Αρχική » Θράκη, μια περιήγηση στο μέλλον μας

Θράκη, μια περιήγηση στο μέλλον μας

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 12, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1998

Το αφιέρωμα για τη Θράκπ, στηρίχθηκε ουσιαστικά στη δράση και τη βοήθεια των ανθρώπων της περιοχής. Το αφιέρωμα δεν είναι γραμμένο από Ἀθηναίους για τους Θρακιώτες. Ελάχιστα κείµενα είναι γραμμένα από συνεργάτες εκτός Θράκης.

Αυτό το αφιέρωμα σε µεγάλο µέρος στηρίχθηκε στην δουλειά που έγινε από το Ταμιείον Θράκας, Και το Γιώργο Παύλο, µε την οργάνωση της διηµερίδας «Θράκη-Βαλκάνια 2000 μ.Χ.», στῃν οποία παρουσιάστηκε και ένας αριθµός από τα κείµενα του αφιερώματος – του Γιώργου Παύλου, µια γενική σύνοψη των προβληµάτων της Θράκης, του Γιάννη Πανούση, πρ. πρύτανη του ΔΠΘ, για το Πανεπιστήµιο, της Μαρίας Καλφοπούλου για τοὺς νεοπρόσφυγες Ποντίους, του Ἀντώνη Διαλεκτάκη για την αγροτική οικονομία, του Σεντεντήν Κόντε, του Γιώργου Καραμπελιά, για τις μειονότητες, του Χάρπ Ναξάκα, για τα ΕΟΚικά κονδύλια στη Θράκη, του Χρήστου Κόλλια για το ρόλο του στρατού στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Κώστας Μοράρος και ο Δημοσθένης Δούκας δεν έγραψαν µόνο για την εκπαίδευση (ο πρώτος µαζί µε τον Π. Σωτηρόπουλο) και τον πολιτισμό της περιοχής αντίστοιχα, αλλά συνέβαλαν και στην συνολική διαµόρφωση του αφιερώματος.

Ο Θανάσης Μουσόπουλος παρουσιάζει την περιοχή µέσα από µια “ξενάγηση στο διαχρονικό µουσείο της Θράκης’. Ἡ Μίνα Μαχαιροπούλου παρουσιάζει το Κέντρο Λαϊκών Δρώμενων της Κοµοτηνής και τη «γιορτή της Μπάμπως». Ο Οµέρ Χαμδή μιλάει για “την δυσκολία να είσαι Ποµάκος σήµερα”, εγώ για την θρπσκευτικότητα των μουσουλμάνων γράφει ο επ. καθ. του ΔΠΘ Ευστράτιος Ζεγκίνης. Ο Κώστας Καραῖσκος γράφει για τους Ρώμα. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης παρουσιάζει την Ιδέα της Ῥωμανίας και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου μιλάει για τη δραστηριότητα και τις αντιλήψεις του. Ο Γιάννης Κουριανίδης, παρουσιάζει τον Τύπο της περιοχής, ο Κώστας Ποϊραζίδῃς µας ξεναγεί στο φυσικό περιβάλλον της Θράκης, η Σοφία Τοπαλίδου αναφέρεται στην «ενισχυτική διδασκαλία στα Πομακοχώρια» και ο Τάσος Χατζηαναστασίου στην Εθνική Ἀντίσταση, 1941-44, στη Θράκη. Τέλος µέλῃ του «Οµίλου Φίλων Νίκου Ράπτη», μιλάνε για τις δραστπριότητές τοῦ, εγώ η Νάσια Παναγούλια ετοίμασε τις παρουσιάσεις βιβλίων για τη Θράκη.

Το αφιέρωμα οφείλει πολλά στον Πρόδροµο Εμφιετζόγλου, στον Θεόδωρο Ἀργυρούδη, το «Ταμιείον Θράκης» και τον Αντώνη Λιάπη, της «Θρακικής Εταιρείας», τον Φάνη Μαλκίδη από την Ἀλεξανδρούπολη, ενώ οι «εκδόσεις Σύνολο» Και ῃ Μαρία Καρατάσου µας παραχώρησαν ευγενώς τις φωτογραφίες του Νίκου Δεσύλλα.

Τέλος ο Ἀντώνης Σπυρόπουλος έκανε τη σελιδοποίπση και την επιλογή των φωτογραφιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ