Ο Γρηγόρης Καψαλης αποτελεί κορυφαία προσωπικότητα της δημοτικής μας παράδοσης, ένας Ελληνικός Κίνγκ Όλιβερ ή Λουις Αρμστρονγκ.
του Νίκου Ντάσιου
Εκ των τελευταίων εκφραστών της μεγάλης Ζαγορίσιας σχολής, με καταγωγή από διαπρεπή μουσική οικογένεια τσιγγάνων, μυήθηκε στο αυθεντικό ηπειρώτικο παίξιμο του κλαρίνου συνεργαζόμενος με εξέχουσες προσωπικότητες του είδους όπως ο Βασίλης Σαλέας, ο Βασίλης Σούκας, ο Τάσος Χαλκιάς, ο Κώστας Χαλιγιάννης, ο Νίκος κι ο Απόστολος Χαρισιαδης κ.ά. Μιας σχολής μουσικών για τους οποίους η «παιξιά»,πέρα από δεξιοτεχνία, ήταν μια διαρκής συνομιλία της ψυχής με την ιερότητα του τόπου, την υψηλή αισθητική, την αναμέτρηση με το πεπρωμένο και αποτυπώνονταν στο ήθος και στην αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη.
Η πρώτη κομπανία του τα «Τακούτσια» ήταν η γέφυρα μεταξύ της μουσικής του γραμμοφώνου των αρχών του 20ου αιώνα και της μουσικής του πανηγυριού του χωριού του στο Ελαφότοπο, στη Βίτσα και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Του πανηγυριού ως κορυφαίο γεγονός των κοινοτήτων των χωριών με το κλαρίνο ν’ αποτελεί το μέσο για την ανάταση και την κάθαρση της συλλογικής ψυχής. Αυτή την δυναμική της έκφρασης του «τόπου» και της μοναδικότητας του καλλιτέχνη που χάνεται στην εμπορευματοποίηση της εποχής, επιχείρησε να μεταδώσει σε αναρίθμητες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στη διασπορά, σε διεθνή φεστιβάλ με σημαντικές βραβεύσεις αλλά και ως δάσκαλος κλαρίνου στο μουσικό σχολείο των Δολιανών.
Το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και χρέος μας να το διασώσουμε μέσα από την ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου ηπειρώτικης μουσικής στο Ζαγόρι που να φέρει τ’ όνομα του.
Ευχαριστούμε!
Στηρίξτε το Άρδην και την ιστοσελίδα του, κάνοντας μια μικρή προσφορά.
