Αρχική » Τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισε τη Frontex ο Σοϊλού

Τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισε τη Frontex ο Σοϊλού

από Δημοσθένης Γκαβέας

Μαθήματα «ανθρωπισμού» από την «ειρηνοποιό» Τουρκία

του Δημοσθένη Γκαβέας από την huffingtonpost.gr

Σ΄έναν πρωτοφανή χαρακτηρισμό προέβη ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) χωρίς βέβαια να χάσει ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας με αφορμή το μεταναστευτικό.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τη SchengenVisaInfo.com, ο Σοϊλού μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα την 1η Απριλίου περιέγραψε τη Frontex ως τρομοκρατική οργάνωση η οποία προσπαθεί να καλύψει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε πως η Ε.Ε. δημιούργησε μια υπηρεσία η οποία λειτουργεί ακριβώς όπως μια τρομοκρατική οργάνωση της οποίας η ευθύνη είναι να συγκαλύπτει τα όποια προβλήματα σχετίζονται με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

«Όλοι μας είδαμε τι έγινε στην Ελλάδα. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας. Λένε “μην τους αφήσετε να έρθουν. Αφήστε τους να πεθάνουν… Η Δύση σιωπά όταν οι μετανάστες παγώνουν και πεθαίνουν ως αποτέλεσμα των pushbacks (Επαναπροωθήσεις). Αφήστε τη Frontex, μια οργάνωση που ίδρυσε και μοιάζει ακριβώς με τρομοκρατική οργάνωση, να το καλύψει αυτό. Δεν έχουν έλεος. Μην νομίζετε ποτέ ότι έχουν συμπόνια ή έστω ένα κομμάτι ανθρωπιάς μέσα τους» είπε χαρακτηριστικά ο Σοϊλού.

Επιπλέον ο Τούρκος υπουργός σχολίασε ότι η Δύση προσπαθεί να περιορίσει τη μεταναστευτική κρίση που σημειώνεται στην τουρκοελληνική συνοριακή γραμμή, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής εικόνας, ενώ ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τους μετανάστες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ούτε και από την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του κ. Σοϊλού είναι μέρος μιας επιχείρησης απροκάλυπτης προπαγάνδας της Τουρκίας μεταφέροντας κάθε τόσο «καταγγελίες» σε διεθνή ΜΜΕ, περί επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα και «διασώσεων μεταναστών» από την τουρκική ακτοφυλακή.

Ωστόσο οφείλει κανείς να υπενθυμίσει στον κ. Σοϊλού τα δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και το γεγονός της εργαλειοποίησης των προσφύγων όπως έγινε στον Έβρο το 2020 όταν η Αγκυρα αποφάσισε μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων για να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ε.Ε.. Τότε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στον Έβρο από την Τουρκία με λεωφορεία και ταξί και στη συνέχεια για μερόνυχτα επιχειρούσαν δια της βίας να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Να θυμίσουμε το «σκηνικό Έβρου» που έστησε το 2021 ο Αλεξάντρ Λουκάσενκο στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας –, εργαλειοποιώντας το αυτός το μεταναστευτικό, με αρωγό την Τουρκία.

Η ΕΕ είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας πως υποδαυλίζει αυτή την κατάσταση, ως αντίποινα σε κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του, ενώ Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε χαρακτηρίσει τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, την «μεγαλύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης» μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σε αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστής και πάλι η Τουρκία η οποία μετέφερε καθημερινά από την Κωνσταντινούπολη, με συνεχείς πτήσεις τόσο των Τουρκικών αερογραμμών όσο και της Belavia (Λευκορωσίας), χιλιάδες «μετανάστες» αρχικά προς Λιθουανία και Λετονία και στην συνέχεια προς τα Πολωνικά σύνορα κατά το πρότυπο της αποτυχημένης «επιχείρησης» στον Έβρο, τον Φεβρουάριο του 2020.

Ωστόσο η άμεση κινητοποίηση της Ε.Ε., η απειλή ευρωπαϊκού αποκλεισμού της Turkish Airlines και της Belavia καθώς και η διεύρυνση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας που αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 15/11/2021, οδήγησε στην «συγκράτηση» εκείνης της υβριδικής επίθεσης με τουρκική υποκίνηση, αυτή την φορά προς τα πολωνικά σύνορα.

Επίσης να μην ξεχνάμε και την τουρκική εισβολή στο Αφρίν, με την κωδική ονομασία Κλάδος Ελαίας και τις ευλογίες της Ρωσίας, όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τη συνδρομή μισθοφόρων τζιχαντιστών εισέβαλαν στη βορειοδυτική Συρία με στόχο τους Κούρδους της περιοχής.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους στις οποίες η Άγκυρα εγκατέστησε εποίκους εφαρμόζοντας τη γνωστή πολιτική εθνοκάθαρσης και δημογραφικής χειραγώγησης, όπως έχουμε δει στη κατεχόμενη Κύπρο και αλλού, με αποτέλεσμα μόλις σε ένα χρόνο μετά την κατάληψη της περιοχής, όπου το 95% ήταν Κούρδοι, πλέον το 75% των κατοίκων να απαρτίζεται από Τούρκους και Τουρκμένους.

Αυτά τα ολίγα περί κρατών δολοφόνων και τρομοκρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ