από το Άρδην τ. 23, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2000
… Προχωρείτε αργά …Ξαφνικά κάτι τραβάει την προσοχή σας και επιταχύνετε! Δεξιά σας μια μικρή πόρτα … Σκύβετε προσεκτικά για να περάσετε! Βρίσκεστε σ’ ένα τόπο που δεν έχετε ξαναδεί…
Ή μάλλον συμμετέχετε σε μια άλλη πραγματικότητα, την Εικονική Πραγματικότητα της «ΚΙΒΩΤΟΥ», το πιο εξελιγμένο, τρισδιάστατο περιβάλλον που ζήσατε ποτέ!
Αυτό το ενημερωτικό κείμενο για το νέο επίτευγμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, καρπό της δραστηριότητας της οικογένειας Εφραίμογλου, την Κιβωτό, παρά την γλαφυρότητα του, δεν μπορεί στο ελάχιστο να αποδώσει τις εντυπώσεις του θεατή που ταξιδεύει με την βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας στην αρχαία Μίλητο! Μία πόλη που επιλέχθηκε ως πρώτος σταθμός, για την ιδιαίτερα λαμπρή ιστορία της, την πολεοδομική (Ιπποδάμειο Σύστημα) και φιλοσοφική της ανάπτυξη (Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης κ.ά.). Ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να την δει όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια. Ο ναός του Δελφινίου Απόλλωνα, το Βουλευτήριο, το Ελληνιστικό Γυμνάσιο, η Ιωνική Στοά και η Βόρεια Αγορά «ζωντανεύουν» μπροστά μας,- αλλά μας δίνεται η δυνατότητα να πετάξουμε πάνω από τα κτίρια, να μπούμε μέσα τους ή να καταδυθούμε στα νερά του Αιγαίου. Και όλα αυτά σε ένα χώρο 3X3X3, όπου κάθε τοίχος αλλά και το πάτωμα είναι οθόνες προβολής!
Σε μια εποχή που οι συγκλονιστικές επιστημονικές καινοτομίες δημιουργούν ένα νέο «πολιτισμό» εξαφανίζοντας τα ίχνη κάθε προγενέστερου, αποδεικνύεται στην πράξη πως η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει έναν αποφασιστικό παράγοντα διάσωσης και διάδοσης των ιστορικών βιωμάτων και πολιτισμικών επιτευγμάτων-θησαυρών της ανθρωπότητας.
Στο τεχνικό επίπεδο, το σύστημα της «Κιβωτού» ονομάζεται ReaC-Tor™ και έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα του συστήματος CAVE. To CAVE αναπτύχθηκε στο ερευνητικό εργαστήριο Ηλεκτρονικής Οπτικοποίησης του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊς στο Σικάγο και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό το 1992, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση και δημοσιότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα 30 συστήματα τέτοιου τύπου στον κόσμο. Το 1996, στο Μουσείο Ars Electronica Center, που βρίσκεται στο Λιντς της Αυστρίας, εγκαταστάθηκε το πρώτο τέτοιο σύστημα στον κόσμο που είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο τρίτος οργανισμός στον κόσμο που τοποθετεί ένα τέτοιο πρωτοποριακό σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας σε μουσειακό χώρο ανοιχτό στο ευρύ κοινό. Έτσι, λοιπόν, μέσα στην «Κιβωτό» 10 άτομα κάθε φορά φορούν ειδικά γυαλιά που επιτρέπουν να βλέπουν την προβαλλόμενη εικόνα στερεοσκοπικά και με την βοήθεια μιας διαδραστικής συσκευής χεριού που μοιάζει με τρισδιάστατο ποντίκι μπορούν να κινηθούν μέσα στην προβαλλόμενη εικόνα ή να επιδράσουν σ’ αυτή.
Θα πρέπει, βέβαια, να αναφέρουμε και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Ιδρύματος, που δεν προκαλούν μικρότερη εντύπωση, όπως την Τράπεζα Πληροφοριών που έχει στόχο την συστηματική συλλογή, οργάνωση και διάδοση ιστορικών πληροφοριών και την διαχρονική παρουσία και δράση του Ελληνισμού, το πρόγραμμα Γενεαλογικά Δένδρα που απευθύνεται σε άτομα που κατάγονται από την Μικρά Ασία και την έκθεση-πολυθέαμα με τίτλο «Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες-4.000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς».
Μετά από όλα αυτά η επίσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος» (οδός Πειραιώς 254) είναι, πιστεύουμε, επιβεβλημένη.