Αρχική » Δημοσκόπηση: Απορρίπτουν τουρκική λύση και ΔΔΟ οι Κύπριοι

Δημοσκόπηση: Απορρίπτουν τουρκική λύση και ΔΔΟ οι Κύπριοι

από Άρδην - Ρήξη

Αναδημοσιεύουμε την παρακάτω δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου γιατί αποτυπώνει σε πόσο λάθος κατεύθυνση κινούνται οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.  Ρ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ «Σ» ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Από την Σημερινή 
Τη διαφωνία τους με όσα η τουρκική πλευρά επιδιώκει μέσω της τράπεζας των διαπραγματεύσεων να πετύχει εκφράζουν οι πολίτες, ενώ αξιώνουν λύση ενιαίου κράτους θέτοντας, ταυτόχρονα, κόκκινες γραμμές επί σειρά ζητημάτων

Τις κόκκινές τους γραμμές ως προς τις πρόνοιες της επιδιωκόμενης λύσης δύο βδομάδες πριν από το κρίσιμο ραντεβού της Γενεύης χαράζουν οι Κύπριοι, μέσω δημοσκόπησης που διενήργησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σ».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες απορρίπτουν στην ολότητά της την τουρκική πρόταση. Δηλαδή, δεν αποδέχονται λύση στην οποία θα προνοείται η παραμονή εγγυήσεων, ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και εποίκων, καθώς και λύση στην οποία θα υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία.

Επίσης, θεωρούν πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου, όπως επίσης έστω και αριθμού προσφύγων. Την ίδια ώρα, οι Κύπριοι, αν και πιστεύουν πως ενώπιόν τους θα υποβληθεί λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, εντούτοις, επιθυμούν λύση ενιαίου κράτους σε ποσοστό 55%.

Ταυτότητα έρευνας
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 19 και 20 Δεκεμβρίου με δείγμα 500 ατόμων, σε παγκύπρια κλίμακα. Η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, ενώ η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Αυξημένο ενδιαφέρον
Αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό παρουσιάζουν οι Κύπριοι, αφού το 93% δηλώνουν πως τις παρακολουθούν σε κάποιο βαθμό. Ειδικότερα, το 55% τις παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό, το 28% σε αρκετό και ένας στους δέκα σε μικρό βαθμό. Μόλις ένα 7% δηλώνουν πως δεν τις παρακολουθούν καθόλου. Την ίδια ώρα, το 36% παρακολουθούν τις εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό, δύο στους πέντε σε αρκετό βαθμό και 15% σε μικρό βαθμό, ενώ 9% δεν τις παρακολουθούν καθόλου.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι
Πολλούς κινδύνους σε περίπτωση μη επιτυχούς κατάληξης των συνομιλιών διαβλέπουν οι πολίτες. Την άποψη αυτή ασπάζονται το 67%, σε αντίθεση με έναν στους τρεις που δεν διαβλέπουν οποιονδήποτε κίνδυνο. Απ’ όσους διαβλέπουν κινδύνους από τη μη επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών, το 27% θεωρούν πως η μη κατάληξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ως προς τη θέση μας στις συνομιλίες, ενώ το 25% προβλέπουν πως θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

Ένας στους πέντε εκτιμούν ότι θα μείνουν τα πράγματα όπως έχουν σήμερα, ενώ ίδιο ποσοστό (19%) διαβλέπουν πως εγκυμονείται ο κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης από την Τουρκία. Την ίδια ώρα, ένας στους δέκα εκτιμούν πως θα υπάρξει προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, το 4% ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος της διχοτόμησης και 2% ότι θα μειωθεί το αίσθημα ασφάλειας.

Θέλουν λύση ενιαίου κράτους
Την αντίθεσή τους με την επιδιωκόμενη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας εκφράζουν οι πολίτες, με το 55%, μάλιστα, να επιθυμούν τη λύση ενιαίου κράτους, ενώ μόλις ένας στους πέντε (19%) ασπάζονται τη ΔΔΟ. Την ίδια ώρα, το 12% επιθυμούν όπως παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα, το 5% θέλουν διχοτόμηση, το 4% να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, 2% επιθυμούν λύση δύο κρατών, άλλο 2% την απελευθέρωση και 1% να επιστρέψουμε στις συνθήκες του 1960.

Παρά την αντίθεσή τους στη ΔΔΟ, ωστόσο, οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 38% ότι αυτή θα είναι τελικά η λύση του Κυπριακού, ενώ το 36% εκτιμούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει σήμερα. Ταυτόχρονα, το 12% εκτιμούν ότι θα υπάρξει διχοτόμηση, το 7% ότι θα υπάρξει συνομοσπονδία δύο κρατών και μόλις 5% ότι θα έχουμε ενιαίο κράτος, ενώ 2% δεν τοποθετούνται.

Οι κόκκινες γραμμές
Την ιδέα ύπαρξης οποιασδήποτε λύσης με εγγυήσεις, εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή ξένων στρατευμάτων και εποίκων, μη επιστροφής της Μόρφου, απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι, δηλώνοντας πως οι θέσεις αυτές αποτελούν αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή για τους ίδιους. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα σε περίπτωση λύσης, το 92% απορρίπτουν μία τέτοια προσέγγιση, ενώ το 57% απορρίπτουν γενικά την ύπαρξη εγγυήσεων.

Παράλληλα, το 84% δεν αποδέχονται την παραμονή ξένων στρατευμάτων, ενώ το 55% δεν κάνουν πίσω ούτε ως προς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μετά τη λύση. Επίσης, το 87% δεν αποδέχονται την παραμονή όλων των εποίκων, ενώ σε ποσοστό 62% αποδέχονται ότι μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για παραμονή μόνο αριθμού κάποιων εποίκων.

Αναφορικά με το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, το 58% δεν συμφωνούν με αυτή τη θέση, ενώ το 63% απορρίπτουν το ενδεχόμενο ύπαρξης του δικαιώματος βέτο σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τη λύση. Ταυτόχρονα, το 81% απορρίπτουν την επίλυση διαφορών με κλήρωση, ενώ το 56% συζητούν το ενδεχόμενο ύπαρξης ξένου δικαστή στο ανώτατο δικαστήριο.

Θέλουν επιστροφή προσφύγων
Οι πολίτες καθιστούν, δε, ξεκάθαρο πως για να υπάρξει λύση πρέπει να προνοείται ρητά και η επιστροφή, έστω και αριθμού προσφύγων. Συγκεκριμένα, το 36% θα ψήφιζαν μία λύση για το Κυπριακό μόνο αν επέστρεφαν όλοι οι πρόσφυγες στις πατρογονικές τους εστίες, την ώρα που ένας στους πέντε δηλώνουν πως θα πουν «ναι» σε λύση με την επιστροφή 90.001 με 110 χιλιάδων προσφύγων, το 16% επιθυμούν επιστροφή 70.001 με 90 χιλιάδων προσφύγων, καθώς και ένα 3% που αποδέχονται την επιστροφή έως και 70 χιλιάδων προσφύγων.

Την ίδια ώρα, το 17% λένε πως θα ψήφιζαν μία λύση για το Κυπριακό ανεξαρτήτως του ποσοστού προσφύγων που θα επέστρεφαν, ενώ ένας στους δέκα ξεκαθαρίζουν πως δεν θα ταχθούν κατά της οποιασδήποτε λύσης, ανεξαρτήτως του ποσοστού των προσφύγων που θα επέστρεφαν στις πατρογονικές τους εστίες.

Θα αλλάξει η ζωή μας με την λύση
Εννιά στους είκοσι πολίτες εκτιμούν ότι θα αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο με μία λύση του Κυπριακού όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις συνομιλίες, την ώρα που ένας στους τρεις θεωρεί πως θα αλλάξει προς το χειρότερο. Την ίδια ώρα, ένας στους πέντε θεωρεί πως δεν θα επηρεαστεί η ζωή τους από την λύση του Κυπριακού.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
1α. Σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι σας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις γύρω απο το Κυπριακό;
Σε μεγάλο βαθμό 55%
Σε αρκετό βαθμό 28%
Σε μικρό βαθμό 10%
Καθόλου 7%

1β. Σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι παρακολουθείτε τις εξελίξεις για τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό;
Σε μεγάλο βαθμό 36%
Σε αρκετό βαθμό 40%
Σε μικρό βαθμό 15%
Καθόλου 9%

2α. Πιστεύετε ότι η μη επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών εγκυμονεί κινδύνους;
Ναι 67%
Όχι 33%

2β. Κατά την άποψή σας ποιοι κίνδυνοι ενδέχεται να υπάρξουν μετά από ένα πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις;
Θα γίνει χειρότερη η θέση μας σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες 27%
Θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος 25%
Θα μείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα 19%
Θα υπάρξει κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης από την Τουρκία 19%
Θα γίνει προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία 9%
Θα υπάρξει κίνδυνος διχοτόμησης 4%
Μείωση του αισθήματος ασφάλειας 2%

3α. Ποια είναι για εσάς η επιθυμητή λύση για το Κυπριακό;
Ένα ενιαίο κράτος 55%
Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία 19%
Να παραμείνει η κατάσταση ως έχει 12%
Διχοτόμηση 5%
Αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων 4%
Συνομοσπονδία δύο κρατών 2%
Απελευθέρωση 2%
Επιστροφή στις συνθήκες του 1960 1%

3β. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τελικά η λύση για το Κυπριακό;
Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία 38%
Η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει 36%
Διχοτόμηση 12%
Συνομοσπονδία δύο κρατών 7%
Ένα ενιαίο κράτος 5%
ΔΓ/ΔΑ 2%

4. Κατά πόσο αποτελούν για εσάς αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή ή θέμα προς διαπραγμάτευση οι ακόλουθες πτυχές του Κυπριακού;
Κόκκινη γραμμή Θέμα προς διαπραγμάτευση
Ύπαρξη εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα 92% 8%
Ύπαρξη εγγυήσεων γενικά 57% 43%
Παραμονή ξένων στρατευμάτων 84% 16%
Μη επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 55% 45%
Παραμονή όλων των εποίκων 87% 13%
Παραμονή μέρους των εποίκων 38% 62%
Εκ περιτροπής προεδρία 58% 42%
Δικαίωμα βέτο σε ομοσπονδιακό επίπεδο 63% 37%
Ύπαρξη ξένου δικαστή στο ανώτατο δικαστήριο 44% 56%
Να λύνονται διαφορές με κλήρωση 81% 19%

5. Θα ψήφιζα μία λύση για το Κυπριακό, αν το ποσοστό των ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επέστρεφε ήταν…
Μικρότερο από 70.000 3%
Από 70.001 μέχρι 90.000 16%
Από 90.001 μέχρι 110.000 19%
Επιστροφή όλων των προσφύγων 36%
Δεν θα ψήφιζα μία λύση ανεξάρτητα με το ποσοστό 9%
Θα ψήφιζα μία λύση ανεξάρτητα με το ποσοστό 17%

6. Προς ποια κατεύθυνση πιστεύετε ότι θα αλλάξει η ζωή σας με μία λύση του Κυπριακού, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις συνομιλίες;
Προς το καλύτερο 45%
Προς το χειρότερο 33%
Δεν θα επηρεαστεί 22%

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΓΚΥ 30 Δεκεμβρίου 2016 - 18:16

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-g-kallinikou/99/346162/i-dimoskopisi-ton-tk-pou-skotonei-tis-elpides
Μια δημοσκόπηση στα κατεχόμενα, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε “ξεχνώντας” να ρωτήσουν βέβαια για το αν είναι ντόπιοι ή έποικοι. Πληθαίνουν οι ελπίδες για το ΟΧΙ…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ