Αρχική » Αντιφά φασίστες!

Αντιφά φασίστες!

από Άρδην - Ρήξη

Όταν οι Έλληνες αντιφά ταυτίζονται με τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν

Του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 137 

Το περιστατικό με την αφισοκόλληση εκατοντάδων αφισών στην Αθήνα με το πρόσωπο του καθηγητή Άγγελου Συρίγου και τίτλο: «Αυτός είναι ο Φασίστας!» είναι το τελευταίο κρούσμα των φασιστικών αντιλήψεων που κυριαρχούν στους Έλληνες αντιφά. Στο κείμενο της συγκεκριμένης αφίσας ξεχωρίζουμε δύο πράγματα: Πρώτον, την απειλή ότι είναι πολλοί και κάποια στιγμή μπορεί να το πάρουν απόφαση και να στείλουν στον διάολο τον Συρίγο και τους όμοιούς του (καθηγητές και φοιτητές του Παντείου). Το μένος τους με τον Συρίγο είναι τέτοιο που σε πρόσφατη εκδήλωση στα Γιάννενα που μιλούσε, μια ομάδα τριάντα πέντε ατόμων προσπάθησε, με το «έτσι θέλω», να διακόψει την εκδήλωση. Το ότι δεν το κατάφεραν, επειδή οι παρευρισκόμενοι τους εμπόδισαν, τους εξόργισε περισσότερο, γιατί οι συγκεκριμένες ομάδες θεωρούν ότι έχουν μονοπώλιο στη βία. Δεύτερο (και πιο ανησυχητικό) είναι ότι οι αντιφά φασίστες παρουσιάζονται πολύ καλά ενημερωμένοι για τη δραστηριότητα του καθηγητή, π.χ. πόσο συχνά επισκέπτεται τη Θράκη με ποιους συναντιέται κ.ά., πληροφόρηση που μπορούν να έχουν ή από την ΕΥΠ ή την τουρκική MIT, που είναι γνωστό ότι στη Θράκη αλωνίζει.
Αν ασχοληθούμε εν συντομία και με τις υπόλοιπες αφίσες που βγάζουν αυτές οι ομάδες με τις πολυάριθμες υπογραφές, το ιδεολογικό τους στίγμα γίνεται σαφέστερο και άρα και οι ιδεολογικές τους συγγένειες. Στις αρχές Απριλίου κυκλοφόρησαν δύο αφίσες που ήταν της λογικής ότι η Ελλάδα περικυκλώνει την Τουρκία! Στην πρώτη με τίτλο: «Αναρωτιέστε τι προκαλεί την “τουρκική προκλητικότητα”;» απαντούν: «Τα σχέδια του ελληνικού κράτους!». Στο κείμενο αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα και, παρουσιάζοντας πάγιες τουρκικές θέσεις, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα άνοιξε το 2010 θέμα ΑΟΖ, ενώ πρώτα θα έπρεπε να ρωτήσει την Τουρκία. Ότι επαναφέρει θέμα Ιμίων, ενώ τα Ίμια, όπως επιδιώκουν οι Τούρκοι, εδώ και είκοσι χρόνια είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η Ελλάδα ακόμα επιδιώκει την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για να μην αναγκαστεί να αποστρατιωτικοποιήσει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ουσιαστικά με αυτές τις θέσεις τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ της διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό. Θέση που, όσο και αν την επιδιώκει το τουρκικό κράτος, ποτέ δεν έχει τολμήσει μέχρι τώρα να τη δηλώσει ανοιχτά. Οι Έλληνες αντιφά έχουν πιο προωθημένες θέσεις και από το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του Ερντογάν. Επιπλέον, σε αυτή την αφίσα κατηγορούν την Ελλάδα ότι στήνει τριμερείς συμμαχίες για να περικυκλώσει την Τουρκία και ότι στο Κυπριακό μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις! Και κλείνουν με το ότι ο στόχος του ελληνικού κράτους από το 2010, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΓΑΠ (ή μάλλον τότε που επισκέφτηκε για πρώτη και τελευταία φορά την Ελλάδα ο Ερντογάν;) είναι η περικύκλωση της Τουρκίας και η θαλάσσια κυριαρχία από την Κέρκυρα έως τον Λίβανο.


Η δεύτερη αφίσα είναι μονοθεματική και ασχολείται με τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η Ελλάδα, κατά τους αντιφά (και την Τουρκία), κακώς θεωρεί παραβίαση εθνικού εναέριου χώρου το διάστημα μεταξύ των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων και των δέκα μιλίων του εναέριου χώρου. Για τους αντιφά, η Ελλάδα κακώς θεωρεί αυτό το χώρο ελληνικό και επομένως δεν υπάρχει καμιά παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά. Φυσικά οι αντιφά (όπως και η Τουρκία) ψεύδονται ασύστολα, γιατί η Ελλάδα, βάσει του Διεθνούς Δίκαιου, έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια. Δικαίωμα που δεν ασκεί γιατί, από το 1995, η τουρκική εθνοσυνέλευση έχει λάβει απόφαση ότι αν η Ελλάδα κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός της, θα της κηρύξει πόλεμο. Φυσικά, η Τουρκία από το μακρινό 1964 έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο. Αλλά για αυτά, οι λαλίστατοι αντιφά δεν γράφουν μια αράδα.


Μια τρίτη αφίσα, από το πλήθος που έχουν τυπώσει για τα εθνικά θέματα, και πιο πρόσφατη, είναι αυτή που κυκλοφόρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου με τίτλο: «Κατά τα άλλα… φασίστας είναι μόνο ο Ερντογάν» (με υπογραφή antifa selanik), αναπαράγονται οι γνωστές θέσεις περί Ιμίων, το δικαίωμα της Ελλάδας για θαλάσσια ύδατα στα 12 ν.μ. βαφτίζονται ως ελληνικό «νταηλίκι», η ΑΟΖ κ.ά. Προστίθενται η στήριξη στους Κούρδους ως εχθρική ενέργεια κατά της Τουρκίας και η μη έκδοση των Τούρκων ικετών στρατιωτικών, δηλαδή όλη η ατζέντα του Ερντογάν.


Φυσικά δεν λησμονούν και το Κυπριακό, σε αφίσα με τίτλο: «Η Κύπρος είναι καμερουνέζικη!». Με αφορμή το γεγονός ότι κάποιος καθηγητής είχε στο e-class ως κωδικό εισόδου το «δεν ξεχνώ 1974», αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα, ότι δηλαδή πριν το 1974 γίνονταν «πολύχρονες σφαγές των Τουρκοκυπρίων από την ελληνοκυπριακή εξουσία» και υπερασπίζονται το «δικαίωμα» της Τουρκίας να εισβάλει στην Κύπρο το 1974, αφού η χούντα είχε προηγουμένως «οργανώσει πραξικόπημα και στρατιωτική επέμβαση».
Οι συγκεκριμένες ομάδες διακινούν σε πανεπιστήμια, νεολαιίστικους χώρους κ.α. την πιο χονδροκομμένη μορφή προπαγάνδας της ισλαμοφασιστικής Τουρκίας του Ερντογάν και είναι καιρός οι θέσεις τους να συζητηθούν από τον δημοκρατικά σκεπτόμενο κόσμο. Καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με τους υποτιθέμενους αντιφά, που χύνουν το δηλητήριο της φασιστικής Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

10 ΣΧΟΛΙΑ

Γιώργος Π. 26 Οκτωβρίου 2017 - 12:05

Δεν αναφέρετε και τα βιβλία που εκδίδουν οι συγκεκριμένοι τύποι φασιστών. Βιβλία που “αποκαλύπτουν” τον ιμπεριαλιστικό (!!) ρόλο της Ελλάδος στην Αν. Μεσόγειο, κάνοντας αναδρομή (από την τουρκική σκοπιά) στο κυπριακό, το Γρίβα, την ΕΟΚΑ Α’ και Β’, χωρίς λέξη κατά των Τούρκων ή των Άγγλων (πραγματικών) ιμπεριαλιστών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος 26 Οκτωβρίου 2017 - 19:49

Είναι πραγματικά χυδαία η απροκάλυπτη ταύτιση των φασιστών αυτών με το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του Ερντογάν. Χαρακτηριστικό δε της σαθρότητας των “επιχειρημάτων” τους, είναι ότι στην κριτική και την αποδόμηση των … πονημάτων τους, απαντούν με ωμή βία, στοχοποίηση και απειλές. Νομίζω ότι έχει έρθει η στιγμή για ένα αποφασιστικό “Ως εδώ, καλόπαιδα”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α.Δ. 26 Οκτωβρίου 2017 - 14:41

Μπράβο! Εξαιρετικό άρθρο!
Και κάποια στιγμή θα πρέπει να διερευνηθεί πού βρίσκονται όλα αυτά τα χρήματα για την εκτύπωση των αφισών. Δεν είναι αμελητέο το κόστος τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
αμπντουμιχαμπου 26 Οκτωβρίου 2017 - 17:41

Ψυχραιμία. Πρόκειται για ένα μειοψηφικό τμήμα των αντιφά. Οι ίδιοι οι αντιφά τους καταμαρτυρούν -όχι δημόσια- ότι πρόκειται για ανεστραμμένο εθνικισμό, δηλαδή υπεράσπιση του εθνικισμού του άλλου. Δεν χρειάζεται πληροφόρηση από τη ΜΙΤ, αγαπητέ Γιάννη. Αυτή την την πληροφόρηση τη βρίσκει κανείς εύκολα σε “εχθρικά” τους σάιτ. Το πρόβλημα είναι πιο “δομικό”. Έχει ξεκινήσει να αποκτάει “μορφή και περιεχόμενο” από τη δεκαετία του 90 των χρηματοδοτήσεων στα Πανεπιστήμια (τα έχει πει ο ΓΚ) και συναντιέται με τον ετεροκαθορισμό του χώρου. Έτσι ο πατριωτισμός καταντάει συνώνυμος του εθνικισμού έτσι η πατριωτική άμυνα συνώνυμο της σοβινιστικής επίθεσης. Δεν χρειάζονται χρήματα και συνωμοσίες για να εξηγήσει κανείς την έλλειψη ανάλυσης που έχει εξελιχθεί σε χρήσιμη ηλιθιότητα. Τα χρήματα για τις αφίσες είναι ρεφενέ και δεν πληρώνονται από πουθενά για αυτό. Η χρήσιμη βλακεία κοστίζει στους ίδιους (και στις οικογένειές τους). Οι ίδιοι δεν το καταλαβαίνουν και προβαίνουν σε επιθέσεις κατά “εχθρών” τους με την ίδια μανία που θα προέβαιναν κάποιοι φασίστες. Τα επεισόδια του Συντάγματος έδειξαν ότι η χρήσιμη βλακεία μπορεί να μετατρέψει τους αντίφα σε παραστρατιωτικούς του ΣΥΡΙΖΑ (απέναντι σε ένα τρελόπαπα και τους πιστούς του που φώναζε και συνθήματα ενάντια στα ηλεκτρονικά εισιτήρια ή σε κάποιους διερχόμενους στρατιωτικούς). Οι άνθρωποι είναι τμήμα της ελλαδίτικης παρακμής και τίποτε άλλο. Για την Κύπρο δε συμβαίνει το ίδιο. Εκεί τα συγκοινωνούντα δοχεία των ΜΚΟ και ιδρυμάτων έχουν μετατρέψει σούμπιτο τον αντιφά χώρο σε υποχείριο της ΔΔΟ. Οι ίδιοι αν και “αντικρατιστές” καμαρώνουν για αυτό. Με φαεινές εξαιρέσεις βεβαίως.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
xmm 27 Οκτωβρίου 2017 - 10:56

@αμπντουμιχαμπου Δεν ειναι περιθωριακοί καθόλου. Οταν τα Πετραλωνα ειναι γεματα απο τις αφίσες και καθορίζουν την ατζέντα που το ειδε κανείς το περιθωριακοί;;; Αν οντως ήταν θα είχαν φαει ενα γερο χέρι ξύλο απο τους υπολοιπους του “χωρου” θα διαχωριζαν τη θεση τους κλπ. Δεν βλέπω τιποτα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ 30 Οκτωβρίου 2017 - 18:29

Το κείμενο είναι εξαιρετικό γιατί πραγματεύεται με παρρησία μία ασύλληπτα θλιβερή πραγματικότητα. Ο νεοέλλην έχει τον φασισμό στο αίμα του όχι τόσο ως πολιτική ιδεολογία όσο ως πολιτική και πολιτιστική πρακτική. Γι’αυτό και τύποι σαν τον Πούτιν, τον Μαδούρο, τον Τραμπ αλλά ακόμα και τον… Ερντογάν τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης και θαυμασμού στον πληθυσμό της ψωροκώσταινας. Ψυχολογικά αυτό εξηγείται με την ψευδαίσθηση ανέλιξης κι έπαρσης που βιώνει κάποιος όταν στον στενό του κύκλο «ταυτίζεται» με μία «ισχυρή προσωπικότητα» ή περσόνα.
Το άλλο δείγμα της φασιστικής νοοτροπίας και ψυχοσύνθεσης που διακρίνει τον νεοέλληνα είναι η μη απόρριψη ή ακόμα και αποδοχή της βίας αρκεί να είναι «για καλό σκοπό» (μακιαβελλισμός, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) δηλ. ό,τι θεωρούμε δίκαιο, ηθικό, σωστό κλπ. ή απλά είναι αρεστό ή βολικό.
Αυτό η αριστερά, ειδικά της μεταπολίτευσης, το έχει όχι μόνο κατανοήσει αλλά και κεφαλαιοποιήσει τα μάλα αρχής γενομένης με την αποθέωση του Βελουχιώτη. Τώρα απλά δρέπει τους καρπούς όσων σπέρνει για πάνω από μισό αιώνα τώρα: http://www.nooz.gr/greece/sti-meggeni-tis-vias-kai-tis-koukoilas
Οι απώτεροι στόχοι, ας μην γελιόμαστε, είναι από το 45 και μετά τουλάχιστον αν όχι νωρίτερα, η κατάλυση των Ελληνικών κρατών (Ελλάδος και μετέπειτα Κύπρου στη μεταπολεμική εποχή), ή τουλάχιστον η διχοτόμηση κι αποδυνάμωσή τους καθώς και η εξασθένιση κι ει δυνατόν εξάλειψη, της εθνικής, θρησκευτικής, γλωσσολογικής και πολιτισμικής ιδιαίτερης ταυτότητας των Ελλήνων. Γι’αυτό κι η «κολλεγιά» κάποιων αντιφά κλπ. μπαχαλάκηδων με κάθε διαθέσιμο «σύμμαχο στον αγώνα» ακόμα και το νεοσουλτάνο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αντώνης 4 Νοεμβρίου 2017 - 13:51

Σωστές οι επισημάνσεις. Οι “υπηρεσίες” είναι πολυπλόκαμες και λειτουργούν άριστα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
αμπντουμιχαμπου 6 Νοεμβρίου 2017 - 14:16

Πώς φαίνεται ότι ένας κόσμος δεν έχει ποτέ μπει στο κόπο να σχεδιάσει μ’ αλλους 15 μια αφίσα, να την τυπώσει και αν την κολλήσει. Το ξαναλέω και με άλλα λόγια. Το να βγάζεις μια αφίσα το μήνα με άλλους 10-15 είναι ένα σχεδόν αστείο έξοδο. Το να την κολλήσεις με άλλους 10-15 θυμίζει και εκδρομή στη γειτονιά σου. Ο πυρήνας της αντίληψής των πράγματι βασίζεται σε μια ευρεία αντίληψη που δεν φτάνει στις ακρότητες της συγκεκριμένης ομάδας -μέλη της οποίας έχουν στριμωχτεί σε περιστάσεις- όμως τόσο λόγω “βάσης” της αντίληψης όσο και λόγω αδιαφορίας, ανοχής ή αποφυγής παρεξηγήσεων, η συγκεκριμένη φα-αντίφα επιβιώνει και έχει και οπαδούς. Απλά όλα αυτά δεν χρειάζονται ούτε πολλά λεφτά-ούτε διασυνδέσεις με την τουρκική πρεσβεία κλπ. Η βλακεία περισσεύει και γίνεται και παντιέρα. Αλλιώς δεν επιβιώνει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τσακ Νόρις 6 Νοεμβρίου 2017 - 14:32

Καλά, κάποιοι γνωρίζουμε πως είναι να βγάζεις αφίσα. Λοιπόν το έξοδο δεν είναι αμελητέο, το 200 (σε ευρώ) η κάθε αφίσα είναι στο νερό (με πολύ συντηρητικές προδιαγραφές και φίλο τυπογράφο, γιατί το χαρτί είναι καλής ποιότητας και βγάζουν και πολλά κομμάτια). Αν υπολογίσεις ότι βγάζουν 3 και 4 αφίσες τον μήνα γιατί οι ίδιοι άνθρωποι τρέχουν πολλά θέματα, το μηνιαίο έξοδο είναι γύρω στο 1000 και αν υπολογίσεις και έντυπα κ.λπ. που δεν νομίζω ότι πουλάνε και τίποτα για να βγάλουν μέρος των εξόδων, μιλάμε για καλό ποσό. Αν πιστεύει κανείς ότι τους δίνουν τα λεφτά υπηρεσίες κακώς το πιστεύει και δεν ξέρει την τύφλα του, αλλά μην λέμε ότι δεν έχουν έξοδα αυτά τα πράγματα. Η επιρροή είναι άλλου τύπου, πιο πολύ ιδεολογικού.
Στην αφίσα που κολλάνε τις τελευταίες μέρες και έχει έναν θα έλεγα απολογητικό τόνο, του στιλ “όχι να μας λέτε και πράκτορες” αναφέρουν ως διαννοoύμενο που κινείται στα ίδια με αυτούς τον Διονύση Γουσέτη, λες και είναι καλό αυτό. Αλλά ακόμα και ο Γουσέτης από τις στήλες της Καθημερινής την πέφτει στον Ερντογάν που αυτοί υπερασπίζονται. “Τρομοκράτης η Διεθνής Αμνηστία κ. Ερντογάν;” http://www.kathimerini.gr/930182/opinion/epikairothta/politikh/tromokraths-h-die8nhs-amnhstia-k-erntogan

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
αμπντουμιχαμπου 7 Νοεμβρίου 2017 - 13:54

Να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, αν σε αναγνωρίζει και το όφσετ που έχει μείνει ως εκθεσιακό είδος στο τυπογραφείο, μιλάμε για 70-100 ευρώ και πολλά λέμε για να κάνεις μια καλή ταπετσαρία. 4 αφίσες το μήνα δε έβγαζε ούτε η ΠΠΣΠ στις δόξες της. Με έξοδα 200-250 ευρώ (1,7-2 αφίσες κατά μέσο όρο) το μήνα το πολύ βάζεις από την τσέπη σου περίπου 10-15 ευρώ και καλύπτεις το δρόμο με τις μπαρούφες σου. Τα έντυπά τους πουλάνε και ειδικά στην πανεπιστημιακή “κοινότητα” καθότι γεμάτα παραπομπές μοιάζουν με προδημοσιεύσεις μεταπτυχιακών. Ο κύριος Νόρις που ανεβάζει το ποσό στα 1000 το μήνα τους αποδίδει ιδιότητες καλόγερων και αγωνιστών.
ΥΓ: Άνευ πλάκας. Ο αρχικός τους πυρήνας έχει κάνει πολύ σπουδαία εκδοτική δουλειά σε άλλα ζητήματα αν εξαιρέσει κανείς τις μυωπικές ματιές στα εθνικά-ποτέ σ’ αυτήν την ακραία εθνικιστική μορφή. Αυτός ο αρχικός πυρήνας τους έχει δώσει και το όνομα πως κάνουν κάτι σπουδαίο και τεκμηριωμένο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ