Αρχική » Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι στα κουρδικά!

Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι στα κουρδικά!

από Άρδην - Ρήξη

Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Ηράκλειτος, Αναξαγόρας, Δημόκριτος

του Σαρουάτ Ρασίντ από την Ρήξη φ. 141

Το μηνιαίο φιλοσοφικό περιοδικό, στο Κουρδιστάν του Ιράκ (Μπασούρ), τύπωσε το βιβλίο, το οποίο ήταν και το πρώτο που εξεδόθη από τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, για τους αρχαίους Έλληνες προσωκρατικούς φιλοσόφους.
Όταν αποφασίσουμε να φιλοσοφήσουμε, αν πραγματικά θέλουμε να φιλοσοφήσουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε αυτήν τη φωνή που είναι ο πρώτος λόγος της φιλοσοφίας. Τη φωνή των προσωκρατικών. Η Θέληση μάς υποχρεώνει. Η επιστροφή μας στον πρώτο λόγο των προσωκρατικών και η μελέτη αυτού δεν πρέπει να είναι μόνο μια ιστορική επιστροφή, αλλά να είναι μια συνειδητά νοητική επιστροφή. Η αρχαϊκή σκέψη των προσωκρατικών φιλοσόφων είναι πριν τη φιλοσοφία! Δηλαδή πριν καν υπάρξει ο διαχωρισμός σε φιλοσοφικά κανάλια, όπως κοσμολογία, φυσιολογία, ηθική, λογική, αισθητική κ.λπ. Όταν ήμουν στο Κουρδιστάν, πριν πέντε χρόνια, στην πόλη Αρμπίλ, την πατρίδα μου, τα Άρβηλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και είχα χρόνο για να διαβάσω, μα και να μελετήσω φιλοσοφία, τότε άρχισα να γνωρίζω τον Παρμενίδη από τους μεγάλους Γερμανούς φιλοσόφους, όπως τον Χάιντεγκερ και άλλους. Όταν για πρώτη φορά διάβασα τα αποσπάσματα του Παρμενίδη στα αραβικά, έμεινα έκπληκτος από αυτό το θαυμαστό έργο! Και αποφάσισα να το διαβάσω στη γλώσσα του ίδιου του Παρμενίδη. Άρχισα να μελετώ και να μεταφράζω για εμένα προσωπικά, με σκοπό την κατανόηση. Κατάλαβα τότε ότι, για να κατανοήσω τον Παρμενίδη, θα έπρεπε να διαβάσω και τον Ηράκλειτο και να μελετήσω τον Λόγο του. Τότε κατάλαβα ότι αυτοί οι δύο μεγάλοι στοχαστές είναι οι σημαντικότεροι της αρχαϊκής σκέψης. Ο Λόγος του Ηρακλείτου και το Νοείν του Παρμενίδη.
Μελέτησα λοιπόν τις σκέψεις και τη ζωή των κορυφαίων αυτών στοχαστών και εργάστηκα βασιζόμενος σε αυθεντικά κείμενα και ακριβείς μεταφράσεις Ελλήνων ερευνητών και φιλολόγων. Δεν ήταν καθόλου εύκολο έργο. Αντιθέτως ήταν πολύ δύσκολο! Για έναν ολόκληρο χρόνο εργάστηκα πάνω στα 150 σωζόμενα κείμενα του Παρμενίδη και τα 126 σωζόμενα κείμενα του Ηρακλείτου. Εδώ θέλω να αναφέρω πόσο πολύ έχω ξενυχτήσει ταξιδεύοντας στον Ηράκλειτο και στον Παρμενίδη με τη μέθοδο της οντολογικής θεμελίωσης. Και στη συνέχεια, κατάφερα να μελετήσω και να μεταφράσω τη σκέψη της Ιωνικής Σχολής (Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης), όπως και τον Αναξαγόρα και την Ατομική Σχολή των Λεύκιππου και Δημόκριτου… Έχοντας εργαστεί για δυο χρόνια πάνω στη μετάφραση των κειμένων, έλαβα ενθάρρυνση και υποστήριξη από τους φίλους που εργάζονται σε αυτόν τον φιλοσοφικό τομέα της μετάφρασης και της έρευνας, συμπεριλαμβανομένου του δρα Αρφάν Μουσταφά  που είναι φιλόλογος, καθηγητής και ερευνητής. Είχα επίσης τη χαρά να δεχθώ τη βοήθεια του φιλολόγου και μεταφραστή Σάχο Οσμάν ο οποίος επιμελήθηκε το έργο μου συγκρίνοντας τη γερμανική και τη λατινική μετάφραση από το πρωτότυπο. Όταν αντιλήφθηκα ότι ο κουρδικός πολιτισμός δεν είχε άμεση την ουσία του ελληνικού πολιτισμού, υπέφερα πολύ … Αναρωτήθηκα γιατί. Αφού είμαστε οι πλησιέστεροι στην Ελλάδα… και είμαστε ο αρχαίος γείτονάς τους, γιατί θα έπρεπε ο Κούρδος μελετητής και ερευνητής να διαβάζει και να μαθαίνει για τον ελληνικό πολιτισμό από έμμεσες μεταφράσεις;… Έτσι αποφάσισα να μεταφράσω τα αιώνια φιλοσοφικά κείμενα των μεγάλων φιλοσόφων της προσωκρατικής περιόδου.
Γιατί το Είναι;… Τι είναι η σκέψη;… Και τι είναι η απάντηση για την ερώτηση; … Όταν όλες οι ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες; … Όπως έχει αναφέρει ο μεγάλος στοχαστής της Ελλάδας, Κώστας Αξελός: «Τα μεγάλα ερωτήματα έχουν απαντηθεί από δεκάδες μεγάλους και παραμένουν αναπάντητα. Στη φιλοσοφία, η έννοια της απάντησης σε ένα ερώτημα είναι μια αδόκιμη σκέψη. Το γιατί υπάρχει ο κόσμος έχει ποτέ αποδειχθεί;»

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Κυδωνιάτου Μαρια 5 Μαρτίου 2018 - 14:25

Αξιοθαύμαστο η προσπάθεια και το έργο του μελετητή , θλίβομαι που Ελληνες γηγενής δεν εχουμε τέτοια παιδεία !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κωστας Μουζης 6 Μαρτίου 2018 - 02:23

Εκλεκτε φιλε Σαρουατ Ευχαριστω για την τιμη! Υποκλινομαι στον Διανοητη για αυτην την αξιολογη προσπαθεια και συγκινουμαι ιδιαιτερα Θελω να πληροφορηθω αν υπαρχει εκδοση. Να υγειενης, καλη ανατολη Ηλιου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ