της Ν. Γκατζούλη, από το Άρδην τ. 76, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2009
Επανέρχομαι σε μια χρόνια πρόταση της Ομογένειας προς όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά δύο πράγματα:
1ον) την καλύτερη διαθέσιμη επαγγελματική εταιρεία Λόμπι και
2ον) την καλύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων, για να παρακολουθούν και να προωθούν τα συμφέροντα της χώρας στην πρωτεύουσα της μοναδικής υπερδύναμης.
Οι καιροί έχουν αλλάξει. Απόδειξη, οι προφανείς επιτυχίες της πΓΔΜ και Τουρκίας με ελάχιστη ομογένεια στις ΗΠΑ. Η πΓΔΜ και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο Λόμπι, την Hill and Knowlton που βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του κ. Κίσινγκερ. Ακόμη και οι νήσοι Cayman έχουν το Livingston Group που προωθεί τα συμφέροντά τους.
Από τότε που ασχολήθηκα με την Παμμακεδονική έχω επίσης ασχοληθεί με τη σκοπιανή προπαγάνδα σε όλες τις εκδηλώσεις της, σε επίπεδο ακαδημαϊκό, εκκλησιαστικό, πολιτικό, αλλά και στο διαδίκτυο. Οφείλω να τονίσω ότι πρόκειται για μία πολύ καλά χρηματοδοτούμενη και άψογα οργανωμένη προπαγάνδα, στην οποία, πέρα από το επίσημο κράτος των Σκοπίων εμπλέκονται σημαντικότατοι παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής – πολύ πιο επίφοβοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, κύριο εργαλείο για την προώθησή της υπήρξε ένα πανίσχυρο πλέγμα από αλληλοστηριζόμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», κάποιες εκ των οποίων χρηματοδοτήθηκαν απροκάλυπτα και από σκοπιανής πλευράς.
Ας εξετάσουμε όμως μερικές περιπτώσεις ανθρώπων και φορέων που εκουσίως ή ακουσίως -λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης- έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης του σκοπιανού αναθεωρητισμού:
1) «Ελληνικό Παράρτημα των Συμφωνιών του Ελσίνκι»
Το «Ελληνικό Παράρτημα των Συμφωνιών του Ελσίνκι» καταγγέλλει την ύπαρξη «μακεδονικής», «τουρκικής» και «αλβανικής» μειονότητας στην Ελλάδα. Οι εκθέσεις του, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «τουλάχιστον αμφιλεγόμενες», αποστέλλονται σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ανακυκλώνονται από τα ΜΜΕ, καλλιεργώντας την αντίληψη ότι ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος, από την Πελοπόννησο μέχρι την Φλώρινα, κατοικείται από εκατοντάδες χιλιάδες «μειονοτικούς Μακεδόνες», «Αλβανούς» και «Τούρκους», τα δικαιώματα των οποίων καταπατώνται. Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Παραρτήματος των Συμφωνιών του Ελσίνκι αναφέρεται ρητώς, ανάμεσα στους χρηματοδότες του, η σκοπιανή οργάνωση «Macedonian Human Rights Movement of Canada», με πρόεδρο τον Bill Nicholov.
http://www.greekhelsinki.gr/bhr/english/profile.html
http://www.mhrmi.org/contact.html
Σας γνωστοποιώ λοιπόν τι είχε γράψει ο κύριος Nicholov σε δημόσιο forum συζητήσεων, τον Οκτώβριο του 1998:
http://groups-beta.google.com/group/alt.news.macedonia/msg/2e1b8a273b1af1b3?dmode=source
«Ελλάδα – το ρολόι χτυπά αντίστροφα για τον διαμελισμό της από τρία έθνη».
«Η Ελλάδα» –έγραφε ο κύριος Νicholov– «θα χάσει την Μακεδονία του Αιγαίου από τους «Mακεδόνες», τη Θράκη και την Κύπρο από την Τουρκία και την Ήπειρο από την Αλβανία. Τι θα απομείνει τελικά σε σας τους δήθεν Έλληνες; Ο μικρός σας βράχος που ονομάζεται Αθήνα, η οποία είναι 50% αλβανική.
Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες!»
2) Η Felice Gaer, Επίτροπος των ΗΠΑ στην Επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού Θρησκευτικής Ελευθερίας του OSCE, υποβάλλοντας την εισήγησή της επί Εθνικών Μειονοτήτων, στη Βαρσοβία, την 28η Σεπτεμβρίου 2005, ανέφερε τα εξής για τις μειονότητες στην Ελλάδα: «Η κακομεταχείριση των εθνικών μειονοτήτων των Τούρκων, Αλβανών και Μακεδόνων αποτελεί θέμα ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες…» βλ. http://osce.usmission.gov/archive/2005/09/HDIM_On_National_Minorities_09_28_05.pdf
3) Η Εγκυκλοπαίδεια Britannica, στις εκδόσεις του 2003-2004, και στο σκληρό δίσκο ο οποίος συνοδεύει τις εκδόσεις, αναφέρει τις εξής στατιστικές για τις προαναφερθείσες μειονότητες στην Ελλάδα:
Πληθυσμός (2003):
Εθνική σύνθεση (2000):
Έλληνες 90,4% – 9.944.000
Μακεδόνες: 1,8% – 198.000
Αλβανοί: 1,5% -165.000
Τούρκοι: 1,4% – 154.000
Πομάκοι: 0,9% – 99.000
{Ρόμα (Αθίγγανοι): 8% – 88.000
ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Άλλοι: 3,2% – 352.000.)}
Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής απευθύνθηκε με ηλεκτρονική επιστολή προς την Εγκυκλοπαίδεια, επισημαίνοντας μερικές πραγματικότητες. Με σαφήνεια αναφέρεται στην επιστολή αυτή πως οι διεθνείς συνθήκες δεν αναφέρουν πουθενά την ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων στον ελλαδικό χώρο, γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τέτοιες. Η ίδια αναφορά επαναλαμβάνεται από την CIA των ΗΠΑ: http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/gr.html#People, καθώς και από το State Department: http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/3395.htm
Οι στατιστικοί πίνακες της Εγκυκλοπαίδειας Britannica δεν απεικονίζουν ούτε τη νομική ούτε την ιστορική πραγματικότητα του θέματος. Η Ελλάδα και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ορθόδοξων και μουσουλμανικών πληθυσμών, στις 30 Ιανουαρίου 1923, η οποία συμφωνία ενσωματώθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, την 25η Ιουλίου 1923. Η Συνθήκη δεν αναγνωρίζει εθνική τουρκική μειονότητα εντός των ελληνικών συνόρων.
Όπως φαίνεται από τα προαναφερθέντα, η Επίτροπος των ΗΠΑ στο OSCE, καθώς και η Εγκυκλοπαίδεια Britannica δεν έλαβαν τις πληροφορίες τους ούτε από την επίσημη ελληνική Κυβέρνηση ούτε από άλλη επίσημη πηγή. Εμείς αναρωτιόμαστε ποια είναι τελικά η προέλευση όλων αυτών των στατιστικών;
4) Μελέτες ατόμων που ανήκουν στο ελληνικό ίδρυμα Χάραξης Εξωτερικής Πολιτικής «ΕΛΙΑΜΕΠ»
Παραθέτω ενδεικτικά τους εξής 2 τίτλους:
http://www.eliamep.gr/eliamep/files/State%20of%20art%20Greece%20FINAL.pdf
α) Περιοχές, Μειονότητες και Ευρωπαϊκή Πολιτική: Μια αριστουργηματική εισήγηση για τους Τούρκους Μουσουλμάνους Δυτικής Θράκης, όπου οι ερευνήτριες του ΕΛΙΑΜΕΠ, Σία Αναγνωστοπούλου και Άννα Τριανταφυλλίδου αναφέρουν:
«Παρά τις γενναιόδωρες εκπαιδευτικές και θρησκευτικές παροχές, μετά το 1974, οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδίωξαν να περιορίσουν τα κοινωνικό-οικονομικά δικαιώματα της μειονότητας, θεωρώντας την ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής της Κύπρου και ως παρακλάδι της Τουρκίας…»
http://www.socresonline.org.uk/2/1/7.html
β) «Νεοελληνικός Εθνικισμός»
όπου σε μια άλλη μελέτη τους για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Τριανταφυλλίδου, Καλλονή και Μικράκη, αναφέρουν:
«… στα Βαλκάνια, όπου τα έθνη γίνονται αντιληπτά με εθνικούς όρους, τα κράτη που σχηματίστηκαν κατόπιν της πτώσεως της οθωμανικής αυτοκρατορίας έπασχαν από μεγάλες παραισθήσεις, δηλαδή ότι αντιπροσώπευαν εθνικά ομοιογενείς κοινωνίες… Οι μειονότητες στην Ελλάδα δοκιμάστηκαν με πάμπολλα μέτρα καταπιέσεων που ποικίλλουν από την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ακραίες καταστάσεις όπως συλλογική αποβολή και γενοκτονία».
Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένες ερευνήτριες όχι μόνον αναπαράγουν τις θέσεις εχθρικών προς την Ελλάδα χωρών, αλλά προχωράνε και ένα βήμα παραπέρα καταγγέλλοντας επί λέξει τη χώρα μας για γενοκτονία. Και όλα αυτά μέσα από ένα ίδρυμα ταγμένο στην προάσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.
5) Η περίπτωση της Δρ. Riki Van Boeschoten
http://strates.revues.org/document381.html
Το 1993, η Δρ. Boeschoten, που σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισκέφτηκε με την Δρ. Helleen van der Minnie, περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και έκαναν μια μελέτη με τίτλο, Γλώσσες Μειονοτήτων στην Περιοχή της Φλώρινας και της Αριδαίας.
Στην αρχή της μελέτης αυτής, οι ανθρωπολόγοι ακαδημαϊκοί αναφέρουν: «Στην περιοχή αυτή της Φλώρινας και της Αριδαίας, εκτός από την δεσπόζουσα γλώσσα, οι εξής επίσης γλώσσες χρησιμοποιούνται: η Μακεδονική, η Βλάχικη (συγγενής της Ρουμανικής), Αρβανίτικα (συγγενής της Αλβανικής), Τούρκικα, Ρομ και η Ποντιακή διάλεκτος».
Ας παραβλέψουμε το γεγονός πως τα Βλάχικα, τα Αρβανίτικα και τα Ποντιακά είναι άμεσα συνυφασμένα με την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό του Ρωμαίικου και δεν αντιπροσωπεύουν κανενός είδους μειονοτικές ομάδες, η αναφερόμενη «Μακεδονική» γλώσσα ποια είναι; Ποιοι είναι αυτοί οι «Μακεδόνες» που αποτελούν μειονότητα ανάμεσα σε δυόμισι εκατομμύρια Μακεδόνες; Και ποιους εννοούν άραγε ως τουρκόφωνες μειονοτικές ομάδες της Μακεδονίας; Τους Έλληνες επιζώντες του ελληνικού ολοκαυτώματος στην Μικρά Ασία; Και έτσι οι ερευνήτριες, οι οποίες δεν είναι καν γλωσσολόγοι, παρουσίασαν ως μειονότητες τους δίγλωσσους Έλληνες της Φλώρινας, στα επίσημα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και τώρα μπορεί κάλλιστα το Helsinki Monitor, ή κάθε οργανισμός που δήθεν προστατεύει μειονοτικά δικαιώματα, να σέρνει τη χώρα μας σε διάφορα διεθνή δικαστήρια για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, με τι στοιχεία καταλογίζει η κυρία Boeschoten την ύπαρξη μειονότητας 150.000 «μακεδονόφωνων» στην Ελλάδα; Αρκεί η σύντομη επίσκεψη σε 70 μόλις χωριά, με πληθυσμό ελάχιστο, ντόπιων και προσφύγων, για να στηρίξει τις «στατιστικές» της; Και εδώ μπορεί ακόμα να τεθεί το ερώτημα: γιατί ειδικά η περιοχή της Φλώρινας; Άλλες περιοχές της Ελλάδος δεν προσέφεραν στις δυο ερευνήτριες δυνατότητες μελέτης τοπικών διαλέκτων; Γιατί τόσο ενδιαφέρον για αυτό τον συγκεκριμένο χώρο στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα;
Η ελληνική πολιτεία πρέπει να προσέξει πάρα πολύ τον δίγλωσσο ελληνισμό των ακριτικών αυτών περιοχών και να μην τους ομαδοποιεί σε Σλάβους. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και δυσφορία για τον παραγκωνισμό και την αδιαφορία εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας για τους παραμεθόριους αυτούς Έλληνες.
Θέλω επίσης να προσθέσω πως μέλη της Παμμακεδονικής Ενώσεως Αμερικής παραβρεθήκαμε σε πανεπιστημιακό σεμινάριο που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Princeton, πριν ένα χρόνο, με κυρίους ομιλητές τους Boeschoten και Danforth, όπου και οι δυο τους μας μίλησαν για το «παιδοφύλαγμα», χρησιμοποιώντας καινούργια ορολογία για το παιδομάζωμα του εμφυλίου και ωραιοποιώντας την εγκληματική αυτή πράξη.
Ο συνεργάτης της κυρίας Boeschoten, Δρ. Loring Danforth, διδάσκει στο Κολλέγιο Bates της Πολιτείας Maine στις ΗΠΑ, έχει γράψει ανθελληνικά συγγράμματα, παίρνοντας τις θέσεις των Σκοπιανών. Στην προσπάθεια μάλιστα της Παμμακεδονικής Ένωσης να υιοθετηθεί ψήφισμα από την Πολιτεία του Τέξας υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ο εν λόγω ακαδημαϊκός πρωτοστάτησε αναφέροντας τα εξής στην εφημερίδα Texas Observer: http://www.texasobserver.org/showArticle.asp?ArticleID=1273
«Τα αποδεικτικά στοιχεία μεταξύ μελετητών της ιστορίας δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που δηλώνεται στο ψήφισμα πως οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Το HR107 με ενοχλεί ιδιαίτερα ως μελετητή, όχι μόνο λόγω των ιστορικών ανακριβειών, αλλά επειδή πολιτικοποιεί περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Θέλω να σας πληροφορήσω πως το Ψήφισμα HR107, παρά τις αντιδράσεις της σκοπιανής Διασποράς και τις εισηγήσεις του προαναφερθέντος «ακαδημαϊκού», υιοθετήθηκε από την Πολιτεία του Τέξας. Η δράση των δυο ακαδημαϊκών όμως συνεχίζεται, και μάλιστα στην Ελλάδα. Θα βρίσκονται στην Καστοριά από τις 6 μέχρι 9 Ιουλίου, λαμβάνοντας μέρος σε ακαδημαϊκό συνέδριο, πιθανότατα για να προωθήσουν το αίτημα της επιστροφής δεκάδων χιλιάδων Σκοπιανών στα «πάτρια εδάφη» τους, ανθρώπων δηλαδή που, τόσο κατά την κατοχή όσο και κατά τον εμφύλιο, είχαν δράσει αποσχιστικά εις βάρος της Μακεδονίας μας. Γι αυτό δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, αλλά να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και πάντοτε έτοιμοι να αντικρούσουμε τις παραποιήσεις της ιστορίας.
Υπέρογκα ποσά για «επιστημονικές» έρευνες: Βλέπε στο Personal strath
6) Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων
Τον Μάιο 2005, έγινε ένα συνέδριο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας από την γερμανικής προελεύσεως Μη Κυβερνητική Οργάνωση της «Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων», που φέρει το ακρώνυμο (FUEN).
Η τρίτη παράγραφος της αποφάσεώς τους έχει ως εξής:
Η Αλβανία και η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσουν τους Αρωμάνους σαν την μεγαλύτερη μειονότητα στο Σύνταγμά τους, να κάνουν απογραφή του πληθυσμού, να αλλάξουν τον νόμο περί πολιτικών κομμάτων και να προσφέρουν στους Αρωμάνους το δικαίωμα να εκπέμπουν στο Εθνικό Ραδιοφωνικό Δίκτυο και τηλεόραση, στην Αλβανία και Ελλάδα, με δικαίωμα να σχηματίσουν τοπικές Διοικητικές μονάδες Αρωμάνων επιθυμούντων ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (πολιτισμική ή ΕΔΑΦΙΚΗ).
Σ’ αυτό το σημείο θέλω φυσικά να αναφέρω πως η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε από καμιά Ελληνική Ένωση Βλάχων. Έλαβε όμως μέρος στο προαναφερθέν Συνέδριο το Ουράνιο Τόξο!
7) Το Κέντρο Έρευνας Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ).
Πρόκειται για έναν ακόμη «Μη Κυβερνητικό Οργανισμό», που αγωνίζεται για την ανάδειξη μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα. Μεταξύ των στελεχών του συγκαταλέγονται πρόσωπα που έπαιξαν καίριο ρόλο στην χάραξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την τελευταία δεκαετία και μάλιστα από θέσεις-κλειδιά στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των Βλαχοχωρίων είχαν ήδη, εδώ και 6 χρόνια, καταγγείλει το ΚΕΜΟ για προσπάθεια ανάδειξης ανύπαρκτων μειονοτήτων – http://www.tamos.gr/newspaper.htm
Πιο πρόσφατα ένα από τα μέλη του ΚΕΜΟ, ο Δρ. Thede Kahl, πολιτικός γεωγράφος (http://www.kemo.gr/gr/03.html), έλαβε μία αυστηρότατη επιστολή από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχικων Πολιτιστικών Σωματείων. Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας, κύριος Κωνσταντίνος Αδάμ και Ηρακλής Χασιώτης, διαμαρτυρόμενοι για την δράση του προαναφερθέντος επιστήμονα, επεσήμαναν:
«Ο κ. Thede Kahl προσπαθεί, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε, να πείσει τους Έλληνες Βλάχους να αισθανθούν λιγότερο υπερήφανοι για το μεγάλο αριθμό Βλάχων ευεργετών και ηρώων των οποίων η συνεισφορά προς την πατρίδα μας ήταν τεράστια. Αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η αρνητική έμφαση; Θεωρεί μήπως ότι, μ’ αυτόν τον τρόπο, η συμβολή των Βλάχων μικραίνει την ιστορική, πολιτιστική και πολιτική εξέλιξη της ελληνικής πραγματικότητας; (http://www.tamos.gr/popsb_reply_en.htm).
Κλείνοντας την επιστολή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων σημειώνει: «Σε μία εποχή που η αλλοίωση ορισμένων κινημάτων που στοχεύουν στο διαίρει και βασίλευε κοινωνιών έχει γίνει ένα θαυμάσια πληρωμένο επάγγελμα, όμως υπάρχουν αντισώματα που αντιστέκονται αποφασιστικά στις προθέσεις υψηλότερων δυνάμεων αλλαγής της γεωπολιτικής σκηνής».
Ο Δρ. Τσιτσελίκης, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, είναι και αυτός μέλος του ΚΕΜΟ το οποίο, σύμφωνα με άρθρο του Καρκαγιάννη της Καθημερινής, χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από την Ελληνική Πολιτεία. Στη μελέτη του, «Υπηκοότητα στη Ελλάδα-Προκλήσεις του Παρόντος για Μελλοντικές Αλλαγές», η οποία μπορεί να βρεθεί στο Διαδίκτυο (http://www.kemo.gr/archive/papers/Tsitsel.htm#_ftnref3), καταγγέλλει με ένα δήθεν επαναστατικό και σίγουρα άκρως ελκυστικό για την νεολαία λόγο, τη μονολιθικότητα της ελληνικής Πολιτείας. Ο κ. Τσιτσελίκης χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Η μαθητιώσα νεολαία των μεταναστών στην Ελλάδα επιβάλλεται να μάθει τη γλώσσα και τον κυρίαρχο ελληνικό πολιτισμό, στοιχεία πράγματι απαραίτητα για τη διαδικασία της κοινωνικής ολοκλήρωσής τους. Αντίθετα, υπάρχει μια συνολική απουσία της εκμαθήσεως της γλώσσας και θρησκείας τους ή ακόμα και η ύπαρξη του πολιτισμού τους σ’ αυτούς και στους Έλληνες συμμαθητές τους. Αυτή η κατάσταση διαιρεί τις πολιτισμικές αξίες και παρατηρείται επικράτηση του κυρίαρχου ελληνικού στοιχείου πέρα κάθε μεταναστευτικής κουλτούρας».
Όπως, επίσης, ο ίδιος αναφέρει:
«Η διπλή υπηκοότητα, Ελληνική και Μακεδονική, συνιστά ακόμα μείζoν πολιτικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνεχώς αρνείται το δικαίωμα της επιστροφής και της απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας σε πρόσφυγες «Μακεδονικής προέλευσης».
8) Γνωρίζετε, αγαπητοί μου συμπατριώτες, ότι το Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη εδρεύει εδώ στη Θεσσαλονίκη; (http://www.see-jhp.org/hw_download.html). Αυτή τη στιγμή, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Σίφτερ, η δε ΜΚΟ ανέλαβε την έκδοση τεσσάρων βιβλίων Κοινής Ιστορίας των Βαλκανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Τα προαναφερθέντα βιβλία, υποτίθεται ότι θα επιφέρουν «ισορροπία», «αντικειμενικότητα» και «συμφιλίωση» στα Βαλκάνια, θεωρία συζητήσιμη, δεδομένου ότι προωθούν λανθασμένες απόψεις και ερμηνείες. Αμφισβητούν δε ανοιχτά την ελληνική εθνοπολιτιστική διάσταση και ιστορική συνέχεια της Μακεδονίας και προπαγανδίζουν την ύπαρξη ξεχωριστής, δήθεν μακεδονικής, εθνικής οντότητας.
Παραθέτω χαρακτηριστικά ένα σκοπιανό «ποίημα» που δημοσιεύεται στα εν λόγω βιβλία για την «εμπέδωση» της «μακεδονικής ταυτότητας» στους μαθητές, υπό τον τίτλο «Οι ιστορικές ρίζες του Μακεδονικού Έθνους-Gjorgj Pulevski» (σελ. 107-108).
«H προγονική μας γη είναι αυτό το μέρος το τόσο αγαπητό στους “Μακεδόνες”. Ήταν ένα βασίλειο με βασιλιά τον Φίλιππο. Μία αρχαία Αυτοκρατορία του Αλέξανδρου του Τσάρου. Ο Μακεδόνας Τσάρος μας, γνωστός σε όλη την υφήλιο ως Αλέξανδρος ο Μέγας. Άφησε την Αυτοκρατορία του στη βαλκανική Χερσόνησο σε όλους τους Σλάβους Ορεσίβιους… Οφείλουμε να αγαπάμε την προγονική μας γη. Είναι το δικό μας, αρχαίο Μακεδονικό βασίλειο. Ας ενωθούμε όλοι μας, ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουμε τους εαυτούς μας… Τα αδέρφια μας, οι Ορθόδοξοι Μακεδόνες. Ας γίνουμε όλοι ένα και ας αγωνιστούμε γενναία. Όπως ακριβώς οι αρχαίοι ημών πρόγονοι υπό τον Τσάρο Αλέξανδρο… Ας αναβιώσουμε την αρχαία μας ιστορία… ας την εκπληρώσουμε τώρα…»
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα βιβλία, που έχουν χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την εταιρεία Κόκα-Κόλα αλλά και από αυτήν ακόμη την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, πρόκειται να μεταφραστούν επίσης και στα ελληνικά, δεδομένου ότι προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από Έλληνες μαθητές, καθώς και από μαθητές άλλων βαλκανικών χωρών, στα πλαίσια αναθεωρημένων σχολικών προγραμμάτων.
Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,
Σε καιρούς δύσκολους, όπως οι σημερινοί, οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί και, μεταξύ πολλών άλλων κινδύνων, ο εχθρός, κρυμμένος κάτω από τη μάσκα ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και καμουφλαρισμένος κάτω από δήθεν «ειρηνοποιούς» σκοπούς ορισμένων δήθεν μελετητών, προσπαθεί να μπει από την κερκόπορτα, την οποία άφησαν μισάνοιχτη οι διάφοροι εφιάλτες που προσπαθούν, διαιρώντας μας σε μειονότητες, να μας καταστήσουν πιο ευάλωτους, πιο χειραγωγήσιμους για κάποιους.
Εάν εμείς δεν κλείσομε ερμητικά την κερκόπορτα, εάν εμείς δεν υπερασπιστούμε την ιστορία μας και την ταυτότητά μας, αυτό δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί από οιονδήποτε άλλον. Εμείς οι Μακεδόνες, εμείς οι Έλληνες, πρέπει να ξεχυθούμε στα διάφορα διεθνή fora και να πείσουμε αυτούς που αποφασίζουν τις τύχες των λαών πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι Γιουγκοσλαβία, δεν αποτελείται από ένα μίγμα ετερόκλητων μειονοτήτων, αλλά από πολίτες που έχουν τα ίδια δικαιώματα σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, και σίγουρα δεν ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ξένες παρεμβάσεις για να διδάξουμε την ΔΙΚΗ μας ΙΣΤΟΡΙΑ.
Σας ευχαριστώ πολύ.
The Pan-Macedonian Association of America, Sixty Years of Activity.
www.Macedonia.info
*H Νίνα Γκατζούλη είναι Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής