Αρχική » Δεκέμβρης: Τι μας προσφέρει η φύση αυτόν τον μήνα

Δεκέμβρης: Τι μας προσφέρει η φύση αυτόν τον μήνα

από admin
από το ιστολόγιο alekati.gr
Η λέξη Δεκέμβριος προέρχεται από το λατινικό, decem που σημαίνει δέκα, αφού ήταν ο 10ος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο.
Είναι ο μήνας που η φύση παίρνει τον υπνάκο της σκεπασμένη με το λευκό της σεντόνι. Παρόλα αυτά όμως δεν μας ξεχνάει και μας προσφέρει αρκετά και αυτό το μήνα. Όσον αφορά στις ασθένειες της εποχής – τα κρυολογήματα, το βήχα και τις ιώσεις – προτείνουμε το έγχυμα από βήχιο και το σαλέπι ως τα πιο αποτελεσματικά.
Για το στολισμό των Χριστουγέννων, θα προτείναμε να μην αγοράζετε πραγματικά έλατα αλλά, να κάνετε μια βόλτα στο δάσος και να μαζέψετε κουκουνάρια και βελανίδια τα οποία μπορείτε να τα βάψετε και να στολίσετε με αυτά το πολλαπλών χρήσεων, πλαστικό δέντρο. Επίσης μπορείτε να συλλέξετε λίγα κλαδιά από το Αρκουδοπούρναρο, το φυτό με τα πράσινα αγκαθωτά  φύλλα και τους κόκκινους καρπούς, που εσφαλμένα πολλοί το λένε “Γκι των Χριστουγέννων“.
Μία ιδιαίτερη, φυσική και ζωντανή, διακοσμητική πρόταση για το μήνα αυτό είναι να τοποθετήσετε βολβούς Υάκινθου σε χρωματιστά γυάλινα βαζάκια. Έτσι βλέπετε την ανάπτυξη και του βλαστού και των ριζών των βολβών, ενώ αναπτύσσονται εξίσου καλά και ανθίζουν το ίδιο άφθονα στο βάζο.
 
Δουλειές του μήνα: Προστατέψτε τα φυτά από το κρύο, ιδιαίτερα τα νεαρά. Καθαρίστε τα κλαδιά των δέντρων από το χιόνι για να μη σπάσουν και σκεπάζετε το χώμα τους με παγομωνοτική προστασία ή ξερά φύλλα. Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο όσα φυτά δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σκεπάστε με παγομονωτικές σακούλες τα φυτά που δεν μπορείτε να μετακινήσετε ώστε να τα προστατέψετε σε περίπτωση παγωνιάς. Ελέγχετε συχνά τα πιατάκια από τις γλάστρες εξωτερικού χώρου γιατί συχνά κρατούν νερό από τη βροχή και κινδυνεύουν.
Θεραπευτικοί και φαγώσιμοι καρποί…

Μούρα κράταιγου
Νεράτζι
Τα Κούμαρα
Ένα άγριο κάστανο έτοιμο να ανοίξει
Το πορτοκάλι
Τσάμπουρνα

 
Τα φαγώσιμα χόρτα και τα βότανα…

Πετρομάρουλο
Η άγρια ρόκα (Eruca sativa)

 
Τι δουλειές κάνουμε στον κήπο ή στο παρτέρι…
Καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους σε άχυρο
Κρεμμύδια σε γλάστρες
μαρούλια σε γλάστρες
Η λεγόμενη μανιταρόμπαλα...
μπάλα καλλιέργειας σιτάκε (καλλιεργείται και στο σπίτι)
Βάζουμε το κατακάθι σε ένα δοχείο
Η ρόκα ανθισμένη
Σπέρνω σπανάκι
Φυτεύουμε σκόρδο

 
Τα φαγώσιμα μανιτάρια…

Λακτάριος ο νόστιμος - πρασινίζει μετά από 24 ώρες...
Μια νεαρή τρούφα borchii σε τομή
Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα - tuber brumale
Πλευρότους οστρεώδης (Pleurotus ostreatus)

 
 
Επικίνδυνα μανιτάρια και φυτά…
 

Αμανίτης ο φαλλοειδής - Amanita phalloides
Αρκουδοπούρναρο - Το "γκι" των Χριστουγέννων
Ο καρπός και το φύλλωμα του Ίταμου
Ομφαλωτός των ελαιώνων (Omphalotus olearius)

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ