Αρχική » Συνέντευξη με τον Δ. Εφραίμογλου του ΙΜΕ

Συνέντευξη με τον Δ. Εφραίμογλου του ΙΜΕ

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 23, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2000

Τι αποτέλεσε, κ. Εφραίμογλου, το κί νητρο για την εφαρμογή ενός τέ τοιουμεγαλεπήβολου και πρωτοποριακού σχεδίου;

Η καταγωγή της οικογένειάς μας είναι από την Πισιδία της Μικράς Ασίας, από την πόλη της Σπάρτης. Οι μνήμες που διατηρούμε είναι πάντα πολύ ισχυρές και η πρόθεσή μας να κάνουμε κάτι γι’ αυτό ενισχύθηκε από τα ταξίδια που πραγματοποιήσαμε σε όλο τον χώρο της Μικράς Ασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται ακόμη μνημεία του, ακμάζοντος άλλοτε εκεί, Ελληνισμού και ερείπια ελληνικών πόλεων, όπως της Αττάλειας, πρωτεύουσας της Πισιδίας.

Πιστέψαμε τότε πως η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρηθεί και να μεταδοθεί στις νεότερες γενιές και μάλιστα η πολιτισμική διαδρομή του μείζονος ελληνισμού, με όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τα ήθη και έθιμα κάθε περιόδου και περιοχής.

Η ιδέα της χρησιμοποίησης της εικονικής πραγματικότητας, με την δημιουργία Κιβωτού, πως γεννήθηκε;

Σε μια επίσκεψή μου στο Ορλάντο των ΗΠΑ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τέτοια συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στην βαριά βιομηχανία, τον στρατό και για επιστημονικούς λόγους. Η εφαρμογή τους στον τομέα του πολιτισμού είναι ελάχιστα διαδεδομένη. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο τρίτος οργανισμός που τοποθετεί ένα τέτοιο πρωτοποριακό σύστημα σε μουσειακό χώρο ανοιχτό στο ευρύ κοινό. Επίσης, είναι το μοναδικό Πολιτιστικό Κέντρο που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και παράγει τα δικά του προγράμματα. Και ασφαλώς ο σκοπός μας είναι αποκλειστικά πολιτιστικός και καθόλου εμπορικός.

Η ανταπόκριση του κοινού σας ικανοποιεί;

Το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού ήταν αναπάντεχα υψηλό. Εκτός από τις οργανωμένες επισκέψεις των σχολείων, δημιουργούνται μεγάλες ουρές από πολίτες, παρά την αποστροφή των Ελλήνων στην αναμονή, που επιθυμούν να ζήσουν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία του ταξιδιού στο χρόνο και το χώρο και να γνωρίσει τα πολιτισμικά επιτεύγματα του ελληνισμού της πόλης της Μιλήτου. Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια στο βιβλίο των επισκεπτών.

Παίρνοντας υπόψη την προσπάθεια της Τουρκίας να παραχαράξει την Ιστορία και να ιδιοποιηθεί τα πολιτιστικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν άλλοτε στα σημερινά κρατικά της όρια, είναι ενδιαφέρον να μας πείτε για το τι αντιμετώπιση έχετε συναντήσει εκεί;

Κοιτάτε, εμείς έχουμε μια συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και τώρα ξεκινούμε ανάλογη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αγκυρας και το Ιστορικό Αρχείο της Κωνσταντινούπολης. Πρέπει να επισημάνουμε τα θετικά σχόλια του τουρκικού τύπου κα: ειδικά ένα ενθουσιώδες αφιέρωμα της Χουριέτ.

Όσο για τις προσπάθειες που αναφερατε πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ψευδός έχει όρια, στο τέλος η αλήθεια είναι που θα επικρατήσει και αυτή πρέπει να αποδεχτούν όλοι.

Ποιά είναι τώρα τα σχέδια για το μέλλον:

Η εικονική πραγματικότητα θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για δύο προγράμματα που ετοιμάζουμε. Το πρώτο έχει θέμα την βυζαντινή φορεσιά, την ενδυμασία των πολιτών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που θα λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο «συνομιλίας» του θεατή με τις φιγούρες- ψηφιδωτά ενα πρόγραμμα πραγματική έκπληξη για το κοινό. Επίσης ετοιμάζουμε την παρουσιαση της πόλης Πριήνη της Μ. Ασίας, όπως ήταν κατά την ελληνιστική εποχή.

Κύριε Εφραίμογλου ζούμε σε μια εποχή που η ιστορία των εθνών υποβαθμίζεται, τα πρότυπα του παγκοσμιοποιημένου άνθρωπου επιβάλλονται βαθμιαία και στον τοπο μας, ενώ ο ελληνισμός στον αιώνα που φεύγει βρίσκεται σε μια διαδικασία συρρίκνωσης. Πιστεύετε ότι ο ελληνισμός μπορεί να επιβιώσει στη νέα εποχή;

Πιστεύω ότι είναι λάθος να περιορίζουμε τον ελληνισμό στα όρια του ελληνικού κράτους Ο ελληνισμός είναι απλωμένος σε όλο τον κόσμο με σημαντική παρουσία στις τοπικέ κοινωνίες. Είναι γνωστό ότι τα ελληνόπουλα στις ΗΠΑ έχουν σημαντικές επιτυχίες στα πανεπιστήμια της χώρας και μάλιστα πρωτεύουν. Έλληνες όμως βρίσκονται παντού, από την Αλάσκα, όπως είδαμε και σε ντοκιμαντέρ της Ελληνικής τηλεόρασης μέχρι και το Νοτιο Πόλο, που ο μάγειρας της επιστημονικής αποστολής είναι από την Κεφαλονιά. Τωρα που η τεχνολογία καταργεί τα σύνορα, και το διαδίκτυο φέρνει κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, είμαι απόλυτα αισιόδοξος για το μέλλον του Ελληνισμού στην ανατολή του νέου αιώνα.

Επιμέλεια-Σωτήρης Δημόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ