από το Άρδην τ. 42, Ιούνιος 2003
Τον Ιούνιο η Θεσσαλονίκη θα ανήκει στα κινήματα. Η σύνοδος των ηγεσιών της Ε.Ε. πραγματοποιείται τελικά στο Πόρτο Καρράς, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, προς μεγάλη λύπη των τοπικών παραγόντων που προσδοκούσαν τον πακτωλό των έργων, εργολαβιών και συναφών παράπλευρων ωφελειών και τώρα το φυσάνε και δεν κρυώνει, με πρώτο τον Δήμαρχο κύριο Παπαγεωργόπουλο.
Η κυβέρνηση προτίμησε την άτακτη αυτή υποχώρηση φοβούμενη το τίμημα που θα είχαν οι κόκκινες ζώνες και όσα αυτές αποδεδειγμένα προκαλούν. Η εικόνα μιας αστυνομοκρατούμενης πόλης και των διαδηλωτών να δέρνονται με την αστυνομία είναι αυτό ακριβώς που δεν χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί απεγνωσμένα να δείξει ένα αριστερούτσικο προφίλ στην αρχή αυτής της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου. Έχοντας εγγράψει στο ενεργητικό του μια πρώτη πολιτική νίκη, το ελληνικό κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης έχει τώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θέτει μια τέτοιου μεγέθους διοργάνωση, μια διοργάνωση που θέλει να αποτελέσει σταθμό στην ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Έτσι ο αντίπαλος δεν είναι κύρια οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους (που μάλλον προσπαθεί να ελέγξει αυτοαναγορευόμενο σε κύριο χορηγό της αντισυνόδου) αλλά ο ίδιος ο κακός εαυτός μας.
Τηρώντας πιστά τα ελληνικά αρχέτυπα πολιτικής συμπεριφοράς, οι εκδηλώσεις του Ιούνη έχουν αναληφθεί από πέντε (5) τουλάχιστον οργανωτικά μορφώματα, είτε κομματικά κατασκευάσματα (ΚΚΕ, ΝΑΡ, ΣΕΚ) είτε συνισταμένες ενός αριθμού συλλογικοτήτων (Ελληνικό κοινωνικό Φόρουμ και αναρχικοί), όπου όλοι σχεδιάζουν ανεξάρτητα, και πολλές φορές σε ανταγωνισμό με όλους τους υπόλοιπους, καταγγέλλοντας κατά τα ειωθότα.
Όσα ακολουθούν παρακάτω αναφέρονται στον σχεδιασμό του Φόρουμ για την αντισύνοδο, ενώ σε επόμενο κείνο παρουριάζονται οι δραστηριότητες των υπολοίπων οργανώσεων.
Οι συζητήσεις που είχαν υπάρξει μετά την Φλωρεντία είχαν εκφράσει μια τάση να είναι ο Ιούνης ένα πεδίο κύρια πολιτικής και ιδεολογικής επεξεργασίας, αφορμή και τόπος για μια δημιουργική όσμωση ιδεολογικών ρευμάτων, πολιτικών μορφωμάτων και κοινωνικών ευαισθησιών.
Οι μήνες των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων που ακολούθησαν έθεσαν στην ημερήσια διάταξη και την βαρύτητα των διαδηλώσεων. Η λύση που επιλέχθηκε έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του δρόμου, καθώς και στις τρεις μέρες της κύριας αντισυνόδου υπάρχουν μείζονες διαδηλώσεις.
19 Ιούνη, αντιρατσιστική διαδήλωση
20 Ιούνη, “πολιτική ανυπακοή” στην Χαλκιδική
21 Ιούνη, κεντρική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Οι διαδικασίες της συζήτησης αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα ασφυκτικά χρονικά κενά μεταξύ των κινητοποιήσεων, γεγονός που δεν προμηνύει το καλύτερο για την ανάπτυξη του λόγου και του διαλόγου που όλοι διατεινόμαστε ότι βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του κινήματος.
Τα δύο μείζονα θέματα που θα αποτελέσουν και τις δύο κεντρικές εκδηλώσεις της αντισυνόδου είναι η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιούνη το πρωί, και Ο πόλεμος και το αντιπολεμικό κίνημα, το Σάββατο 21 Ιούνη, επίσης πρωί. Την Κυριακή 22 θα γίνει η “Συνέλευση των Κινημάτων”, όπου θα επιχειρηθεί να βγουν κάποια συμπεράσματα και ντοκουμέντα.
Παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις, υπάρχουν επτά θεματικές ενότητες που εκφράζουν κοινωνικές πραγματικότητες που αποτελούν (ή θα θέλαμε να αποτελούν) συνιστώσες του Ε.Κ.Φ. Αυτές είναι:
Εργασία, εργασιακά, ασφαλιστικό
Εκπαίδευση
Υγεία
Περιβάλλον
Δικαιώματα
Γυναικείο ζήτημα
Βαλκάνια
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πολλές οργανώσεις, κινήσεις, συνδικάτα ή άλλοι θεματικοί φορείς θα οργανώσουν συζητήσεις με την μορφή σεμιναρίων, για θέματα που οι ίδιες επιλέγουν. Εννοείται ότι το οριστικό πρόγραμμα θα έχει διαμορφωθεί λίγες μέρες πριν την αντισύνοδο.
Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα χρειάζεται μεγάλη συμμετοχή και προσπάθεια, που το Ε.Κ.Φ. από μόνο του είναι αμφίβολο ότι διαθέτει. Για τον λόγο αυτό υπάρχει επείγον κάλεσμα να δημιουργηθούν ομάδες εθελοντών ώστε να διασφαλιστεί:
Η υποδοχή και οι πρώτες πληροφορίες στον κόσμο που θα έρθει.
Η φιλοξενία είτε σε σπίτια είτε στα πλαίσια μιας οργανωμένης κατασκήνωσης σε χώρο που έχει ζητήσει το Ε.Κ.Φ., μέσα στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Η δημιουργία υποδομών για την σίτιση και τους αναγκαίους χώρους υγιεινής για τόσο κόσμο.
Η λειτουργία Κέντρων πληροφόρησης και τύπου.
Η προετοιμασία των χώρων και των υποδομών για να γίνουν οι εκδηλώσεις.
Η υποστήριξη των διαδηλώσεων με ομάδες νομικής βοήθειας, ιατροφαρμακευτικής βοήθειας κλπ.
Όσες και όσοι έχουν βρεθεί σε ανάλογες διοργανώσεις του εξωτερικού έχουν μια εικόνα του μεγέθους της οργανωτικότητας που απαιτείται, μέγεθος που πολλές από τις χώρες που το ανέλαβαν δεν κατάφεραν να πετύχουν.
Η προσέλευση του κόσμου είναι ο μεγάλος άγνωστος του Ιούνη, σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι δεκάδες χιλιάδες άτομα. Οι ξένες συμμετοχές δεν θα είναι αυτές που θα κρίνουν την μαζικότητα, καθώς η επικείμενη σύνοδος των G 7+1 αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα των Ευρωπαϊκών Φόρουμ, εκείνο όμως που θα κρίνει την επιτυχία του διεθνούς χαρακτήρα της αντισυνόδου είναι η αντιπροσωπευτικότητα και η ποιότητα των ξένων συμμετοχών. Η έμφαση που δίνεται στον άμεσο γεωγραφικό περίγυρο έχει να αντιμετωπίσει την μεγάλη σύγχυση που επικρατεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες σε σχέση με ζητήματα όπως αυτά της οικονομίας της αγοράς ή του ρόλου των ΗΠΑ, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου η κινηματική ή όχι ταυτότητα των προσερχόμενων είναι δύσκολο να διακριβωθεί.
Περισσότερες πληροφορίες θα μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του ΑΡΔΗΝ, που θα γίνει μια προσπάθεια να ενημερώνεται διαρκώς.
Επίσης στην ιστοσελίδα www.socialforummedia.gr και τα εναλλακτικά media.