Αρχική » Συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία

Συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία

από admin

Tουρκικά Μέσα εμπλέκουν το γιο Ερντογάν

Από την Ελευθεροτυπία

 

 

Ο βουλευτής Ερντάλ Καλκάν παραιτήθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης ενώ αναμένονται άλλες δύο παραιτήσεις εντός της ημέρας καθώς το κόμμα αποφάσισε να παραπέμψει τους τρεις βουλευτές στο πειθαρχικό, με αίτημα την αποπομπή τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως μεταξύ των 41 ατόμων που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς βρίσκεται και ο γιος του πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν.

(φωτ. AFP)

(φωτ. AFP) Ο Ερντάν Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται δημοσίως η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος. Ήδη έχουν παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, ο Χακάν Σουκούρ, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης, η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος παρέπεμψε στο πειθαρχικό τους βουλευτές Ερντάλ Καλκάν, Χαλούκ Όζνταλγκα και Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ (πρώην υπουργός Πολιτισμού). Ο τελευταίος σε μήνυμά στο twitter ανέφερε: «δεν θα παραμείνω εκεί που είμαι ανεπιθύμητος επειδή αντιτίθεμαι στη διαφθορά». Τέλος, ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία αρνείται να προβεί στις προσαγωγές που ζήτησε ο ίδιος μέσω δικαστικής απόφασης σχετικά με το δεύτερο κύμα προσαγωγών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πολύ ενδιαφέροντα ονόματα μεταξύ των οποίων ο σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα και τούρκοι επιχειρηματίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 41 ατόμων που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου, πριν την απομάκρυνση του εισαγγελέα.

Τον κατάλογο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της. Εξάλλου, το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου.

Στον κατάλογο που αποκαλύπτει η «Χουριέτ» εκτός από τον Γιασίν Αλ Καντί περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του τελευταίου Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κασίμπασα».

Σημαντικές συνέπειες στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και στην τιμή του συναλλάγματος έχει μέχρι στιγμής η υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία. Από τις 17 Δεκεμβρίου που έγιναν οι προσαγωγές στην υπόθεση μέχρι χτες, η πτώση στο Χρηματιστήριο ήταν της τάξης του 13,74%.

Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς και οι τιμές του συναλλάγματος. Η ισοτιμία του ευρώ είχε διαμορφωθεί στις 10.30 το πρωί στις 2,94 λίρες και αυτή του δολαρίου στις 2,13 λίρες.

Τα τέσσερα τουρκικά «λάθη» που οι ΗΠΑ δεν συγχωρούν

Του Θανάση Τσίτσα από την Ελευθεροτυπία

 

 

Στην αμοιβαία καχυποψία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που γίνεται πλέον δημόσια, με αφορμή την τουρκική κρίση και τις κατηγορίες του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, κατά ξένου «δακτύλου», αναφέρονται τα αμερικανικά ΜΜΕ υπογραμμίζοντας τη ματαίωση της συνάντησης μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών διπλωματών.

 

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιούλ, αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης με την έρευνα κατά της διαφθοράς στην Τουρκία, ζήτησε μέσω ενός μεσολαβητή συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, Φράνσις Ρικιαρντόνε.

 

Για αρκετές ημέρες οι Αμερικανοί διπλωμάτες ζητούσαν ατύπως από τους Τούρκους να αποφεύγουν την παραπλάνηση της κοινής γνώμης αποδίδοντας την έρευνα για τη διαφθορά σε ξένη συνωμοσία.

 

Την περασμένη Κυριακή ωστόσο, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες επιτέθηκαν κατά του Αμερικανού πρέσβη, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ διέδιδαν, αργότερα, την ίδια ημέρα, ότι ο Αμχέτ Νταβούτογλου θα τηλεφωνούσε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, για να ζητήσει την εκδίωξη του Ρικιαρντόνε, λόγω της -απροσδιόριστης- ανάμειξής του στην έρευνα κατά της διαφθοράς. Η αμοιβαία καχυποψία οδήγησε και στη ματαίωση της συνάντησης.

 

Η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι τα τελευταία γεγονότα υποδηλώνουν τη σταδιακή επιδείνωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, καθώς ανήκει πλέον στο παρελθόν η συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, όπου είχε καλλιεργηθεί και μια τακτική προσωπική συνεργασία μεταξύ Ομπάμα – Ερντογάν.

 

Ελλειψη εμπιστοσύνης

 

Οι αναλυτές παρατηρούν μια ουσιαστική διαφοροποίηση στην εξωτερική πολιτική των δύο χωρών, ενώ η τουρκική κρίση αποτελεί την τελευταία ένδειξη μιας κλιμακούμενης έλλειψης εμπιστοσύνης. Οι διαφορές ήταν έντονες σχετικά με την Αίγυπτο, όπου η Τουρκία υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής τού πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ οι ΗΠΑ επιχείρησαν τη συνεργασία με τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση. Σε σχέση με τη Συρία, η Τουρκία στήριξε και εξόπλισε τους αντάρτες μαχητές, ενώ αισθάνθηκε προδομένη όταν οι ΗΠΑ απέρριψαν τη στρατιωτική δράση κατά της συριακής κυβέρνησης, τον Σεπτέμβριο.

 

Επιπλέον, στο Ιράκ, οι Αμερικανοί αντιτίθενται στην υπογραφή συμβολαίων μεταξύ των Τούρκων και του Ιρακινού Κουρδιστάν για τη μεταφορά πετρελαίου, καθώς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και προωθείται ο διαμελισμός της χώρας. Πιο πρόσφατα η Τουρκία προκάλεσε την οργή των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ με την υπογραφή συμφωνίας για την αγορά ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος από την Κίνα. Σημειωτέον, το αμερικανικό Κογκρέσο πρόσφατα απείλησε να διακόψει τις επιδοτήσεις προς την Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εντάξει ποτέ την κινεζική τεχνολογία στα αντιπυραυλικά αμυντικά του συστήματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ