Αρχική » Η παγκοσμιοποίηση σκοτώνει τους αγρότες

Η παγκοσμιοποίηση σκοτώνει τους αγρότες

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 44, Νοέμβριος 2003

Στις 23 Φεβρουαρίου 2003, ο Λι Κιουνγκ Χαέ, αγρότης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προοδευτικών Αγροτών της Κορέας -που αυτοκτόνησε την 11η Σεπτεμβρίου-, έστησε μια σκηνή μπροστά από το αρχηγείο του ΠΟΕ στη Γενεύη της Ελβετίας και ξεκίνησε μια ατομική διαμαρτυρία ενάντια στα προσχέδια που είχε συντάξει ο κ. Στιούαρτ Χάρμπινσον, ο διευθύνων την Επιτροπή Γεωργίας του ΠΟΕ. Από τις 20 Μαρτίου, ο κ. Λι ξεκίνησε απεργία πείνας, εκθέτοντας τους λόγους γι’ αυτό σε μια πικέτα: «ο ΠΟΕ σκοτώνει τους αγρότες», «σταματήστε τις διαπραγματεύσεις για τη γεωργία» και «έξω η γεωργία [ως αντικείμενο διαπραγματεύσεων] από τον ΠΟΕ».

Σε ένα άρθρο γραμμένο για το περιοδικό Korea AgraFood (τεύχος Απριλίου 20003), ο Λι Κιουνγκ-Χαέ στο Κανκούν έγραφε για τα προσωπικά του βιώματα και τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στον ΠΟΕ.

«Είμαι 56 χρονών, ένας αγρότης από τη Νότια Κορέα όπου πασχίζουμε να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας, αντλώντας ελπίδα από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τα αγροτικά μας συνδικάτα, αλλά έχουμε αποτύχει πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αγροτικό ηγέτη οπουδήποτε αλλού.

Αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας του Γύρου της Ουρουγουάης, εμείς, οι Κορεάτες αγρότες, κι εγώ προσωπικά, ανακαλύψαμε ότι το μέλλον μας δεν είναι πια στα δικά μας χέρια. Επιπλέον, εμείς οι τόσο αδύναμοι, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να κοιτάμε τα κύματα να καταστρέφουν τις αγαπημένες μας αγροτικές κοινότητες που έχουν ιστορία πάνω από 100 χρόνια. Προσπάθησα να βρω τις αληθινές αιτίες που δημιουργούν αυτά τα κύματα, και τις δυνάμεις που τα ελέγχουν. Καθώς φτάνω σε ένα συμπέρασμα εδώ, στη Γενεύη, στις πύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σας φωνάζω όλα εκείνα που τόσο καιρό βράζουν μέσα μου.

Είναι αλήθεια ότι οι μεταρρυθμίσεις στη γεωργία της Κορέας αύξησαν την παραγωγικότητα των ιδιωτικών αγροκτημάτων. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η αυξημένη παραγωγικότητα απλώς πρόσθεσε κι άλλα αγαθά στην ήδη κορεσμένη αγορά, στην οποία κυριαρχούν τα φτηνότερα, εισαγόμενα προϊόντα. Από τότε, δεν έχουμε | καταφέρει να καλύψουμε το κόστος παραγωγής των προϊόντων μας. Μερικές φορές, η τιμή έπεφτε μέχρι και τέσσερις φορές κάτω, εντελώς ξαφνικά. Ποια θα ήταν η δική σας αντίδραση, αν ξαφνικά ο μισθός σας μειωνόταν στο μισό, χωρίς να ξέρετε για ποιον ακριβώς λόγο;

Κάποιοι αγρότες παράτησαν τη γεωργία και μετακόμισαν στις φτωχογειτονιές των πόλεων. Οι υπόλοιποι, που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο, ήρθαν αντιμέτωποι με το γεγονός της πτώχευσης, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών. Βέβαια, μερικοί τυχεροί άνθρωποι μπόρεσαν να προχωρήσουν, αλλά όχι για πολύ ακόμα, φοβάμαι. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο, παρά να παρακολουθώ το άδειο σπίτι να παλιώνει και να μουχλιάζει.

Αυτό που μπορούσα να κάνω ήταν να κοιτάω τα παλιά σπίτια, περιμένοντας και ελπίζοντας ότι οι ένοικοι τους θα γυρίσουν. Μια φορά, βρέθηκα να πηγαίνω σε ένα σπίτι όπου ένας αγρότης αυτοκτόνησε πίνοντας ένα τοξικό φάρμακο, επειδή δεν άντεχε τα ανεξέλεγκτα χρέη του. Επίσης, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο, παρά να ακούω το θρήνο της γυναίκας του. Πώς θα νιώθατε, αν ήσασταν στη θέση μου;

Αν περάσετε από τα χωριά της Κορέας, θα δείτε την υποδομή κατεστραμμένη -κυρίως στάβλους και θερμοκήπια, συνήθως από γυαλί, τα οποία κατάπιαν τεράστια χρηματικά ποσά. Αν πάτε σε μερικά σπίτια, θα αντικρίσετε ηλικιωμένους που υποφέρουν, τις περισσότερες φορές, από κάποια ασθένεια. Τη χαρά της εξοχής θα τη νιώσετε μόνο στιγμιαία, καθώς θα περνάτε με το αμάξι από το δρόμο. (…)

Με τη βοήθεια ενός γεωργικού συνδικάτου, είχα τη δυνατότητα να ταξιδέψω στο εξωτερικό και να δω πώς εργάζονται οι αγρότες εκεί για να είναι ανταγωνιστικοί ή έστω να επιβιώσουν. Μου έκανε καλό που είδα ότι οι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατούν την αξιοπρέπεια τους, διατηρώντας τη δομή των κοινοτήτων τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, την παράδοση και τα έθιμά τους. Βλέποντας το ανεπτυγμένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχουν, την προσήλωσή τους στα συνδικάτα τους και την προστασία που τους παρέχουν οι κυβερνήσεις τους, κατάλαβα ότι ότι δεν θα παρατούσαν εύκολα την καλλιέργεια της γης τους.

Μέχρι τώρα, τα κατάφερναν [να επιβιώνουν] με περιορισμένη οικογενειακή εργασία. Αλλά χωρίς τέτοια υποστήριξη, ίσως να μην μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και ίσως στραφούν στον τουρισμό. Οι αγρότες στις ΗΠΑ θεωρούνται μεγάλοι και πιο υπολογιστικοί αλλά και πιο ριψοκίνδυνοι σε άλλους τομείς. Καθώς θέλουν να εξάγουν περισσότερο, πάντα ανησυχούν για πιθανή χρεωκοπία. Αναρωτιόμουν γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι στις μεγάλες τους φάρμες και τα καλά τους μηχανήματα.

Πολλοί απ’ αυτούς μου είπαν ότι η κατάσταση με τις τιμές που πέφτουν σημαντικά συνεχίζεται επί μακρόν και ότι μετά βίας βγάζουν ένα εισόδημα, ό,τι κι αν λένε οι στατιστικές περί συνεχώς αυξανόμενων εξαγωγών. Επιπλέον, μου έλεγαν, τα στομάχια των εμπορικών μας συνεταίρων (εμπόρων σταριού, αγροτικών βιομηχανιών, μεσαζόντων) ολοένα και μεγαλώνουν. Συμπερασματικά, μου είπαν ότι πολλοί αγρότες στις ΗΠΑ θα κάνουν σύντομα αίτηση για πτώχευση, ειδικά αν δεν υπάρξουν πρόσθετες επιχορηγήσεις εξαιτίας της πιθανής αποτυχίας τους να πληρώσουν τους ολοένα αυξανόμενους τόκους για τα δάνεια που έχουν πάρει.

Πιστεύω ότι η κατάσταση των αγροτών σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες είναι παρόμοια – ίσως από εσωτερικά προβλήματα με διαφορετικές αιτίες. Ωστόσο, συνήθως, το πρόβλημα των εισαγωγών που ρίχνουν κατακόρυφα τις τιμές διογκώνεται συνεχώς. ΓΓ αυτούς, η προστασία με την επιβολή δασμών θα ήταν μια αποτελεσματική λύση.

Εχω νιώσει τόσο άσχημα όταν βλέπω στην τηλεόραση και ακούω στις ειδήσεις για την πείνα και πόσο μεγάλη είναι στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, παρόλο που οι διεθνείς τιμές των σιτηρών είναι τόσο χαμηλές. Αλλά η εξασφάλιση της γης και των αποθεμάτων νερού θα ήταν ο σωστός δρόμος, νομίζω. Όποτε βλέπω μια τέτοια συμφορά, φυσιολογικά μου έρχονται στο νου οι χοντροί άνθρωποι σε μερικές βιομηχανικές χώρες του Βορρά. Ελεημοσύνη; Οχι! Αφήστε τους να δουλέψουν ξανά!

Η προειδοποίηση μου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες: το ανθρώπινο είδος αντιμετωπίζει μια επικίνδυνη κατάσταση, όπου οι ανεξέλεγκτες πολυεθνικές και ένας μικρός αριθμός ισχυρών μελών του ΠΟΕ μας οδηγούν σε μια ανεπιθύμητη παγκοσμιοποίηση των απάνθρωπων, εχθρικών προς το περιβάλλον, δολοφονικών για τους αγρότες και αντιδημοκρατικών πολιτικά» Πρέπει να τους σταματήσουμε άμεσα, αλλιώς η εσφαλμένη λογική του νέο-φιλελευθερισμού θα καταστρέψει την παγκόσμια γεωργία, με καταστροφικές συνέπειες για όλα τα ανθρώπινα όντα».

Το κείμενο βρίσκεται στη διεύθυνση cancun.mediosindependientes.org newswire/display/419/index.php

Αναδημοσίευση από το Athens Indymedia

Μετάφραση: Αλ.

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2003

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ