Αρχική » Η έξοδος της Παρασκευής και ο καλπάζων Παπαδημουλισμός

Η έξοδος της Παρασκευής και ο καλπάζων Παπαδημουλισμός

από Άρδην - Ρήξη

Του Γιώργου Ρακκά

«Ήταν λίγοι», «είχε 30% πτώση από την προηγούμενη βδομάδα», «ο Αγκάμπεν λέει για την επιτήρηση των σωμάτων και τη γυμνή ζωή», «τα fake news της κυβέρνησης δεν θα περάσουν» ή «τα ίδια λέει και ο Ράμφος».

Ομολογουμένως, αν θέλει κανείς μπορεί να βρει όλων των ειδών τα επιχειρήματα προκειμένου να υπερασπιστεί –έμμεσα και ανέξοδα, μάλιστα– την ιδιωτεία, τον στ’ αρχιδισμό, την απουσία κοινωνικής ενσυναίσθησης, τον Παπαδημουλισμό, ακόμα, που μπορεί στη νηνεμία να παραδίδει μαθήματα πολιτικής ορθότητας, για να το σκάει με τρία καρότσια προμήθειες στην πρώτη μπόρα.

Οι «χιονονιφάδες» του καιρού μας βγάζουν αγκάθια απέναντι σε οποιαδήποτε έκκληση «κοινωνικής ευπρέπειας» που τους φαίνεται ακατανόητη και αγελαία, γιατί, κατά βάθος, ζούνε αυτό που η Μάργκαρετ Θάτσερ έλεγε ότι δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άτομα και οικογένειες. Το «ζήσε και άφησε τους άλλους να πεθάνουν», εξάλλου, μπορεί κάλλιστα να εκφράζεται και μέσα από πολύ προχωρημένες κοινωνικο-πολιτικές κριτικές. Ουδείς λόγος να φαίνεται ντεμοντέ.

Είκοσι εφτά χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την Αθήνα την Παρασκευή για την περιφέρεια, σύμφωνα με το Έθνος. Μια μετακίνηση όμως που δεν είναι παρά ένα κλάσμα εκείνης που συμβαίνει τη Μεγάλη Πέμπτη ή την 1ηΑυγούστου κάθε χρονιάς.

Το νούμερο δεν κρίνεται σε σύγκριση «με τις άλλες εξόδους», γιατί σκοπός δεν είναι να κάνουμε ρεπορτάζ έναρξης διακοπών. Θα κριθεί στη βάση της πανδημίας, με την στατιστική της μετάδοσης των κρουσμάτων και με το σκεπτικό ότι ενδεχόμενη διασπορά του ιού σε νομούς της περιφέρειας με ελάχιστα νοσοκομεία, και μικρή φέρουσα ικανότητα περίθαλψης του γενικού πληθυσμού, είναι πιθανόν να φέρει την Ελλάδα ενώπιον καταστάσεων Λομβαρδίας.

Με αυτό το κριτήριο, λοιπόν, οι 27.000 που την Παρασκευή πέρασαν τα διόδια εξόδου από την Αθήνα, δεν είναι «30% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα», αλλά ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που ένα πολύ μικρό του κομμάτι φορτώνει στον γενικό πληθυσμό με το «εγώ έτσι γουστάρω»…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 22 Μαρτίου 2020 - 13:51

Κάποιοι έχουν αναγάγει το να σπάνε την έκκληση για (αυτο)περιορισμό σε ύψιστη αντικαπιταλιστική και αντιαυταρχική πράξη. Άλλοι δεν ανέχονται να παραβιάζουν την Αγία Ρουτίνα της απόλαυσης. Αδιαφορούν για το γεγονός ότι μια ολόκληρη κοινωνία βιώνει τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της απομόνωσης, κι ακόμη περισσότερο ότι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εργαζόμενοι και επαγγελματίες που βιώνουν και θα βιώσουν ακόμη χειρότερα στο μέλλον μια οικονομική καταστροφή, και τέλος ότι δεκάδες χιλιάδες εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο να κολλήσουν για να μπορούν να έχουν οι υπόλοιποι την πρόσβαση στην τροφή, την ενέργεια και βέβαια την περίθαλψη. Όλα αυτά για να μην ψάχνουμε φέρετρα, για να περιορίσομε όσο γίνεται τις απώλειες ΔΙΚΩΝ μας ανθρώπων. Το να αδιαφορείς για όλα αυτά και να τα ακυρώνεις δεν είναι φτύσιμο στα μούτρα του Μητσοτάκη αλλά στα μούτρα όλων μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 25 Μαρτίου 2020 - 04:40

Σωστά αυτά τα οποία λέτε για τους ανεύθυνους και τους υποστηρικτές τους.
Όμως άσχετα με αυτούς το θέμα είναι ότι δυστυχώς τα προσωρινά μέτρα για μια
κατάσταση έκτακτης αναγκης συνήθως διαρκούν περισσότερο από την κατάσταση έκτακτης
αναγκης. Υπό της απειλή μιας … νεας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να μην είναι
τα ίδια μέτρα αλλά κάποια παρόμοια. Μιλάμε για το μετά όχι για το τώρα.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου ολοκληρωτισμού είναι η παραβίαση της ιδιωτικοτητας
και κυρίως ο έλεγχος συμπεριφοράς. Αυτος είναι και ο μεγάλος καημος των διεθνών και των εν Ελλάδι
εξουσιαστών (ναι υπάρχουν παράλληλα με τους παγκοσμιοποίητες αν δεν ταυτίζονται κιολας). Μάλιστα έχει πολλά τετοια παιδάκια μεσαια στελέχη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μαζί και με τους νεοφιλελεύθερους εθνομηδενιστες ( οι αριστεροί εθνομηδενιστες ειναι αλλού). Και στο στόχαστρο τους είναι ο ελληνικός τροπος ζωής και κυρίως ο τρόπος
διασκέδασης. Είτε είναι καλός είτε είναι κακός είτε είναι κακογουστος. Αν διαβάσει κανείς τα άρθρα τους σε διάφορα
site πάνω σε κοινωνικά θέματα θα νιώσει κυριολεκτικά ότι πνίγεται. Όλοι αυτοί στα βιογραφικά τους διαθέτουν Phd.

Πιστεύουμε ότι στο προσεχές μέλλον αυτοί οι τύποι -εδω και διεθνώς – θα μας θέσουν το πλαστό δίλλημα. Ιδιωτικότητα και συμπεριφορά όπως την ξέραμε η υγεία. Με στόχο να διαλέξουμε την …υγεία. Θα βοηθήσει και η τεχνολογία σ αυτό βέβαια.

Έχει αναλυθεί τις τελευταίες μέρες από τον Γ. Καραμπελια το πλήγμα που έχει φέρει ο ιός στην παγκοσμιοποίηση
και στους υποστηρικτές της. Πράγματι αυτό ισχύει και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να αγωνιστούμε για την
επιβίωση του δικού μας έθνους. Απλά διαισθανομαστε που θα το πάνε τώρα και φοβόμαστε μη μας τη φέρουν
απο αλλού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ