Αρχική » Μίζες και σκάνδαλα «στήνουν στον τοίχο» τον Ερντογάν

Μίζες και σκάνδαλα «στήνουν στον τοίχο» τον Ερντογάν

από admin

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Μίζες και σκάνδαλα «στήνουν στον τοίχο» τον Ερντογάν

Μίζες και σκάνδαλα «στήνουν στον τοίχο» τον Ερντογάν

Από την Ημερησία

Σε δεινή θέση είναι πλέον η κυβέρνηση Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία καθώς μετά τις συλλήψεις τριών γιων υπουργών, ενός δημάρχου και γνωστών επιχειρηματιών οι αποκαλύψεις τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν τέλος με την έρευνα να στρέφεται και στον υπουργό αρμόδιο σε θέματα της Ε.Ε., Έγκεμεν Μπαγίς.

Καθημερινά γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για το σκάνδαλο. Οι επιχειρήσεις της Δικαιοσύνης ξεκίνησαν με τρεις διαφορετικές έρευνες.

Η πρώτη φορούσε τον Αζέρο επιχειρηματία Ρέζα Ζαράμπ με την κατηγορία ότι ήταν αρχηγός εγκληματικής συμμορίας και δωροδόκησε μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και να αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα για τον ίδιο και τους συγγενείς του. Ο επιχειρηματίες φέρεται να έδωσε μίζα στον γιο του υπουργού Εσωτερικών, Μπαρίς Γκιουλέρ, τον γιο του υπουργού Οικονομικών Σαλίχ Κααν Κατσλαγιάν και τον γενικό διευθυντή της τράπεζας Halbank Σουλεϊμάν Ασλάν.

Η δεύτερη έρευνα των δικαστών αφορούσε σε μίζες που δόθηκαν σε μέλη της κυβέρνησης προκειμένου μεγαλοκατασκευαστές να λάβουν οικοδομικές άδειες. Κατηγορούμενοι για εμπλοκή είναι ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος, Αμπντουλάχ Οτσγκουζ Μπαϊρακταρ, οι μεγιστάνες των κατασκευών, Αλί Ατσάογλου, Οσμάν Ακτσα και Εμρουλάχ Τουρανλί, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μεχμέτ Αλι Καχραμάν, ο σύμβουλος του ίδιου υπουργείου, Σαντικ Σογλού και 19 ακόμη άτομα.

Η τρίτη άνοιξε για τις κατηγορίες ότι ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έδωσε οικοδομικές άδειες σε συγκείμενη κατασκευαστική εταιρεία παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αναφορές ότι η κατασκευή θα απειλήσει την ασφάλεια της νέας υποθαλάσσια σήραγγα του Μαρμαρά που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. ΣΕ αυτή συνελήφθη ο δήμαρχος, Μουσταφά Ντεμίρ.

Στην υπόθεση εντάχθηκαν και δύο ακόμη εισαγγελείς προκειμένου να ερευνήσουν όλες τις μίζες αλλά και να προχωρήσουν το έργο της δικαιοσύνης εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των υπόπτων.

Η είδηση των συλλήψεων έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο πρωθυπουργικό μέγαρο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του δεν ήταν ενήμερη για καμία έρευνα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χθες αποφάσισε να πάρει θέση στην υπόθεση και να κάνει λόγο για μία «πολύ βρώμικη επιχείρηση» με στόχο την κυβέρνηση του. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατονόμασε «κύκλους» εντός και εκτός Τουρκίας που επιθυμούν να βγάλουν την Τουρκία από τη ραγδαία ανάπτυξη της.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η έρευνα ήρθε ως αποτέλεσμα της υπόγειας σύγκρουσης του Ταγίπ Ερντογάν με το κίνημα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το δικαστικό και το αστυνομικό σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι συνδέουν την σιωπηλή καρατόμηση 6 υπαρχηγών της αστυνομίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα με την υπόθεση των δωροδοκιών.

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αριντς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραιτήσεις υπουργών και ανασχηματισμό στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι μέλη της κυβέρνησης εμπλέκονται σε εγκλήματα. «Πιστεύουμε ότι οι υπουργοί μας είναι αθώοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους προστατεύσουμε εάν έχουν εμπλακεί σε έγκλημα αναφορικά με τους γιους τους. Μπορεί να ζητήσουν άδεια να παραιτηθούν ή μπορεί ο πρωθυπουργός μας να απαιτήσει τις παραιτήσεις τους. Θα δούμε τι θα κάνουν σύντομα» είπε ο Μπουλέντ Αρίντς.

Από τα Νέα

«Βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησης οι συλλήψεις, λέει ο Ερντογάν

Και στο βάθος το κίνημα Γκιουλέν

«Βρυχάται» ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλοντας «βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησής του σχετικά με την εισαγγελική έρευνα για διαφθορά που έχει οδηγήσει στη σύλληψη δεκάδων ατόμων, περιλαμβανομένων των γιων υπουργών.

Πέντε αστυνομικοί διευθυντές που επέβλεψαν τις εφόδους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα αποπέμφθηκαν για «κατάχρηση εξουσίας», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προειδοποιώντας πως έπεται συνέχεια.

«Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές συνωμοσίες» διεμήνυσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν είχε γνώση της εισαγγελικής έρευνας που διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα και δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι αναλυτές στην Τουρκία «βλέπουν» στις συλλήψεις και τις «καρατομήσεις» αστυνομικών διευθυντών που ακολούθησαν, την κλιμάκωση της ρήξης μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του ισχυρού διεθνούς ισλαμικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το «διαζύγιο» με τον Γκιουλέν, οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ και διαθέτει ευρεία, αν και άτυπη, επιρροή στην Αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και το δικαστικό σώμα, ρίχνει τη σκιά της στο τουρκικό κράτος και στο πολιτικό σκηνικό, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση την παντοδυναμία του Ερντογάν πριν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2014.

Το ισχυρό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ηγέτη ενός διεθνούς ισλαμικού κινήματος, το οποίο συντονίζει από μια κατάφυτη ιδιόκτητη έκταση στις ΗΠΑ, συνέβαλε ώστε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν να συγκεντρώσει την μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων στις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ανάμεσα στους 52 μέχρι στιγμής συλληφθέντες βρίσκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ενώ ο φάκελος φέρεται να αγγίζει (για καταγγελίες δωροδοκίας) και τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς.

«Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές συνωμοσίες» διεμήνυσε την Τετάρτη ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο […] ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό […] και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας» δήλωσε.

Το περιεχόμενο της εισαγγελικής έρευνας αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημόσιων λειτουργών σε σχέση με κρατικές συμβάσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς δεσμεύτηκε, εν τω μεταξύ, ότι δεν θα γίνουν κινήσεις για να μπλοκαριστεί η έρευνα. «Θα σεβόμαστε πάντα κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν θα εμπλακούμε σε καμία προσπάθεια να μπλοκάρουμε τη διαδικασία» ανέφερε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σχεδιασμένη επιχείρηση κατά το πρότυπο του ψυχολογικού πολέμου που έχει για στόχο τη φθορά της κυβέρνησης». Απέφυγε, όμως, να κατονομάσει αυτούς οι οποίοι κατά την άποψή του διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης.

Η δήλωση έγινε κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα υπό τον Ερντογάν με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης.

Ακολούθως ο Μπουλέντ Αρίντς επανήλθε λέγοντας ότι οι δηλώσεις του σχετικά με την έρευνα για εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς δεν έχουν στόχο το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Είναι λανθασμένο να γίνεται στις δηλώσεις μου μια ερμηνεία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύγκρουση με την κοινότητα», είπε αναφερόμενος στο Χιζμέτ, το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν, το οποίο σύμφωνα με υποστηρικτές του έχει εκατομμύρια μέλη.

Ωστόσο, κοινό σημείο στην Τουρκία είναι πως οι εξελίξεις εντάσσονται στη σύγκρουση μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, «πόλεμος» που δεν φαίνεται πλέον να έχει επιστροφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Χρίστος Μαργαρίτης 19 Δεκεμβρίου 2013 - 14:56

Μακαρι να μεινει πολλα χρονια ο Ερντογαν,αλλα δυστυχως για εμας,δεν το βλεπω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βαρδής Σκουλάς 20 Δεκεμβρίου 2013 - 21:49

Πάντοτε με μεγάλες φιλοδοξίες, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Δημαρχείο ο μελλοντικός πρωθυπουργός έκανε μια (έκτοτε συχνά επαναλαμβανόμενη) δήλωση σε έναν δημοσιογράφο από την εφημερίδα Milliyet, «Η δημοκρατία», είπε, «είναι σαν το τραμ. Επιβαίνετε σ’ αυτό μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, μετά θα βγείτε έξω».

http://www.foreignaffairs.gr/articles/69336/steven-a-cook/psyxraima-erntogan

Συμφωνώ και επαυξάνω αγαπητέ “εν Χριστό αδελφέ” Ταγίπ, μόνο που κάποιοι κατεβαίνουν μερικές στάσεις νωρίτερα.

επίσης dear Recep Tayyip

θα πρέπει να θυμίσω και το γνωστό ελληνικό “γκιαούρικο – ραγιάδικο” -πάντα κατά τα λεγομενά σου – άσμα “ΤΟ ΤΡΑΜ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ