της «Κίνησης 136»
Συμπολίτη – Συμπολίτισσα,
Στις 10 Αυγούστου συναντηθήκαμε στο Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης πρωτοβουλίες πολιτών, μεμονωμένοι πολίτες και το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ και θέσαμε τις βάσεις της “Κίνησης 136″. Με αφορμή το ξεπούλημα του 40% της ΕΥΑΘ από την κυβέρνηση σε ιδιώτες, με ότι αυτό συνεπάγεται, επιδίωξη μας είναι να αντισταθούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΥΑΘ και η διατήρηση του νερό ως κοινωνικού αγαθού και όχι ως προϊόν διαπραγμάτευσης με κάθε κερδοσκόπο, ντόπιο ή ξένο.
Η «Κίνηση 136» είναι μια συμφωνία αρχών οι οποίες τέθηκαν στις 10 Αυγούστου και ως σκοπό έχει:
1. την εξαγορά από τους πολίτες του 40% της ΕΥΑΘ και της διαχείρισης της (management).
2. τον κοινωνικό έλεγχο του νερού της πόλης
3. την δημοκρατική λειτουργία της εταιρείας
4. τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της εταιρείας, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την προστασία του περιβάλλοντος
Στις 24 Αυγούστου 8.00 μμ στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης σας καλούμε στην ανοιχτή συνέλευση για να συναποφασίσουμε:
- Τη μορφή εταιρείας με την οποία θα περιβληθεί η «κίνηση 136», έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ρεαλιστική πρόταση του τρόπου εξαγοράς της ΕΥΑΘ ώστε να εξασφαλίζεται ο συνεχής έλεγχος της εταιρείας από τους πολίτες.
- Συγκρότηση του λογαριασμού διαφάνειας για τη συλλογή των χρημάτων που απαιτούνται για την εξαγορά.
- Συγκρότηση ταμείου για τα έξοδα της διάδοσης της κίνησης.
- Λειτουργία και διαχείριση της ιστοσελίδας της κίνησης http://www.136.gr/
- Ανάθεση επεξεργασίας νομικού πλαισίου που θα στηρίζει την Κίνηση 136
- Όροι συμμετοχής των πολιτών ή των συλλογικοτήτων στο σώμα της συνέλευσης – Δημοκρατική λειτουργία βασιζόμενη στις αρχές του ιδρυτικού κειμένου.
- Κοινές δράσεις των συμμετεχόντων.
Η «Κίνηση 136» είναι ανεξάρτητη από κομματικούς μηχανισμούς και δεν κηδεμονεύεται. Στηρίζεται στην αφιλοκερδή συμμετοχή των πολιτών της Θεσσαλονίκης και μέσα σε αυτήν μπορούν να λειτουργήσουν όλοι όσοι ασπάζονται τις αρχές της, με σχέσεις ισότητας σε ένα Δημοκρατικό περιβάλλον όπου η Δημοκρατία δεν είναι απλά λέξη.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.
1 ΣΧΟΛΙΟ
Η ταινία «Το μεγάλο ξεπούλημα» του Φλόριαν Όπιτζ , εξηγεί πολύ παραστατικά τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης στις ζωές των ανθρώπων. Σ΄ αυτήν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι νόμοι της αγοράς και του κεφαλαίου είναι προς το συμφέρον όλων μας. Η ταινία παρουσιάζει 4 ιστορίες ιδιωτικοποιήσεων.
Στη τελευταία παρουσιάζεται η ιστορία της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Βολιβία. Λόγω της ακριβής τιμής του ο κόσμος έφτασε να μην μπορεί να απολαμβάνει αυτό το βασικό αγαθό ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται και η συλλογή της βροχής. Παρακολουθούμε τον σκληρό αγώνα που δίνει ο Βολιβιανός λαός. Τους απλούς ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους και να μην φοβούνται την βία της αστυνομίας. Οι Βολιβιανοί νίκησαν και η εταιρεία νερού ξαναέγινε κρατική.