Από το Άρδην τ. 72, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2008
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, γύρω στα 1000 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (ΣΕΥΑΕΚ) και της Συμπαράστασης Αγώνα Κύπρου (ΣΑΚ), με ομιλητές τους Βάσο Λυσσαρίδη, Γεράσιμο Αρσένη, Ανδρέα Αγγελίδη, Άριστο Μιχαηλίδη, και συντονιστή από πλευράς των οργανωτών τον Γιώργο Καραμπελιά.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι πολλών Κυπριακών Σωματείων και κινήσεων, με εκπροσώπους τους που ήρθαν από την Κύπρο, ανάμεσά τους ο Γιάννης Σιεκέρσαββας της «Αδούλωτης Κερύνειας», ο Πάνος Ιωαννίδης από την «Κίνηση Ελευθερία και Κράτος Δικαίου στην Κύπρο», ο οποίος επέδωσε και τιμητική πλακέτα της κίνησης στους διοργανωτές, η Έλενα Μηλιώτη από την «Κίνηση για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου», ο Χρήστος Πέτρου από ομάδα Κυπρίων φοιτητών της Αθήνας, η ηρωική δασκάλα των εγκλωβισμένων Ελένη Φωκά, ενώ παρενέβησαν και πολλοί άλλοι, όπως ο Γιάννης Μαύρος και η Αλίκη Μαραγκοπούλου.
Είναι αλήθεια ότι η εκδήλωση της ΣΕΥΑΕΚ και του ΣΑΚ ξεπέρασε κάθε προσδοκία ακόμα και των ίδιων των διοργανωτών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Γρίβας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί, πρέσβεις, κ.ά.
Όπως ήταν φυσικό, η πρωτοβουλία της ΣΕΥΑΕΚ και του ΣΑΚ θορύβησε πολλούς που θεωρούσαν ότι αυτή τη φορά θα κατορθώσουν να δημιουργήσουν τα τετελεσμένα που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν με το Σχέδιο Ανάν. Έτσι τα περισσότερα ΜΜΕ, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και ιδιαίτερα τα κρατικά, φρόντισαν να αποσιωπήσουν την εκδήλωση, ακόμα και να ματαιώσουν προγραμματισμένες συνεντεύξεις του Β. Λυσσαρίδη. Η πρεσβεία της Κύπρου –εν τη απουσία για λόγους υγείας του πρέσβη κ. Γεωργή– δεν απέστειλε χαιρετισμό, όπως είχε δηλώσει και όφειλε να κάνει σε εκδήλωση με μέλη της Κυπριακής Βουλής, κατόπιν πιεστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης της Λευκωσίας, διότι δήθεν επρόκειτο να ακουστούν υβριστικές εκφράσεις κατά του προέδρου της Κύπρου από τους οργανωτές. Τέλος, η Χαραυγή, επίσημο όργανο του ΑΚΕΛ, φρόντισε να «φιλοξενήσει» καταλλήλως την είδηση στις στήλες της, γράφοντας αλλεπάλληλα επικριτικά άρθρα, γεγονός που αποτελεί δείκτη του ότι οι ενορχηστρωτές της επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν έχουν ανησυχήσει.
Η μαζική προσέλευση απέδειξε ότι τα αντιστασιακά αντανακλαστικά των πολιτών είναι θέση να υπερβούν τη σιωπή που επιβάλλουν οι δυνάμεις που επιθυμούν να «τελειώσουν» την Κύπρο και το Κυπριακό εδώ και τώρα. Από πάρα πολλούς, όπως και από τον Γεράσιμο Αρσένη, η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε μεγαλειώδης και απαρχή μιας νέας κινητοποίησης για τη σωτηρία της Κύπρου. Το ψήφισμα που κυκλοφόρησε η ΣΕΥΑΕΚ και η ΣΑΚ για μαζική συλλογή υπογραφών και αποστολή στην Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση συγκέντρωσε ήδη τεράστιο αριθμό υπογραφών και ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.