του Γιάννη Ξένου.
Στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εκ των βασικών στόχων του Μαξίμου είναι οι διαρκείς επιθέσεις στον χώρο του Πασόκ, εξαιτίας του φόβου ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εκ νέου τον δεύτερο πόλο και να οδηγήσει στην εξαφάνιση τον Σύριζα. Σε μεγάλο βαθμό το Μαξίμου το πέτυχε, για ένα διάστημα το Πασόκ εμφάνισε δημοσκοπικά ποσοστά πάνω από 10%, αλλά γρήγορα ξεφούσκωσε.
Οι διώξεις κορυφαίων εκσυγχρονιστικών στελεχών της πασοκικής περιόδου 1996-2004 από τη μια γίνεται για να ωθήσει πολιτικά τη Φ. Γεννηματά όλο και πιο κοντά στον Ε. Βενιζέλο και τους λοιπούς εκσυγχρονιστές του Πασόκ, από την άλλη δεν θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο στελέχη, όπως οι προσκείμενοι στον Τσοχατζόπουλο, γιατί αυτοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται πια στον Σύριζα.
Μετά την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, ενός παλιού τέκνου του ΚΚΕ Εσ., που από τα τέλη του ’70 προσχώρησε στο Πασόκ, σειρά πήρε ο Κώστας Σημίτης. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κ. Σημίτη, της συζύγου του, του αδελφού του και δύο υπουργών των κυβερνήσεών του, του Μ. Χρυσοχοΐδη και του Ε. Μαλέσιου, αλλά και του μεσάζοντα οπλικών συστημάτων Λουκά Ρωμανού. Η διερεύνηση ξεκίνησε ύστερα από την κατάθεση του Γάλλου Μισέλ Ζοσράν, στελέχους της εταιρείας Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών στην οποία υπάρχουν αναφορές περί του τότε πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.
Τα ΜΜΕ του Σύριζα (Αυγή, Εφ. Συν., left.gr, ΕΡΤ, όμιλος 24/7 κ.ά.), υπό την καθοδήγηση του Μαξίμου και του Παπαγγελόπουλου, θυμήθηκαν ότι ο Σημίτης είναι «αρχιερέας της διαπλοκής». Για το «ρεπορτάζ» τους όμως θα έπρεπε να στραφούν στα δεκάδες στελέχη του εκσυγχρονιστικού Πασόκ που έχουν στις τάξεις του.
Πρώτα από όλα ο διώκτης της διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλος να παραγγείλει στις διωκτικές αρχές να καλέσουν τη Μυρσίνη Ζορμπά, σημερινή υπ. Πολιτισμού, να καταθέσει για τον Σημίτη μιας και, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, «το χρονικό διάστημα 2009-2015 διετέλεσε Διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη», αλλά και ευρωβουλευτής του Πασόκ επί Σημίτη. Στη συνέχεια να καλέσουν τον σύντροφό της Αντώνη Λιάκο, εκ των θεωρητικών του εκσυγχρονισμού, που επί χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος του Σημίτη, ΟΠΕΚ. Ο Λιάκος, τα τελευταία χρόνια, που ανέβηκε στο τρένο του Σύριζα, έχει εξαλείψει από το βιογραφικό ότι για περίπου μια δεκαετία διετέλεσε πρόεδρος του ΟΠΕΚ, κάνοντας πράξη τη θέση του: «Η ιστορία γράφεται και ξεγράφεται κατά το δοκούν». Μετά θα μπορούσαν να ζητήσουν τη συμβολή του καθηγητή και πρώην βουλευτή Επικρατείας του Σύριζα, Κων/νου Τσουκαλά, που ήταν εκ των στενότερων συνεργατών του Σημίτη. Πολύτιμη θα ήταν και η συμβολή του νυν υπουργού, Στέργιου Πιτσιόρλα, που τις δεκαετίες του ’90 και αρχές του 2000, που έλυνε και έδενε στον ΣΥΝ, ήταν πιστά υπέρ της γραμμής σύγκλισης με το εκσυγχρονιστικό Πασόκ.
Όταν τελειώσει με αυτούς ο «Ιαβέρης» Παπαγγελόπουλος, μπορεί να αναζητήσει τον Σπύρο Σαγιά, πρώην γραμματέα της πρώτης κυβερνήσεως διαχρονικό νομικό σύμβουλο πληθώρας υπουργών του Πασόκ, αλλά και πλήθος άλλων, ειδικά στην Εφ. Συν. θα βρει πολλούς σημιτικούς… αλλά και τον Σωκράτη Κόκκαλη, εμβληματικό επιχειρηματία της εποχής Σημίτη, που τώρα έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Σύριζα.
1 ΣΧΟΛΙΟ
crane, system, work, safety, safe, man, woman, hair company