Η ασυδοσία των στελεχών της Χ.Α. έχει τις ρίζες της σε στενές, εκτεταμένες σχέσεις με βραχίονες του καθεστώτος.
Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 97
Ένα πράγμα που εντυπωσιάζει τις τελευταίες μέρες με όσα συμβαίνουν με τη Χρυσή Αυγή είναι το απίστευτο θράσος αυτών των ανθρώπων, που πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν το κάθε τι χωρίς να αντιμετωπίζουν τις ανάλογες συνέπειες. Και αν για τα δευτεροκλασάτα στελέχη έχει να κάνει και με μια ισχυρή δόση αφέλειας, για τα πρωτοκλασάτα αλλού πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της άνεσης.
Η Χρυσή Αυγή είχε και έχει ισχυρές πλάτες μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε τις κλασικές σχέσεις που είχε ως παρακράτος με το επίσημο κράτος και επιχείρησε να δημιουργήσει παράλληλες δομές ελεγχόμενες από αυτήν μέσα στο κράτος, ένα ιδιότυπο βαθύ κράτος που διαπερνούσε την αστυνομία, τον στρατό και την ΕΥΠ. Με τις αποκαλύψεις, που είναι καταιγιστικές, βλέπουμε ότι δεκάδες αστυνομικοί είχαν αποδεδειγμένα σχέσεις με τη ΧΑ, αρκετοί έχουν συλληφθεί κιόλας. Δεν πρέπει να μένει ασχολίαστο ότι η ΧΑ επέλεγε να ανοίγει γραφεία κοντά σε αστυνομικά τμήματα. Στην Αθήνα, τα κεντρικά της γραφεία είναι απέναντι από τη Σχολή της Αστυνομίας και κοντά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ στη Θεσσαλονίκη πολύ κοντά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, τα ίδια κάνουν και σε άλλες πόλεις, το συμβολικό μήνυμα που στέλνουν στους αστυνομικούς είναι «εμείς είμαστε δίπλα σας», υπάρχουν άλλωστε καταγγελίες πολιτών ότι όταν πήγαιναν να καταγγείλουν κάτι στο τμήμα, οι ίδιοι οι αστυνομικοί τους έστελναν στα κοντινά γραφεία της ΧΑ για να επιληφθεί αυτή. Η περίπτωση του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα είναι η πλέον χαρακτηριστική, όπου ο αστυνομικός διευθυντής, που συνελήφθη, είχε για πολλά χρόνια σχέσεις με την ΧΑ, την κάλυπτε και της έστελνε κόσμο.
Επίσημες αναφορές για σχέσεις με τον στρατό και την αστυνομία υπάρχουν από το 1999. Σε απόρρητο έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας, που δημοσιεύθηκε το 2004 στα ΝΕΑ, αναφέρονταν τα εξής:
α) Η οργάνωση διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξ/κούς του στρατού, αλλά και με αποστράτους.
β) Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία και αποστράτους αξ/κούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με απλούς αστυνομικούς.
γ) Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των επετείων της 17ης Νοέμβρη, αλλά και άλλων εκδηλώσεων του αριστερίστικου και αναρχικού χώρου, η αστυνομία τους προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπ, για να τους εντοπίζουν και να τους κτυπούν, εμφανιζόμενοι ως «αγανακτισμένοι πολίτες».
δ) Τα περισσότερα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενα όπλα από βουλευτές (της ΝΔ) και παρουσιαζόμενοι ως συνοδοί τους».
Από τότε, δηλαδή, η αστυνομία γνώριζε για τις σχέσεις της ΧΑ με τον στρατό και την αστυνομία, αλλά και ότι οι περισσότεροι χρυσαυγίτες οπλοφορούσαν.
Ο Τάκης Μιχαλόλιας όταν ήταν συνήγορος του Κοσκωτά
Τα αδέλφια του Μιχαλολιάκου και ο ρόλος τους στη διασύνδεση της ΧΑ με στρατό, αστυνομία, επιχειρηματίες κ.ά.
Ένα κομμάτι της υπόθεσης «Χρυσή Αυγή» που ακόμα δεν έχει εξεταστεί αρκετά είναι ο ρόλος των μεγαλύτερων αδελφών του Νίκου Μιχαλολιάκου και οι «γνωριμίες» που δημιουργούσαν προς όφελος της ΧΑ. Ο Τάκης Μιχαλόλιας είναι από τους πιο γνωστούς δικηγόρους, καθώς έχει παραστεί ως συνήγορος υπεράσπισης σε μερικές από τις πιο σημαντικές δίκες. Συνήγορος του Κοσκωτά, του ηγούμενου Εφραίμ, του Τσοχατζόπουλου, του Σμπώκου, αλλά και του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, στην υπόθεση με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Έπαιξε και ο ίδιος σημαντικό ρόλο στην ακροδεξιά τις δεκαετίες ’70 & ’80, αρχικά εντάχθηκε στο κόμμα «4η Αυγούστου» του Πλεύρη, πέρασε και αυτός, όπως και ο Μιχαλολιάκος, από την ΕΠΕΝ, θεωρείται ότι εκείνος ήταν που έβγαλε το ηχογραφημένο μήνυμα του Παπαδόπουλου από τον Κορυδαλλό και ακούστηκε σε συγκέντρωση της ΕΠΕΝ στο Κάραβελ. Διατήρησε σχέσεις με τον ακροδεξιό χώρο, αφού ήταν συνήγορος του εκδότη της Ελεύθερης Ώρας Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, όταν κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για εκβιασμούς. Αργότερα ήταν συνήγορος και του Περίανδρου. Η ειδίκευσή του όμως είναι σε υποθέσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων αξιωματικών της αστυνομίας, του λιμενικού και του στρατού, πράγμα που τον κάνει να έχει πολύ καλές και σε ανώτατο επίπεδο με τις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Ανάμεσα στους πελάτες του ήταν ο μέχρι πρότινος αστυνομικός περιφερειάρχης Νοτίου Ελλάδος Ιωάννης Δικόπουλος, ο οποίος, πριν ξεκινήσουν οι συλλήψεις της ΧΑ, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Οι επαφές του έφταναν μέχρι τους πρώην αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. Βασ. Τσιάτουρα και Γ. Αγγελάκο, όπως και τον πρώην υπαρχηγό Στ. Σύρο. Οι άκρες του φτάνουν ως και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού συμμετέχει σε επιτροπές για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα. Κατά το αμερικάνικο περιοδικό Βάις είναι ο άνθρωπος που προσεγγίζει επιχειρηματίες, δικηγόρους και πανεπιστημιακούς για λογαριασμό της ΧΑ, προσπαθώντας να φιλοτεχνήσει το «σοβαρό» προφίλ της οργάνωσης, όπως θα επιθυμούσε και ο Μπάμπης του Σκάι.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του είναι ο Ιωάννης Μιχαλολιάκος, που διετέλεσε α’ υπαρχηγός του ΓΕΣ, όταν ήταν υφυπουργός Άμυνας εξάδελφός του, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο σημερινός δήμαρχος Πειραιά. Ο αδελφός του προοριζόταν ακόμα και για αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά λέγεται ότι, λόγω της συγγένειας με τον Ν. Μιχαλολιάκο, κόπηκε. Πάντως, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Καλέντζη, παλιό σύντροφο του αρχηγού της ΧΑ, ο στρατηγός ήταν ο σύνδεσμος του 2ου Γραφείου του ΓΕΣ με την ΕΥΠ. Ο Ι. Μιχαλολιάκος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους απόστρατους αξιωματικούς. Η οικογένεια έχει και άλλον απόστρατο στρατηγό, τον εξάδελφο του Ν. Μιχαλολιάκου, Παναγιώτη Μιχαλόλια, υποστράτηγο στις Ειδικές Δυνάμεις του ΓΕΣ.
Ο Χρήστος Παππάς σηκώνοντας τη σημαία της Χούντας τον Νοέμβριο του 2012
Ο πατέρας του Χρήστου Παππά
Επαφές με τον στρατό και με τον παλιό χουντικό κόσμο έχει και ο Χρήστος Παππάς. Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι γιος του αξιωματικού Ηλία Παππά, στενού συνεργάτη του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ο Ηλίας Παππάς, όπως μας ενημερώνει ο γιος του από το προσωπικό του ιστολόγιο, «ως ταγματάρχης Π/Β είχε ενεργό συμμετοχή στην στρατιωτική επέμβαση του 1967. Τη νύχτα της 20ης προς 21η Απριλίου 1967, υπηρετών στο 2ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ, βρισκόταν στον στενό κύκλο του Γεωργίου Παπαδοπούλου, στον οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος. Διορίσθηκε κυβερνητικός επίτροπος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά την διάρκεια της 21ης Απριλίου κατείχε νευραλγικές θέσεις, όπως δ/ντης του 2ου Γραφείου του Γ΄ Σώματος Στρατού». Ο Ηλίας Παππάς, τον Ιανουάριο του 1975 μηνύθηκε από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο και άλλους δικηγόρους για εσχάτη προδοσία, αλλά ποτέ δεν έγινε η δίκη. Τον Μάρτιο του 1975 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό που είχε όταν ξεκίνησε η διαδικασία της αποχουντοποίησης. Έκτοτε συμμετείχε και αυτός στη Χρυσή Αυγή, ενώ στις εκλογές του 2012, παρά τα 89 του χρόνια, ήταν στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της. Ο ρόλος του είναι σημαντικός, γιατί αποτελούσε έναν από τους συνδέσμους της ΧΑ με τους αμετανόητους χουντικούς, και ο γιος του θεωρείται από τους πιο αγαπητούς χρυσαυγίτες σε αυτόν το χώρο. Το 2005, μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα, όπως αναφέρει ο γιος του, επί υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και υφυπουργού Βασίλη Μιχαλολιάκου, του αποδόθηκε ο βαθμός του αντιστράτηγου ε.α. από το ΣΑΓΕ. Μάλιστα πήρε και αναδρομικά όλα τα χρήματα που αναλογούσαν στη διαφορά των αποδοχών του από συνταγματάρχη σε αντιστράτηγο, για όλα αυτά τα χρόνια που…αδίκως απομακρύνθηκε από τον στρατό. Δηλαδή, ο Ηλίας Παππάς, ένας από τους πρωταίτιους της χούντας, όχι μόνο ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όσα έπραξε επί επταετίας, αλλά αποκαταστάθηκε και πήρε και ένα πλουσιοπάροχο δωράκι!
Τώρα που αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ, πρέπει να ξεκαθαρίσει όλη η κατάσταση με τα όσα έπραττε η ΧΑ στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και ποιες πλάτες είχε στον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και δικαστικό χώρο. Αν δεν γίνει αυτό το παρακράτος αργά ή γρήγορα θα βρει και πάλι την ευκαιρία να αναλάβει δράση, η ιστορία αυτή έχει επαναληφθεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.