Αρχική » Όμιλος φίλων Νίκου Ράπτη

Όμιλος φίλων Νίκου Ράπτη

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 12, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1998

Όμιλος Φίλων Νίκου Ράπτη ιδρύθηκε το 1994 με πρωτοβουλία φίλων και συναδέλφων του Νίκου Ράπτη, που νιώσαμε την ανάγκη να διατηρήσουμε τη μνήμη και να αναδείξουμε το ήθος και τους αγώνες του πρόωρα χαμένου φίλου μας. Ο Νίκος Ράπτης πρωτοστάτησε στη δημιουργία του φοιτητικού κινήματος στα Γιάννενα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης, διώχθηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση στα κελιά του EAT -ΕΣΑ, Αργότερα από τη θέση του καθηγητή σε μειονοτικά κυρίως σχολεία του νομού Ξάνθης, εργάστηκε τόσο για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και ισοτιμίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτών, όσο και για την προβολή των προβλημάτων των εκπαιδευτικών.

Σκοποί του συλλόγου μας είναι: η ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία του νομού Ξάνθης (με απονομή βραβείων σε μαθητές κυρίως μειονοτικών σχολείων ή με την ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών) η προβολή εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών θεμάτων με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, η αλληλεγγύη προς τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, καθώς και η συμβολή στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, ισοτιμίας και αλληλεγγύης μεταξύ των χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτών, για την οποία ο Νίκος Ράπτης εργάστηκε.

Στα πλαίσια αυτά ο όμιλος έχει πάρει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

– Απονομή χρηματικού βραβείου εκατό χιλιάδων δραχμών (στον καθένα) στους τρεις μαθητές jou μειονοτικού ιεροσπουδα-πηρίου που πρώτευσαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της Ειδικίής Παιδαγωγικής Ακαδημίας  (ΕΠΑΘ) κατά τα έτη 1994-95-96

–        Διοργάνωση εκδήλωσης – συζήτησης με θέμα: «Κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός και ξενοφοβία» και ομιλητή τον Αλκη Ρήγο, επίκουρο καθηγητή του Πα-ντείου Πανεπιστημίου (14/11/94).

–        Διανομή στους μαθητές των Γυμνασίων Σμίνθης και Εχίνου του Ελληνικού Λεξικού των Τεγόπουλου-Φυτράκη, σε συνεργασία με την Ελευθεροτυπία (15/2, 1995).

–        Συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου «Τριήμερη Συνάντηση για την Ελευθερία του Πνεύματος» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με την οργανωτική ευθύνη της Πανελλήνιας Ιστορικής και Φιλοσοφικής Εταιρείας και τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών διεθνών οργανισμών (όπως HELSINKI WATCH, GREENPEACE, S.O.S RACISM), μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία κατά του Ρατσισμού, καθώς και μελών του Συμβουλίου Επικρατείας και άλλων φορέων (19-21/5/1995). Τον όμιλο εκπροσώπησαν τα μέλη του ΔΣ που ανέπτυξαν το θέμα: «Η εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και η ελευθερία πρόσβασης στη γνώση». Η εισήγηση είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας των μελών του ομίλου.

–        Διοργάνωση εκδήλωση -συζήτησης με ομιλητή το Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο) και θέμα: «Τα Βαλκάνια στη νέα τάξη πραγμάτων» (22/5/1995).

–        Διανομή βιβλίων και γραφικής ύλης στους μαθητές του μειονοτικού ιεροσπουδαστηρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (παράλληλα με την απονομή των χρηματικών βραβείων στις 12/11/1995).

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ