Αρχική » Εκδήλωση: “40 μέρες της νέας κυβέρνησης, από το ζενίθ στο ναδίρ των προσδοκιών” (βίντεο)

Εκδήλωση: “40 μέρες της νέας κυβέρνησης, από το ζενίθ στο ναδίρ των προσδοκιών” (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη



Το Άρδην οργάνωσε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 συζήτηση με θέμα: “Οι πρώτες 40 μέρες της νέας κυβέρνησης, από το ζενίθ στο ναδίρ των προσδοκιών”.
Για το θέμα μίλησαν:
Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας,
Βασίλης Ασημακόπουλος, Νέος Αγωνιστής, ΣΥΡΙΖΑ,
Βασίλης Βιλιάρδος, οικονομολόγος,
Βασίλης Στοϊλόπουλος, περιοδικό Άρδην,
Γιάννης Ξένος, εφ. Ρήξη.
Ακολούθησε συζήτηση στην αίθουσα Ρήγας Βελενστινλής, Ξενοφώντος 4, πλ.Συντάγματος,Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Denidis 10 Μαρτίου 2015 - 12:45

Χρεοκοπία μέσα στην Ευρωζώνη
http://www.analyst.gr/2015/03/07/ptoxefsi-entos-tou-evro/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αλέξανδρος 10 Μαρτίου 2015 - 15:46

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς! Μερικοί λένε, μόνο 40 μέρες έχουν περάσει, είναι νωρίς ακόμα… ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Περιμένετε όσο θέλετε, μόνο που ξεχνάτε ότι το μέλλον οικοδομείται από τη ν προεργασία του παρελθόντος και τέτοιες προϋποθέσεις δεν υπήρξαν ποτέ στην πατρίδα μας, προϋποθέσεις προεργασιών που θα εγγυόταν μια διαφορετική πορεία των μελλοντικών πραγμάτων. Τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου του Τσίπρα δεν θα είναι διαφορετικά ως προς τα αποτελέσματα από αυτά του Σαμαρά και ο λόγος είναι πολύ απλός, όταν διαθέτεις τα ίδια εργαλεία, το ίδιο έργο ποιοτικά θα πράξεις! Είτε με Σαμαρά, είτε με Τσίπρα και οι συντάξεις θα περικοπούν και η αγορά θα στεγνώσει από ρευστότητα και η ανεργία θα ανέβει και………και πάει λέγοντας, η υλοποίηση αυτής της πραγματικότητας είναι ζήτημα χρόνου και τίποτα άλλο, δυστυχώς.
Το δημοψήφισμα που πολύ προβάλουν σαν έσχατη λύση, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, διότι πως θα υλοποιήσεις το αποτέλεσμα, την απόφαση του δημοψηφίσματος, χωρίς να υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις, όταν δεν μπόρεσες να βγάλεις σε πέρας την σκληρή διαπραγμάτευση που διατυμπάνιζες προεκλογικά; Δηλαδή και πάλι, δεν είναι ζήτημα μόνο απόφασης, αλλά κυρίως προεργασίας, διαφορετικά ταιριάζει σαν κάτι που όλοι ομολογούμε ‘’η μισή αλήθεια είναι χειρότερη και από το ψέμα’’. Ο Λαός μπορεί να εγκρίνει, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει πολιτική εξόδου από την κρίση, αυτό είναι προνόμιο των πολιτικών σχηματισμών. Με το δημοψήφισμα θα θέσουν στον λαό το δίλημμα, αλλά όχι τον τρόπο διεκπεραίωσης της όποιας απόφασης, θα θέσουν το δίλημμα , αλλά θα ξεχάσουν το σχέδιο υλοποίησης της όποιας λύσης, θα πετάξουν δηλαδή την μπάλα στην κερκίδα στην καλύτερη περίπτωση.
Μερικοί μιλάνε και για διπλό νόμισμα, αν υπήρχε κατά κάποιον τρόπο ‘’εγγυημένη’’ ισοτιμίας αυτού που θα προορίζονταν για την εγχώρια αγορά, με το Ευρώ, θα είχε νόημα το εγχείρημα, αλλά κάτι τέτοιο είναι ουτοπία, κανείς δεν θα σου επέτρεπε κάτι τέτοιο εντός της κοινής αγοράς, στην οποία δεν έχεις τα μέσα και τους μηχανισμούς να στηρίξεις το εγχώριο νόμισμα, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα κατέληγε στην αξία προσανάμματος για την σόμπα.
Περίμενα κάτι πιο σοβαρό, όσον αφορά τις προτάσεις που έγιναν στην συζήτηση……, αλλά ας μην κουράζω περισσότερο, οπότε χαιρετώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 14 Μαρτίου 2015 - 01:15

Έχω την εντύπωση ότι το εσωτερικό νόμισμα για το οποίο μίλησε ο κ. Βιλιάρδος δεν είναι στην πραγματικότητα ένα νέο νόμισμα αλλά μία υποσχετική/χρεωστική επιταγή που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο κυρίως για να εξυπηρετήσει βραχυπρόθεσμες, άμεσες υποχρεώσεις του. Η εντύπωσή μου είναι ότι θα τιμάται σε ευρώ. Για να μπορούν όμως να χρησιμοποιούν τις υποσχετικές οι αποδέκτες αυτών, το Κράτος θα νομοθετήσει ότι υπέχουν αξία ίση με την ονομαστική τους τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας. Επειδή όλοι θα θέλουν να τις ξεφορτωθούν και να έχουν πραγματικά ευρώ αντί τις υποσχετικές του Δημοσίου θα περνάνε από τον ένα στον άλλο μέχρι πιθανότατα στη μεγάλη πλειοψηφία τους να καταλήξουν ξανά στο Δημόσιο ώστε να πληρωθούν φόρη, τέλη, οφειλές κλπ. Έτσι θα επιτελούν το ρόλο του εσωτερικού νομίσματος “ξεμπουκώνοντας” την έλλειψη ρευστότητας τουλάχιστον στις καθημερινές συναλλαγές και την μικροοικονομία/μικροεμπόριο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ