Αρχική » Κωνσταντίνος Κουκκίδης: Ο ξεχασμένος ήρωας-εύζωνας!

Κωνσταντίνος Κουκκίδης: Ο ξεχασμένος ήρωας-εύζωνας!

από Τζούλια Λιακοπούλου

Τζούλια Λιακοπούλου

Ο Κων. Κουκκίδης, στις 27/4/41 τυλίχτηκε με τη γαλανόλευκη και έπεσε από το βράχο της Ακρόπολης για να μην την παραδώσει στους Γερμανούς κατακτητές!!!

Μάθημα ζωής, γι αυτούς που ενστερνίζονται τις θέσεις και τις απόψεις της Νέας Τάξης πραγμάτων και τα φερέφωνά της… Γι αυτούς που προωθούν τις  νεοταξικές τους ιδεολογίες… Που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου… Που καταστρέφουν τη σκέψη και τη συνείδησή μας, προβάλλοντας αντιήρωες της παρακμής, του άκρατου δικαιωματισμού, της παραβίασης της ανθρώπινης φύσης.

Μάθημα ζωής στους ιδεοληπτικούς ήρωες… που μας επιβάλλουν την ετερότητα, ενώ την ίδια στιγμή καταργούν τη δική μας ταυτότητα… Μάθημα ζωής για τους υποτελείς εξουσιολάγνους, πειθήνια όργανα της Γερμανικής Ευρώπης και του ΝΑΤΟ…!!!  

Φέτος, συμπληρώνονται 79 χρόνια από την είσοδο των Γερμανών κατακτητών στην   Αθήνα. Ήταν  Κυριακή, 27 τ’Απρίλη του  1941.

Ο Κων. Κουκκίδης ήταν ένας 17χρονος Εύζωνας ο οποίος, εκτελούσε χρέη φρουρού της Ελληνικής Σημαίας στην Ακρόπολη.

Την πρώτη ημέρα παρουσίας των Γερμανών στην Αθήνα, ένα γερμανικό Απόσπασμα με επικεφαλείς τον λοχαγό Πέτερ Γιάκομπι (Peter Jacoby) και τον υπολοχαγό  Τζορτζ Έλσνιτς (Georg Elsnits), ανέβηκαν στην Ακρόπολη για να αναρτήσουν την Γερμανική Σημαία. Ζήτησαν από τον Κουκκίδη να υποστείλει την Ελληνική. Ο Κουκκίδης, στην αρχή, αρνήθηκε να την υποστείλει και να αναρτήσει στη θέση της τη Σβάστικα, αγνοώντας τη διαταγή του επικεφαλής αποσπάσματος των Ναζί. Στη συνέχεια, αδυνατώντας να εκτελέσει τη διαταγή, βουβός και βουρκωμένος, κατέβασε την Ελληνική Σημαία, τύλιξε το κορμί του μ’ αυτήν και πήδηξε από  τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Ένας παγοπώλης με το γιό του, έβαλαν το νεκρό παλληκάρι στο καρότσι με το οποίο μοίραζαν τις κολώνες πάγου στα σπίτια, το πήγαν στο Α΄ Νεκροταφείο. Εκεί βρήκαν ένα παπά και του είπαν τι είχε συμβεί. Αυτός τους πήγε σε ένα ανοικτό τάφο, τύλιξαν το παλληκάρι με ό,τι είχε μείνει από τη σημαία. Είπε δύο-τρία λόγια ο παπάς και το παράχωσαν. Έτσι, απλά!

Στις 9 Ιουνίου 1941 η εφημερίδα “Daily Mail” έγραψε: «A Greek carries his flag to the death» (Ένας Έλληνας φέρει τη σημαία του έως το θάνατο).

Ο αντιστασιακός ερευνητής Κ. Κωστόπουλος έγραψε: «Ο Ήρωας Στρατιώτης, χτυπώντας πάνω στα βράχια, στη διαδρομή της πτώσεώς του στον γκρεμό από το βράχο της Ακροπόλεως, όταν τελικά κατρακυλώντας, έπεσε στην οδό Θρασύλλου στην Πλάκα, είχε πολτοποιηθεί και η στολή του ήταν καταξεσκισμένη. Όταν τον περιμάζεψαν δύο-τρεις κάτοικοι της Πλάκας, δεν βρήκαν τίποτα επάνω του εκτός από ένα τσαλακωμένο ταχυδρομικό δελτάριο στο οποίο έγραφε πολύ κακογραμμένα το όνομα του παραλήπτη: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ».

Στο σημείο που έπεσε ο Κουκκίδης, ο Δήμος Αθηναίων, συμβολικά έχει αναγείρει αναθηματική στήλη να θυμίζει σε όλους τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του νεαρού εύζωνα για την πατρίδα.

Κανένας δε διδάσκει καλύτερα από την Ιστορία…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ