του Christian Romain, εκπαιδευτικού και συγγραφέα
αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα anixneuseis.gr
Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος
φωτογραφία: Getty Images
Ώστε λοιπόν, κατόρθωσαν να το λύσουν. Ώστε λοιπόν, μετά από μέρες και βδομάδες αναβολών, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά μας. Α, όχι της χώρας μας· όχι ακόμα. Ούτε αυτά, τα ανεξέλεγκτα του τρυπητού ονόματι Σένγκεν· ματαιοπονία να θέλουμε να κλείσουν. Όχι, τα δικά μας σύνορα, τα προσωπικά μας σύνορα, τα όριά μας: εκείνα του δέρματός μας, των θυρών μας και των τοίχων της κατοικίας μας.
Η χίμαιρα «Κάτω τα σύνορα»
Επειδή, τι είναι αυτή η «απομόνωση» στην οποία τώρα όχι μόνο καλούμαστε, όχι μόνο παρακινούμαστε, αλλά υποβαλλόμαστε ωμά; Τι είναι αυτός ο υποχρεωτικός περιορισμός, αν όχι το κλείσιμο των προσωπικών συνόρων; Τι είναι αυτή η απόσταση ασφαλείας που επιβάλλεται σε όλους εναντίον όλων, αν όχι παρανοϊκή επαγρύπνηση στα σύνορα του σώματός μας;
Η μεταφορά είναι τρομερή. Αμείλικτη. Όχι μόνο ο ιός έχει εξαπλωθεί μέσω των επιπτώσεων της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης, αλλά προκαλεί πρωτοφανή αντίδραση σε όλες τις δυτικές χώρες. Η απογοήτευση είναι στο μέτρο της χίμαιρας, η τιμωρία στο ύψος της βλάβης. “Τιμωρούμαστε πάντα στο βαθμό που αμαρτήσαμε” λέει η σοφία των λαών. Ο Covid-19 επιβάλλει στους παγκοσμιοποιητές ηγέτες μας μια αιχμηρή απόδειξη. Ονειρευτήκατε έναν κόσμο χωρίς σύνορα; Θα έχετε τα ζηλιάρικα σύνορα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Δεν θέλατε πλέον τα σύνορα του εθνικού κράτους; Θα πρέπει να δημιουργήσετε σύνορα μεταξύ Παρισιού και Νορμανδίας, μεταξύ Λομβαρδίας και Βενετίας, μεταξύ Αραγονίας και Ναβάρας … Έχετε εγκαταλείψει τα τελωνεία και τα σημεία ελέγχου; Θα έχετε ελέγχους στους δρόμους, τα πάρκα και τα εμπορικά κέντρα. Θέλατε να ανοίξετε τα πάντα; Θα πρέπει να κλείσετε τα πάντα.
Το στραπάτσο της παγκοσμιοποίησης
Τα σύνορα, λένε κάποιοι, δεν θα μας είχαν προστατεύσει. Ένα φράγμα, φαίνεται, δεν σταματάει τον ιό. Παράλογο επιχείρημα! Οι ιοί δεν μετακινούνται μόνοι τους, σε σμήνη ή σε ορδές, όπως τα ψαρόνια ή τα γκνου. Δεν υπάρχει σύννεφο από ιούς, όπως υπήρξε σύννεφο του Τσερνομπίλ. Οι ιοί φτάνουν μέσω μολυσμένων ατόμων. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα περιόριζαν, θα επιβράδυναν την εξάπλωση της νόσου. Η απόδειξη είναι ότι όλο και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, ακριβώς με την ελπίδα να επιβραδυνθεί αυτή η διάχυση. Και κυρίως, φτάνουν, φτάνουμε, να υψώνουμε όρια ανάμεσα σε κάθε πολίτη. Σύνορα με τοίχους, γάντια, μάσκες και απόσταση ασφαλείας.
Ώστε λοιπόν, ο κ. Mακρόν έχει δίκιο: όταν όλα αυτά θα είναι πίσω μας – και όλοι θέλουν να είναι το δυνατόν γρηγορότερα – θα πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα είναι αναμφισβήτητα αυτή η αποκατάσταση των συνόρων. Επειδή αυτή η λέξη, περιφρονημένη παράλογα από τους αγαπητούς προοδευτικούς μας, αυτή η λέξη, η οποία έχει σταδιακά υποτιμηθεί, θα βρει νέα λάμψη και νόημα χάρη σε αυτήν την κρίση. Όταν θα μπορούμε να ξαναβρεθούμε, να γελάσουμε και να γιορτάσουμε μαζί, να ξαναδώσουμε τα χέρια, να πάμε παρέα σε μια συναυλία, να χωθούμε ανάμεσα στους οπαδούς της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, όταν θα μπορούμε να ζήσουμε μαζί ξανά, με το καλύτερο νόημα της λέξης, θα θυμόμαστε ότι, για να προστατευθούμε, για να υπερασπιστούμε τους δικούς μας, θα πρέπει να ψάξουμε και να οικοδομήσουμε σύνορα.
Πηγή: https://www.causeur.fr/coronavirus-frontieres-2-174094
8 ΣΧΟΛΙΑ
Με ενδιαφέρουν οι θέσεις/απόψεις σας.
Το άρδην και ο κ. Καραμπελιάς, ενώ έχουν πολύ ισχυρή αντίληψη, μπορούν και έχουν ανεξάρτητη σκέψη (αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν βλέψεις στην εξουσία. Η προσδοκία της εξουσίας είναι ο μεγάλος διαφθορέας της αντίληψης) και θα ήθελα μέσω του site του αρδην να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.
Το lock down δεν αποτελεί λύση, αλλά λύση ανάγκης και απελπισίας. Η μόνη ορθολογική λύση είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας ως control system. Έχω κάνει ένα post σε ένα blog πάνω στο ζήτημα
https://greececoronavirus.blogspot.com/2020/03/blog-post.html
Χειρουργική μάσκα, η μόνη λύση στο αδιέξοδο της πανδημίας
Υπάρχουν λάθη στην στρατηγική του Κράτους στην αντιμετώπιση της πανδημίας:
Το αδιέξοδο των lock downs
Υπάρχουν 4 κράτη που έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον κορωνοϊό. Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Ταιβάν. Και οι 4 χώρες αυτές έχουν την κουλτούρα της μάσκας.
Λέγεται ότι οι χειρουργικές μάσκες δεν έχουν αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούνται από μη φορέα. Θα έπρεπε να μας φέρουν ποσοτική εκτίμηση της μη αποτελεσματικότητας της μάσκας. Παρ’ όλα, αυτά σε αυτήν την ανάλυση μου θα θεωρήσω ότι η χρήση από μη φορέα του ιού ΔΕΝ φέρνει κανένα αποτέλεσμα ως προς την αποφυγή πρόσληψης του ιού. Θα θεωρήσουμε ότι η χειρουργική μάσκα φέρνει αποτέλεσμα ΜΟΝΟ όταν την φοράει ο φορέας του ιού. Δηλαδή μειώνει την ροή εκπομπής των μικροσωματιδίων του ιού (συνήθως φιλτράροντας τα σταγονίδια).
Στα νοσοκομεία την χειρουργική μάσκα την φοράει ο δυνητικά φορέας του ιού. Και αυτή η κλασική και αποδεδειγμένη στρατηγική μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε.
Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν απολύτως αναγκαία αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Το lock-down ΔΕΝ αποτελεί λύση. Είναι ένα μέτρο απελπισίας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα με τα μέτρα που πήρε θα καταφέρει να μην γίνει Λομβαρδία. Τον Μάιο όταν τα θετικά κρούσματα θα είναι ελάχιστα, τι θα κάνουμε; Θα κάνουμε επανεκκίνηση της οικονομίας; Μα εφόσον δεν υπάρχει herd immunity τελικά μετά από μερικές εβδομάδες θα πρέπει να ξανακάνουμε lock-down. Δηλαδή η οικονομία θα πηγαίνει από lock-down σε lock-down. Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να συντηρηθεί με συνεχή lock-downs.
Επιπλέον, υπάρχει αναγκαστική ανισότητα στα μέτρα. Τα μέτρα αυτά επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες οικονομικά με δραματικό τρόπο, ενώ άλλες ομάδες τις επιβαρύνουν με σοβαρούς κίνδυνους υγείας, όπως για παράδειγμα τις ταμίες των σουπερ μάρκετ (Ας σκεφτούμε μια ταμία που έχει την 70 άρα μάνα της στο σπίτι, πόση αδικία θα αισθάνεται). Αυτή ανισότητα δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ.
Το δυναμικό σύστημα της πανδημίας και οι χειρουργικές μάσκες
Στην πράξη, κανένα δυναμικό σύστημα δεν μπορεί να ελεγχθεί εάν δεν μπορέσεις να υλοποιήσεις ένα feedback control system πάνω στο δυναμικό σύστημα.
Για να υλοποιήσεις το control system χρειάζεσαι μια τιμή στόχο (setpoint) (στην περίπτωσή μας τα κατειλημμένα κρεβάτια εντατικής (ο στόχος είναι πχ 70%)), τιμές επεξεργασίας (process value, στην περίπτωσή μας 1) τα κατειλημμένα κρεβάτια εντατικής, 2) τα θετικά τεστς κορωνοϊού από δειγματοληπτικό έλεγχο) και μια ομάδα controllers τα οποία ολοκληρώνουν το controller loop.
Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε μια ομάδα από controllers τα οποία θα ενεργοποιούνται από τον αριθμό των κατειλημμένων κρεβατιών εντατικής και από τα θετικά τεστς κορωνοϊού από δειγματοληπτικό έλεγχο. Έτσι θα έχουμε ένα feedback. Κάθε φορά που θα βλέπουμε ότι αυξάνονται τα κατειλημμένα κρεβάτια εντατικής και τα θετικά τεστς θα έχουμε την κατάλληλη αντίδραση μέτρων. Εννοείται ότι στα control systems υπάρχουν επεξεργασία και ανάλυση για το πως γίνεται η ερμηνεία των δεικτών (Τι σημαίνει όταν αυξάνονται τα θετικά τεστς, μπαίνουν μέσα θέματα χρονικής υστέρησης κλπ κλπ);
Ποια θα μπορούσε να είναι η βέλτιστη ομάδα controlers. Κατά την άποψή μου η απάντηση είναι μονόδρομος και η μόνη εύλογη. Το πρώτο μέτρο θα πρέπει να είναι η υποχρεωτική χρήση από όλον τον πληθυσμό (δηλαδή από τους δυνητικούς φορείς, ακριβώς η ίδια λογική που ισχύει στα νοσοκομεία) χειρουργικών μασκών. Επίσης, άλλα παραπλήσια μέτρα όπως να έχουν τα καταστήματα (δημόσια και ιδιωτικά) υποχρεωτικά κουτιά με αντισηπτικό gel και υποχρεωτική του χρήση από πελάτες.
Αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να επιβάλει άλλα μέτρα social distance τα οποία έχουν οικονομική επίπτωση.
Ας δούμε λίγο το ίδιο θέμα με μια άλλη οπτική. Ποιο είναι το πρόβλημα του κορωνοϊού. Υπάρχει ένα στόμιο (στόμα) που εκπέμπει ημισφαιρικά ροή μικροσωματιδίων σε άλλους στόχους (άνθρωποι) οι οποίοι μετά γίνονται οι ίδιοι πομποί των μικροσωματιδίων. Είναι το κλασικό σχήμα της αλυσιδωτής σχάσης του ουρανίου (σε ατομικό σταθμό ενεργείας). Σε έναν ατομικό σταθμό ενεργείας χρησιμοποιούν ράβδος ελέγχου (συνήθως από βορόνιο) ως control system της αλυσιδωτής αντίδρασης. Με τους ράβδους ελέγχου μπορούν και απορροφούν νετρόνια. Ανάλογα αυξάνουν οι μειώνουν την απορρόφηση (αυξάνοντας ή μειώνοντας τους ράβδους) ώστε να παραμένει ενεργός ο αντιδραστήρας αλλά και να μην γίνει έκρηξη. Να είναι δηλαδή το R0=1
Η πιο εύλογη λύση στο σύστημα μετάδοσης του ιού είναι μπει φραγμός στα στόμια εκπομπής του. Δηλαδή να χρησιμοποιηθούν χειρουργικές μάσκες. Αυτή είναι η πιο ορθολογική λύση στο πρόβλημα. Όταν η επεξεργασία δεδομένων των δεικτών (διαγνωστικά τεστς και τρέχων αριθμός κατειλημμένων κρεβατιών εντατικής) δίνει ότι οδηγούμαστε σε υπέρβαση της τιμής του 70% των καταλυμένων κρεβατιών εντατικής, το κράτος ως feedback ξεκινάει με πρώτο μέτρο την επιβολή υποχρεωτικής χρήση χειρουργικής μάσκας καθώς και κουτιά αντισηπτικού με υποχρεωτική χρήση στην πόρτα κάθε μαγαζιού. Στην συνέχεια μπορεί να κλιμακώσει αν χρειαστεί με τα κλασικά μέτρα social distancing και lock-down. Όταν η επεξεργασία των δεικτών δείχνει ότι ο αριθμός των κατειλημμένων κρεβατιών εντατικής οδεύει χαμηλότερα από τον στόχο τότε αίρεται η υποχρεωτική χρήση χειρουργικών μασκών.
Σκοπός δεν είναι να πετύχεις 100% αποκλεισμό της εκπομπής των ιών από το στόμα, αλλά την μείωση του R0 (βασικός αριθμός αναπαραγωγής) κάτω από το 1. Και μόνο ο φραγμός των σταγονιδίων θα αρκούσε ίσως για την μείωση του R0 κάτω από το 1.
Ας δούμε το ζήτημα με μια άλλη οπτική. Έστω ότι θέλουμε να κατασκευάσουμε φράγμα που να ελέγχει την ροή ενός ποταμού σε μια λίμνη (για λόγους παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης αγροτικών καναλιών άρδευσης) που θα κάνουμε το φράγμα, στο κέντρο της λίμνης ή στο στόμιο του ποταμού; Υπάρχει άραγε λογικός άνθρωπος που θα προτείνει να γίνει φράγμα στην διάμετρο μιας λίμνης;
Το κόστος αυτής της λύσης είναι αστείο και από οικονομικής άποψής απολύτως βιώσιμο. Βλέπω στην σελίδα του https://www.alibaba.com/ μάσκες με προδιαγραφές EN14683 Type II στην τιμή των 0,01 δολαρίων. Το εργοστάσιο έχει δυνατότητα παροχής 10 εκατομμύρια την ημέρα. Με 2 μάσκες ανά κάτοικο την ημέρα σημάνει κόστος 200 χιλιάδες δολάρια την ημέρα ή 6 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα. Το κόστος είναι αστείο.
Κατά την άποψή μου οι χώρες της Άπω Ανατολής που έχουν κοντρολάρει τον ιό (Ιαπωνία, Ταϊβαν, Νότια Κορέα) δεν το έχουν καταφέρει επειδή κάνουν εκτεταμένο testing και tracking, αλλά επειδή έχουν την κουλτούρα της χειρουργικής μάσκας.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι διάφοροι λοιμωξιολόγοι μας λένε να μην φοράμε μάσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα μάσκας. Υπάρχουν καταστάσεις και κατηγορίες πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη της μάσκας. (πχ κατά την είσοδο στο νοσοκομείο, οι εργάτες υγείας κλπ). Αυτό έχει οδηγήσει του λοιμωξιολόγους να συγκλίνουν σε μια συναντίληψη, στην τελείως παράλογη θέση ότι οι μάσκες δεν ωφελούν, μπορούν να σου κάνουν και κακό, «μην φοράτε μάσκες» κλπ κλπ, ενώ η μάσκα είναι η ΜΟΝΗ ορθολογική λύση του προβλήματος.
Επομένως, το πρόβλημα είναι η τροφοδοσία με απλές χειρουργικές μάσκες.
Η προφανής λύση είναι η αύξηση της παραγωγής. Για να γίνει αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μια ανοιχτή πλατφόρμα-φόρουμ-project, από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη (αλλά και από άλλες ηπείρους) όπου οι χώρες να συνεισφέρουν ειδικούς πάνω στην κλωστοφαντουργία και στην Spunbond Meltblown Spunbond (SMS) τεχνολογία (μη υφασμένο υλικό από πολυπροπυλένιο). Οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να είναι είτε από υφασμένο υλικό είτε από μη υφασμένο. Οι υφασμάτινες χειρουργικές μάσκες μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται. Επομένως, χρειάζονται μικρότερες ποσότητες όσον αφορά τις υφασμάτινες μάσκες.
Οι λύσεις θα μπορούσαν να είναι από προσωρινή τροποποίηση-προσαρμογή υπερσύγχρονων μηχανών υφαντουργίας, έως την ανάπτυξη μηχανολογικών σχεδίων για την δημιουργία μικρών μηχανών από τοπικά μηχανουργία και εταιρίες μηχανολογικού εξοπλισμού. Η δημιουργία μηχανολογικών σχεδίων για απλές μηχανές πιστεύω ότι με την συνεργασία όλου Ευρωπαϊκού δυναμικού, με τις δυνατότητες που μας δίνει η μηχανολογική τεχνολογία, θα είναι κάτι πολύ απλό. Η ιδέα είναι ότι τις απλές μηχανές μπορούν να της κατασκευάσουν πολλές τοπικές μικρές εταιρίες μηχανολογικού εξοπλισμού. Αυτό δίνει την δυνατότητα ενεργοποίησης ανθρώπινου δυναμικού. Αντίθετα, για τις υπερσύγχρονες μηχανές (υφαντουργίας και SMS) πιθανόν να απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (αυτό θα ήταν ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, γιατί στον τομέα αυτό (της κατασκευής χειρουργικών μασκών) η Ευρώπη είναι στο έλεος της Κίνας). Ας σημειώσω ότι οι 3 από τις 6 μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής μηχανών υφαντουργίας είναι Ευρωπαϊκές.
Επιπλέον, υπάρχουν πάρα πολλές σύγχρονες εταιρίες στην Ευρώπη που παράγουν καλούπια για μεταλλικά εξαρτήματα. Θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και αυτές.
Σκοπός δεν είναι να φτιαχτεί optimized μηχανολογικός εξοπλισμός, αλλά να γίνει ραγδαίο scaling up ανεξαρτήτου κόστους. Κατά την άποψή μου αυτός ο στόχος, χάρη στην ραγδαία ανάπτυξη της μηχανολογίας και της τεχνολογίας, είναι πραγματοποιήσιμος. Σε λιγότερο από 2 μήνες θα μπορούσαν να πετύχουν σε μεγάλο ποσοστό τους στόχους τους.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία για να ενεργοποιήσει μια τέτοια πλατφόρμα
Πάντως είναι απορίας άξιο, πως για λόγους Εθνικής Ασφάλειας τα κράτη δεν φρόντισαν να έχουν το δυναμικό για παραγωγή χειρουργικών μασκών.
Η ερμηνεία της αδράνειας
Υπάρχει ένα ερώτημα. Εκ πρώτης όψεως η διαδικασία που προτείνω είναι η μόνη ορθολογική λύση στο πρόβλημα της πανδημίας. Γιατί κάποιος ειδικός δεν την έχει προτείνει;.
Κατά την άποψή μου η απάντηση βρίσκεται στο φιάσκο του Αμερικάνικου CDC με τα τεστς στις ΗΠΑ. Οι με διαφορά πιο ειδικοί επιστήμονες στον κόσμο απέτυχαν παταγωδώς στην ανάπτυξη της διαδικασίας testing στις ΗΠΑ. Αυτό εξηγείται αν κατανοήσουμε τι σημαίνει επιστήμη. Επιστήμη σημαίνει μεγάλη εξειδίκευση σε έναν τομέα. Όταν κάποιος έχει πολύ μεγάλη εξειδίκευση με πάρα πολλά χρόνια σπουδών (όπως οι λοιμωξιολόγοι του CDC με διδακτορικό κλπ (πάνω 16-17 χρόνια σπουδών)), η κοινωνία δεν σου επιτρέπει να δοκιμαστείς σε κάποια άλλη θέση πέρα από την επιστήμη σου. Για παράδειγμα, ποτέ δεν βάζουν πρόεδρο νοσοκομείου χειρούργο (εκτός εάν είναι συνταξιούχος) γιατί θα ήταν πλήγμα για το σύστημα υγείας ένας χειρούργος να εγκαταλείψει το χειρουργείο. Οι γιατροί δεν επιτρέπεται να έχουν εμπειρία από την κουλτούρα της παραγωγής. Στην παραγωγή έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι ό,τι και να σκεφτείς, υπάρχει κάποιος άλλος στην αγορά που το έχει ήδη σκεφτεί και έχει αρχίσει να το υλοποιεί και αυτό θα είναι πλήγμα για εσένα. Πρέπει να δρας ακαριαία. Αυτό έχει σημασία. Η κουλτούρα του scaling up είναι αναγκαστικά ξένη στους πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες.
Δεν γνωρίζω αν έχετε δίκαιο σε σχέση με το θέμα των μασκών. Και είναι μάλλον απαραίτητη η γενίκευσή τους, αλλά το επιχείρημά σας σχετικά με lock-down μου φαίνεται αδύνατο. Γράφετε: “Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν απολύτως αναγκαία αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Το lock-down ΔΕΝ αποτελεί λύση. Είναι ένα μέτρο απελπισίας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα με τα μέτρα που πήρε θα καταφέρει να μην γίνει Λομβαρδία. Τον Μάιο όταν τα θετικά κρούσματα θα είναι ελάχιστα, τι θα κάνουμε; Θα κάνουμε επανεκκίνηση της οικονομίας; Μα εφόσον δεν υπάρχει herd immunity τελικά μετά από μερικές εβδομάδες θα πρέπει να ξανακάνουμε lock-down. Δηλαδή η οικονομία θα πηγαίνει από lock-down σε lock-down. Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να συντηρηθεί με συνεχή lock-downs”.
Ναι, μόνο που μέχρι τον Μάϊο θα έχουν βρεθεί ίσως νέα φάρμακα και μέθοδοι προστασίας, ενώ θα προχωράει και η προετοιμασία εμβολίου. Εξ΄άλλου η Κίνα έχει δύο ημέρες χωρίς κανένα κρούσμα. Κατά συνέπεια μάλλον και lock-down και περισσότερες και αποτελεσματικότερες μάσκες
Διαχειριστής
@diaxeiristis
Κατ’ αρχήν, ειλικρινά συγνώμη που δεν απάντησα νωρίτερα. Είχα κάποιες κρίσιμες υποθέσεις να διεκπεραιώσω
1) Θα ήθελα να δείτε αυτό το (σημερινό) video από συνέντευξη καρδιολόγου από το Hong Kong στην Deutsche Welle ( https://youtu.be/PtS99rJMcsU?t=155 ). Παρακαλώ, δείτε το όλο, αλλά ειδικά από το 2:35 και μετά. Το βίντεο αντιμετωπίζει 2 ζητήματα: α) το ζήτημα της μάσκας και β) το ζήτημα του νέου κύματος που αντιμετωπίζει το Hong Kong.
Μάλιστα η δημοσιογράφος της DW αμφισβητεί την χρησιμότητα της μάσκας και ο γιατρός της λέει ότι κάνει λάθος και ότι μόνο όταν δεν υπάρχει επάρκεια μασκών είναι ορθολογικό να μην επιβάλλεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.
2) Εδώ ( https://opensource.com/article/20/3/open-hardware-covid19 ) κάποια από τα projects που τρέχουν ειδικά για το covid-19).
Αργότερα θα σχολιάσω πάνω στο σχόλιό σας (στο οποίο εν’ πολλοίς όχι μόνο συμφωνώ αλλά επαυξάνω). Θα αναλύσω όμως περαιτέρω γιατί η Ελλάδα οδηγείται σε αδιέξοδο.
Lock down, herd immunity , control system,etc, etc, with two words your article is a naked example of cultural aping . Please guess what does cultural aping mean?
Αν η μετάδοση του ιού γινόταν μόνο από τα σταγονίδια του σπρέι κάποιου φορέα, τότε οι μάσκες θα ήταν το απόλυτο όπλο. Είναι όμως έτσι; Γιατί αν δεν είναι, κάθε βεβαιότητα απόλυτης ασφάλειας μπορεί να αναπαράξει εφησυχασμό.
@ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ
Δεν χρειάζεται να είναι 100% αποτελεσματική η μάσκα (δεν χρειάζεται να είναι καν 70%). Αυτό που χρειάζεται είναι απλώς να ρίξει το R0 κοντά στο 1. Η μάσκα ΔΕΝ προστατεύει από τον ιό, εμποδίζει την διασπορά στην πηγή και ρίχνει R0 . Δείτε το αυτό το video : https://youtu.be/PtS99rJMcsU?t=155 . Στην Ταιβάν η πρώτη κίνηση που έκαναν ήταν η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Ας κοιτάξουμε τι έχουν κάνει οι χώρες που πέτυχαν, όχι αυτές που απέτυχαν. Ταιβάν, Hong Kong, Ιαπωνία περιόρισαν τον ιό ΧΩΡΙΣ lock down.