Δηλώσεις του Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών

Ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχεντίν Ντεμιρτάς […] δήλωσε ότι η επίθεση στο Σουρούτς δεν θα μπορούσε να έχει οργανωθεί δίχως την υποστήριξη του τουρκικού κράτους. Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση είναι άμεσα υπεύθυνη για την επίθεση, και ότι το AKP θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ ή εναντίον του ISIS. Καταδίκασε επίσης, το μακελειό, εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών, και κάλεσε τους πολίτες να λάβουν παντού τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ο συμπρόεδρος του HDP περιέγραψε την επίθεση ως μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια που στόχευε να επηρεάσει τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Επεσήμανε ότι η επίθεση στόχευε σε κομμάτια της επαναστατικής νεολαίας που ήθελαν να εκφράσουν την διεθνιστική τους αλληλεγγύη κατά την επέτειο της Επανάστασης της Ροζάβα, και στόχευε να στείλει ένα μήνυμα ότι η επανάσταση θα κατασταλεί με κάθε κόστος.

Περιγράφοντας το Σουρούτς ως σύμβολο αλληλεγγύης και αντίστασης στην Τουρκία, ο Ντεμιτράς δήλωσε ότι η επίθεση στόχευε στο να κάμψει την θέληση των ανθρώπων. Πάνω από 30 άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ στελέχη και βουλευτές του HDP μετέβησαν με τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Πιθανόν επίθεση αυτοκτονίας

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι ένα από τα σώματα των νεκρών διαμελίστηκε εντελώς, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Η επίθεση, είπε, πραγματοποιήθηκε παρά τα εντατικά μέτρα ασφαλείας και την δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή. Και ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε ένα μέτωπο σύμπραξης μεταξύ των HDP, DBP (το τοπικο-αυτοδιοικητικό κομμάτι του HDP), HDK (το Δημοκρατικό Κογκρέσο των Λαών –μετωπικό σχήμα όπου συμμετέχουν όλες οι μειονότητες της Τουρκίας, κοινωνικές, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις), DTK (μέτωπο των κουρδικών ΜΚΟ) για την ανακούφιση των τραυματιών και των οικογενειών τους. Τέλος, ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκλιση του κεντρικού συμβουλίου του HDP.

Οι Πολίτες πρέπει να λάβουν μέτρα ασφαλείας

Ο Ντεμιρτάς κάλεσε τους πολίτες να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, παντού, προκειμένου να αποτρέψουν νέες επιθέσεις, και ανακοίνωσε μια νέα επίσκεψη της ηγεσίας του HDP στο Σουρούτς

Η μεταβατική κυβέρνηση είναι άμεσα υπεύθυνη

Ο συμπρόεδρος του HDP δήλωσε ότι το ISIS μπορεί να πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά η μεταβατική κυβέρνηση είναι άμεσα υπεύθυνη γι’ αυτήν. Το κράτος, είπε, έκλεινε τόσο καιρό τα μάτια στην κινητοποίηση του ISIS στο εσωτερικό της Τουρκίας, και απέδειξε την προτίμησή προς το ISIS όταν δήλωσε πως θεωρεί πιο επικίνδυνο το YPG που μάχονταν το Χαλιφάτο στο Κομπάνι. Κατηγόρησε την Άγκυρα για την σιωπή που τηρεί απέναντι στο ISIS, και για τις απειλές που εκτοξεύει εναντίον του HDP, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα κάμψουν την βούληση του κόμματος για ειρήνη, δικαιοσύνη και δημοκρατία. […]

Το μακελειό απαιτούσε κρατική υποστήριξη

Ο Νεμιτράς υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν έντονη δραστηριότητα στο Σουρούτς, και ότι το κράτος κατέγραφε όλα τα στοιχεία οποιουδήποτε ταξίδευε από και προς αυτό. Υπενθύμισε ότι πρόσφατα δεν του επιτράπηκε να προσεγγίσει την πόλη, και υποστήριξε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας μια επίθεση αυτοκτονίας μέσα στο πλήθος δεδομένου του καθεστώτος επιτήρησης που ίσχυε για την πόλη.

[…]

Πηγή: Firat News Agency

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek