφαλίζονταν από τη γεώτρηση πετρελαίου θα αγόραζε περισσότερα στρέμματα για την προστασία του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους.
Το δόγμα της «συμβατής ανάπτυξης» εννοείται ότι απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα η μεγάλη πέρδικα Άτγουοτερ να βρίσκεται προ των πυλών της πλήρους εξαφάνισης!
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και με αφορμή τη διάσκεψη που έγινε αυτές τις μέρες στο Περού, απλώς χαιρέτησε τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και της ΕΕ, υποστηρίζοντας τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα γενικώς και αορίστως, χωρίς, όμως να προβάλλει συγκεκριμένες ποσοτικές προτάσεις που θα ξεπερνούσαν τις κυβερνητικές θέσεις των μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη. Παλαιότερα μάλιστα το Nature Conservancy συμμετείχε στην ομάδα λόμπι της ΒΡ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής!
Όσον αφορά τη θέση της για το μέγα θέμα των γεωτρήσεων στην τελευταία απάτητη περιοχή του πλανήτη, την Αρκτική εκεί η θέση της είναι πιο ξεκάθαρη αφού είναι σύμβουλος των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις θαλάσσιες γεωτρήσεις!
Ο εναγκαλισμός με τις πολυεθνικές, οι δραστηριότητες των οποίων έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, είναι ασφυκτικός αφού το Nature Conservancy υλοποιεί από κοινού με τις εταιρείες διάφορα δήθεν περιβαλλοντικά προγράμματα.
-Το 2011 υπέγραψε συμφωνία μαμούθ ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Dow Chemical έτσι ώστε ο γίγαντας της χημικής βιομηχανίας να «αναγνωρίσει, την αξία της ενσωμάτωσης της φύσης στις αποφάσεις και τις στρατηγικές του όσον αφορά στην επίτευξη των παγκόσμιων επιχειρηματικών του στόχων». Η συμφωνία προκάλεσε οργή αφού δεν είναι δυνατόν μια οργάνωση που προβάλλεται ως περιβαλλοντική να κάνει συμφωνία με την χημική εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της την Union Carbide, την εταιρεία που ευθύνεται για ένα τα φονικότερα βιομηχανικά δυστυχήματα, αυτό στη Μποπάλ της Ινδίας. Δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι και 25.000 τα επόμενα χρόνια.
-Το 2010, ο Οργανισμός δέχθηκε σκληρή κριτική για τους επιχειρηματικούς δεσμούς με την ΒΡ που συνεχίστηκαν ακόμα και μετά την τρομακτική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού όταν εξερράγη γεώτρηση της πετρελαϊκής εταιρείας. Η ΒΡ η οποία έχει κάνει δωρεές άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων παραμένει επιχειρηματικός εταίρος της δήθεν περιβαλλοντικής οργάνωσης.
Δείτε εδώ τη λίστα με τους επιχειρηματικούς εταίρους.
«Πράσινο» real estate
Οι πρακτικές που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός είναι άκρως αμφιλεγόμενες αφού έχει διαπιστωθεί ότι αγοράζει ιδιαίτερα σημαντικές οικολογικά εκτάσεις γης και στη συνέχεια τις μεταπωλεί σε ιδιώτες σε χαμηλότερη τιμή με συμβόλαια που διατυπώνουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται χώροι αναψυχής, άθλησης και μικρός αριθμός κατοικιών. Οι ιδιώτες που αγοράζουν την έκταση στη συνέχεια κάνουν δωρεά προς την οργάνωση ίση με το ποσό της έκπτωσης που τους έγινε κατά την αγορά της έκτασης, κερδίζοντας έτσι σημαντική έκπτωση φόρου.
Σάλος είχε ξεσπάσει και με τις αποκαλύψεις ότι η οργάνωση πουλούσε τις εκτάσεις που είχε αγοράσει για προστασία σε υψηλά ιστάμενα στελέχη της.
Μια άλλη πρακτική είναι να αγοράζει εκτάσεις και στη συνέχεια να τις πουλά ακριβότερα στο κράτος.
Δείτε εδώ όλα τα δημοσιεύματα από τη μεγάλη έρευνα της Washington Post.
ΥΓ
Σύμφωνα με το Forbs, το 2013 το Nature Conservancy βρισκόταν στην 21η θέση ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες φιλανθρωπικές εταιρείες με σύνολο εσόδων: 881 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 111 είναι κρατική επιχορήγηση και τα 500 εκατομμύρια δωρεές από ιδιώτες. Για τη διαχείριση (μισθοί – μπόνους κ.λπ.) και τα γενικά έξοδα ο Οργανισμός διέθεσε το 2013 122 εκατομμύρια δολάρια.
5 ΣΧΟΛΙΑ
Η δολοφονία του ψαρά
http://alliaegina.blogspot.gr/2014/04/blog-post_16.html
για τα έργα και ημέρες της κυρίας Δαμανάκη
μπα μην τα βλέπετε κι όλα αρνητικά κι ανάποδα! Μακάρι η Δ κι όλο το συνάφι που ξεζουμίζει τη χώρα τόσα χρόνια τώρα μιας κι εδώ ο πακτωλός στέρεψε και δεν έχει άλλο μέλι να γλείψουν οι $k@+0μυγες να ξεκουμπιστεί και να πάει σε άλλες πολιτείες για νέα γιουρούσια…. Άντε να πάρουν μία γεύση από γενιά του Πολυτεχνείου, της αλλαγής και του Αντρέα (να φάει ο κόσμος κρέα…) κι οι φίλοι, εταίροι, σύμμαχοι, δανειστές κλπ. μπας και καταλάβουν τι σαράκι και τι λεφούσι μας ρίξαν στα κεφάλια τόσα χρόνια. Πολύ καλά νέα λοιπόν και πάντα τέτοια! Καλές γιορτές!
Διάολε κανένας δε γουστάρει να την πάρει τη $k@0γενιά; Πάλι στην πλάτη μας θέλουν να τη φορτώσουν;
http://www.nooz.gr/greece/den-uparxei-panikos-stis-vrukselles-gia-tin-epikratisi-suriza161214
Άει στα τσακίδια!
” Tης οικολόγου ετσά νταλκά δε βάνει μήδε Τούρκος,
Πράσινα ΄ναι τα έδρανα, πράσινος και ο βούρκος”
Τις αξιολογησεις στα πανεπιστημια τι τις θελουμε; Το ΜΙΤ δηλαδη τι παραπανω προσφερει; Επι τη ευκαιρια να συγχαρουμε το πανεπιστημιο κρητης για την αναγορευση σε επιτιμο διδακτορα του Heinz Richter.Καποτε ειρωνευοταν οσους σπουδαζαν στα υπολοιπα Βαλκανια,οχι πια.