Αρχική » Έβρος: Συνεχίζεται η πύρινη λαίλαπα

Έβρος: Συνεχίζεται η πύρινη λαίλαπα

από admin

του Γ. Πανταζίδη
http://www.thrakinews.gr

Ανεξέλεγκτα παραμένουν μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μεγάλη έκταση στον κεντρικό τμήμα του νομού Έβρου. Η φωτιά, λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως εφτά μποφόρ, κατευθύνεται προς τον οικισμό Κοίλα, ο οποίος από χθες έχει εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, καθώς και τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή των Λουτρών ενώ η όλη κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη.

Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αφού μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν αποτεφρωθεί 28.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες, ενώ αν η φωτιά επεκταθεί θεωρείται ότι θα απειληθούν και κτηνοτροφικές μονάδες. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη κρίσιμη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις των αρχών και των δυνάμεων πυρόσβεσης. Η περιοχή που οριοθετείται από την Λευκίμη, τα Κοίλα, την Μελία, την Βυρίνη και την Κιτρινόπετρα κρίθηκε σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ πολιτικής προστασίας.

Αυτήν την ώρα στην περιοχή Οικισμού, δυτικά της Δημοτικής Ενότητας Λευκίμης του Δήμου Σουφλίου και Βόρεια του οικισμού Μελίας- Κοίλων περιοχή ερειπίων του παλαιού οικισμού Κιτρινόπετρας της Δημοτικής Ενότητας Φερών επιχειρούν 47 οχήματα, 176 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 14 λεωφορεία (στάγερ,) 13 τζίπ (καναδέζες), 8 λεωφορεία, 2 τζίπ, 15 υδροφόρες δήμων, δυο ελικόπτερα και τέσσερα αεροπλάνα.

Να σημειωθεί ότι δεν απειλείται πλέον το δάσος της Δαδιάς, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανησυχεί για την ενίσχυση της έντασης των ανέμων από το μεσημέρι και μετά, γι’ αυτό και βρίσκεται σε επιφυλακή ένα ελικόπτερο ειδικά για το δάσος της Δαδιάς.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η μυρωδιά και οι καπνοί έχουν φθάσει μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Πυκνός καπνός καλύπτει τον ουρανό της πόλης, τα αιωρούμενα σωματίδια δυσκολέυουν την αναπνοή, στάχτες έχουν γεμίσει παντού, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και η θάλασσα έχει γεμίσει αποκαϊδια. [ ]

Αργά το βράδυ η φωτιά συνεχίζει ασταμάτητη το καταστροφικό της έργο με πύρινο μέτωπο πλάτους 6 χιλιομέτρων που κατευθύνεται νοτιοδυτικά προς τη Νίψα. Η πρόβλεψη του δελτίου καιρού για την Παρασκευή μιλά για διατήρηση ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, αισθητά κουρασμένες θα έχουν πολύ δύσκολο έργο για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Mitsos 26 Αυγούστου 2011 - 17:51

Είναι σαφές ότι η φωτιά στον Έβρο αποτελεί επιχείρηση καθαρισμού του πεδίου επιχειρήσεων των τουρκικών τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων σε ενδεχόμενη (;;) εισβολή τους στη Θράκη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ