Αρχική » Μαζί τα καταστρέφουμε

Μαζί τα καταστρέφουμε

από Άρδην - Ρήξη

Τι συμβαίνει στις Αλυκές του Κίτρους;

20130905212711alyki_kitrous3

Του Δημήτρη Μπούσμουρα από τη Ρήξη φ. 105

Παραφράζοντας την ρήση του Πάγκαλου, μπορούμε να πούμε: «Μαζί καταστρέψαμε την φύση της Ελλάδας». Η δημιουργία ενός οικισμού μέσα σε υγρότοπο και σε ενταγμένη περιοχή του δικτύου NATURA και τμήμα μάλιστα εθνικού πάρκου είναι μια απόδειξη. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι το ΤΑΙΠΕΔ που παρεμβαίνει, αλλά μια πολυπλόκαμη διαπλοκή όπου εμπλέκεται η κοινωνία της Πιερίας. Πρόκειται για τον οικισμό Ολυμπιάδα, δίπλα στον Κορυνό της Πέριας, στην ζώνη των αλυκών Κίτρους.
Έρχεται σαν συνέχεια της προηγούμενης απόπειρας, τις δεκαετίες του ’70 και ’80, να γίνει οικισμός στην ακτή, μπροστά από την λιμνοθάλασσα των αλυκών Κίτρους. Τότε η χούντα είχε παραχωρήσει την έκταση σε οικοδομικό συνεταιρισμό που δημιουργήθηκε στο Κίτρος και είχαν τοποθετηθεί πάσσαλοι που ορίζανε οικόπεδα ακόμα και μέσα στο νερό. Πολλοί πάσσαλοι ακόμη υπάρχουν. Καθώς όμως η υπόθεση αυτή ήταν κραυγαλέα, δεν μπόρεσε να προχωρήσει και η δημόσια γη δεν έγινε οικόπεδα.
Στην συνέχεια ήρθε η εποχή της απόλυτης διαπλοκής. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας μαζί με δημάρχους ξεκίνησαν μια προσπάθεια να γίνει ένας οικισμός κοντά στον Κορυνό, σε μια φυσική υγροτοπική έκταση με εκτεταμένες αμμοθίνες στην ακτή. Παρά τις αντιρρήσεις των στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος, από το 1990, σχεδίασαν με παράνομο τρόπο τον οικισμό και πλαστογράφησαν τα όρια των προστατευόμενων περιοχών για να μπορέσουν να εκδώσουν άδεια για δημιουργία ενός οικισμού που τον ονόμασαν Ολυμπιάδα.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντόπουλος και ο δήμαρχος Κατερίνης Χιονίδης το στηρίζουν σθεναρά και μάζεψαν ψήφους, καθώς όλοι όσοι μπήκαν στο παιχνίδι βρέθηκαν να είναι συνένοχοι. Εκπονήθηκαν σχέδια, που εγκρίθηκαν με απόκρυψη στοιχείων από ορισμένες υπηρεσίες, ώστε να βγουν «νόμιμες» αποφάσεις και να δημιουργηθεί πολεοδομικό σχέδιο.
Η κοινωνία του Κορυνού θεώρησε ότι ήταν μια ευκαιρία πλουτισμού, καθώς παρουσιάστηκε μια δυνατότητα από το πουθενά. Ξαφνικά, μπορούσε κάθε οικογένεια του Κορυνού να έχει ένα οικόπεδο σε μια δημόσια γη που τους χαρίζονταν. Με την αδειοδότηση του νέου οικισμού, η γη που πήρε κάθε οικογένεια, το οικόπεδο πλέον, θα είχε μία τεράστια υπεραξία. Έτσι, με μια πολιτική κίνηση οι πολιτικoί άρχοντες της Πιερίας δημιούργησαν έναν νέο τύπο συλλογικού ρουσφετιού. Για να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία έτρεξαν πολλοί που κατάγονταν από τον Κορυνό. Μάλιστα έγιναν ακόμη και εικονικοί γάμοι, για να πάρει μερίδιο η οικογένεια. Πολλοί από αυτούς, διαβλέποντας το αδιέξοδο, πούλησαν κατευθείαν το «οικόπεδο» και «χώρισαν».
Στην κίνηση αυτή έχει αντιδράσει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και αλυκών Κίτρους και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Λίγο πριν τις εκλογές, εκατοντάδες πολίτες, εξαρτημένοι με την θέλησή τους και με πλήρη επίγνωση της λαμογιάς, μαζί με λίγους αφελείς, πίεζαν να προχωρήσει ο οικισμός και οι πολιτικοί παράγοντες πίεζαν με την σειρά τους το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην παράνομη αδειοδότηση. Ο Σύριζα της Πιερίας παρέμεινε αδρανής, καθώς εμπλεκόταν στην διαπλοκή πολύς λαός.
Και, ακριβώς πριν τις εκλογές (στις 22/5), κυκλοφόρησε η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ που εγκρίνει τον οικισμό, περιορίζοντας τα όρια, σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι μπορεί. Η υπόθεση είναι παρόμοια με τον οικισμό Κισσός στον Χορτιάτη, μόνο που εδώ είναι υγρότοπος και υπάρχει ένας ακόμη λόγος να μην προχωρήσει.
Σήμερα στους δρόμους, που άνοιξαν από τους εργολάβους για να δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση, αλλά σταμάτησαν μετά από καταγγελίες γιατί ήταν παράνομοι, φωλιάζουν καλαμονανάδες και πετροτριλίδες και τρέφονται ερωδιοί. Αν πιστεύουμε πραγματικά στον δημόσιο χώρο και θέλουμε να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, πρέπει τα σχέδια αυτά να σταματήσουν. Οι υγρότοποι έχουν μεγάλες δυνατότητες επανόρθωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

8 ΣΧΟΛΙΑ

Common sense 18 Ιουνίου 2014 - 18:23

Μήπως να γίνει και μία συνεκμετάλλευση με… Κινέζους για να μάθουμε τα μυστικά της οικολογίας και της φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας (να μεταφερθεί το νόου-χάου ρε αδερφέ) όπως την εφαρμόζουν στη χώρα τους;;
ή ακόμα καλύτερα να βρεθεί ένας ορθόδοξος αδερφός μας του ξανθού γένους αλλά ολιγάρκ(χ)ης υπαρκτός μετασοσιαλι(η)στής να το αγοράσει ολόκληρο μια χαψιά για να το αναβαθμίσει όπως η Ριμπολόβλεβα το Σκορπιό;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
tsus 19 Ιουνίου 2014 - 09:26

Μα είναι γνωστό πως όσοι αντιδρούν στο γενικευμένο ξεπούλημα της χώρας είναι πράκτορες των Κινέζων και των Ρώσων, γιατί θέλουν να πάει η χώρα μονοκούκι στα μαγάλα αφεντικά της Ανατολής. Μην διαβάζετε πολλές αανκοινώσεις της ΟΑΚΚΕ γιατί είναι εθιστικές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 19 Ιουνίου 2014 - 10:15

Μπα δεν είναι πράκτορες Κινέζων ή Ρώσσων ή οποιωνδήποτε άλλων…. Εισπράκτορες για την πάρτη τους είναι…
ΥΓ: Δεν έχω διαβάσει ούτε μία ανακοίνωση της οργάνωσης που αναφέρετε στη ζωή μου μέχρι τώρα αλλά μου κεντρίσατε την προσοχή κι ίσως ξεφυλίσσω κάποιο κείμενο τους στο εγγύς μέλλον… Να είσθε καλά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
tsus 19 Ιουνίου 2014 - 10:22

Είστε πάντως διαποτισμένος από την λογική τους, μερικές φορές η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια και η ΟΑΚΚΕ από αλλού ξεκίνησε και τώρα έχει εμμονή με την Ρωσία και την Κίνα και μια θρησκευτικού τύπου λατρεία για την Αμερική και την Ευρώπη. Άσε που κάθε είδους αντίσταση την βαφτίζει βιομηχανικό σαμποτάζ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 19 Ιουνίου 2014 - 22:24

Οι εισπράκτορες δεν έχουν καμμία άλλη εμμονή ή ιδεολογία παρά πως να τα αρπάξουν από τον πλειοδότη είτε έρχεται από την ανατολή, όπως συμβαίνει σήμερα, είτε από τη δύση, είτε από το βορρά, το νότο και τον άλφα του κενταύρου. και φυσικά αυτοί οι εισπράκτορες δεν είναι εκείνοι που αντιδρούν στο ξεπούλημα της χώρας στον οποιοδήποτε πλειοδότη αρκεί αυτοί να τσεπώσουν τα “μεσιτικά” τους. Δείτε με ποιούς συναντήθηκε ο Σάμυ αυτές τις μέρες και θα καταλάβετε….

tsus 20 Ιουνίου 2014 - 10:03

Τι να καταλάβουμε κόμμον ότι ήρθε ο Κινέζος πρωθυπουργός μίλησε στα ελληνικά και προεξόφλησε ότι η Κίνα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές και έστειλε ένα μήνυμα στις υπεροχες αγορές ότι αυτό το καλυβάκι εμείς θα το στηρίξουμε. Ή ότι πριν δύο χρόνια που ο Σόιμπλε προετοίμαζε την έξοδό μας από την ΕΕ (δες το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Γκάιτνερ) και η Κίνα τον απέτρεψε. Θα μου πεις ότι η Κίνα θέλει την χώρα στα πόδια της για να κάνει δουλειές, φυσικά κρατικό καπιταλισμό έχουν, αλλά είναι από τους μόνους που μας θέλουν στα πόδια μας, υπόλοιποι την προτιμούν πτώμα.

Κοίτα και εγώ προσωπικά την Κίνα θα την ήθελα να είναι ακόμα στα χρόνια του προέδρου Μάο να επελαύνει η πολιτιστική Επανάσταση και οι αστοί να είναι στα χωράφια να καλλιεργούν ρύζι (ωραία εικόνα και για την Ελλάδα να ήταν και εδώ οι μεγαλοδημοσιογράφοι και αρκετοί βουλευτές μας στο Διδυμότειχο να μαζεύουν πατάτες) αλλά με προσωπικές φαντασιώσεις δεν σώζεται η κατάσταση. Ας βλέπουμε τα πράγματα χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 20 Ιουνίου 2014 - 11:26

Προσωπικά δεν έχω καμμία ιδεολογική παρωπίδα. Απλά να επισημάνω ότι ο αντιαμερικανισμός ορισμένων στην Ελλάδα τους οδηγεί να μην μπορούν να κατανοήσουν ότι είναι δυνατόν να μην εγκρίνει κάποιος ούτε το δυτικό πρότυπο αλλά ούτε και το ρωσσοκινεζικό πρότυπο της κρατικής ολιγαρχίας… Προσωπικά δε θέλω τη χώρα μου όμηρο ούτε των συστημικών (δηλ. κρατικά υποστηριζομένων) κερδοσκοπικών κεφαλαίων της Δύσης (δες τι γίνεται παράλληλα με την Αργεντινή τούτες τις μέρες) ούτε και των ολιγαρχών απολυταρχών της Άπω ή Μέσης Ανατολής… Και δεδομένου των οικολογικών ευαισθησιών του Άρδην, όπως εκδηλώνεται και με το παρόν άρθρο, απλά επεσήμανα ότι ούτε από τους Ρώσσους πολλώ δε περισσότερο από τους Κινέζους δε μπορεί να περιμένει κανείς σεβασμό στο περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία δεδομένου ότι στις κοινωνίες τους το θέμα δεν τίθεται καν μπροστά στην αχαλίνωτη δίψα των αξιωματούχων αλλά και του λαού για καταναλωτική ευμάρεια και οικονομική ανέλιξη…
Τώρα όσον αφορά την κατά Μάο πρότασή σας να πάνε να μαζεύουν αστοί στα χωράφια τα σπαρτά συμφωνώ κι επαυξάνω ειδικά αν αυτοί οι νεοέλληνες αστοί τυγχάνουν να ανήκουν και στην κατά τα άλλα φίλτατη τάξη των πλεοναζόντων δημοσίων υπαλλήλων….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης Μπούσμπουρας 21 Ιουνίου 2014 - 08:59

Ιδού τι μου απάντησε φίλος από την Πιερία για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα:
Καλά ο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι , ο φύλακας άγγελος;
Έπρεπε να συμπληρώσεις ότι ο Υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε πλήρως τη λαμογιά. Για την ιστορία, οι Δημ. σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησαν στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ(Γιαννούλης) εξήγγειλαν μια σειρά από προγραμματικές θέσεις(προϋποθέσεις) στη βάση των οποίων θα συνεργάζονταν, και με τις οποίες δέσμευαν την νέα παράταξη. Μία από αυτές ήταν “να προχωρήσει ο οικισμός της Ολυμπιάδας”.

http://www.e-pieria.gr/news-2/latestnews/5409-dinamikistirixigiannouli

Ο Γιαννούλης το υιοθέτησε πλήρως.

http://lefteria.blogspot.gr/2014/05/blog-post_2402.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ