Αρχική » Γερμανία και τοπική αυτοδιοίκηση: Η Ελληνογερμανική Συνεργασία και ο έλεγχος που ασκεί στην αυτοδιοίκηση

Γερμανία και τοπική αυτοδιοίκηση: Η Ελληνογερμανική Συνεργασία και ο έλεγχος που ασκεί στην αυτοδιοίκηση

από Άρδην - Ρήξη

του Γιάννη Ξένου, από το Άρδην τ. 97, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2014

Η Ελληνογερμανική Συνεργασία αποτελεί υλοποίηση της συμφωνίας των Άνγκελα Μέρκελ και Γιώργου Παπανδρέου στις 5 Μαρτίου 2010 με στόχο την εμβάθυνση της διμερής σχέσης σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή και σε άλλες που πραγματοποιήθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών αξιωματούχων αποφασίστηκε η εκπόνηση ενός οδικού χάρτη συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως την περιβαλλοντική πολιτική, την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, την πολιτική προστασία, την πολιτική στον τομέα της έρευνας, τη μετανάστευση, το άσυλο και την πολιτική ενσωμάτωσης, την εκπαίδευση, τις επαφές με την Κοινωνία των Πολιτών και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την πολιτική υγείας, τις μεταφορές και το διάλογο μεταξύ των οικονομικών φορέων επί κοινωνικών και εργασιακών πολιτικών, εν ολίγοις αποδεχτήκαμε να προσδεθούμε στο άρμα της Γερμανίας. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις Ελληνογερμανικές Συνελεύσεις, με τελευταία αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2013.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση άρχισε να κινείται με ταχύτερους ρυθμούς από τη στιγμή που ο Γ. Φούχτελ διορίστηκε από τη Μέρκελ στα τέλη Νοεμβρίου 2011 ως εντεταλμένος της στην Συνέλευση. Από τότε ο Φούχτελ εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπουτάρη άρχισε τις ανιχνευτικές επισκέψεις σε δήμους και περιφέρειες. Η πρώτη φάση των σχεδιασμών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Νυρεμβέργη, όπου στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 400 Έλληνες και Γερμανοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την έκθεση της Συνέλευσης στη συνάντηση παρευρέθηκε πάνω από το 20% των Ελλήνων δημάρχων, δηλαδή πάνω από 70 δήμαρχοι. Οι Γερμανοί πρώτα ήθελαν να καταγράψουν όλους τους δήμους και τι μπορεί να τους προσφέρει ο καθένας, μετά να δουν που υπάρχουν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι πρόθυμοι για συνεργασία. Μόνο μέσα στο 2013 πραγματοποιήθηκαν 100 θεματικά συνέδρια, ημερίδες και ανοιχτές συζητήσεις. Σε χάρτη που περιέχει η έκθεση της Συνέλευσης και καταγράφει τη δραστηριότητα των γραφείων δημάρχων που συμμετέχουν στη Συνέλευση διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον των Γερμανών επικεντρώνεται, κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (μετράμε 14 δήμους). Έξι δήμοι καταγράφονται στην Πελοπόννησο, εννιά στο Αιγαίο, 5 στη Θεσσαλία, 4 στη Θράκη, τρεις στην Ήπειρο, 3 στα Ιόνια Νησιά, 2 στην Κρήτη κ.α.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι Γερμανοί αποφάσισαν ότι οι ελληνικοί δήμοι τους ενδιαφέρουν για τα παρακάτω θέματα: τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, την επαγγελματική κατάρτιση με το διττό σύστημα (με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων), την προώθηση του τουρισμού (ιδίως των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου). Ψηλά στην ατζέντα τους είναι η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών (δηλ. άνθρωποι που να είναι ευνοϊκά διακείμενοι στη γερμανική προπαγάνδα), συνεργασία στον ενεργειακό τομέα (με στόχο την προσφορά νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας), όπως και η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών στην ελληνική δημόσια διοίκηση και οικονομικά επιμελητήρια.

Στη Νυρεμβέργη αποφασίστηκε η Συνέλευση να περάσει στην επόμενη φάση με τη δημιουργία πρότυπων δράσεων σε όλη την χώρα πάνω στις θεματικές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οι γερμανικές εκλογές πέρυσι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές πριν μερικούς μήνες είχαν σαν αποτέλεσμα οι δραστηριότητες της Συνέλευσης να μείνουν πίσω, έτσι ενώ είχε οριστεί η νέα συνάντηση της Συνέλευσης να γινόταν το Φθινόπωρο του 2014, μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2015 και θα γίνει στο Ηράκλειο.

Το καλοκαίρι όμως πήραμε μια γεύση για το τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί.

Επιχειρηματικότητα νέων

Στα τέλη Ιουλίου στη Λέσβο, ο Γ. Φούχτελ, ο Αν. Ανδριανόπουλος, ο Νίκος Σηφουνάκης, και τρεις Γερμανοί βουλευτές (δύο της Μέρκελ και ένας των Πρασίνων) με την αρωγή του ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν (κομματικό ίδρυμα των Γερμανών Φιλελευθέρων) και της δικής μας ΜΚΟ «Ιωάννης Καποδίστριας» έκαναν μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε δεκάδες Έλληνες φοιτητές. Ο Ανδριανόπουλος είχε ομιλία με θέμα «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Μια πρόταση ανάπτυξης για τις νησιωτικές περιοχές». Σε αυτό το σεμινάριο υπήρξε και παιχνίδι ρόλων, με επιλεγμένα ελληνικά νησιά, στα οποία έπρεπε να επιβάλλουν το καθεστώς αυτό, σε ένα παιχνίδι «προσομοίωσης». Το «τεστ» δηλαδή, ήταν να πάρουν ένα ελληνικό νησί και να το μετατρέψουν σε «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» ξεπερνώντας τα «εμπόδια του κρατικού προστατευτισμού». Για τους Γερμανούς θα ήταν ιδανικό περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης, ή/και 2-3 μεγάλα νησιά του Αιγαίου να γίνουν Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται ένα πιλοτικό πρόγραμμα, προπομπός άλλων ευρύτερων, μεταξύ του δήμου Λαγκαδά και του δήμου Στέγκλιτς – Τσέλεντορφ (στο Βερολίνο). Το πρόγραμμα προβλέπει 11 νέοι από τον Λαγκαδά να ξεκινήσουν μια τριετή ενδοεπιχειρησιακή διττή επαγγελματική κατάρτιση στο Βερολίνο. Στην πραγματικότητα θα εργάζονται και παράλληλα θα «εκπαιδεύονται» και θα λαμβάνουν εγγυημένες αποδοχές 818 ευρώ, για ένα εξάμηνο θα φιλοξενηθούν σε φοιτητικές εστίες και μετά θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για στέγη. Η χρηματοδότηση του προγράμματος έχει ενδιαφέρον, συνολικά το πρόγραμμα απαιτεί 30.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 18.000 θα καλυφθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MobiPro-EU. Στις αρχές Ιουλίου θεσπίστηκε ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία από 1η Ιανουαρίου του νέου έτους να είναι 1.400 ευρώ. Με τέτοια προγράμματα όμως που προωθεί στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο Νότο, βρίσκει εργαζόμενους με τα μισά χρήματα και μάλιστα κατά 60% είναι χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ!

Τουρισμός

Ενδεικτικό είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Οκτωβρίου, όταν τελειώνει η τουριστική περίοδος με τίτλο: «Ταξίδια ατόμων τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας στη Ρόδο». Άτομα της τρίτης ηλικίας με προβλήματα ηλικίας μαζί με τους συγγενείς τους θα επισκέπτονται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου θα απολαμβάνουν τις διακοπές αλλά θα υπάρχει και το κατάλληλο πλαίσιο ιατρικής περίθαλψης και παρακολούθησης. Είναι στην ίδια λογική με το πρόγραμμα εγκαταλειμμένα χωρία στη Βόρεια Ελλάδα να αποκτήσουν «ζωή από ηλικιωμένους Βορειοευρωπαίους παραθεριστές. Η άλλη πτυχή του τουρισμού που προωθούν είναι ο «εναλλακτικός», για τη γερμανική μεσαία τάξη με τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Στα μέσα Αυγούστου ένα γκρουπ 18 Γερμανών επισκέφτηκε με τροχόσπιτα τη Βόρεια Ελλάδα από τα Ιωάννινα και την Αριδαία ως τη Χαλκιδική και τον Όλυμπο. Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο περαιτέρω ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού: το συνδυασμό ταξιδιών με τροχόσπιτα με περιηγήσεις με ποδήλατο και πεζοπορίες. Πράγματι στα τέλη του 2013 η ελληνογερμανική συνέλευση μαζί με το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον τοπικό δήμο διοργάνωσε ένα συνέδριο στο Λιτόχωρο για το πώς θα προωθηθεί η οργανωμένη πεζοπορία. Από έρευνα που έγινε το 2010 προκύπτει ότι 40 εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν πεζοπορία και ξοδεύουν για αυτό το χόμπι 7,4 δις ευρώ το χρόνο. Το 30% των ενδιαφερομένων κάνουν πεζοπορία στις διακοπές τους στο εξωτερικό. Στο συνέδριο εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε ο Όλυμπος να φιλοξενήσει τέτοιες δραστηριότητες και τρόπους χρηματοδότησης απ’ ευρωπαϊκά κονδύλια. Εδώ να κάνουμε μια διευκρίνιση, οι περισσότερες από αυτές τις ιδέες (επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε περιοχές που είναι ελάχιστα αναπτυγμένος ο τουρισμός) είναι ενδιαφέρουσες. Η αντίθεση μας βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο πάνε να υλοποιηθούν, δηλαδή στα πλαίσια της γερμανικής νεο-αποικιοκρατίας.

Διαχείριση στερεών αποβλήτων- ενεργειακό

Είναι κοινό μυστικό ότι οι τομείς που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τους Γερμανούς είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και το ενεργειακό. Ως προς το πρώτο οι παρεμβάσεις του περιορίζονται σε μικρά νησιά του Αιγαίου (έχουν γίνει σχετικά συνέδρια σε Νάξος και Ικαρία) όπου σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μονάδα θερμικής επεξεργασίας με τη βοήθεια της ΕΕ. Για το ενεργειακό είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για τη ΔΕΗ. Από το 2007 η Μέρκελ έχει εκφράσει την πρόθεση τής η γερμανική εταιρεία RWE να εξαγοράσει μέρος της ΔΕΗ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Β. Σιούτη, «Η Γερμανία εδώ και αρκετόν καιρό επιχειρεί να μεταφέρει τις ρυπογόνους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα Βαλκάνια. Οι τρεις μονάδες λιθάνθρακα που σχεδίαζε η RWE να εγκαταστήσει στην Ελλάδα με συνέταιρο τη ΔΕΗ (ελέγχοντας η ίδια το 51% και το μάνατζμεντ) είχε επιχειρηθεί παλαιότερα να εγκατασταθούν στη Γερμανία. Στο κρατίδιο του Σάαρ, όμως, όπου έγινε δημοψήφισμα για την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα, το 70% των Γερμανών είπε “όχι”». Στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, το αντίστοιχο γερμανικό ίδρυμα που έχει αναλάβει την ενέργεια, το ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ προωθεί τις ΑΠΕ, αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να βάλλει κατά της ΔΕΗ, επειδή με την μονοπωλιακή θέση που κατέχει αποτελεί εμπόδιο για τη διάθεση ενέργειας από ανανεώσιμε πηγές στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές! Χτυπά το μονοπώλιο της ΔΕΗ για να εξαγοραστεί από τη γερμανική RWE, που θα μεταφέρει τις ρυπογόνες δραστηριότητές της στη Β. Ελλάδα, πολύ συνεπής οικολογική στάση.

Το ελληνικό ΕΣΠΑ και πως θέλουν οι Γερμανοί να «αξιοποιήσουν»

Για το τι θέλουν να καταφέρουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρουν στην «Έκθεση…» στο στόχαστρό τους είναι το ελληνικό ΕΣΠΑ που για την επόμενη εξαετία ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ και η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή γιατί η ΕΕ θα χρηματοδοτεί το 95% των έργων. Οι Γερμανοί ως πολύ πρακτικοί άνθρωποι αποικιοποιούν την χώρα (ενέργεια, απορρίμματα, τουρισμός, γεωργία κ.ά.), την ξεζουμίζουν από τους νέους ανθρώπους (προγράμματα μετανάστευσης νέων στη Γερμανία), χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν ούτε ένα ευρώ. Τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση των προγραμμάτων που σχεδιάζουν θα τα βρίσκουν από την εκμετάλλευση του ελληνικού ΕΣΠΑ! Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία έκανε έκκληση στη γερμανική επιχειρηματική τάξη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία

Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις προσπάθειες τους για υλοποίηση περισσότερων και μεγαλύτερων προγραμμάτων σε όσους περισσότερους δήμους και περιφέρειες έχουν πρόσβαση. Ο Φούχτελ στις αρχές Σεπτεμβρίου έστειλε σε δήμους και περιφέρειες ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου ζητείται η καταγραφή όλων των περιουσιακών τους στοιχείων! Στο ερωτηματολόγιο υπάρχει ειδική ενότητα για τα απορρίμματα και τη διαχείριση τους, ξεκαθαρίζοντας τι τους ενδιαφέρει πρωτίστως. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ας έχουν ως πρότυπο απάντησης στο ερωτηματολόγιο του Φούχτελ την απάντηση του δήμαρχου Βιάννου, κου Παύλου Μπαριτάκη: «Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω ότι την μόνη λίστα που θα λάβει από τον Δήμο Βιάννου είναι εκείνη με τα ονόματα των 461 νεκρών που σφαγιάστηκαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής» και συνεχίζει «Η Βιάννος δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από το αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης και τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και που οφείλει ο κος Φούχτελ και η Κυβέρνηση του στην Πατρίδα μας».

Η συνάντηση που έχουν προγραμματίσει στο Ηράκλειο θα έχει κομβικό ρόλο. Αν στο Ηράκλειο δεν αντιμετωπίσουν δυναμική αντίδραση, θα αποθρασυνθούν. Είναι άμεση ανάγκη μέχρι τότε, όσες δημοτικές κινήσεις δεν πιστεύουν στη συνεργασία με τη Γερμανία να έρθουν σε επικοινωνία και να οργανώσουν δυναμικές παρεμβάσεις, αποκάλυψης και παρεμπόδισης των σχεδίων των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ