Αρχική » Εξόρυξη ή ανάπτυξη;

Εξόρυξη ή ανάπτυξη;

από Άρδην - Ρήξη

Του Κώστα Τάση* από την Ρήξη φ. 142

Κατά τη γνώμη, μου είναι ασύμβατο ένα όμορφο τοπίο, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο, με την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Σκεφτείτε απλά. Θα πηγαίνατε ποτέ για διακοπές στους Αγίους Θεοδώρους ή θα προτιμούσατε ένα ήρεμο νησί, ή ένα μέρος κοντά στη φύση; Θα πίνατε νερό Ζαγόρι όταν σε μικρή απόσταση υπάρχουν εξορύξεις, ή θα προτιμούσατε κάποιας άλλης περιοχής ακόμα και εισαγόμενο; Οι απαντήσεις είναι προφανείς.
Θα γίνουμε απλώς ο “βρώμικος εταίρος” της Ευρώπης και ίσως σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουμε, όπως άλλωστε είναι και το σχέδιο που απεργάζονται πολλές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολιτικού σκηνικού;
Τι κάναμε οι Γιαννιώτες, όταν πρώτοι είδαμε τα γεωτρύπανα να εμφανίζονται;
Ξεκινήσαμε ένα κίνημα με δράση στον τόπο των ερευνών, καταγράφοντας τις παρανομίες, την παράνομη ξύλευση, τη ρύπανση και την καταστροφή των δρόμων από την εταιρεία.
Οργανώσαμε μια επιστημονική ομάδα και μια αντίστοιχη ενημέρωσης επιχειρήσεων, συλλογικοτήτων, δημοτικών παρατάξεων, κομμάτων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο πρόβλημα.
Οργανώνουμε γενικές συνελεύσεις κατοίκων στις περιοχές παρέμβασης. Στην τελευταία ανοιχτή συνέλευση την περασμένη Πέμπτη, 8 Μαρτίου, στο κτήμα Παλιουρί, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό, αφού η συμμετοχή ξεπέρασε τους εξήντα πολίτες. Για πρώτη φορά συμμετείχαν άνθρωποι από τα Γιάννενα και την Άρτα που συγκροτούν τις δικές τους τοπικές πρωτοβουλίες. Ετοιμάζεται σποτάκι για την τηλεόραση με θετικό μήνυμα: «Όχι στα Πετρέλαια. Ναι στη Ανάπτυξη», ενώ προγραμματίζεται σειρά εμφανίσεων στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια της Ηπείρου.
Μετά την πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων για επέκταση των σεισμικών ερευνών και στην υπόλοιπη Ήπειρο, στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο από το ελληνικό κοινοβούλιο, σχεδόν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας δεσμεύεται από μεγάλες ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.
Το θέμα πρέπει να τεθεί στον ΟΗΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα υπερεθνικά όργανα, διότι παραβιάζονται οι βασικές αρχές της Βιώσιμης & Αειφόρου Ανάπτυξης, απειλείται η δημοκρατία, ενώ εγκυμονούν σοβαροί γεωπολιτικοί κίνδυνοι με τη γειτονική Αλβανία.
Η λύση στο πρόβλημα της απομάκρυνσης των εταιρειών εξόρυξης από την Ήπειρο είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί συστηματική δουλειά σε βάθος χρόνου, που προϋποθέτει νομική στήριξη, αναδεικνύοντας συστηματικά τις παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και τοπικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τις εναλλακτικές παραγωγικές δυνατότητες των ερημωμένων τόπων μας.
Ελπίζουμε ο αγώνας που ξεκίνησε η τοπική κοινωνία να συντελέσει στη δημιουργία ενός ευρύτερου πατριωτικού μετώπου αντίστασης σε όλο το εύρος της κοινωνίας και οικονομίας, γι’ αυτό και καλούμε σ’ έναν μακρόπνοο αγώνα αντίστασης στην εξάρτηση και στην παρακμή με όραμα την εθνική μας επιβίωση.

Χημικός μηχανικός ΕΜΠ
Μόνιμος κάτοικος Βουτσαρά Ιωαννίνων

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Ηλίας Σταμπολιάδης 4 Απριλίου 2018 - 11:21

Κύριε Κ. Τάση ,
Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πρώτες ύλες και ενέργεια.
Δεν μπορείτε να απαιτείτε έναν τρόπο ζωής όπως τον περιγράφετε και από την άλλη να αρνήσθε τον τρόπο ικανοποίησης του.
Η φιλοσοφία του πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι δεν οδηγεί πουθενά.
Θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τρόπο ζωής.
Υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι για κάθε μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα. Εάν δεν υπάρχει κράτος να ελέγχει όχι μόνο την τήρηση των κανόνων, την εργατική νομοθεσία αλλά και την διακίνηση κεφαλαίων (όχι την διαχείριση) τότε πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα που σήμερα το καπηλεύονται οι δυνατοί με όργανα τα κοπρόσκυλα του κομματικού συστήματος το οποίο το λένε τάχα Δημοκρατία.
Ηλίας Σταμπολιάδης
τ. Καθηγητής Εμπλουτισμού Μεταλλευμάτων
Πολυτεχνείου Κρήτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ