του Χρόνη Βάρσου από το Άρδην τ. 88, Δεκέμβριος 2011 – Φεβρουάριος 2012

Εδώ και δύο περίπου χρόνια, ο ελληνικός λαός, ως εργαστηριακό πειραματόζωο, ζει κάτω από την ασφυκτική πίεση του μνημονίου (προϊόν ξεκάθαρα πλέον προσυνεννόησης ΕΕ/ΔΝΤ/ΓΑΠ/διεθνών τραπεζικών οίκων), υφιστάμενος έναν απίστευτο εκβιασμό καθημερινά από τους ξένους δανειστές-τοκογλύφους και τους ντόπιους εντολοδόχους-σωτήρες (των δανειστών, φυσικά) με τη μορφή κυβερνητών-κουίσλινγκς, αργυρώνητων δημοσιογράφων-«αναλυτών» και κάθε λογής κομματικών παρασίτων, που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στο πτώμα μιας κατεστραμμένης πλέον χώρας, ασελγώντας χωρίς ίχνος ντροπής σε οτιδήποτε διαθέτει τούτος ο τόπος –ανθρώπους, γη, υπέδαφος, υποδομές, πολιτισμό, μνημεία, ιστορία.

Το δημόσιο χρέος και η εξυπηρέτησή του είναι πλέον σήμερα το κυρίαρχο ζήτημα.

Ήδη από το 2009, το πρόβλημα τέθηκε με τη μορφή του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, έγινε πρόβλημα δανειοδότησης/ρευστότητας, μετά πρόβλημα χρέους και σήμερα όρος ύπαρξης της πατρίδας μας.
Θα άξιζε τον κόπο να ρίξει κανείς μια ματιά στα ποσά που έχουν διοχετευθεί από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων είκοσι επτά ετών (περίοδος 1984-2011) για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους:
Αγγίζουν το απίστευτο ποσό των 785 δισ. €…. ή 3,5 φορές το ΑΕΠ του 2011, ή τα έσοδα δεκαπέντε περίπου προϋπολογισμών… Από αυτά, τα 209,5 δισ. € ήταν τόκοι (!!!)
Τα συνολικά ποσά που έχουν καταβληθεί την τελευταία μόνο δεκαετία (2001-2011) για την εξυπηρέτησή του αγγίζουν τα 522,91 δισ. € από τα οποία τα 119,98 δισ. € μόνο τόκοι !!!!.
Η πορεία του χρέους ήταν αλματώδης: Από τα 2 δισ. € το 1981, ήτοι το 34,50% του ΑΕΠ, έφτασε στα 365 δισ. το 2011, ήτοι το 167,42% του ΑΕΠ !!!.
Οι κυβερνήσεις της περιόδου 1981-2011 γιγάντωσαν το χρέος και μετέτρεψαν τη χώρα σε επίγειο παράδεισο των διεθνών κερδοσκόπων.
Σε απόλυτους αριθμούς, ο «σοσιαλιστής» Α. Παπανδρέου, μέσα σε οχτώ χρόνια, το 10πλασιάζει, ενώ ο νεοφιλελεύθερος Κ. Μητσοτάκης, σε τρία χρόνια, το υπερτριπλασιάζει.
Ο «εκσυγχρονιστής-νοικοκύρης» Σημίτης, σε εννιά χρόνια, το διπλασιάζει και ο «επανιδρύσας το κράτος», ανιψιός Καραμανλής, το εκτινάσσει στα 300 δισ.
Τότε έρχεται πλέον και η σειρά του εγγονού Γιωργάκη Παπανδρέου, για να δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα, κάνοντας το χρέος ανεξέλεγκτο.
Το τεράστιο χρέος που κληροδότησε ο Καραμανλής στο ΠΑΣΟΚ ακολούθησε μια απίστευτη άνοδος των σπρέντ, τους πρώτους μήνες του 2010, σε συνάρτηση με τις δηλώσεις ΓΑΠ περί ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ και διεφθαρμένων Ελλήνων, αλλά και το τεχνητό φούσκωμα του ελλείμματος από τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑT (υπόθεση που ήδη βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα και προωθείται στη Βουλή για εξέταση τυχόν ποινικών ευθυνών των Παπανδρέου/Παπακωνσταντίνου/Γεωργίου), που έφραξε κάθε πηγή άντλησης ρευστότητας από τις αγορές.

Υπογράφτηκε έτσι το μνημόνιο (Μάιος 2010). Ο στόχος επετεύχθη…

Προστέθηκε λοιπόν δανεισμός 110 δισ. από ΕΕ/ΔΝΤ (ήδη εκταμιεύτηκαν τα 73) και με το PSI θα συναφθεί νέο δάνειο 130 δισ. για να γίνει το περίφημο κούρεμα των ομολόγων (μια ετεροβαρής-αποικιοκρατική συμφωνία, όπου τα ομόλογα της ΕΚΤ θα μείνουν «ακούρευτα», ενώ αυτά του ΙΚΑ, π.χ., θα χάσουν τουλάχιστον το 50% της αξίας τους), που ουσιαστικά θα απαιτήσει μυθώδη ποσά για την επανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, ενώ θα υπαγάγει το σύνολο του χρέους στο αγγλικό δίκαιο, μέσα από ένα νέο μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική ανεξαρτησία. Οι Βενιζέλος-Παπανδρέου μιλούν προπαγανδιστικά για θρίαμβο, αφού για πρώτη φορά, όπως λένε, θα διαγραφεί ποσό 100 δισ. (!!!). Παρακάτω θα εξηγηθεί πόσο απέχει αυτό από την αλήθεια.

Έτσι, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου/Παπαδήμου, σε διάστημα είκοσι μηνών, θα έχουν πετύχει το ακατόρθωτο, δηλαδή να έχουν δανειστεί ποσά 240 δισ. € (σχεδόν ένα ετήσιο ΑΕΠ της χώρας…..) διατυμπανίζοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή τους όχι μόνο να «σώσουν» τη χώρα, αλλά να κάνουν και το χρέος «βιώσιμο» (!!!), το οποίο όμως στο μεταξύ έχει εκτιναχθεί από το 128,87% του ΑΕΠ στα τέλη 2009, στο 167,42% του ΑΕΠ στα τέλη 2011… και, με δεδομένη τη νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ μέσα στο 2012, το ποσοστό του χρέους (ήδη 167,42%) θα αυξηθεί κι άλλο.

Τα τελευταία δύο χρόνια, 134 δισ. € διατέθηκαν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και από αυτά τα 30 δισ. € σε τόκους, όταν τα έσοδα των προϋπολογισμών της ίδιας περιόδου δεν έφτασαν τα 100 δις. Παράλληλα, το χρέος από 300 δισ. ξέφυγε στα 365 !!!!
Από αυτό και μόνο προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι όλα τα λεφτά των περίφημων δόσεων του ΔΝΤ δεν πάνε σε μισθούς και συντάξεις, όπως γκαιμπελικά διατείνονται οι υπέρμαχοι του μνημονιακού δοσιλογισμού (πολιτικοί και δημοσιογράφοι), αλλά μόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους, δηλαδή στις τσέπες των ίδιων των δανειστών μας…!!!

Προς επίρρωση του αδιεξόδου στο οποίο μας οδήγησαν, έρχεται το τελευταίο δελτίο της ΤτΕ Νο 63 (Σεπτέμβριος 2011), όπου αναφέρονται οι λήξεις ομολόγων και βραχυπρόθεσμων τίτλων (Πίνακας 6, Χρονοδιάγραμμα λήξης χρέους).
Εκεί διαβάζει κανείς τα εξής φοβερά:
2012: λήξεις 39,7 δισ.
2013: λήξεις 37,6 δισ.
2014: λήξεις 60,2 δισ.
2015: λήξεις 45,3 δισ.
2016: λήξεις 21,7 δισ.
2017: λήξεις 23,5 δισ.
2018: λήξεις 11 δισ.
2019: λήξεις 25,6 δισ.
2020: λήξεις 6,2 δισ.
Σύνολο λήξεων ομολόγων και βραχυπρόθεσμων τίτλων (2012-2020) ποσό 270,8 δισ. € (!!!)

Μόνο στο αμέσως επόμενο εξάμηνο λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. στις 20/3/2012, 8 δισ. στις 18/5/2012 και 7,7 δισ. στις 20/8/2012: σύνολο 30,2 δισ., που προφανώς θα πληρωθούν μέσω δανεισμού από τις υπόλοιπες δόσεις του 1ου μνημονίου (υπόλοιπο 37 δισ.) και των πρώτων 89 + 20 + 21 δισ. του PSI (εκ των οποίων 30 δισ. μετρητά στους τραπεζίτες που σημειωτέον έχουν ήδη πάρει από το 2009 άλλα 108 δισ.).
Για το νέο έτος, στον ΠΙΝΑΚΑ 3.2 του κρατικού προϋπολογισμού 2012, η κυβέρνηση-τρόικα προσδοκά να εισπράξει μόλις …. 59,184 δισ. €
Παράλληλα, υπολογίζει δαπάνες 72,557 δισ. € (εκ των οποίων 12,75 δισ. για τόκους) και έλλειμμα -13,373 δισ.
Και όλα αυτά ως τελικές προβλέψεις μετά τη συμμετοχή ιδιωτών στο PSI (στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του οποίου η κυβέρνηση Παπαδήμου δηλώνει με κάθε επίσημο τόνο ότι δεν θέτει κόκκινες γραμμές…..)
Σε αντίθετη περίπτωση, οι δαπάνες θα είναι 77,707 δισ., εκ των οποίων οι τόκοι 17,9 δισ. …και το έλλειμμα -18,523 δισ.!!!!
Παράλληλα, το ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται, μέσα στο 2012, να συρρικνωθεί κι άλλο και να φτάσει στα 212,54 δισ. €. Και όλα αυτά, φυσικά, με τα ευνοϊκότερα σενάρια…
Μάλιστα όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2012, στον ΠΙΝΑΚΑ 3.10 (σε δισ. ευρώ), αναφέρεται:
Τα συμπεράσματα στην ευχέρεια του αναγνώστη… Οι αριθμοί καταδεικνύουν περίτρανα το μάταιο της προσπάθειας για τιθάσευση του χρέους, και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται καθημερινά ο λαός μας.

Στον βωμό μιας καταστροφικής πολιτικής, διαλύεται εκ βάθρων κάθε πιθανότητα οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας στον τόπο μας, καταστρέφεται η παραγωγική βάση, η μικρομεσαία επιχείρηση, συρρικνώνονται δραματικά τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, ο κρατικός μηχανισμός, οι υποδομές και η κοινωνική συνοχή καταρρέουν, ενώ παράλληλα εκτοξεύονται η ανεργία, η υπανάπτυξη, η φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, αυξάνονται οι άστεγοι, εκείνοι που ζουν από τα συσσίτια, μεγαλώνει το κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό, η εγκληματικότητα, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα μεταβάλλεται σε προτεκτοράτο των τραπεζών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας.

Ουσιαστικά, κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης του χρέους (φυσικά, καμιά πιθανότητα αποπληρωμής δεν υφίσταται) ισοδυναμεί πλέον με την καταστροφή της Ελλάδος και την υποδούλωσή της στο ξένο τραπεζικό/κερδοσκοπικό κεφάλαιο, και την παράλληλη μετάλλαξή της σε μια σύγχρονη αποικία, στην οποία σχεδόν τα πάντα θα ανήκουν στους ξένους δανειστές.
Ήδη με τις ευλογίες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης Παπαδήμου (Παπανδρέου / Σαμαρά / Καρατζαφέρη), ο Χορστ Ράιχενμπαχ έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο υπ. Οικονομικών, ως σύγχρονος γκαουλάιτερ του Δ΄ Ράιχ της Μέρκελ, ενώ ο κ. Φούχτελ, από το γερμανικό προξενείο της Θεσ/νίκης, θα συντονίζει τα του ΕΣΠΑ μέσω των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, που φιλοδοξεί να φτιάξει στην Ελλάδα εβδομήντα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν διαρκώς για τη συμφωνία πρώτα της 21ης Ιουλίου, μετά της 26ης Οκτωβρίου, ύστερα της 9ης Δεκεμβρίου και προφανώς τώρα για τη νέα του PSI.
Ό,τι και να τους δώσουν να υπογράψουν πανηγυρίζουν, αλληλοσυγχαίρονται, αλληλοαποθεώνονται, σώζοντας και ξανασώζοντας την Ελλάδα…!!!!
Ποια η συνταγή της «σωτηρίας», αφού, σαράντα πέντε χρόνια μετά τον γύψο του Παπαδόπουλου, νέοι γιατροί, ντόπιοι και ξένοι, βάλθηκαν να μας χειρουργήσουν ξανά;
Με τους μισθούς πείνας και την άγρια λιτότητα που θα μας επιβληθούν (αφού κατ’ αυτούς μνημόνιο-ΕΕ-ευρώ είναι μονόδρομος), όπως μας λένε, θα υπάρξει «ανταγωνιστικότητα» ώστε να έρθουν οι πολυπόθητες «επενδύσεις», που μαζί με τις «διαρθρωτικές αλλαγές» θα παράξουν πλούτο και άρα φόρους για να αποπληρωθεί το χρέος αφού –αν όλα πάνε καλά– το 2020 υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι στο 120% του ΑΕΠ (όπως το 2009) …και άρα «βιώσιμο». Έτσι θα γλιτώσουμε την πτώχευση και θα μας έχουν «σώσει»….!!!!
Έσχατος εμπαιγμός, μαζί με πολιτική μαζικής εκποίησης μιας χώρας και ενός ολόκληρου λαού.
Οι «διαπραγματεύσεις» για το PSI έχουν ξεκινήσει και σύντομα θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Μία μη εκλεγμένη κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή τη συμφωνία, για να την ψηφίσει ένα εκλογικό σώμα που δεν διατηρεί πλέον ούτε ψήγματα νομιμότητας και αξιοπρέπειας και είναι σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα.
Ποια πρέπει να είναι, λοιπόν, η απάντηση στο ζήτημα του χρέους, ενός γνήσιου λαϊκού-πατριωτικού κινήματος, που οφείλει να διαμορφωθεί τάχιστα (συσπειρώνοντας ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας), αν θέλει να σώσει «οτιδήποτε αν σώζεται»;;;
Ποια η απάντηση που πρέπει να καταστεί παλλαϊκό αίτημα, ώστε να αποτελέσει τη μόνη διέξοδο από την απόλυτη καταστροφή στην οποία μας σύρουν με μαθηματική ακρίβεια η τρόικα και τα ντόπια ενεργούμενα;;

Δεν μπορεί να είναι άλλη, σε πρώτη φάση, από την ξεκάθαρη άρνηση πληρωμής του χρέους, την καταγγελία του μνημονίου και την άμεση εκδίωξη της τρόικας από την Ελλάδα, μαζί με τη διενέργεια εθνικών εκλογών, και σε δεύτερο στάδιο, από τη χάραξη ενός συστηματικού σχεδιασμού μιας οργανωμένης εξόδου από την ΕΕ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Νέες πηγές χρηματοδότησης μπορούν να υπάρξουν μέσα από ένα γενναίο εσωτερικό δανεισμό (ήδη το ΑΡΔΗΝ διαμορφώνει μια τέτοια πρωτοβουλία), αλλά και τη στροφή μας σε άλλους πόλους ισχύος όπως Ρωσία-Ινδία-Κίνα-Λατινική Αμερική, για άμεση ρευστότητα.

Μπροστά στο διαγραφόμενο οικονομικό και κοινωνικό νταχάου αλλά και την ολοκληρωτική απώλεια κάθε έννοιας Εθνικής Ανεξαρτησίας που μας επιφυλάσσουν και τη μετατροπή της πατρίδας μας σε προτεκτοράτο, εκατόν ενενήντα χρόνια μετά τη μεγαλειώδη Επανάσταση του 1821 απέναντι στο σουλτάνο και την αντιδραστική Ιερά Συμμαχία, όπως τότε, έτσι και τώρα, πρέπει να αντιδράσουμε, πριν να είναι πολύ αργά.

Η αποικιοποίηση της Ελλάδος είναι προ των πυλών…
Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 ας μας αφυπνίσει.
24/01/2012

Πηγή Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
http://www.minfin.gr

Κρατικός Προϋπολογισμός 2001 Εισηγητική Έκθεση
-Πίνακας 7.1 Σύνθεση Δημοσίου Χρέους
-Πίνακας 7.13 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης
-Πίνακας 7.14 Εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων ιδιωτικού τομέα
-Πίνακας 7.15 Χρέος Γενικής κυβέρνησης
Κρατικός Προϋπολογισμός 2002 Εισηγητική Έκθεση
-Πίνακας 4.1α/4.1β Σύνθεση Δημοσίου Χρέους
-Πίνακας 4.2 Εξέλιξη Δημοσίου Χρέους
-Πίνακας 4.12 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης
-Πίνακας 4.13 Εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων ιδιωτικού τομέα
Κρατικός Προϋπολογισμός 2003 Εισηγητική Έκθεση
-Πίνακας 4.1/4.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.9 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.10 Εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων ιδιωτικού τομέα.
Κρατικός Προϋπολογισμός 2004 Εισηγητική Έκθεση.
-Πίνακας 4.9 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.10 Εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων ιδιωτικού τομέα.
-Πίνακας 4.1/4.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης
Κρατικός Προϋπολογισμός 2005 Εισηγητική Έκθεση.
-Πίνακας 4.9 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.10 Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων.
-Πίνακας 4.11 Ύψος δαπανών για τόκους χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.1/4.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης.
Κρατικός Προϋπολογισμός 2006 Εισηγητική Έκθεση.
-Πίνακας 4.8 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.9 Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων.
-Πίνακας 4.10 Ύψος δαπανών για τόκους χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.1/ 4.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης.
Κρατικός Προϋπολογισμός 2007 Εισηγητική Έκθεση.
-Πίνακας 4.7 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.8 Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων.
-Πίνακας 4.9 Ύψος δαπανών για τόκους χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.1/4.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης.
Κρατικός Προϋπολογισμός 2008 Εισηγητική Έκθεση.
-Πίνακας 4.7 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.8 Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων.
-Πίνακας 4.9 Ύψος δαπανών για τόκους χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.1/4.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης.
Κρατικός Προϋπολογισμός 2009 Εισηγητική Έκθεση.
-Πίνακας 4.7 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.8 Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων.
-Πίνακας 4.9 Ύψος δαπανών για τόκους χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.1/4.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης.
Κρατικός Προϋπολογισμός 2010 Εισηγητική Έκθεση.
-Πίνακας 4.7 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.8 Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων.
-Πίνακας 4.9 Ύψος δαπανών για τόκους χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης.
-Πίνακας 4.1/4.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης
Κρατικός Προϋπολογισμός 2011 Εισηγητική Έκθεση
-Πίνακας 8.7 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης
-Πίνακας 8.8 Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων
-Πίνακας 8.9 Ύψος δαπανών για τόκους χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης
-Πίνακας 8.1/8.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης
Κρατικός Προϋπολογισμός 2012 Εισηγητική Έκθεση
-Πίνακας 4.7 Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης
-Πίνακας 4.8 Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων
-Πίνακας 4.9 Ύψος δαπανών για τόκους χρέους Κεντρικής Κυβέρνησης
-Πίνακας 4.1/4.2 Χρέος Γενικής/Κεντρικής Κυβέρνησης
Κρατικοί Προϋπολογισμοί 2002-03-04-05-06-07-08-09-10-11 Πορεία Εκτέλεσης
(Δελτία Δεκεμβρίου 2002-2011)
Δελτία Δημοσίου Χρέους ΤτΕ 16,20,24,28,32,36,40,44,48,52,56,60,63 Δεκεμβρίου 1999-2011

Χρόνης Βάρσος

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek