Αρχική » Βιβλιοπαρουσίαση: Ο ελληνισμός στο σύγχρονο Ιράν

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο ελληνισμός στο σύγχρονο Ιράν

από Άρδην - Ρήξη

Από το Άρδην τ. 89, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2012

Ευάγγελος Βενέτης, Ο Ελληνισμός στο σύγχρονο Ιράν,  Εκδόσεις Πορεία, Αθήνα 2011

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο ελληνικός και ο ιρανικός πολιτισμός έχουν ασκήσει καταλυτική επίδραση στην Μέση Ανατολή, την Κεντρική και την Μικρά Ασία. Η πολιτισμική αλληλεπίδραση του ελληνικού και του ιρανικού κόσμου έχουν υπάρξει από τις σημαντικότερες εξελίξεις στις προαναφερθείσες περιοχές ήδη από την αρχαία περίοδο. Κατά την σύγχρονη περίοδο οι πολιτικές και πολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράν διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν. Στην ιστορία, Έλληνες και Ιρανοί (Πέρσες) έχουν να επιδείξουν σπουδαία επιτεύγματα στους τομείς των επιστημών, των γραμμάτων και τεχνών.
Με δεδομένο το ότι διεθνώς η μελέτη των ελληνοϊρανικών σπουδών σταματά στον 7ο αι. μ.Χ., ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τις ελληνοϊρανικές σχέσεις και σπουδές έκτοτε μέχρι σήμερα. Η απουσία ακαδημαϊκής έρευνας στον εν λόγω τομέα τον καθιστά παρθένο, και συνεπώς ελκυστικό, ερευνητικά.

Το παρόν πόνημα αποτελεί εισαγωγική ιστορική μονογραφία στον τομέα των σύγχρονων ελληνοϊρανικών σπουδών. Αποσκοπεί στην ενημέρωση του επιστημονικού και ευρέως αναγνωστικού κοινού για το παρελθόν, παρόν και μέλλον μιας άγνωστης πτυχής του ελληνισμού της διασποράς στον ιρανικό και ισλαμικό κόσμο της Δυτικής και Κεντρικής Ασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ