Αρχική » Ρεαλισμός και «κωλοτούμπα»

Ρεαλισμός και «κωλοτούμπα»

από Άρδην - Ρήξη

Η στρατηγική ενός κινήματος χειραφέτησης

tsiprogap

Του Γιώργου Καραμπελιά από τη Ρήξη φ. 114

Ο όρος ρεαλισμός χρησιμοποιείται στη ζωή, αλλά και στην πολιτική, με δύο συνήθως τρόπους. Ο ένας είναι εκείνος που περιγράφει την εκτίμηση του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων και την επιλογή να δράσεις με βάση αυτή, χωρίς όμως υποχώρηση στους στρατηγικούς σου στόχους. Ο Λένιν υπέγραψε τη συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ, υποχωρώντας στους Γερμανούς, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το επαναστατικό του εγχείρημα.

Ο Μάο εγκατέλειψε τις πόλεις και στράφηκε στα χωριά για να μπορέσει κάποτε να καταλάβει και τις πόλεις. Ο Κολοκοτρώνης δέχτηκε το κολοβωμένο κράτος της Μελούνας για να μπορέσουν κάποτε οι Έλληνες να συσσωρεύσουν τις αναγκαίες δυνάμεις που θα τους επέτρεπαν να πραγματοποιήσουν τη Μεγάλη Ιδέα, δηλαδή την απελευθέρωση όλων των ελληνικών εδαφών. Ο Βενιζέλος εκμεταλλεύτηκε την αντίθεση της Αγγλίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, εξ αιτίας του πολέμου και της επιθυμίας των Άγγλων να βάλουν χέρι στα πετρέλαια της Μοσούλης, για να κτίσει το σχέδιό του για την απελευθέρωση των κατεχόμενων ελληνικών εδαφών. Επρόκειτο για ρεαλιστές πολιτικούς, που έθεταν τον ρεαλισμό στην υπηρεσία των στόχων τους.
Όμως τα τελευταία χρόνια, μετά από «ρεαλισμούς» τύπου Βάρκιζας, Παπανδρέου ή… Σημίτη, η έννοια ρεαλισμός έχει φορτιστεί αρνητικά και πήρε το παρανόμι «κωλοτούμπα»! Έτσι ρεαλιστές πολιτικοί αυτοχαρακτηρίζονται όσοι είναι έτοιμοι να απεμπολήσουν τους στρατηγικούς στόχους που είχαν, ή υποτίθεται πως είχαν, στο όνομα των «συνθηκών» ή του «συσχετισμού δυνάμεων». Αντιθέτως δε, όσοι αρνούνται μια τέτοια απεμπόληση καταδικάζονται σε μία θέση απλής καταγγελίας των πρώτων και αυτοπεριθωριοποιούνται. Η συνέπεια της εμπλοκής σε αυτό το αδιέξοδο δίπολο είναι στην πολιτική ζωή να κυριαρχούν οι «κωλοτούμπες», που παρουσιάζονται ως «ρεαλιστές». Έτσι ο Μαυροκορδάτος, ο μεγάλος αντίπαλος του Κολοκοτρώνη, παρότι εξαιρετικά ικανός, μετέβαλε την υποχρεωτική αποδοχή του κράτους της Μελούνας, που επέβαλε η Αγγλία, σε στρατηγική της χώρας, εγκαταλείποντας τον στόχο της απελευθέρωσης. Ο Ιωάννης Μεταξάς, επίσης ικανός, προώθησε τη λογική της μικράς εντίμου Ελλάδος που υποστήριζαν οι Γερμανοί, το 1915, επίσης στο όνομα του ρεαλισμού. Έτσι και ο Ανδρέας ή κατεξοχήν ο Σημίτης την αναγκαστική, λόγω Τουρκίας, συμπόρευσή μας με τους δυτικοευρωπαίους, στην Ευρώπη, τη μετέβαλαν σε ιδεολογία.
Εξάλλου ο «κωλοτούμπας» από τον ρεαλιστή, που όμως εμμένει στους στόχους του, ξεχωρίζουν και από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Ο «κωλοτούμπας» χρησιμοποιεί μια παραπλανητική φρασεολογία για να εξαπατήσει τον κόσμο και να φθάσει από το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο», στον πιο χυδαίο «ευρωλιγουρισμό», εγκαταλείποντας κάθε στόχευση για μια συγκρότηση των Βαλκανίων σε ευρωπαϊκό πόλο και τη δημιουργία μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια. Αντίθετα, αυτός που εμμένει στους στόχους του και ο επαναστάτης, προετοιμάζουν τον λαό για οποιαδήποτε στροφή ή συμβιβασμό κάνουν, ώστε να μπορούν μετά να τον αναιρέσουν στην πράξη και να εμμείνουν στον στρατηγικό τους στόχο. Ο Λένιν είπε ανοικτά πως η υποχώρηση έναντι των Γερμανών ήταν ανάγκη και έτσι μπόρεσε να την ανατρέψει όταν άλλαξαν οι συνθήκες. Αντίθετα ο Σιάντος π.χ. προσπάθησε να κουκουλώσει τη Βαρκιζα, κάτω από την «κομματική πειθαρχία», ανοίγοντας τον δρόμο για τον Εμφύλιο!
Έτσι και σήμερα, ο αυθεντικός «αντιμνημονιακός», μελετώντας τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων επιμένει σε μια στρατηγική οικοδόμησης ενός προγράμματος υπέρβασης της μεταπολιτευτικής αφασίας, παραγωγική ανασυγκρότηση, δημογραφική ανάταξη, πολιτιστική και εκπαιδευτική επανάσταση, ώστε να μπορεί η χώρα να σταθεί μόνη της στα ποδάρια της. Και οικοδομώντας αυτό το εναλλακτικό πρόγραμμα και προετοιμάζοντας τις αντίστοιχες λαϊκές δυνάμεις, μπορεί να προχωρήσει και σε αυτόνομη νομισματική και οικονομική πολιτική αν χρειαστεί, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ακεραιότητα της χώρας.
Αντίθετα ο «κωλοτούμπας» μιλάει για ανατροπές και εξαντλείται στο να μοιράζει λεφτά που δεν έχει –όπως τα περιβόητα «κοστολογημένα» 12 δισ. της Θεσσαλονίκης– χωρίς κανένα πρόγραμμα για τη χώρα, γιατί το μόνο του μέλημα είναι η εξουσία. Και επειδή έτσι συμβαίνει, δεν προετοιμάζει τον λαό για έναν μακροχρόνιο αγώνα, αλλά τον κοροϊδεύει με ψεύτικες «κόκκινες γραμμές» και με την οικονομική ασφυξία μας εκβιάζει όλους να αποδεχτούμε την «κωλοτούμπα» ως λύση, μια και η μόνη άλλη εναλλακτική λύση είναι η απόλυτη καταστροφή. Γι’ αυτό μπορεί να αποτολμήσει ακόμα και δημοψήφισμα ώστε να εμφανίσει τα δικά του αδιέξοδα ως δική μας επιλογή Ο στόχος του είναι μόνο η διατήρηση της εξουσίας με κάθε μέσο –εδώ θα κριθεί και ο Λαφαζάνης– και γι’ αυτό αδιαφορεί παντελώς για τους στρατηγικούς στόχους της χώρας ή κάποτε έχει και αντίθετους στόχους –διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος, μεταναστευτικό κ.λπ.
Οι Έλληνες δοκίμασαν τον Ανδρέα και τον ΓΑΠ, τώρα ήθελαν να δοκιμάσουν και τον «Αλέξη», διότι στα σαράντα χρόνια που πέρασαν φτιάχτηκε και κυριάρχησε το δίπολο «φτηνές παρόλες και κωλοτούμπες» στην πράξη ως το μοντέλο της πολιτικής ζωής της χώρας. Και τα αποτελέσματα υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι καταστροφικά.
Κάποτε όμως, μέχρι το 2010, το μοντέλο περπατούσε γιατί και «λεφτά υπήρχαν» και η γεωπολιτική πραγματικότητα δεν βρισκόταν στη σημερινή κόψη του ξυραφιού. Σήμερα όμως τα ψέματα έχουν τελειώσει και δεν υπάρχει χρόνος για χτιστεί ένα νέο σύστημα ως συνέχεια του παλιού. Θα βγούμε από το παλιό με τον έναν ή άλλο τρόπο.
Ο Σύριζα και ο Τσίπρας είχαν μια ιστορική ευκαιρία να ανοίξουν μια νέα εποχή για τη χώρα. Δυστυχώς όμως επέλεξαν να μείνουν δέσμιοι της παλιάς φθαρμένης μεταπολίτευσης και απλώς να την κλείσουν και να την ολοκληρώσουν αυτοί.
Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε «ρεαλιστές» επιδιώκοντας το αδύνατο: Μια Ελλάδα που επί τέλους θα έχει κόψει τους δεσμούς με την εξάρτηση, εξάρτηση που πριν απ’ όλα είναι διανοητική και πνευματική. Και πώς άραγε να απεξαρτηθείς από τον ευρωλιγουρισμό όταν θεωρείς, όπως ο υπουργός Παιδείας, ότι οι Έλληνες έγιναν έθνος μετά την Επανάσταση του 21, μαζί με τους… Αμερικανούς; Πώς να απεξαρτηθείς όταν θεωρείς τους δυτικοευρωπαίους όχι απλώς συμμάχους, και μάλιστα επισφαλείς, αλλά το πρότυπο που πρέπει να φτάσουμε και να περιφρονείς την ίδια σου την παράδοση; Τότε, αναπόφευκτα, και ο κάθε συμβιβασμός, ακόμα και ο πιο αναγκαίος, δεν θα μπορεί ποτέ να είναι έντιμος, αλλά θα είναι υποχρεωτικά «κωλοτούμπα»!

ΣΧΕΤΙΚΑ

8 ΣΧΟΛΙΑ

Fanis Vorinakis 12 Μαΐου 2015 - 17:01

Τι σχέση έχει ο Κολοκοτρώνης με τη Μελούνα στη Θεσσαλία, τα σύνορα της ήττας του 1897; Οσον αφορά τα πετρέλαια της Μοσούλης, το θέμα της χάραξης των συνόρων κανονίστηκε το 1926, με απόφαση της τότε Κοινωνίας των Εθνών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νίκος 12 Μαΐου 2015 - 18:13

Δεν αναφέρεται στην ίδια τη Μελούνα, αλλά στο «Κράτος της Μελούνας», έκφραση που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει το λειψό ελληνικό κράτος, πριν το 1912-1913. Άλλωστε το κράτος του 1831 δεν περιελάμβανε τη Θεσσαλία. Όσον αφορά τη Μοσούλη, το θέμα δεν είναι προφανώς το πότε διευθετήθηκαν τα σύνορα, αλλά το αν η περιοχή αυτή λαμβανόταν υπ’ όψιν στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Μ. Βρετανίας στον παγκόσμιο πόλεμο. Το άρθρο αναφέρεται στην απόφαση του Βενιζέλου να εκμεταλλευτεί τη βρετανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος της Ελλάδας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α.Π. 13 Μαΐου 2015 - 15:16

Η τελευταία παράγραφος συμπυκνώνει καταπληκτικά την πνευματική παρακμή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 14 Μαΐου 2015 - 19:43

Ακόμη δεν κατάλαβα ποια είναι η ΄΄αποδεκτή΄΄ συμφωνία και που βρίσκεται η κόκκινη γραμμή του συγγραφέα! Αν το μάθω θα μπορώ και να τοποθετηθώ! Αλλιώς η θεωρία όσο δεν ΄΄κλείνει΄΄ συμφωνία πάμε στα….βράχια και όταν κλείσει (αν!) έγινε κωλοτούμπα (!!!!!) , μπορεί να χωρέσει…..τα πάντα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
xen 15 Μαΐου 2015 - 09:38

Νομίζω όσα έγιναν χθες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σε βοηθούν να βγάλεις άκρη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 16 Μαΐου 2015 - 12:09

Μπα,καθόλου δεν με βοηθούν ! Διότι ξέρω τις…..ονειρώξεις των συντρόφων! Άλλο ερώτημα θέτω εγώ και ποτέ δεν παίρνω απάντηση, ποια είναι η …..αποδεκτή συμφωνία?Ποια είναι η κόκκινη γραμμή όσων
βλέπουν κωλοτούμπα και προδοσία!Τι θα θεωρούσαν οι ίδιοι ανεκτό? Υποψιάζομαι …..τίποτα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
xen 16 Μαΐου 2015 - 12:26

Πρόσεξε λίγο τι λες. Πήρατε έναν δρόμο που σας λέγαμε ότι θα σας οδηγήσει σε αδιέξοδο και ότι θα κάνει μεγάλη ζημιά στην χώρα, τον αντιμνημονιακό χώρο και στην τελική και σε σας τους ίδιους, αλλά εσείς επιμένατε ότι θα βρείτε λύση (προχθές έβλεπα ένα βίντεο όπου ο Τσίπρας προεκλογικά έλεγε στον Χατζηνικολάου ότι 1000% η Μέρκελ θα κάνει πίσω). Συμπληρώσατε 100 μέρες και κάνετε το ένα λάθος μετά το άλλο σε βαθμό που και ο πιο δύσπιστος με εσάς δεν θα περίμενε τόση ανικανότητα. Βγαίνετε οι ίδιοι (Τσακαλώτος, Μάρδας κ.α) και παραδέχεστε τα λάθη που κάνατε να πάτε σε εκλογές ή ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν κακή (αν θυμάσαι εσύ την έβρισκες άριστη) και ζητάς από εμάς να σου πούμε τώρα ποια θα είναι η άριστη συμφωνία. Δεν μας ρωτήσατε μέχρι εδώ και τώρα που είναι σκούρα τα πράγματα θέλετε την άποψή μας. Συγγνώμη εσείς τα κάνατε τα πράγματα εσείς θα βρείτε λύση. Κοιτάξτε η λύση που θα βρείτε να είναι η λιγότερη επώδυνη για τον λαό γιατί όσο πιο επώδυνη, τόσο χειρότερο τέλος θα έχετε. Και μια του κλέφτη (Πασόκ), δυό του κλέφτη (Σύριζα) δεν έχει και τρίτη ευκαιρία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 17 Μαΐου 2015 - 12:27

Πράγματι, από τον ΣΥΡΙΖΑ αφέθηκε ο δρόμος της θεωρητικολογίας (που έχει βέβαια το πλεονέκτημα ότι είναι ακίνδυνος!) και ξεκίνησε η προσπάθεια ανάταξης της χώρας στην πράξη(που κρύβει κινδύνους!)! Αφού έγινε (και γίνεται προσπάθεια!),έγιναν και λάθη,το εξής ένα κατά την γνώμη μου, η πίστη ότι οι ΄΄εταίροι΄΄ θα σέβονταν όσα προσχηματικά συμφώνησαν την 20η Φεβρουαρίου ! Πέρα από λάθη όμως έγινε και σοβαρή προσπάθεια να υπερασπισθούν τα δίκαια της χώρας και να χαραχτούν νέοι δρόμοι σε εσωτερικό και εξωτερικό! Φυσικά και είναι αστεία η θέση ότι η χώρα έπρεπε να φάει έναν ακόμη χρόνο μνημονίου, να γίνει έρημος υπό τι πρόσχημα της …..επόμενης δόσης για να….ωριμάσουν οι συνθήκες! Η συμφωνία της 20ης ήταν πολύ καλή (άριστη θα ήταν αν αποδέχονταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, κάτι αδύνατο!)για τα δεδομένα της κατάστασης αλλά αν η άλλη πλευρά θέλει να την πατήσει θα την πατήσει! Το θέμα είναι ως που μπορεί να το κάνει και αν αυτό θα κάμψει την ελληνική κυβέρνηση.Κατά την γνώμη μου το όριο είναι ότι δεν μπορούν να μας χρεοκοπήσουν (για δικούς τους λόγους!) και η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε πίσω!Άρα ο αγώνας συνεχίζεται με εκατέρωθεν μπλόφες και υπονόμευση!Εννοείται ότι καθήκον της κυβέρνησης είναι να βρει την λύση και
προσωπικά αυτό περιμένω,χωρίς να αμφιβάλλω καθόλου ότι θα είναι πολύ καλύτερη από το mail Χαρδούβελη!Δεν είναι αυτό όμως το θέμα!Και ο τελευταίος…..κλόουν μπορεί να κλείσει καλύτερη συμφωνία από τους σαμαρομπενυτζέλους που συνειδητά υπονόμευαν την χώρα τους! Το θέμα είναι αν θα διακοπεί ο κύκλος (η θα αρχίσει η διακοπή του!) της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας που βύθιζε την Ελλάδα στο τέλμα του μη βιώσιμου χρέους! Θέματα όμως δεν υπάρχουν μόνο για την κυβέρνηση! Υπάρχουν και για όποιον αντιπολιτεύεται!Την λύση θα την βρει η κυβέρνηση αλλά δεν γίνεται να κάνεις αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς από θέση ασάφειας ώστε να επιτύχεις μια win win προσέγγιση!Αν γίνει συμφωνία προφανώς κάποιοι συμβιβασμοί θα γίνουν άρα? ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ! Αν δεν γίνει συμφωνία? ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ! Εγώ ένα απλό ερώτημα θέτω,υπάρχει κατά την γνώμη των …..κριτικών κάποια αποδεκτή συμφωνία?Και αν ναι
ποια η κόκκινη γραμμή/ές πίσω από την οποία τίποτα δεν γίνεται αποδεκτό? Πχ εγώ (μιλώ προσωπικά!) αν στην παρούσα φάση κατάφερνε ο Τσίπρας να πετύχει να απασφαλίσει άμεσα ρήτρα μηδενικου ελλείμματος/μειώσεις μισθών/συντάξεων, να κρατήσει συλλογικές συμβάσεις/κατώτερο μισθό/αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ έστω και βαθμιαία σε ορίζοντα ως δύο ετών , με μόνο τίμημα την αύξηση ΦΠΑ (υφεσιακός αλλά τον εισπράττεις…..όσο θέλεις!) θα θεωρούσα ότι έκλεισε μια καλή ,δεδομένων των πραγμάτων συμφωνία και κέρδισε πολύτιμο χρόνο!Αν γυρνούσε με περικοπές μισθών/συντάξεων ή με πρωτογενές πλεόνασμα 2% ή περισσότερο θα …..κουνούσα το κεφάλι! Η θέση η δική σας ποια είναι? Δεύτερον, μην εμπιστεύεστε τις διαρροές των διεθνών ΜΜΕ με τα γνωστά κίνητρα, ούτε και τις εκατέρωθεν δηλώσεις που κατά 95% εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης είναι μπλόφες !Διότι σαν τους φίλους ΔΑΠίτες που είδα χθες σε βίντεο να τραγουδούν εν …..χορώ ΄΄Γερούν βάστα γερά…..΄΄, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρεθείτε στην θέση των ακραίων Πατρικίων που πανηγύριζαν την …..περικύκλωση του Καίσαρα στην Αλεσία μόνο για να πέσουν σε …..κατάθλιψη όταν τα γεγονότα έφτασαν στο τέλος τους!
ΥΓ Η Μέρκελ θα συμβιβαστεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή αν εμείς δεν λυγίσουμε! Θα μας κάνει όμως την ζωή δύσκολη εν τω μεταξύ αλλά και μετά την όποια συμφωνία!Ελπίζω στην κυβέρνηση να το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό και να ξανοιχτούν σε τρίτες δυνάμεις παρά την όπια συμφωνία!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ