Αρχική » Η πρόεδρος και η «αντιπροεδρία»

Η πρόεδρος και η «αντιπροεδρία»

από Γιάννης Ξένος

Το νέο σύστημα που διαμορφώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Του Γιάννη Ξένου

Η στελέχωση του Προεδρικού Μεγάρου με πρόσωπα του σκληρού πυρήνα του σημιτισμού και η δημιουργία «παράλληλων δομών», αποκαλύπτουν το πολιτικό άγχος της νέας Προέδρου.

Η πρόσφατη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην επέτειο μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για την ιδεολογία και τα ήθη που φέρνει η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. Στις 159 λέξεις του μηνύματος απέφυγε με μαεστρία να αναφέρει ποιοι ήταν αυτοί που διέπραξαν τη γενοκτονία εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων της Ανατολής. Στο κατευναστικό της μήνυμα απάντησε ο ίδιος ο Ερντογάν σε δικό του μήνυμα ότι η 19η Μαΐου είναι μέρα υπερηφάνειας για τον τουρκικό λαό.
Δεν περιμέναμε αυτό το μήνυμα για να αντιληφθούμε σε ποια τροχιά θα κινηθεί η Σακελλαροπούλου και πριν την εκλογή της αναφέραμε ότι προέρχεται από εκείνο το ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς που συμπορεύτηκε με τον σημιτισμό. Γι’ αυτό είναι και τόσο αγαπητή στα μεγάλα ΜΜΕ.
Η στελέχωση όμως του Προεδρικού Μεγάρου με πρόσωπα του σκληρού πυρήνα του σημιτισμού και κυρίως η δημιουργία «παράλληλων δομών», που θα την έχουν υπό την προστασία τους, αποκαλύπτοντας το πολιτικό άγχος που της δημιουργούν τα νέα της καθήκοντα, είναι πολύ σοβαρές και αρνητικές εξελίξεις. Η πρώτη της κίνηση ήταν να φέρει ως επικεφαλής στο γραφείο Τύπου τον δημοσιογράφο Σήφη Πολυμίλη. Ο Πολυμίλης, με θητεία διευθυντή σύνταξης της Ελευθεροτυπίας μέχρι το 2010 και εν συνεχεία στο Βήμα, έχει το ίδιο πολιτικό προφίλ με την πρόεδρο: προερχόμενος από την ανανεωτική αριστερά, στα τέλη του ’90 σαγηνεύτηκε από τον σημιτισμό. [Στην Ελευθεροτυπία, ο Πολυμίλης αποτελούσε μέρους του εθνομηδενιστικού πυρήνα της εφημερίδας στην ίδια ομάδα με τον περιβόητο «Ιό», που επί πολλά χρόνια προσπαθούσε να εμποδίζει ή να υποβαθμίζει κάθε πατριωτικό κείμενο. Παροιμιώδεις υπήρξαν οι μόνιμες αντιπαραθέσεις του με τον Γιώργο Καραμπελιά, τα άρθρα του οποίου, αφού εγκρίνονταν από μεν τον διευθυντή Φυντανίδη, κόβονταν ή κουτσουρεύονταν από τον διευθυντή σύνταξης Πολυμίλη]. Από το γραφείο Τύπου ξηλώθηκε ή μπήκε στον πάγο σχεδόν όλο το προγενέστερο επιτελείο, δημοσιογράφοι κάθε ιδεολογικής προέλευσης που εργάζονταν ακόμα από την περίοδο Στεφανόπουλου και παρέμειναν και επί Παπούλια ή Παυλόπουλου για να στελεχωθεί από νέα πρόσωπα της αρεσκείας του.
Η δεύτερη κίνησή της ήταν η δημιουργία του θεσμού των άμισθων ειδικών συμβούλων. Τα πρόσωπα που ανέλαβαν δεν μας προϊδεάζουν για τίποτα το θετικό. Ο Γιώργος Παγουλάτος, πρόεδρος του γνωστού για τις κατευναστικές θεωρίες έναντι της Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ, ανέλαβε σύμβουλος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας. Ο σύντροφος της προέδρου, Παύλος Κοτσώνης, ανέλαβε σύμβουλος για θέματα θεσμών και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώην Σύμβουλος Επικρατείας είχε αποχωρήσει πριν χρόνια από το ΣτΕ για να ιδιωτεύσει στη δικηγορία. Εργάστηκε στο μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Σπύρου Παππά, που είχε ως πελάτες μεταξύ άλλων την Ένωση  Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, στην  υπόθεση  των τηλεοπτικών αδειών στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Όταν δημοσιεύτηκε ότι ο δικηγόρος των καναλαρχών ήταν σύντροφος του μέλους του ΣτΕ που θα εκδίκαζε την υπόθεση, η Αικ. Σακαελαλροπούλου αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τα φιλικά σε αυτή Μέσα έγραφαν περί λάσπης στο πρόσωπό της, αλλά σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία ο δικαστής που εμπλέκεται προσωπικά με δικηγόρο διαδίκων καταθέτει προκαταβολικά αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση και δεν το πράττει αφότου αυτή η σχέση έχει αποκαλυφθεί στα Μέσα. Αν μάλιστα τα Μέσα γράφουν για «λάσπη», τότε έχουμε πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Η σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, Μαρίλη Μέξη, ανέλαβε σύμβουλος για θέματα εργασίας, ψηφιακής οικονομίας και κοινωνικού κράτους. Η Μαρίλη Μέξη είναι διευθύντρια του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», δηλαδή της οργάνωσης της Άννας Διαμαντοπούλου. Παλαιότερα πολιτευόταν με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη στην Αργολίδα. Τέλος, η σύμβουλος επικοινωνίας Ρόζα Μόνου αναλαμβάνει σύμβουλος για θέματα επικοινωνίας με τα νέα μέσα. Η Ρόζα Μόνου είναι Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων του ΣΕΒ.
Η Σακελλαροπούλου παρουσίασε τη σύσταση της «αντιπροεδρίας» ως μέτρο εξορθολογισμού της λειτουργίας της Προεδρίας. Μάλιστα σκοπεύει, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ευρύτερο εξορθολογισμό της λειτουργίας της με στόχο τη σύγχρονη, λιτή και αποτελεσματική διαχείριση των υπηρεσιών της, ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής».
Μέσα σε λίγες λέξεις η πρόεδρος υπέπεσε σε δύο φάουλ, πρώτον η Προεδρία έχει υπηρεσίες στελεχωμένες με δημόσιους λειτουργούς για να της παρέχουν συμβουλευτικό ρόλο σε διπλωματικά, στρατιωτικά κ.λπ. θέματα, άρα η προσθήκη μιας δεύτερης παράλληλης δομής μόνο αποτελεσματικότερη δεν κάνει τη διαχείριση των θεμάτων. Δεύτερον, η λιτότητα που αναφέρει δεν συμβαδίζει με την επιλογή της να διαμείνει στο προεδρικό μαζί με τον σύντροφό της, αυξάνοντας κατά πολύ τα έξοδα συντήρησής του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, ο τελευταίος πρόεδρος που μετακόμισε οικογενειακώς ήταν ο Χρ. Σαρτζετάκης, προκαλώντας ένα μικρό σκάνδαλο στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Έκτοτε οι πρόεδροι, με εξαίρεση τη δεύτερη θητεία Καραμανλή, που για λόγους υγείας κάποιες μέρες διέμενε στο προεδρικό, προτιμούσαν να διαμένουν στις οικίες τους για να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Προεδρίας. Η Σακελλαροπούλου όχι μόνο δεν ακολούθησε αυτόν τον άτυπο κανόνα, αλλά άνοιξε και γραφείο για να το χρησιμοποιεί ο σύντροφός της!
Τα πρώτα δείγματα γραφής της προέδρου είναι αρνητικά και με το σύστημα που δημιουργεί εντός της Προεδρίας μάς προετοιμάζει για τα χειρότερα. Μέσα στις πρώτες μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της ξήλωσε σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που υπηρετούν στην Προεδρία ακόμα και από τα χρόνια του Σαρτζετάκη. Τα αντικατέστησε με πρόσωπα της νέας νομενκλατούρας, όπως π.χ. η 22χρονη κόρη του γνωστού πρώην δημοσιογράφου και νυν λογογράφου του πρωθυπουργού, Γιάννη Βλαστάρη, επίσης διακεκριμμένου εθνομηδενιστικού στελέχους και διευθυντή της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Το μόνο πρόσωπο που διατηρήθηκε είναι η Λώρα Μολυβιάτη, προϊσταμένη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων. Η Μολυβιάτη, κόρη του πρώην ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη, εισήλθε επί Παυλόπουλου στην Προεδρία, αλλά γρήγορα μεταπήδησε στην αυλή της Μαρέβας Μητσοτάκη και διασώθηκε.
Την τελική ευθύνη για τη συμπεριφορά της και την πρωτοφανή εικόνα στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν την έχει η Σακελλαροπούλου, που μέχρι πριν τέσσερις μήνες ήταν γνωστή μόνο στα στελέχη του εκσυγχρονιστικού Πασόκ ή στον Γ. Γεραπετρίτη που φέρεται ότι την πρότεινε στον Μητσοτάκη, αλλά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Αυτός επέλεξε ένα δήθεν μη πολιτικό πρόσωπο για ένα θεσμό που δεν έχει μεν ουσιαστική εξουσία, αλλά μέγιστο συμβολικό κύρος, μια επί δεκαετίες συνδικαλίστρια στο ΣτΕ με έντονο εθνομηδενιστικό στίγμα και ανάλογες συνάφειες και επαφές. Και προφανώς οι επιλογές και οι πρωτοβουλίες τον πρωθυπουργό πλήττουν, αλλά κυρίως σκανδαλίζουν το κοινό αίσθημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

8 ΣΧΟΛΙΑ

Νέγκα Δ. 28 Μαΐου 2020 - 12:04

Εξαιρετικό άρθρο και πολύ διαφωτιστικό για όσους αγαπούν την χώρα και στέκονται με ευθύνη απέναντι στην εξαθλιωμένη Ελληνική κοινωνία.
Η/ο ΠτΔ σε κάθε δημοκρατική χώρα είναι εκλεγμένη από τον λαό. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν η Ελλάδα εκσυγχρόνιζε το πολιτικό της σύστημα, και η/ο ΠτΔ και κάποιοι άλλοι σε χλιδάτες θέσεις θα εκλέγονταν από το λαό. Ποιά θα ήταν η τύχη όλων αυτών σε μια καλύτερη πολιτεία ;
Θα ήταν στα τάρταρα και η κοινωνία θα είχε κάποιο μέλλον.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΦΑΝΗΣ ΒΟΡΕΙΝΑΚΗΣ 31 Μαΐου 2020 - 21:56

πολύ διαφωτιστικό άρθρο πράγματι. Η πρόεδρος άχρωμη…Τώρα για την άμεση εκλογή προέδρου, τι λέει ο “κοινοβουλευτισμός μας” γι αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης 28 Μαΐου 2020 - 22:56

Ευχαριστώ για το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον άρθρο. Ως Έλλην της διασποράς (στις ΗΠΑ) εδώ και 32 χρόνια, πληροφορήθηκα με ιδιαίτερως δυσάρεστη έκπληξη το περιεχόμενο του διαγγέλματος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ποντιακή γενοκτονία.

Δεν είναι δυνατόν η πρώτη πολίτης του κράτους να αναφέρεται σε ένα εξαιρετικώς σοβαρό ιστορικό ορόσημό του λαού τον οποίο υποτίθεται υπηρετεί, και να θυσιάζει την ιστορική αλήθεια στο βωμό μιας δήθεν πολιτικής ορθότητας που εξυπηρετεί την αποτυχημένη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στον “φίλο και γείτονα” εξ ανατολών.

Αν σας είναι εύκολο παρακαλώ γράψτε μας την διεύθυνση όπου μπορούμε να στείλουμε στη ΠτΔ μία επιστολή διαμαρτυρίας εμείς εδώ από την ομογένεια των ΗΠΑ.

Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
David 1 Ιουνίου 2020 - 01:14

Εξωτερικά εχουμε τον Ερντογκάν και εσωτερικα όλο αυτό το εθνομηδενιστικο αυλοκολακιστικο πλιάτσικο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απόστολος Μακρής 1 Ιουνίου 2020 - 14:31

Εξαιρετικό άρθρο. Συνεχίστε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 1 Ιουνίου 2020 - 15:46

Η Σακκελαροπουλου έχει αλλεργία στη λέξη Τουρκία. Προχτές πάλι
στη Θράκη μίλησε για εξ ανατολών κίνδυνο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης 2 Ιουνίου 2020 - 00:08

Δεν με εκπλήσσει καθόλου αυτό. Εκείνο που αναρωτιέμαι όμως είναι αν βρέθηκε κάποιος από το ακροατήριο να της ζητήσει να διευκρινίσει τι εννοεί με το “εξ’ ανατολών κίνδυνος”. Και επιπλέον, εάν δεν βρέθηκε κάποιος να της κάνει αυτή την ερώτηση, εγώ ερωτώ, ΓΙΑΤΙ;

Εν πάση περιπτώσει, μπορείτε σας παρακαλώ από το Άρδην να μας στείλετε την ακριβή/επίσημη διεύθυνση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ώστε να στείλουμε μία επιστολή διαμαρτυρίας, ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Της Σύνταξης 2 Ιουνίου 2020 - 09:00

Γκουγλάρετε Προεδρία της Δημοκρατίας, επιλέγετε επικοινωνία και σας παρουσιάζει τη διεύθυνση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ