Του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 140
Η αναζωπύρωση του Σκοπιανού, σε συνδυασμό με ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα την τελευταία περίοδο, έχει ανοίξει (και πάλι) την όρεξη σε διάφορους κύκλους στη Βόρεια Ελλάδα να παίξουν με την ιδέα δημιουργίας «μακεδονικού κόμματος», μια ελληνικού τύπου «Λέγκα του Βορρά».
Αυτή η ιδέα παραδοσιακά προσελκύει δεξιούς πολιτικούς της Βόρειας Ελλάδας, π.χ. παλαιότερα ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και τα τελευταία χρόνια τον ρόλο του επίδοξου «μακεδονάρχη» διεκδικεί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Το υπόστρωμα για τη δυσαρέσκεια που νιώθει η Βόρεια Ελλάδα έναντι της Αθήνας έχει πραγματική βάση και εδράζεται στο ότι η περιοχή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση πολύ πριν την υπόλοιπη Ελλάδα, με την αποβιομηχάνιση που τη μαστίζει από τη δεκαετία του ’90. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα γίνεται πολύ μεγάλη σπέκουλα, με τη συζήτηση να φεύγει από τον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό τομέα και να μεταφέρεται στον ολισθηρό δρόμο του ποδοσφαίρου και του μοιράσματος των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τα σενάρια για μακεδονικό κόμμα παλαιότερα ήταν μάλλον αστεία, αλλά με τη δραστηριοποίηση τα τελευταία χρόνια του Ιβάν Σαββίδη αποκλειστικά στην Β. Ελλάδα (εκτός από τα αθηναϊκά ΜΜΕ που πρόσφατα αγόρασε) και τις φημολογούμενες σχέσεις του με τη Ρωσία, τα σενάρια ξεφεύγουν από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.
Πρώτα από όλα υπάρχει η γεωπολιτική διάσταση, η κυβέρνηση των Συριζανέλ, μέχρι την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, ήταν προσανατολισμένη προς τον αμερικανικό παράγοντα, αλλά διατηρούσε ένα ισχυρό φλερτ με τη Ρωσία. Έτσι, ο Σαββίδης ήταν από τους αγαπημένους επιχειρηματίες των δύο κυβερνητικών εταίρων και το βροντοφώναζε (παράδειγμα η περίφημη συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα). Τελευταία, και ιδίως μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, οι σχέσεις με τη Ρωσία σταδιακά κόβονται και η χώρα προσδένεται ολότελα και στενότερα στο αμερικανικό άρμα. Το θέμα της ονομασίας έχει ανακινηθεί, γιατί οι ΗΠΑ καίγονται να βάλουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και μετά να πάρει σειρά το Κόσοβο, προκειμένου να υπάρξει συνολική διευθέτηση των βαλκανικών θεμάτων πάνω στις επιδιώξεις των ΗΠΑ και να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας, για να αποφύγουν κάζο ανάλογο της Μέσης Ανατολής.
Τα μηνύματα στέλνονται και στον Σαββίδη, είτε με την απόφαση του διοικητικού εφετείου Κομοτηνής, που λίγο πριν τα Χριστούγεννα επικύρωσε το πρόστιμο 38,2 εκ. ευρώ που είχε επιβάλει παλαιότερα το εκεί τελωνείο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας, είτε με τη φημολογία ότι η συνεργασία Σαββίδη-Μάρη, στα ΜΜΕ, σύντομα θα διαλυθεί.
Η εφημερίδα Παραπολιτικά, του Β. Μαρινάκη, είχε πρώτο θέμα το προηγούμενο Σάββατο (13-1-18) ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης ξέκοψε στον Ι. Σαββίδη ότι μέχρι εδώ ήταν η κοινή πορεία τους. Ενδιαφέρον έχει το πώς θα κινηθεί ο κυβερνητικός εταίρος, Π. Καμμένος.
Μεγαλύτερα προβλήματα όμως από την κυβέρνηση φαίνεται να έχει η Νέα Δημοκρατία. Το Σαββατοκύριακο (13-14/1/18) επανήλθαν πάλι τα σενάρια (σε άλλη εφημερίδα του ομίλου Μαρινάκη, Τα Νέα) ότι ετοιμάζεται κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, με πυρήνα τη Β. Ελλάδα και κύριο θέμα το Μακεδονικό. Το αρχικό μούδιασμα της ηγεσίας της ΝΔ, για το πώς θα έπρεπε να κινηθεί, το εκμεταλλεύτηκε αμέσως ο Τζιτζικώστας, δηλώνοντας «ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία», φεύγοντας από τη γραμμή της ΝΔ μετά το 2008 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η περιοδεία του Μητσοτάκη στη Μακεδονία και η αρνητική του τοποθέτηση στις κυβερνητικές κινήσεις, τον ανάγκασαν εν μέρει να αναδιπλωθεί και σε νεότερη δήλωση είπε ότι το Βουκουρέστι είναι κόκκινη γραμμή και όχι η εθνική γραμμή.
Οι φιλοδοξίες του Τζιτζικώστα είναι γνωστές στην σύντομη πολιτική του καριέρα. Αρχικώς το 2014 κατήλθε ως «αντάρτης» στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας απέναντι στον Γιάννη Ιωαννίδη, που ήταν ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ. Στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, πριν δύο χρόνια, ήταν μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών της αρχηγίας της παράταξης και μάλιστα η σκανδαλώδης στήριξη που του παρείχε ο τότε γραμματέας του κόμματος, Α.Παπαμιμίκος, κόντεψε να τινάξει τη διαδικασία και το κόμμα στον αέρα. Θυμίζουμε ότι ο Β. Μεϊμαράκης τον έψαχνε στα γραφεία της ΝΔ για να τον δείρει. Ο Παπαμιμίκος, μετά την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ, δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και πριν κάνα χρόνο παντρεύτηκε την ανιψιά του Ι. Σαββίδη.
Ένα τέτοιο μονοθεματικό κόμμα, που θα κινούνταν στα δεξιά της ΝΔ και θα μπορούσε να συμπεριλάβει στους κόλπους και άλλες «προσωπικότητες» της δεξιάς παράταξης εκτός ΝΔ, όπως ο Πάνος Καμμένος, που στο Μακεδονικό εκφράζει «σκληρές» θέσεις, θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για τη ΝΔ και μεγάλο δώρο στον Σύριζα. Αν τη θέση των «τελειωμένων» πολιτικά ΑΝΕΛ πάρει ένα τέτοιο κόμμα με τον Τζιτζικώστα, τον Καμμένο, τον Παπαμιμίκο, τον Ζουράρι*, μερικούς στρατηγούς και στο παρασκήνιο τον Σαββίδη και άλλους, θα ήταν ό,τι το καλύτερο για τους τυχοδιώκτες του Σύριζα, αλλά ό,τι χειρότερο για τη χώρα.
Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα, η δημιουργία κομμάτων με αναφορά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές θα την αποτελειώσει. Ελπίζουμε αυτά τα σενάρια να τα κρατήσουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και να μην τα προχωρήσουν.
* Ο Ζουράρις, τον Ιούνιο του 2015, δήλωνε στο Μέγκα ότι θα ψηφίζει Σύριζα ακόμα και αν ο Σύριζα του ζητήσει την προσάρτηση της Μακεδονίας στα Σκόπια. Πριν λίγες μέρες, το σόου που έδωσε στο αθλητικό ραδιόφωνο Μετρόπολις (το πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης) ήταν προφανώς προμελετημένο, γιατί γνώριζε ότι, στον ανασχηματισμό που επίκειται, θα έμενε εκτός κυβέρνησης. Στα διάφορα που είπε κατά των «γαύρων» και των αρειανών δεν δόθηκε ιδιαίτερη βάση σε μια αποστροφή του λόγου, που είπε «η άλλη Ελλάδα», για να μιλήσει για τους νότιους. Την προηγούμενη Τετάρτη δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7 (αλλιώς ράδιο – Σύριζα) ότι παραιτήθηκε γιατί δεν επιθυμεί τη χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ. Τις ικανότητές του να παραμένει πάνω στο κύμα τις ζηλεύουν και οι καλύτεροι σέρφερ.
1 ΣΧΟΛΙΟ
απίστευτες μικρότητες πάνω σε ένα εθνικό θέμα επιβίωσης του Ελληνισμού και της Ρωμηοσύνης….
Οι συνθήκες για κληρωτή δημοκρατία/δημαρχία δεν ήταν ποτέ πιο ώριμες και πιο επείγουσες από σήμερα…