Αρχική » Διάλεξη Γ. Κοντογιώργη: «Η Παράδοση και η Πρόοδος» (ζωντανή μετάδοση)

Διάλεξη Γ. Κοντογιώργη: «Η Παράδοση και η Πρόοδος» (ζωντανή μετάδοση)

από Άρδην - Ρήξη

 

Στα πλαίσια των διαλέξεων, της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού  «Παράδοση και εκσυγχρονισμός – Δίλημμα ή σύνθεση;» την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 19.00 ακριβώς θα πραγματοποιηθεί του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργου Κοντογιώργη. Η διάλεξη έχει τίτλο:
«Η Παράδοση και η Πρόοδος».

Οι διαλέξεις γίνονται στον χώρο πολιτισμού & πολιτικής “Ρήγας Βελεστινλής”, 6ος όροφος, Ξενοφώντος 4, πλ. Συντάγματος.
Είσοδος Ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Γιώργος Π. 10 Νοεμβρίου 2017 - 18:13

Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ομιλία και στην πορεία συνομιλία (από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν και ήταν πολύ εύστοχες), δίχως φωνές, τσιτάτα και ιδεοληψίες.

Μια γόνιμη επιστημολογική προσέγγιση της παράδοσης κατά την τρίτη εκδοχή που ανέφερε ο κύριος Καραμπελιάς στην αρχή.

Ο κύριος Κοντογιώργης συνέθεσε με ενδιαφέροντα τρόπο, την πολιτική-ιστορική περιοδολόγηση που αναδείκνυε την σημασία της παράδοσης ως πραγματικού μέτρου προόδου με βάση την κοινωνική “βιολογία” προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ανάγκες και όχι φυσικά με όρους αναβίωσης και φτηνής αναπαραστατικής μίμησης του παρελθόντος.

Πραγματικά οι διαλέξεις αυτές και ειδικά ομιλητές όπως ο Γ. Κοντογιώργης, αποθαρρύνουν τον οπαδικό λόγο και ενθαρρύνουν την γόνιμη σκέψη, τον συγκροτημένο προβληματισμό πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες.

Μια εξαιρετικής ποιότητας διάλεξε με έναν διακεκριμένο ομιλητή.
Εύγε στο άρδην για την πρωτοβουλία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης Μπούσμπουρας 12 Νοεμβρίου 2017 - 11:21

Πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση.
Ο Κοντογιώργης προσδιορίζοντας την πρόοδο με μέτρο την ελευθερία αποκαλύπτει το ψευδές της “προδευτικότητας”.
Η αποσαφήνιση αυτής της έννοιας έχει μεγάλη σημασία.
“Πρόοδος” πχ αναφωνεί ο Σταυρίδης σε μια παλιά ελληνική ταινία όταν η αδελφή του φοράει μίνι.
“Πρόοδος” όταν ασφαλστρώνεται ένας δρόμος ή γίνεται δρόμος στις όχθες ενός ρέματος.
“Πρόοδος” κάθε τεχνολογική ανάπτυξη.
“Πρόοδος” η αναγνώριση τρίτου φύλου.
«Πρόοδος» η αύξηση του ΑΕΠ.
Ο καπιταλισμός επίσης είναι “προοδευτικός” γιατί αλλάζει την παλιά κοινωνία για να φτάσει στην αναπόφευκτη επανάσταση σύμφωνα με τον ιστορικό υλισμό.
Σήμερα όλοι είναι “προοδευτικοί”. Πολλοί λίγοι άνθρωποι ή πολιτικοί σχηματισμοί προσδιορίζονται ως συντηρητικοί. Η δεξιά ως νεοφιλελεύθερη πλέον είναι “προοδευτική”.
Όταν ήμουν φοιτητής και είχαμε συστήσει μια «οικολογική» παράταξη μας κατηγόρησε ένας καθηγητής (μέλος της τότε προοδευτικής παράταξης – ΠΑΣΟΚ) ότι είμαστε συντηρητικοί σε ορισμένα θέματα. Του απάντησα ότι είμαι συντηρητικός. Άλλωστε ασχολούμαι με την βιολογία της διατήρησης (conservation biology) και συνεπώς είμαι «συντηρητικός».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιώργος Π. 13 Νοεμβρίου 2017 - 16:20

Πολύ εύστοχο το παράδειγμα του Δημήτρη.

Ακριβώς, η πρόοδος χειραγωγείται και διαστρέφεται ως έννοια, προκειμένου να ανανοηματοδοτηθεί η σημασία της κατά τα μέτρα και σταθμά που ευνοούν την απόσπαση της κοινωνίας από τις θεμέλιες αναφορές της που της επιτρέπουν να οργανώνει την πρόοδο χωρίς να διεισδύουν παρασιτικά στο σώμα της, ο οικονομισμός, η αποδόμηση συνειδητοποιημένων κοινωνιών, ανθρώπων που είναι ισορροπημένοι και άρα ισχυροί ως πρόσωπα, σε ό, τι αφορά την βιο-κοινωνική τους υπόσταση και διαδρομή.

Έτσι η πρόοδος καθίσταται στείρος “διαφορετισμός” που καταλήγει σε διαστροφή εννοιών, και ανθρωπιά ελιτίστικος “ανθρωπισμός” ή ψευδεπίγραφη φιλανθρωπία.

Άρα μπορούμε ευθέως να καταστρεφόμαστε, πνευματικά, δημογραφικά, οικονομικά, αλλά την ίδια στιγμή να κάνουμε …επαναστατισμό που ευνοεί την ατζέντα εκείνων που διαμορφώνουν τις αποπνικτικές καταστάσεις για τις κοινωνίες με κύριο μοχλό την αποδόμηση του έθνους και της δημοκρατίας ως ελευθερίας (και όχι ως γκιλοτίνας).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ