Αρχική » Η Ουάσιγκτον δίνει το πράσινο φως για την παράδοση αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον δίνει το πράσινο φως για την παράδοση αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία

από Αναδημοσιεύσεις

Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη από τον Αύγουστο

Του Nicolas Barotte

Φιγκαρό 18 Ιουλίου

Το «πράσινο φως» δόθηκε. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε στο CNN την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το πράσινο φως για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και την παράδοση των αεροσκαφών F-16. Ένας συνασπισμός έντεκα ευρωπαϊκών χωρών που είναι έτοιμος να προμηθεύσει αεροσκάφη ανέμενε ακόμη την επίσημη, αλλά απαραίτητη, έγκριση από το Πεντάγωνο, όπως επισήμανε το Politico την περασμένη εβδομάδα. Χωρίς αυτήν, καμία μεταφορά τεχνογνωσίας δεν ήταν δυνατή. «Θα επιτρέψουμε, θα διευκολύνουμε και θα παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία» για την εκπαίδευση των πιλότων, επέμεινε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Μετά το αμφίσημο μήνυμα της Δύσης προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που προσέφερε στην Ουκρανία την προοπτική ένταξης «όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες», οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να στείλουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα τόσο προς τον σύμμαχό τους όσο και προς τη Ρωσία. «Η εκπαίδευση των πιλότων και η παράδοση των F-16 είναι εξ ορισμού μια μακροπρόθεσμη υπόθεση. Είναι ένα σημάδι της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της Δύσης», επισημαίνει ο Justin Bronk, ειδικός σε θέματα άμυνας και αεροπορίας στο RUSI (Royal United Services Institute), ένα γνωστό βρετανικό think-tank.

Η εκπαίδευση των πιλότων θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, «ήδη από τον Αύγουστο», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Δανίας. Η Δανία και η Ολλανδία έχουν αναλάβει το προβάδισμα για την παράδοση των F-16. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει με «μαθήματα γλώσσας», ακολουθούμενα από «θεωρητικά και στη συνέχεια πρακτικά» μαθήματα. Θα αφορά όχι μόνο τους πιλότους αλλά και το «προσωπικό συντήρησης» που απαιτείται για τη συντήρηση των αεροσκαφών. Ανάλογα με το αρχικό επίπεδο των πιλότων, οι οποίοι έχουν ήδη πιστοποιηθεί σε MiG-29, μπορεί να απαιτηθούν έως και έξι μήνες. «Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν εκτός Ουκρανίας», τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί της Δανίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας και του Λουξεμβούργου.

«Η εκπαίδευση των πιλότων δεν είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα», εξηγεί ο Justin Bronk της RUSI. “Το ουσιαστικό είναι να υπάρχει η υποδομή συντήρησης” στην Ουκρανία. Αλλά μόλις εξοπλιστούν οι βάσεις, θα γίνουν στόχοι προτεραιότητας για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η συντήρηση των F-16 «θα απαιτήσει πιθανότατα και την παρέμβαση ξένων χειριστών», συνεχίζει ο εμπειρογνώμονας. Τα αεροσκάφη περιέχουν τοξικά συστατικά, όπως υδραζίνη, τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη συντήρηση. Για να μεταφερθούν τα αεροσκάφη από την Ευρώπη στην Ουκρανία, θα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και να συναρμολογηθούν εκ νέου.

Τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν στις αρχές του 2024. Η Ολλανδία, η Δανία και η Νορβηγία ετοιμάζονται να επιταχύνουν το πρόγραμμα απόσυρσης των F-16 και αντικατάστασής τους με F-35. Όμως η Δανία διαθέτει μόνο 48 αεροσκάφη και η Ολλανδία περίπου 60. Ορισμένες χώρες του «συνασπισμού των F-16», όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν διαθέτουν κανένα. Αλλά όπως και με τα άρματα μάχης Leopard, πολλές χώρες είναι εξοπλισμένες με αυτά. Είκοσι πέντε χώρες στον κόσμο διαθέτουν F-16. Η Γαλλία, ενώ είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει πιλότους «ab initio», όπως λέει ο στρατός, είναι μόνο θεατής της επιχείρησης. Μόνο μια χούφτα Ουκρανών θα μπορούσε να συμμετάσχει.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απρόθυμες να μεταφέρουν F-16, αυτό οφειλόταν λιγότερο στον κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Ρωσία παρά στο κόστος. Αυτά τα αεροσκάφη είναι πολύ ακριβά. Για τις ίδιες ισοδύναμες δαπάνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίμησαν να στείλουν πυροβολικό ή πυρομαχικά», εξηγεί ο Justin Bronk. Ειδικά καθώς η επιχειρησιακή συμβολή των αεροσκαφών δεν θα είναι καθοριστική. Τα σχετικά παλαιά F-16 δεν θα προσφέρουν καμία θεμελιώδη τεχνική υπεροχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκρινε ωστόσο ότι η ανάπτυξη αεροσκαφών F-16 θα αποτελούσε «πυρηνική απειλή».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ