του Α. Δαμιανού, από το Άρδην τ. 11, Δεκέμβριος 1997
Αίφνης όλα άρχισαν να πηγαίνουν «ανάποδα». Η περιβόητη συμφωνία της Μαδρίτης που έμοιαζε να εγκαινιάζει την «νέα περίοδο» στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, με την αμερικάνικη μεσολάβηση, ναυάγησε στα ανοικτά της Κρήτης, όπου τα τουρκικά καταδιωκτικά εξευτέλισαν τον Έλληνα υπουργό Αμύνης, ενώ η περιβόητη διάσκεψη, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, απέτυχε παταγωδώς. Καί μόνο η στρατηγική της “αποτροπής” -διπλωματικής ή μη- όπως έδειξε το Λουξεμβούργο, φάνηκε να αποδίδει
Το «οικονομικό θαύμα» για το οποίο επαίρονταν ακκιζόμενοι οι Παπαντωνίου, και που στην ουσία αποτελούσε το ισχυρό χαρτί του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου, συνετρίβη σαν καρυδότσουφλο στην πρώτη μεγάλη θύελλα που ήρθε από τα ανατολικά και αποκαλύφθηκε, όχι μόνο η σαθρή βάση της παρασιτικής ένταξης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, αλλά και η λανθασμένη βραχυπρόθεσμη πολιτική των «μάγων» της οικονομίας.
Όσο για την περιβόητη κοινωνική συναίνεση -σε μια αναθεωρημένη πολιτική αυξημένης λιτότητας ως συνέπεια της οικονομικής κατάρρευσης, της ανόδου των επιτοκίων και του αυξημένου δανεισμού- εξανεμίζεται με ταχύτητα αστραπής. Και σε πρώτο πλάνο δεν είναι πλέον η τηλεοπτική αποδόμηση του κ. «καθηγητή-τάπερμαν» από τη Μαλβίνα ή τον Λαζόπουλο, αλλά πλέον αρχίζουν οι κινητοποιήσεις των κοινωνικών ομάδων με πρώτους τους αγρότες και οι οποίες δεν προοιωνίζονται τίποτε το ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση. Ακόμα και το δαμανάκειο εγχείρημα της κεντροαριστεράς «μπάζει» από παντού. Όταν η συναίνεση εξανεμίζεται, τότε έρχεται η ώρα της «κρίσεως» και των κινητοποιήσεων.
Και όμως, τον Σεπτέμβριο, μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004, η κυβέρνηση έμοιαζε να βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος της. Το αστέρι του Σημίτη έλαμπε στο στερέωμα των γιάπηδων, των διαπλεκόμενων και των… δημοσιογράφων. Όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν.
Και η εικόνα αντεστράφη με αστραπιαία ταχύτητα. Ποτέ άλλοτε, αποδόμηση δεν συνέβη τόσο γρήγορα,με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Και τα αποτελέσματα είναι μπροστά μας.
Στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας και συγκροτείται «ένα δεύτερο κόμμα» που σιγά σιγά αποκτά μια ενοποιημένη αντίληψη για το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων. Η «κρίση Αρσένη» και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Εκτός από την «επίσημη» ενδοκομματική αντιπολίτευση, που ισχυροποιείται σταδιακώς, όλες οι πτέρυγες εκτός από το στενό σημιτικό πυρήνα παίρνουν τις αποστάσεις τους. Ο Πάγκαλος κρύβεται πλέον συστηματικά πίσω από το Σημίτη και δεν αναλαμβάνει το κόστος καμιάς πρωτοβουλίας. Ο Λαλιώτης και η Βάσω Παπανδρέου ποιούν την νήσσαν. Ο Βενιζέλος αλληθωρίζει συστηματικά, μέχρι και οι «λοχαγοί» νιώθουν την ανάγκη να ανασυγκροτήσουν την ομάδα τους, ενώ ο Σκανδαλίδης δεν γνωρίζει πού την κεφαλήν κλίναι.’Οσο για τον Τσοχατζόπουλο, αυτός πλέον αρχίζει να θέτει στόχους που μόλις χθες ούτε καν θα τους φανταζόταν, μεταβολή του σε «κέντρο» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και επομένως να θέτει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία.
Στην «επίσημη» αντιπολίτευση οι γραμμές αντιπαράθεσης γίνονται περισσότερο κάθετες και ενοποιούνται σε ένα σύνολο από στρατηγικά σημεία. ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ και Νέα Δημοκρατία, αποκτούν περίπου ταυτόσημες απόψεις για τα εθνικά, ακόμη και για τα κοινωνικά θέματα. Το ΚΚΕ, εγκαταλείπει σταδιακά τις μεσοβέζικες θέσεις του για τα «εθνικά» και καταγγέλλει τον τουρκικό επεκτατισμό παράλληλα με τον παραδοσιακό αντιαμερικανισμό του. Ο Κώστας Καραμανλής εγκαταλείπει τη λογική Μητσοτάκη, την οποία ακολουθούσε μέχρι το καλοκαίρι στα εθνικά θέματα και συντάσσεται με την πολιτική Έβερτ. Η κρίση του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου μειώνει τους κραδασμούς και τις αντιπαραθέσεις στη Νέα Δημοκρατία.
Όσο δε για τις “επιτυχίες” της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα των ενταξίμων στην ΕΕ και την αποπομπή της Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί μία από τις πρώτες νίκες της εσωτερικής πίεσης επί του Σημίτη, που τον ανάγκασε –σε συμμαχία με τους Γερμανούς– να απειλήσει τους εταίρους με –το καταγγελλόμενο από τους σημίτει-ους κονδυλοφόρους– “εθνικιστικό” βέτο! Η κυβέρνηση κέρδισε γιατί ακο-λούθησε τη γραμμή των επικριτών της! Όχι τη συνδιαλλαγή!
Ακόμα και στο «συμμαχικό» Συνασπισμό πληθαίνουν οι φωνές της αντιπαλότητας. Τα διαφορετικά στρατόπεδα που έμοιαζαν να έχουν «ησυχάσει» μετά την εκλογική επιτυχία των περασμένων εκλογών διαγράφονται και πάλι με ευκρίνεια. Γιατί το σημιτικό στρατόπεδο έχει πλέον ανάγκη το Συνασπισμό για να κυβερνήσει, δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οι διορισμοί σε ανώτατες κρατικές θέσεις , οι ΟΠΕΚ, «Πολιτείες» και άλλοι όμιλοι της «Κεντροαριστεράς» ενεργοποιούνται το ταχύτερο δυνατό και το εγχείρημα Δαμανάκη επιχειρεί να επιταχύνει τα πράγματα. Η ομάδα Κωνσταντόπουλου θα ήθελε μια «προγραμματική συμφωνία» για την ανοικτή συνεργασία, έτσι ώστε να μπορεί να υπερκεράσει το αρνητικό σε μια τέτοια συνεργασία «αριστερό ρεύμα». Όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, ιδιαίτερα με την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Κατά συνέπεια ενεργοποιείται η γραμμή της απορρόφησης στελεχών και ομάδων, γεγονός που κάνει έξω φρενών τους «προεδρικούς» του Συνασπισμού και επιταχύνει την κρίση του.
Όλα αυτά τα δεδομένα, όπως και οι πολυάριθμες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται –και από τις οποίες ελάχιστες δημοσιεύονται– δηλούν ένα πράγμα, πως η κρίση του «εκσυγχρονιστικού» στρατοπέδου (ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμός) επιταχύνεται, ενώ ενισχύεται η συνοχή τόσο των αντιπολιτευτικών ομάδων του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου, όσο και των αντιπολιτευτικών κομμάτων.
Το «εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο» είναι πλέον κοινωνική και πολιτική μειοψηφία.(Στη δημοσκόπηση της 9ης δεκεμβρίου της MRB το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 24,1% των προτι-μήσεων και ο ΣΥΝ το 5,2%-και βέβαια όλοι αυτοί δεν ανήκουν στο «εκσυγ-χρονιστικό» στρατόπεδο.Οι ευνοϊκές γνώμες για το Σημίτη περιορίστηκαν στο 36,1%). Αυτή η αποδόμηση του πλειοψηφικού εκσυγχρονιστικού ρεύματος πραγματοποιήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ.
Αυτό δεν σημαίνει πως το σημιτικό στρατόπεδο κινδυνεύει άμεσα να χάσει την εξουσία. Όχι, απλώς θα συνεχίσει να κυβερνά ως συρρικνούμενη μειοψηφία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Και δεν πρόκειται να χάσει την εξουσία για τους εξής λόγους:
α. Γιατί πίσω του βρίσκονται οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, που το θεωρούν ως το καταλληλότερο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
β. Γιατί τα μεγάλα εγχώρια συμφέροντα, για την ώρα, θεωρούν το Σημίτη ως την μοναδική αξιόπιστη λύση που διαθέτουν. Η στήριξή τους θα γίνεται με περισσότερα ανταλλάγματα και θα αρχίσουν να διαμορφώνουν και προτάσεις για πιθανές εναλλακτικές λύσεις (βλέπε την πολιτική του Συγκροτήματος επί του θέματος και την οριστική απομάκρυνση της “Καθημερινής” από το σημιτικό στρατόπεδο).
γ. Γιατί, όπως τονίσαμε,στην ανάλυση για την πολιτική συγκυρία, δεν υπάρχει συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση που να μπορεί να συνεγείρει και να εκφράσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Υπάρχει εναλλακτική πρόταση;
Για να εμφανιστεί μια εναλλακτική πρόταση απαιτείται είτε μια υψηλή συνάρθρωση επιπέδων, πράγμα που θα χρειαστεί ακόμα αρκετό καιρό ή μπορεί να συμβεί σύντομα, μόνο σε περίπτωση δραματικής επιδείνωσης στα εθνικά και οικονομικο-κοινωνικά ζητήματα που θα απαιτήσουν άμεση αλλαγή στο κυβερνών πολιτικό προσωπικό, έστω και χωρίς συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση-λύση.
Στο μεταξύ, το «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο, θα συνεχίσει έστω και λαβωμένο να κυβερνά και θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατηθεί στην εξουσία, νιώθοντας πλέον όλο και πιο αβέβαια.
- Θα ενισχύσει τον κυβερνητικό και πολιτικό ολοκληρωτισμό, οδηγούμενο σε μέτρα ελέγχου, όσο μπορεί, των ΜΜΕ, των κρατικών προμηθειών κ.λπ., καθώς και σε μέτρα εσωτερικής αστυνόμευσης του κόμματος και καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων.
- Θα επιταχύνει τις απόπειρες προκλήσεων και κατασυκοφάντησης των αντιπάλων της χρησιμοποιώντας το βαρύ πυροβολικό που διαθέτει, δηλαδή τον τύπο και δη τον «αριστερό» ή αριστερίζοντα, την «αριστερή» διανόηση των Πανεπιστημίων και των ΕΟΚικών προγραμμάτων και γενικότερα το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού του Συνασπισμού, των οικολόγων, των εκτρεφομένων από τον κρατικό κορβανά και ένα μέρος των «διεθνιστών» αριστεριστών. Είναι πολύ χαρακτηριστικό πώς η Ελευθεροτυπία μεταβάλλεται σε ένα απο τα σημεία συνάντησης όλων αυτών των «δυνάμεων», παράλληλα με την «εφημε-ρίδα της κυβερνήσεως» Βήμα. Υπήρξε το έντυπο μέσα από το οποίο ο προερχόμενος από το ΚΚΕ-Συνασπισμό, Παρασκευόπουλος και οι Τρίμης, Ψαρράς, Κωστόπουλος του «Ιού», από τις παρυφές του αριστερισμού, προσπάθησαν να προβοκάρουν τις αντιδράσεις για την επονείδιστη συνάντηση των Κεμαλικών Εκσυγχρονιστών στη Θεσσαλονίκη με τη χρήση του βίντεο των χουντικών αστυνομικών. Οι Καρελιάς και Παππάς, προερχόμενοι επίσης από την ευρύτερη «αριστερά» αποτελούν την καθημερινή «σημιτική λογοκρισία» της εφημερίδας και το αποκορύφωμα υπήρξε το κύριο –ανυπόγραφο– άρθρο της 8ης Δεκεμβρίου που καλεί τον Σημίτη να διώξει πάραυτα τον Αρσένη. Οι κατηγορίες για εθνικισμό ενάντια σε κάθε αντιμπεριαλιστική τοποθέτηση θα πολλαπλασιαστούν. Οι «αριστεροί» του Βήματος, οι Ευθυμίου, Ψυχογιός, Πρετεντέρης και οι λοιποί Σωμερίτηδες, θα έχουν πολύ δουλειά την επόμενη περίοδο.
Παρ’ όλα αυτά, «η βάρκα άρχισε να κάνει νερά». Αυτοί που κυβερνάνε, θα κυβερνάνε όλο και πιο δύσκολα και όσοι τους υφίστανται, θα τους αποδέχονται με αυξημένη δυσφορία και περιοδικά ξεσπάσματα.