Αρχική » Μια άλλη εκδοχή για τα χημικά όπλα

Μια άλλη εκδοχή για τα χημικά όπλα

από admin

Στο Γκούτα ισχυρίζονται ότι πίσω από την επίθεση με τα χημικά βρίσκονται αντάρτες υποστηριζόμενοι από τη Σαουδ. Αραβία

Των Ντέιλ Γκάβλακ και Γιάχα Αμπαμπνέχ από τη Ρήξη φ. 96
Γκούτα, Συρία. Καθώς προετοιμάζεται η μηχανή μιας καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ακολουθώντας την επίθεση με χημικά που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορεί να στοχεύουν σε λάθος πλευρά.
Συνεντεύξεις με ανθρώπους στη Δαμασκό και το Γκούτα, προάστιο της συριακής πρωτεύουσας, όπου η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξε ότι τουλάχιστον 355 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα, από αυτό που πιστεύεται ότι είναι νευροτοξικό αέριο, καταδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, καθώς και η Αραβική Σύνοδος, έχουν κατηγορήσει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ για την εξαπόλυση της χημικής επιθέσεως, που στόχευε κυρίως αμάχους. Τα αμερικανικά πλοία σταθμεύουν στη Μεσόγειο, έτοιμα να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, ως αντίποινα για την επίθεση με μαζικά χημικά όπλα. Οι ΗΠΑ και οι λοιποί δεν ενδιαφέρονται να εξετάσουν το όποιο αντίθετο στοιχείο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε, την προηγούμενη Δευτέρα, ότι η ενοχή του Άσαντ ήταν μια ετυμηγορία ήδη ξεκάθαρη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο, έπειτα από δεκάδες συνεντεύξεις με γιατρούς, κατοίκους της Γκούτα, μαχητές της αντιπολίτευσης και των οικογενειών τους, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα. Πολλοί πιστεύουν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα ανταρτών παρέλαβε χημικά όπλα μέσω του αρχηγού πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της επίθεσης με αυτά.
«Ο γιος μου ήρθε πριν από δύο βδομάδες, ρωτώντας με τι πιστεύω ότι είναι τα όπλα που του ζητήθηκε να μεταφέρει», λέει ο Αμπού Αμπντέλ Μονέιμ, κάτοικος του Γκούτα και πατέρας ενός αντάρτη που πολεμάει εναντίον του Άσαντ.
Ο Αμπντέλ Μονέιμ υποστηρίζει ότι ο γιός του και άλλοι δώδεκα αντάρτες σκοτώθηκαν στο εσωτερικό ενός τούνελ που χρησιμοποιούσαν για να αποθηκεύουν όπλα που τους παρείχε ένας Σαουδάραβας ένοπλος, γνωστός ως Αμπού Αγιέσα, που ηγούνταν ενός αντάρτικου τάγματος. Ο πατέρας περιέγραψε τα όπλα, τα οποία κατά τα λεγόμενά του είχαν μια σωληνοειδή μορφή, ενώ άλλα ήταν σαν μεγάλη μποτίλια αερίου.
Κάτοικοι του Γκούτα δήλωσαν ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν τζαμιά και ιδιωτικές κατοικίες για να κοιμούνται, ενώ έκρυβαν τον οπλισμό τους σε τούνελ.
Ο Αμπντέλ Μονέιμ είπε ότι ο γιος του και άλλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης με χημικά όπλα. Την ίδια ημέρα, η οργάνωση Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιτεθεί εναντίον αμάχων στην καρδιά των υποστηρικτών του καθεστώτος Άσαντ, στη Λατάκεια, ως αντίποινα.
«Δεν μας είπαν τι είναι αυτά τα όπλα και πώς να τα χρησιμοποιήσουμε», διαμαρτυρήθηκε η «Κ», μια αντάρτισσα που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της «Δεν ξέραμε ότι επρόκειτο για χημικά όπλα. Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι ήταν κάτι τέτοιο».
«Όταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντάρ δίνει τέτοια όπλα, θα πρέπει να τα παραδίδει σε κάποιους που γνωρίζουν πώς να τα χειρίζονται και να τα χρησιμοποιούν», πρόσθεσε. Αυτή, όπως πολλοί άλλοι Σύροι, θέλει να παραμείνει ανώνυμη υπό τον φόβο των αντιποίνων.
Ένας πασίγνωστος αρχηγός αντάρτικης ομάδας του Γκούτα, που ονομάζεται Τζ., συμφώνησε. «Οι αντάρτες της Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα δεν συνεργάζονται με τους άλλους αντάρτες, εκτός από τις κοινές μάχες. Δεν μοιράζονται απόρρητες πληροφορίες. Αλλά χρησιμοποίησαν κάποιους απλούς αντάρτες για να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό».
«Είχαμε μεγάλη περιέργεια γι’ αυτά τα όπλα. Και, δυστυχώς, κάποιοι πολεμιστές χειρίστηκαν με ακατάλληλο τρόπο τα όπλα και προκάλεσαν τις εκρήξεις», είπε ο Τζ.
Οι γιατροί που περιέθαλψαν τα θύματα της επίθεσης με χημικά όπλα προειδοποίησαν αυτούς που έπαιρναν τις συνεντεύξεις να μην κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι ακριβώς ήταν υπεύθυνοι για τις θανάσιμες επιθέσεις.
Η ανθρωπιστική οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πρόσθεσε ότι εμφανίστηκαν παρόμοια συμπτώματα στους νοσοκόμους που περιέθαλπαν τα 3.600 θύματα τις επίθεσης. Η πληροφορία αυτή δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Σε πάνω από δώδεκα συνεντεύξεις ανταρτών, αναφέρθηκε ότι η μισθοδοσία τους προερχόταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Η ανάμειξη της Σαουδικής Αραβίας

Σ’ ένα πρόσφατο άρθρο του στο Μπίζνες Ινσάιντερ, ο ρεπόρτερ Τζέφρεϋ Ίνγκερσολ εστίασε στον ρόλο του πρίγκιπα Μπαντάρ κατά τα δυόμισι χρόνια συριακού εμφυλίου πολέμου. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μπαντάρ, που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, βρίσκεται στην καρδιά της έμμεσης πολεμικής προσπάθειας των ΗΠΑ εναντίον του Άσαντ.
Ο Ίνγκερσολ αναφέρθηκε σε ένα άρθρο της βρετανικής Ντέιλι Τέλεγκραφ, σχετικά με τις απόρρητες σαουδορωσικές συνομιλίες, κατά τις οποίες ο Μπαντάρ φέρεται να πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν φτηνό πετρέλαιο έναντι της συναίνεσής του για την ανατροπή του Άσαντ.
«Ο πρίγκιπας Μπαντάρ υποσχέθηκε να διασφαλίσει τη ρώσικη βάση στη Συρία εάν το καθεστώς του Άσαντ ανατρεπόταν, αλλά προειδοποίησε για την πιθανότητα τσετσένικων τρομοκρατικών επιθέσεων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, αν δεν υπάρξει συμφωνία», έγραψε ο Ίνγκερσολ.
«Μπορώ να διασφαλίσω την προστασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο. Οι ομάδες των Τσετσένων που απειλούν την  ασφάλεια των αγώνων ελέγχονται από εμάς», φέρεται να είπε ο Μπαντάρ στους Ρώσους.
«Μαζί με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους, οι ΗΠΑ φέρονται να έδωσαν το πράσινο φως στον πρίγκιπα προκειμένου να διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη», συνεχίζει ο Ίνγκερσολ.
«Ο Μπαντάρ έχει σπουδάσει και εκπαιδευτεί στρατιωτικά στις ΗΠΑ, υπηρέτησε σε υψηλά ιστάμενες θέσεις της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, και η ΣΙΑ είναι ερωτευμένη μαζί του», συνέχισε.
Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Ιντιπέντεντ, οι μυστικές υπηρεσίες των οποίων ηγείται ο πρίγκιπας Μπαντάρ ήταν εκείνες που διοχέτευσαν στη Δύση τους πρώτους ισχυρισμούς για τη χρήση αερίων Σαρίν από το καθεστώς Άσαντ τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ πρόσφατα έγραψε ότι η ΣΙΑ κατάλαβε πως η Σαουδική Αραβία σοβαρολογεί στις απειλές της ότι σκοπεύει να ανατρέψει τον Άσαντ, όταν η τελευταία ανέθεσε στον πρίγκιπα Μπαντάρ να ηγηθεί της προσπάθειας.
«Πίστευαν ότι ο πρίγκιπας Μπαντάρ, βετεράνος των διπλωματικών δολοπλοκιών της Ουάσιγκτον και του αραβικού κόσμου, θα μπορούσε να πετύχει ό,τι η ΣΙΑ δεν κατάφερε: Να διοχετεύσει αεροπλάνα γεμάτα όπλα και χρήματα και, όπως είπε ένας Αμερικανός διπλωμάτης, να επηρεάσει  τους Άραβες κάτω από το τραπέζι».
Ο Μπαντάρ αναβάθμισε τον κύριο στόχο της σαουδαραβικής εξωτερικής  πολιτικής, σύμφωνα με τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, στο να επικρατήσει εναντίον του Άσαντ και των συμμάχων του, Ιράν και Χεζμπολά.
Γι’ αυτόν το σκοπό, ο Μπαντάρ έπεισε την Ουάσιγκτον να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα εξοπλισμού και εκπαίδευσης ανταρτών, μέσω μιας στρατιωτικής βάσης στην Ιορδανία.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι συνάντησε κάποιους «δύσπιστους Ιορδανούς σε σχέση με την εξεύρεση μιας τέτοιας βάσης».
«Οι συναντήσεις του στο Αμάν με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ, έφτασαν μέχρι και τις οκτώ συνεχόμενες ώρες. […] Ο βασιλιάς κατέληξε να αστειεύεται: ‘Έρχεται ο Μπαντάρ; Ας κρατήσουμε δύο μέρες για τη συνάντηση’, υποστηρίζει πηγή που παρευρέθηκε στις συναντήσεις».
Η οικονομική εξάρτηση της Ιορδανίας από τη Σαουδική Αραβία προσέφερε τον κατάλληλο μοχλό πίεσης. Ένα κέντρο επιχειρήσεων συστήθηκε στην Ιορδανία και ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2012, περιλαμβάνοντας έναν διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και αποθήκες για τα όπλα. Η WSJ ανέφερε ότι, σύμφωνα με πηγές Αράβων αξιωματούχων, εκεί κατέφθαναν σαουδαραβικά ΑΚ-47 και πυρομαχικά.
Παρ’ όλο που η Σαουδική Αραβία δημοσίως ισχυριζόταν ότι υποστήριζε πιο μετριοπαθείς αντάρτες, η εφημερίδα ανέφερε ότι «χρήματα και όπλα διοχετεύονταν σε ριζοσπαστικούς κύκλους, μόνο και μόνο για εξισορρόπηση της επιρροής των αντίπαλων ισλαμιστών που υποστήριζε το Κατάρ».
Ωστόσο, σε συνεντεύξεις τους, διάφοροι αντάρτες ισχυρίζονται ότι ο πρίγκιπας Μπαντάρ αναφέρεται ως «Αλ Χαμπίμπ», «ο αγαπημένος», από πολεμιστές της Αλ Κάιντα που δρουν στη Συρία.
Ο Πήτερ Όμπορν, γράφοντας στην Ντέιλι Τέλεγκραφ την προηγούμενη Πέμπτη, προειδοποίησε για τη βιασύνη της Ουάσιγκτον να τιμωρήσει το καθεστώς Άσαντ με τις περίφημες «περιορισμένες επιχειρήσεις», που δεν στοχεύουν στο να ανατρέψουν τον Σύρο ηγέτη, αλλά να περιορίσουν τη δυνατότητά του να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα:
«Έχετε κατά νου το εξής: Οι μόνοι που επωφελήθηκαν από την επίθεση ήταν οι αντάρτες, που μέχρι πρότινος έχαναν τον πόλεμο και τώρα έχουν τη Βρετανία και τις ΗΠΑ έτοιμες να παρέμβουν στο πλευρό τους. Ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση χημικών όπλων, υπάρχουν πάρα πολλές σε σχέση με το ποιος τα χρησιμοποίησε».
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Άσαντ έχει κατηγορηθεί ξανά για τη  χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων. Αλλά στην προηγούμενη περίπτωση, η Κάρλα Ντελ Πόντε, απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Συρία, συμπέρανε ότι οι αντάρτες κι όχι ο Άσαντ ήταν μάλλον οι υπεύθυνοι».

Η Ντέιλ Γκάβλακ είναι ανταποκρίτρια της Μιντ. Πρες αλλά και του Ασοσιέιτεντ Πρες στην Μέση Ανατολή.
O Γιάχα Αμπαμπνέχ είναι Ιορδανός ανεξάρτητος δημοσιογράφος.
Πηγή: Antiwar.com
Μετάφραση: Γ.Ρ.

1_304

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 10 Σεπτεμβρίου 2013 - 13:23

Oι δύο απαχθέντες από τους ισλαμιστές πρώην υποστηρικτές τους ένας Βέλγος καθηγητής κι ένας Ιταλός δημοσιογράφος δήλωσαν πριν από λίγο στο ιταλικό πρακτορείο ΑΝSA ότι “Τα χημικά τα έριξαν οι αντάρτες. Είμαστε συντετριμμένοι που το λέμε γιατί στην αρχή τους υποστηρίζαμε, αλλά έτσι είναι”.

Ο Βέλγος P.Piccinin δήλωσε συγκεκριμέναι: «Αυτό μου στοιχίζει πάρα πολύ γιατί από τον Μάη του 2012 στηρίζω αποφασιστικά τον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας (τους αντάρτες) στον δίκαιο αγώνα για δημοκρατία»!

«Είναι ηθικό καθήκον να το πούμε. Δεν χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Bashar al-Assad τα χημικά sarin ή οτιδήποτε άλλο χημικό αέριο στα περίχωρα της Δαμασκού».

Έτσι δηλώνει κατηγορηματικά ο Pierre Piccinin, βέλογος καθηγητής, στο RTL-Tvi, επισημαίνοντας ότι μαζί με τον ιταλό δημοσιογράφο Domenico Quirico –ήταν όμηροι των “ανταρτών” στη Συρία κι απελευθερώθηκαν σήμερα- άκουσαν συνομιλία των εξεγερμένων (διαβάστε των μισθοφόρων της Αλ Κάιντα που χρηματοδοτούν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ο Piccinin και ο Quirico είναι «απόλυτα σίγουροι ότι τα χημικά τα έριξαν οι αντάρτες» γιατί άκουσαν τις συζητήσεις μεταξύ των ισλαμιστών που πανηγύριζαν για την ρίψη τους.

Οι δύο Ευρωπαίοι είχαν απαχθεί από τους ισλαμιστές παρά το γεγονός ότι υποστήριζαν τους αντικαθεστωτικούς προκειμένου να ζητηθούν λύτρα από τις χώρες τους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
(όντβς αναπαράγει ειδήσεις από ξένα ΜΜΕ, το έλεγξα)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μανούσος 10 Σεπτεμβρίου 2013 - 18:47

Οι δηλώσεις ισχύουν, το τί πράγματι έγινε ίσως μάθουμε μετά από χρόνια

http://www.tgcom24.mediaset.it/mondo/articoli/1116460/siria-assad-non-ha-usato-le-armi-chimiche-.shtml

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ