Αρχική » Θηλυκές φαλλοκράτισσες: Οι γυναίκες και η ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου

Θηλυκές φαλλοκράτισσες: Οι γυναίκες και η ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου

από Άρδην - Ρήξη

Από το Άρδην τ. 88, Δεκέμβριος 2011-Φεβρουάριος 2012

Aριέλ Λεβύ, Θηλυκές φαλλοκράτισσες: Οι γυναίκες και η ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου, Εκδόσεις Κουκκίδα, 2011 – σελ. 264
Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη
Επίμετρο: Καρλ Γιουνγκ, Η γυναίκα στην Ευρώπη

Σε μια εποχή όπου τα πάντα ξεκινάνε από ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν – υλικές, ψυχολογικές, συμπεριφορών – για να καταλήξουν στο κέρδος ως αυτοσκοπό, η σεξουαλική συμπεριφορά, η οποία αποφέρει άφθονο χρήμα διαχρονικά, δεν θα μπορούσε παρά να βρει σύγχρονα πεδία δόξης λαμπρά.

Η Ariel Levy εξετάζει τη γυναικεία σεξουαλική επιθετικότητα, η οποία κυριάρχησε στη γυναικεία συμπεριφορά τις τελευταίες δεκαετίες και έλκει την καταγωγή της κυρίως μέσα από προοδευτικά κινήματα και ιδεολογίες. Ωστόσο, το πώς μπορεί να ξεστρατίσει μια συμπεριφορά, η οποία αφορμάται από πραγματικές αιτίες σε τελείως αντίθετες με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα πρακτικές, με ανεπιθύμητες τελικά παρενέργειες, είναι το θέμα το οποίο απασχολεί αυτή την ενδιαφέρουσα μελέτη.

Η γυναικεία απελευθέρωση δεν απέφυγε τις καλοστημένες εκείνες παγίδες της εμπορευματοποίησης όλων όσοι σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα και τις εκφάνσεις της. Το να πηγαίνουν οι γυναίκες σε στριπτιτζάδικα ή να εμφανίζονται σχεδόν ημίγυμνες με προκλητικότερους κι από την εμφάνισή τους τρόπους, παρότι συνυπολογίστηκε λανθασμένα ως μια εκδήλωση κατάκτησης, απελευθέρωσης και προοδευτικότητας, στην ουσία συντέλεσε στο να εμπορευματοποιηθεί ακόμα πιο άγρια και ολοκληρωτικά η σεξουαλικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ