Αρχική » Οι ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις

Οι ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 61, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2006

Οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο. Ο όγκος των ανταλλαγών έχει καταγράψει άνοδο τα τελευταία χρόνια και το 2005 προσέγγισε τα 4,5 δισ. δολάρια1.
Οι ανταλλαγές, βέβαια, είναι άνισες, με την Ελλάδα να έχει ένα έλλειμμα της τάξης των 4 δισ. δολαρίων έναντι της Ρωσίας και η αναλογία εξαγωγών προς εισαγωγές να είναι μόλις ένα προς δέκα! Από τις ισχνές ελληνικές εξαγωγές, οι πιο σημαντικές είναι τα γουναρικά, που αντιπροσωπεύουν γύρω στο 40% του συνόλου, τα ψυγεία και τα πλαστικά προϊόντα. Οι Ρώσοι εξάγουν στην Ελλάδα φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ξυλεία, βαμβακέλαιο και ηλιέλαιο2. Η Ελλάδα εξαρτάται κατά ποσοστό 75% από τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και κατά 35% από τις αντίστοιχες του πετρελαίου3.
Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Οι ρωσικές επενδύσεις σε όλον τον κόσμο αυξάνονται τον τελευταίο καιρό, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου φέρνει πληθώρα ρευστού σε ρωσικά χέρια: μόνον στο πρώτο τρίμηνο του 2006, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 50% έναντι του 20054. Η ελληνική αγορά επιβεβαιώνει αυτήν την τάση.
Μία σημαντική επένδυση, βέβαια, έχει πραγματοποιηθεί ήδη από το 1991 στον τομέα της ενέργειας, με την ίδρυση της εταιρείας Προμηθέας gaz, η οποία προέκυψε έπειτα από συνεργασία της Gazprom και του Δημήτρη Κοπελούζου5.
Τον Φεβρουάριο του 2006, επισκέφτηκε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλερ, και εκδήλωσε ενδιαφέρον για μια σειρά εξαγορών, όπως σχετικά με την επιχείρηση των Φωσφορικών Λιπασμάτων, η οποία τελεί υπό πτώχευση. Επίσης, ο Α. Μίλερ εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τις νέες εταιρείες παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτροπαραγωγής6.
Λίγους μήνες μετά, το φετινό καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα εξαγορά ιδιαίτερης οικονομικής και πολιτικής βαρύτητας: η ρωσική εταιρεία Sistema εξαγόρασε το 51% των μετοχών της Ίντρακομ Telecom, τη σημαντικότερη εταιρεία του Κόκκαλη, έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ. Η Sistema είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών στη Ρωσία, με πάνω από 50 εκατομμύρια πελάτες. Το σύνολο του ενεργητικού της είναι 14 δισ. δολάρια7.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην κινητικότητα των ρωσικών κεφαλαίων. Τις ίδιες μέρες, πύκνωσαν οι φήμες που υποστήριζαν ότι ο ρώσικος ενεργειακός κολοσσός της Lukoil ενδιαφέρεται για την εξαγορά του 20% της Motor Oil8.
Στον αντίποδα, οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία κινούνται σε υποτονικό κλίμα. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 50 ελληνικές φίρμες δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της ρωσικής ομοσπονδίας, με πιο γνωστές την Coca Cola 3E, τη Μηχανική, τη Media Strom, την Chipita9 κ.α. Πάντως, η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά κρίνεται από κάθε άποψη ισχνή.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. -2. Πηγή: Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα. – 3. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.- 4. Εφημερίδα Καθημερινή 10/06/2006.
  2. Το Βήμα 03/09/2006. -6. Το Βήμα 03/09/2006.
  3. Δελτίο Τύπου Ίντρακομ, Τετάρτη 28/06/2006. Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.intracom.gr/intracom_telecom/gr/news/press/press2006/2006_6_28.htm. – 8. Καθημερινή 06/09/2006.
  4. Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα, Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία, 23/08/2006.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ