από το Άρδην τ. 61, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2006

Ενωμένη Ρωσία
πρόεδρος: Μπόρις Γκρίζλοφ
Παρόλο που δεν υφίσταται επίσημη σχέση, η «Ενωμένη Ρωσία» θεωρείται το «κόμμα του Πούτιν» και στηρίζει ανοιχτά την πολιτική του. Ιδρύθηκε το 2001 από τον διάσημο δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ, τον Ολυμπιονίκη Αθλητή Αλεξάντερ Καρέλιν, τον πρώην πρωθυπουργό Γευγκένι Πριμακόφ κ.ά. Πολλά μέλη του κόμματος είναι υπουργοί στην κυβέρνηση, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη αλλά και κυβερνήτες πολλών περιφερειών. Συχνά κατηγορείται από τους αντιπάλους ως το «κόμμα της γραφειοκρατίας». Έχει 900.000 μέλη, ενώ στις τελευταίες εκλογές για τη Δούμα (Κάτω Βουλή), το 2003 ήλθε πρώτο κόμμα με 38% και 222 από τις 450 έδρες.

Αγροτικό Κόμμα Ρωσίας
πρόεδρος: Μιχαήλ Λαπσίν
Ιδρύθηκε το 1992. Θεωρείται αριστερόστροφο κόμμα, το οποίο προασπίζεται τις «παραδοσιακές λαϊκές αξίες» και υπερασπίζεται όλους τους εργαζόμενους, με έμφαση φυσικά στους αγρότες. Ισχυρίζεται ότι είναι το μοναδικό κόμμα στη Ρωσία που διαθέτει πλήρες πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα και έχει εκφράσει την επιθυμία ν’ αναλάβει την πολιτική διαχείριση της αγροτικής παραγωγής προκειμένου να το υλοποιήσει. Φέρεται να έχει 60.000 μέλη και τα εκλογικά του ποσοστά σημείωσαν πτώση, από το 8% (1993) στο 3,7% (2003). Σήμερα έχει 3 βουλευτές στη Δούμα.

Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρώσικης Ομοσπονδίας
πρόεδρος: Γκενάντι Ζουγκάνωφ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της ρωσικής Ομοσπονδίας θεωρεί τον εαυτό του διάδοχο κόμμα του πάλαι ποτέ κραταιού Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ και υποστηρίζει τη συνέχιση των πολιτικών του. Καλεί για την «οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας», ενώ υποστηρίζει την ενίσχυση των ομοσπονδιακών θεσμών. Τηρεί μία στάση «πατριωτικής αντιπολίτευσης» έναντι της παρούσας κυβέρνησης και ενθαρρύνει τη συνεργασία με άλλα κινήματα της αντιπολίτευσης. Διαθέτει 500.000 χιλιάδες μέλη. Στις εκλογές του 2003 για τη Δούμα, πήρε 12,8%, και 51 έδρες.

Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας
πρόεδρος: Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι
Επισήμως, το κόμμα ισχυρίζεται ότι ανήκει στο «δημοκρατικό κέντρο». Στην ουσία, αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα της Ρωσίας. Υποστηρίζει τη διάλυση της Ομοσπονδίας και την οικοδόμηση ενός ισχυρού, συγκεντρωτικού ρωσικού κράτους που θα περιλαμβάνει όλες τις περιφέρειες, καθώς και την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και άλλες, μικρότερες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Προπαγανδίζει τη θανατική ποινή για μία σειρά κακουργημάτων. Ένα από τα επιφανέστερα μέλη του είναι ο διάσημος Ρώσος δισεκατομμυριούχος Σουλεϊμάν Κιρίμοφ. Στις εκλογές του 2003, ήλθε τρίτο κόμμα, με 11,7% και κατέλαβε 37 έδρες.

Συμμαχία «Ροντίνα» (Πατρίδα)
Πρόκειται για μία συμμαχία 30 μικρότερων κομμάτων και οργανώσεων, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2003 από τους Ντμίτρι Ρογκόζιν, Σεργκέι Γκλάζιεφ, Σεργκέι Μπαμπούριν κ.ά. Το πρόγραμμα της συμμαχίας συνδυάζει τόσο εθνικιστικές όσο και σοσιαλιστικές ιδέες, ενώ οι τοποθετήσεις του διαπνέονται από έντονο λαϊκισμό. Πολλοί αναλυτές κατηγορούν τη συμμαχία ότι ιδρύθηκε με εντολή του Κρεμλίνου, ώστε να αποσπάσουν ψήφους από τη μείζονα αντιπολίτευση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η συμμαχία στηρίζει τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά εναντιώνεται συχνά στην κυβέρνησή του. Στο εσωτερικό της, η συμμαχία ταλανίζεται συχνά από διαμάχες και ανταγωνισμούς. Στις εκλογές του 2003 πήρε 9,2% και 37 έδρες.

Yabloko (Το μήλο)
πρόεδρος:
Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι
Ιδρύθηκε το 1993. Είναι ένα σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα, που μάχεται για την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία, ενώ υποστηρίζει με πάθος τον δυτικό της προσανατολισμό, προωθώντας την ιδέα της ένταξης της Ρωσίας στην Ε.Ε. Επιτίθεται συχνά στον Πούτιν, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό, ενώ έχει καλέσει για την ανατροπή του καθεστώτος του με «ειρηνικά και νόμιμα μέσα». Στις τελευταίες εκλογές πήρε 4,4% (4 έδρες).

Το Κόμμα του Λαού
πρόεδρος: Γκενάντι Ράικοφ
Το «Κόμμα του Λαού» αυτοαποκαλείται αριστερό. Μάχεται εναντίον της «διεφθαρμένης γραφειοκρατίας» και της «αντι-λαϊκής ολιγαρχίας». Το πρόγραμμα υπερασπίζεται κυρίως την μεσαία τάξη και παλεύει υπέρ των οικογενειακών αξιών και για μία κοινωνικά υπεύθυνη κυβέρνηση που προστατεύει τους πολίτες της. Είναι ένα από τα κόμματα που στηρίζουν τον πρόεδρο Πούτιν. Διαθέτει 110.000 μέλη και στις τελευταίες εκλογές πήρε 1,2% αλλά 16 έδρες, εξαιτίας της επικράτησής του σε πολλές μονοεδρικές περιφέρειες.

Ενωση της Δεξιάς
πρόεδρος: Νικίτα Μπέλικχ
Ακραιφνώς φιλοδυτικό κόμμα. Υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά, τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και υπερασπίζεται τη στρατηγική που κυριάρχησε στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990. Αντιπολιτεύεται σκληρά τον πρόεδρο Πούτιν, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό. Η «Ένωση» θεωρείται από τα ισχυρότερα δυτικά ΜΜΕ (όπως είναι το BBC και ο Economist) ως το μοναδικό κόμμα της Ρωσίας που στηρίζει το δυτικό μοντέλο του φιλελεύθερου καπιταλισμού. Στο κόμμα συμμετέχει ο πρώην πρωθυπουργός, Ανατόλι Τσουμπάις, και ο Μπόρις Νέμτσοφ, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» στην Ουκρανία και είναι οικονομικός σύμβουλος του Βίκτορ Γιούσενκο. Στις εκλογές της Δούμας πήρε 4% και 3 έδρες.

Το κόμμα των Συνταξιούχων
πρόεδρος: Ιγκόρ Ζότοφ
Ιδρύθηκε το 1997 ως πολιτική οργάνωση και συμμετείχε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1999 και του 2003. Το «Κόμμα των Συνταξιούχων» υπερασπίζεται τα δικαιώματα των συνταξιούχων και διακρίνεται για τη μαχητικότητά του, μιας και συχνά προτιμάει την άμεση δράση, τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Διαθέτει 150.000 μέλη. Η ύπαρξή του είναι χαρακτηριστική της άσχημης δημογραφικής κατάστασης στη Ρωσία, η οποία θεωρείται μία «γερασμένη» χώρα. Ο πρόεδρός του, Ιγκόρ Ζότοφ, είχε δηλώσει κάποτε: «Πιστεύουμε ότι είμαστε το κόμμα του… μέλλοντος στη Ρωσία, γιατί κάποια μέρα όλοι μας θα γίνουμε… συνταξιούχοι». Στις εκλογές πήρε 3% και 1 έδρα, συμμετέχοντας σε μία συμμαχία με το «Κόμμα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek
elGreek