Αρχική » Η νέα διαπλοκή έρχεται από …παλιά

Η νέα διαπλοκή έρχεται από …παλιά

από Άρδην - Ρήξη

nikos-pappas-650-1-800x547

Οι νέοι επίδοξοι καναλάρχες έχουν πλούσιο παρελθόν 

Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 125

Δημοσιεύτηκαν τα δέκα σχήματα που κατέθεσαν αίτηση για να διεκδικήσουν τις τέσσερις (θα δούμε αν είναι μόνο τέσσερις, γιατί υπουργοί δηλώνουν ότι μπορεί να είναι και περισσότερες) τηλεοπτικές άδειες που θα δημοπρατήσει η κυβέρνηση. Από αυτά, τα έξι είναι τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που εκπέμπουν ήδη, Αντένα, Άλφα, Μέγκα, Σταρ, Έψιλον και Σκάι, οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί και εκφράζουν άλλος λίγο, άλλος περισσότερο, τα τζάκια που κυριαρχούν στον τόπο, τουλάχιστον από τις αρχές του ’90 και μετά. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους τέσσερις νέους παίκτες που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας και πρόκειται για τους: Ευάγγελο Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη, Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα και μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Πρώτα από όλα το ότι κατέθεσε φάκελο και έγινε δεκτή μια εταιρεία αγνώστων στοιχείων και μόνο εικασίες υπάρχουν για το ποιος βρίσκεται πίσω της, προκαλεί εξαρχής αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της προσπάθειας της κυβέρνησης. Εκτός και αν στην κυβέρνηση γνωρίζουν τον επιχειρηματία, αλλά προτιμούν να τον κρύβουν, όπερ και το πιθανότερο.
Οι άλλοι τρεις επιχειρηματίες που κατέθεσαν αίτηση είναι πολύ γνωστοί. Ο Ιβάν Σαββίδης, με τις επενδύσεις που έχει κάνει στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία πενταετία (ΠΑΟΚ, ΣΕΚΑΠ, ξενοδοχεία κ.ά.), είναι από τις πιο σοβαρές επιχειρηματικές παρουσίες εκεί, (για να μην πούμε ότι είναι και η μόνη). Κατά πολλούς είναι ο εκφραστής του ρώσικου παράγοντα και του ρόλου που δύναται να παίξει στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός τουλάχιστον πληρώνει τα χρέη στην εφορία των επιχειρήσεων που αναλαμβάνει και ότι στην αποβιομηχανοποιημένη εδώ και είκοσι πέντε χρόνια Β. Ελλάδα διατηρεί σε λειτουργία κάποιες βιομηχανίες.
Ο Β. Μαρινάκης πάλι, προτίθεται να ολοκληρώσει το μιντιακό του συγκρότημα, που περιλαμβάνει ραδιόφωνα, εφημερίδες (πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές και θρησκευτικές) και ιστοσελίδες, και μ’ έναν τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας. Ο πληθωρικός Μαρινάκης, που απασχολεί τη δημοσιότητα την τελευταία δεκαετία με τον Ολυμπιακό, αλλά και με το δημοτικό σχήμα του, που εξέλεξε δήμαρχο στον Πειραιά, ποτέ δεν έκρυψε ότι τον ενδιαφέρει και η κεντρική πολιτική σκηνή. Πριν μια δεκαετία είχε γίνει μέτοχος στα μέσα του Αλαφούζου, ενώ και η κουμπαριά του με την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο πατέρας του, που ήταν πολιτευτής της ΝΔ, του είχαν ανοίξει πόρτες στην πολιτική. Η όρεξη του άνοιξε μετά τη νίκη του στην δημαρχία Πειραιά, που δεν θα επιτυγχανόταν αν δεν υπήρχε υπόγεια συμφωνία με τη Ρένα Δούρου και τον Τσίπρα και φημολογείται έντονα, ότι ετοιμάζει και κόμμα με κέντρο του λιμάνι και τα συμφέροντα της περιοχής. Πέρα από τις πολιτικοοικονομικές φιλοδοξίες του Μαρινάκη, που τον σπρώχνουν να γίνει καναλάρχης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις προσωπικές του «ανάγκες». Το όνομά του τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί σε υποθέσεις στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ και για την υπόθεση του πλοίου, που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης, υπάρχουν δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν. Η πρόσφατη ελληνική ιστορία έχει αποδείξει, ότι όταν ένας επιχειρηματίας αντιμετωπίζει νομικές περιπέτειες, η καλύτερη λύση γι’ αυτόν είναι να αποκτήσει Μέσα Ενημέρωσης για να τον «προστατεύουν».
Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είναι η λιγότερο γνωστή περίπτωση, αλλά και η πιο ενδιαφέρουσα, γιατί συμβολίζει τα «νέα τζάκια» που θέλει να προωθήσει το Μαξίμου. Ο Ιωάννης Καλογρίτσας είναι γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, που καταπώς φαίνεται, κρύβεται πίσω από την αίτηση για σταθμό. Ο Χρήστος Καλογρίτσας έγινε γνωστός τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ως εκδότης της εφημερίδας Πρώτη. Εφημερίδα γύρω από το ΚΚΕ, που προωθούσε τη νέα τότε σοβιετική γραμμή της περεστρόικας. Η Πρώτη προετοίμασε τη σύγκλιση ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ., για να προκύψει ο Συνασπισμός, ενώ εξέφραζε και τη νέα γραμμή του ΚΚΕ μετά το ’85 για σύγκρουση με το Πασόκ. Ο Καλογρίτσας ήταν από τη μια άνθρωπος εμπιστοσύνης του Χαρ. Φλωράκη, αλλά και των νεαρών «ανανεωτών», με κύριο εκφραστή τον Ανδρουλάκη, γι’ αυτό και τον παρουσίαζαν ως εκδότη μιας κομματικής εφημερίδας.
Η Πρώτη ξεκίνησε με μεγάλες κυκλοφορίες, γύρω στις 90 χιλ. φύλλα, αλλά μετά το Τσέρνομπιλ, που αναπαρήγαγε αμάσητη τη σοβιετική προπαγάνδα ότι η ραδιενέργεια είναι ακίνδυνη, η κυκλοφορία της έπεσε γύρω στις 20 χιλ. φύλλα. Από την Πρώτη πέρασαν πολλοί από τους αστέρες της τότε αριστερής δημοσιογραφίας, που μεταπήδησαν στα Μέσα που κυριάρχησαν τα προηγούμενα είκοσι πέντε χρόνια, όπως ο Παύλος Τσίμας, που ήταν ο τελευταίος διευθυντής της, η Ιωάννα Μάνδρου, ο Νίκος Ευαγγελάτος, ενώ είχε σύμβουλο έκδοσης τον Στέργιο Πιτσιόρλα και οικονομικό διευθυντή τον Αντώνη Μαλάμη, που είχε γίνει γνωστός τη δεκαετία του ’70 ως αρχηγός των ΚΝΑΤ.
Η Πρώτη, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και αφού κάηκε στηρίζοντας την οικουμενική κυβέρνηση ΝΔ – Συνασπισμού, έκλεισε αφήνοντας μεγάλα φέσια. Ο Καλογρίτσας όμως δεν χάθηκε, τα επόμενα χρόνια προσέγγισε άλλους πολιτικούς χώρους, αρχικά το Πασόκ στα μέσα του ’90 και τη ΝΔ την επόμενη δεκαετία, μιας και ήταν από τους αγαπημένους εργολάβους των εκάστοτε κυβερνήσεων. Σαν εργολάβος δημοσίων έργων ανέλαβε την ανέγερση του νέου Εφετείου Αθηνών, αλλά και άλλων δικαστικών μεγάρων, όπως, και επεκτάσεις του μετρό, ανέγερση νοσοκομείων, το παραλιακό οδικό δίκτυο Πειραιά κ.ά. Στα τέλη του ’90, μαζί με ένα ακόμα «χρυσό παιδί» της ΚΝΕ, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, γραμματέα της το διάστημα 1990-91, ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO. Ο Θεοδωρικάκος στα μέσα του ’90 είχε μεταπηδήσει στον κύκλο του Λαλιώτη και τέτοιες γνωριμίες ο Καλογρίτσας δεν θα μπορούσε να τις αφήσει να πάνε χαμένες.
Ο Καλογρίτσας, άνθρωπος παντός καιρού και για κάθε δουλειά, έχει ρίξει γέφυρες και με τη νέα εξουσία, αφού είναι κουμπάρος του Πάνου Καμμένου, αλλά και του υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, που γνωρίζονται από τα ένδοξα χρόνια του Πασόκ. Το πιο σημαντικό είναι ότι διατηρεί σχέσεις και με την οικογένεια Τσίπρα, αφού πριν μερικά χρόνια εξαγόρασε την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του Τσίπρα. Το τελευταίο διάστημα, ως συνεταίρος της γαλλικής Σουέζ, εμφανίζεται να θέλει να εξαγοράσει την ΕΥΔΑΠ.
Οι εγκέφαλοι του Μαξίμου που φαίνεται ότι η περίοδος του βρόμικου ’89 τους ασκεί μια ακατανόητη έλξη, προτίθενται να επαναλάβουν κάθε βρόμικο κόλπο εκείνης της σκοτεινής περιόδου. Θυμίζουμε ότι τότε δόθηκαν οι πρώτες τηλεοπτικές άδειες, ενώ με την απλή αναλογική, που πέρασε ο Παπανδρέου το 1989, τα επόμενα χρόνια γίνονταν αλλεπάλληλες εκλογές μέχρι να προκύψει σταθερή κυβέρνηση. Τώρα θέλουν να επαναλάβουν το κόλπο των Φλωράκη-Ανδρουλάκη, και με μπροστάρη και πάλι τη«γριά αλεπού» Καλογρίτσα, να στήσουν έναν κατευθυνόμενο από το Μαξίμου τηλεοπτικό σταθμό, πανελλαδικής εμβέλειας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι για διευθυντής του καναλιού Τσίπρα-Παππά-Σπίρτζη-Καλογρίτσα ακούγεται ο διευθυντής του ραδιοφώνου «Κόκκινο», ο γνωστός και μη εξαιρετέος Κώστας Αρβανίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

δελφινάκι 20 Ιουλίου 2016 - 22:59

http://kourdistoportocali.com/magazine/megali-epistrofi-tou-thrylikou-christou-kalogritsa/
Ο Βλαστος, η 17Ν και τα εξωδικα στα ΜΜΕ
Η Μεγάλη Επιστροφή του θρυλικού Χρήστου Καλογρίτσα
Από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρα
4 Ιουλιου 2016 13:07
Mιλάμε για την Μεγάλη Επιστροφή του Χρήστου Καλογρίτσα εάν επαληθευθεί η φημολογία που τον θέλει να διεκδικεί μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες. Ο θρυλικός κατασκευαστής που μεσουράνησε και σαν εκδότης με πολλούς φίλους δημοσιογράφους και ακόμη πιο πολλούς φίλους πολιτικούς επιστρέφει στο προσκήνιο, παρότι όλα αυτά τα χρόνια λατρεύει να ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας-με κάποιες εξαιρέσεις. Οπως όταν χρειάσθηκε να στείλει εξώδικα στα ΜΜΕ που επιχείρησαν να τον εμπλέξουν με την 17Ν όταν έσκασαν οι διάλογοί του με τον ποινικό Βλαστό. Τότε ο Στέφανος Χίος ήταν ρεπόρτερ στην Espresso η οποία ήταν μία από τις εφημερίδες που είχαν λάβει εξώδικο από τον κατασκευαστή.γραφε ο Στέφανος Χίος στο σχετικό ρεπορτάζ του:

Ο μεγαλοεργολάβος δημοσίων έργων Χρήστος Καλογρίτσας, ένας από τους πιο γνωστούς ιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιρειών στην Ελλάδα, πρόσωπο με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ισχυρές διασυνδέσεις με πολιτικούς και επιχειρηματίες, δίνει τη δική του απάντηση για τους ιδιαίτερα «διαχυτικούς» και «πρόσχαρους» διαλόγους (που προκύπτουν από τις συνομιλίες της ΕΥΠ), στους οποίους ακούγεται να συμμετέχει μιλώντας στο τηλέφωνο με τον ισοβίτη Παναγιώτη Βλαστό. Σε συνομιλίες που φέρεται να είναι υπό την «επίβλεψη» του Γιώργου Τρομπούκη.
Στην απάντηση που δίνει ο μεγαλοκατασκευαστής στις «αποκαλύψεις» του κατηγορούμενου «λογιστή του συνδικάτου» παρουσιάζεται ιδιαίτερα σκληρός με τον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας ΚΕΡΚΕΤΕΥΣ, που είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό. Τον καρφώνει, τον ειρωνεύεται και χαρακτηρίζει «μυθοπλασίες» και «αποκύημα ακατάσχετης πολυλογίας» όσα ισχυρίζεται ο Γιώργος Τρομπούκης. Ομως δεν αρνείται ότι ο Τρομπούκης ήταν υπεργολάβος δημοσίων έργων και είχε συνεργαστεί μαζί του. Επίσης, παρά την προσφώνηση «καμάρι μου» που απευθύνει στον Παναγιώτη Βλαστό σε μία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, στις δηλώσεις του ο Καλογρίτσας λέει τώρα ότι δεν γνώριζε «ούτε εξ όψεως τον εν λόγω κρατούμενο». Προσθέτει δε ότι ο λόγος που μίλησε μαζί του είναι ότι συμπονάει όσους υφίστανται απάνθρωπη μεταχείριση από το σωφρονιστικό σύστημα και ότι ο ίδιος είναι ανθρωπιστής, λόγω της πολύχρονης αριστερής διαδρομής και δράσης του.

Η «17 Νοέμβρη»

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων των προηγούμενων ημερών, ο Χρήστος Καλογρίτσας και οι δύο εταιρείες του Τοξότης ΑΤΕ και Καλογρίτσας Α.Ε. αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν εξώδικη δήλωση σε δεκατρία εκδοτικά συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και η «Espresso».
Σε μια ανακοίνωση που σκιάζεται από τη γνώριμη και κοσμική φυσιογνωμία του πρώην εκδότη της εφημερίδας «Πρώτη» και βασικού μετόχου της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO, καθίσταται σαφές ότι οι επιχειρήσεις του μεγαλοεργολάβου συνεργάστηκαν με την κατασκευαστική εταιρεία του Γιώργου Τρομπούκη, όπως συνεργάστηκαν και με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες που παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο. Διευκρινίζεται όμως ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν είχε ποτέ κοινή επιχείρηση με τον Γιώργο Τρομπούκη, ούτε υπήρξε ποτέ συνεταίρος του. Και βέβαια γίνεται σαφές στην ίδια ανακοίνωση ότι προφανώς ο Χρήστος Καλογρίτσας έπεσε από τη δερμάτινη αναπαυτική πολυθρόνα του πανάκριβου γραφείου του, μέσα στη γνωστή βίλα του Λαγονησίου, όταν πληροφορήθηκε τη σύλληψη της ελληνικής «Κόζα Νόστρα».
Ο μεγαλοκατασκευαστής φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος και εκνευρισμένος από τη φράση του Τρομπούκη που τον κατονομάζει ως αρχηγό της «17Ν». «Ο Γιώργος Τρομπούκης αρέσκεται να διηγείται ιστορίες που ξεπερνούν τα όρια της πραγματικότητας και αγγίζουν εκείνα της μυθοπλασίας. Η ακατάσχετη πολυλογία του τον οδήγησε να αναφέρεται στις συνομιλίες του σε ανθρώπους που ούτε καν γνώριζε, με αποκορύφωμα την αναφορά του στον Χρήστο Καλογρίτσα ως αρχηγό της “17Ν”! Oλες οι δήθεν διασυνδέσεις με σημαντικά πρόσωπα που επικαλείται στις συνομιλίες του, με σκοπό να εντυπωσιάσει τους συνομιλητές του, αφορούν σε εκείνες τις γνωριμίες του Χρήστου Καλογρίτσα, τις οποίες ο Γιώργος Τρομπούκης γνώριζε αποκλειστικά και μόνο από τη δημόσια προβολή τους, εν αγνοία του Χρήστου Καλογρίτσα». Αυτό είναι ένα πραγματικά «καυτό» απόσπασμα από την ανακοίνωση του μεγαλοεργολάβου, στην οποία καταγγέλλει μυθοπλασίες… με δράκους και φαντάσματα.

Εγώ κι ο Βλαστός

Μετά τα «σ’ αγαπάω πολύ» και τα «καμάρια» του, με τα οποία προσφωνούσε τον Παναγιώτη Βλαστό από τις φυλακές (όπως τουλάχιστον ακούγεται στις συνομιλίες), τώρα ο κύριος Καλογρίτσας ανακρούει πρύμναν και μας λέει στη δημόσια μαρτυρία του ότι δεν γνώριζε «ούτε εξ όψεως τον εν λόγω κρατούμενο». Μάλιστα επικαλείται την πολύχρονη προσφορά, δράση και διαδρομή του, όπως λέει, στους λαϊκούς αγώνες του κομμουνιστικού κόμματος για να δικαιολογήσει τη διαχυτικότητα προς τον κρατούμενο. «Ο μόνος λόγος που δέχτηκε να τον ακούσει ήταν οι αιτιάσεις του για απάνθρωπη μεταχείρισή του από το σωφρονιστικό σύστημα και για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του».
Επίσης ο γνωστός μεγαλοκατασκευαστής χαρακτηρίζει παράνομη την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών από την ΕΥΠ και θεωρεί κακόβουλη την καλλιέργεια εντυπώσεων, ότι δήθεν ο ίδιος ξέπλενε το βρόμικο χρήμα της συμμορίας.

kalogritsas

O γνωστός-ρεπόρτερ ερευνητής Δημήτρης Κατακουζηνός με αφορμή τα άρθρα του Γιώργου Παπαχρήστου στα ΝΕΑ για τις σχέσεις Σπίρτζη-Παππά-Kαλογρίστα θα γράψει στο mononews του Γιώργου Δημητρομανωλάκη ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον Χρήστο Καλογρίτσα:

Η εφημερίδα “Πρώτη” πρωτοεκδόθηκε τον Απρίλιο του 1986 και κατέβασε ρολά το Σεπτέμβριο του 1990. Ήταν ένα σύντομο εκδοτικό εγχείρημα που όπως λένε και οι απόμαχοι του Περισσού εκείνης της εποχής, στην ουσία αποτέλεσε τη γέφυρα του ΚΚΕ για να φτιαχτεί ο Συνασπισμός. Όταν ο Περισσός αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΣΥΝ και δεν τη χρειαζόταν άλλο, την έκλεισε. Ένας από τους βασικούς μετόχους της έκδοσης ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του “καπετάν-Γιώτη” κατά κόσμον Χαρίλαου Φλωράκη και παράλληλα διατηρούσε στενές σχέσεις με το “σύστημα Ανδρουλάκη”.

Δε χρειάζεται λοιπόν να πούμε άλλα για το γεγονός πως ο Χρήστος Καλογρίτσας διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι πολλοί πλέον ένοικοί του είναι παλιοί του “σύντροφοι”. Ο 68χρονος Καρδιτσιώτης διατηρεί όμως στενές επαφές και με τον εταίρο συνδαιτυμόνα της κυβέρνησης καθώς είναι κουμπάρος με τον Πάνο Καμμένο -μέσω του γιου του Γιάννη- ενώ η φιλία του με τον νυν υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χρήστο Σπίρτζη, μετεξελίχθηκε και αυτή σε κουμπαριά.

Τοξότης στα δημόσια έργα. Εξαγόρασε την εταιρία του Παύλου Τσίπρα

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ακολουθεί την πεπατημένη των εκδοτών και ασχολείται με τα δημόσια έργα. Παράλληλα μπαίνει δυνατά στο χώρο των δημοσκοπήσεων μέσα από την παρουσία του γιου του Γιάννη στο βασικό μετοχικό σχήμα της γνωστής GPO. H εταιρεία του λαμβάνει μέρος σε μια ενδιαφέρουσα συγχώνευση πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι και η εταιρεία Τοξότης η οποία τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Και κάπου εδώ ο Χρήστος Καλογρίτσας, έστω και τυχαία, συναντά και πάλι τους συντρόφους του καθώς η Τοξότης εξαγοράζει την εταιρεία Μέδουσα, όπως ακριβώς μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πάτερα του Πρωθυπουργού μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα.

Η δραστήρια εταιρεία εμφανίζει πολλές και διαφορετικές συνέργειες, κυρίως με την Άκτωρ, γεγονός που οφείλεται στο ότι έχει μεγάλη ανάγκη από σοβαρή τεχνογνωσία και δάνεια εμπειρία, όπως λέγεται τεχνικά και νομικά ο όρος, για την υλοποίηση των έργων. Παρόλα αυτά η παρουσία του Χρήστου Καλογρίτσα είναι σιωπηλή και παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι το ημερολόγιο να γράψει 25 Ιανουαρίου 2015, όπου οι παλιοί του σύντροφοι παίρνουν το τιμόνι της χώρας.

Το γαλλικό κλειδί ανοίγει την κάνουλα

Το πρόβλημα του Τοξότη ήταν πάντα η ανάγκη για δάνεια εμπειρία αναφορικά με δυνατότητά του να κατέρχεται σε μεγάλους διαγωνισμούς και να χτυπάει τα “σοβαρά” δημόσια έργα. Πριν από λίγο καιρό, η θυγατρική της Suez- παραδοσιακού στρατηγικού εταίρου του Άκτωρα- SITA CZ με έδρα την Πολωνία, εμφανίστηκε σε πρόσφατο διαγωνισμό για την αποκατάσταση χωματερών σε Σέρρες, Κιλκίς, Πολύγυρο και Ανθεμούντα δανείζοντας την τεχνογνωσία της στην εταιρεία Τοξότης που ελέγχεται από τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα.

Παράλληλα, η κάθοδος της Τοξότης στους διαγωνισμούς του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας έχει φουντώσει τις φήμες για ένα ιδιότυπο deal μεταξύ του γαλλικού ομίλου και της μεσαίας ελληνικής τεχνικής εταιρείας, το οποίο δεν αποκλείεται να μετουσιωθεί και σε άλλα έργα. Η SITA CZ άλλωστε αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς βραχίονες της Suez, καθώς εξειδικεύεται στη διαχείριση αποβλήτων, υποστηρίζοντας τα έργα της γαλλικής εταιρείας σε απαιτητικές αγορές όπως είναι αυτές του Λονδίνου, της Γερμανίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Μαξίμου, έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι του γάμου ανάμεσα στη γαλλική Suez και τον κ. Καλογρίτσα, για μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η διαχείριση απορριμμάτων και το νερό.

Ενδιαφέρουσες συμπτώσεις

Ας δούμε και δύο ενδιαφέροντα στοιχεία, πάνω στο ζήτημα αυτό. Στις 10 Ιουλίου 2015, λίγες δηλαδή ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Ιωάννης Μπενίσης, σύντροφος της Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τοποθετείται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ.

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με υπογραφή του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο Μπενίσης βαφτίζεται ως «ειδικός εμπειρογνώμων σε θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος» και διορίζεται «άμισθος σύμβουλος» στο Πολιτικό Γραφείο του ίδιου υπουργού ο οποίος και υπογράφει το σχετικό ΦΕΚ. (753/22-10-2015).

Ο Νίκος Παππάς τρέφει θετικά αισθήματα για τον Χρήστο Καλογρίτσα, εκτιμώντας την πορεία και την διαδρομή του. Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν πως ο Καλογρίτσας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας “νέων τζακιών” που δε θα κουβαλάνε τα..κούτσουρα του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά όμως η περίφημη παρέα της Αίγινας δεν παρουσιάζει τη γνωστή “ομοιογένεια”, καθώς ο Αλέκος Φλαμπουράρης βλέπει τον Καλογρίτσα και…στρίβει. Κάποιοι κάνουν λόγο για παλιά ανεξόφλητα γραμμάτια μεταξύ των δύο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κυρ-Αλέκος έχει στο νου του κάποιον άλλον επιχειρηματία για αυτές τις δουλειές.

Σε κάθε περίπτωση η πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πίσω από τους ήχους της “Μασσαλιώτιδας” και τα ποτά στο Gazarte, έφερε και αρκετές προτάσεις για μπίζνες με γαλλικές εταιρείες.

Οι συνεργάτες και σύμβουλοι του προέδρου Ολάντ έχουν διαμορφώσει την ατζέντα των αιτημάτων που μετά τα άδοξα εγχειρήματα του Ιπποδρόμου και των Σιδηρόδρομων περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τα … νερά.

Η βασική εταιρεία που ενδιαφέρεται να μπει στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στα Βαλκάνια είναι η Suez. Μήπως θυμάστε για ποια ιδιωτικοποίηση ενδιαφερόταν η Suez πέρσι τέτοια εποχή; Εύκολη απάντηση: Για το νερό της Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ και προφανώς και για την ΕΥΔΑΠ. Οι δύο ιδιωτικοποιήσεις φιγουράρουν ξανά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, όπως ρητά προβλέπει το Τρίτο Μνημόνιο αλλά με την παραχώρηση μειοψηφικών ποσοστών 23% για την ΕΥΑΘ και 11% για την ΕΥΔΑΠ.

Προς το παρόν είναι αβέβαιο με ποιους συμμάχους θα κατέβει στον διαγωνισμό ο γαλλικός όμιλος όταν θα βγουν στον αέρα οι δύο ιδιωτικοποιήσεις, αλλά οι “κύκλοι της αγοράς” έχουν ήδη γνώση. Το σίγουρο είναι πως ο Χρήστος Καλογρίτσας θα μπει δυνατά στην αγορά και έχει και πολύ καλές συστατικές επιστολές. Απομένει να δούμε αν μπορεί κιόλας να τα καταφέρει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ